28 Ekim 2021 Perşembe

SA9418/SD2219: Boşanma Değil Savunma Ayrışması: ABD-Türk İttifakı'nda Sırada Ne var?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, The Foreign Policy Research Institute (Dış Politika Araştırma Enstitüsü) araştırma direktörü Aaron Stein'a aittir ve Türk-Amerikan Savunma krizine odaklanmaktadır. Analistin, "Basitçe söylemek gerekirse, her iki taraf da uzlaşmalıdır. Ancak her iki taraf da muhtemelen uzlaşmayacakları gerçeğine hazırlıklı olmalıdır." cümlesi yeterince açıklayıcıdır; Türkiye kendisini düşman olarak tanımlayan ve terör (PKK-YPG-DAEŞ-FETÖ), emniyet, yargı darbeleriyle birlikte askeri darbe, ekonomik saldırı, CAATSA yaptırımları, ambargolar, kuşatma dahil en son Osman Kavala hadisesiyle terbiyesizlik yaparak her türlü araçla düşmanlığını yansıtan, saldıran ve her seferinde yenilen ABD ile uzlaşmayacaktır. Nitekim 28 Ekim 2021 günü Türkiye'ye gelen ABD'li uzmanlarla yapılan F-35'le ilgili görüşme sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'ABD'den F-35 ya da F-16 alınamazsa Türkiye'nin Rus savaş uçaklarına yönelebileceğini' açıklamıştır.
Seçkin Deniz, 28.10.2021    

NOT A DIVORCE BUT A DEFENSE DECOUPLING: WHAT’S NEXT FOR THE U.S.-TURKISH ALLIANCE

ABD-Türkiye ittifakının geleceği hakkında onlarca yıl süren spekülasyonlardan sonra, Washington ve Ankara sonunda yol ayrımına geldi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile savunma işbirliğini derinleştirme planlarını açıkladıktan bir gün sonra, hükümeti ABD'ye 40 yeni Block 70 model F-16 uçağı ve halihazırda Türk Hava Kuvvetleri'nde hizmette olan 80 adet F-16'nın yükseltme kitleri için resmi bir talepte bulundu. ABD Kongresi satışı engelleyebilir. Ve satış geçse bile, Erdoğan daha fazla Rus silahı almaya karar verebilir.

Bu çıkmaz, Ankara'nın 2017 yılında Rus S-400 hava savunma sistemini satın alma kararının ve ardından Washington'un yaptırımlar uygulama ve Türkiye'yi F-35 savaş programından çıkarma kararının kaçınılmaz sonucuydu. Sonuç olarak, Türk Hava Kuvvetleri yakın gelecekte ciddi bir sorunla karşı karşıyadır. Ankara, Washington ve başlıca NATO müttefiklerinin Batı taktik havacılığına tehdit olarak gördüğü bir sistem olan S-400'ü konuşlandırma taahhüdünde kararlılığını koruyor. S-400'ün konuşlandırılması ve konumu konusunda bir uzlaşma sağlanmadığı takdirde Ankara, eskiyen F-16'ların yerini alacak bir avcı uçağından mahrum kalabilir. Türkiye, TF/X adlı kendi avcı uçağını geliştirmeyi planladığını açıkça belirtti, ancak proje motor tedarikiyle ilgili sorunlarla gölgeleniyor ve en iyi ihtimalle 2030'ların ortalarına kadar geniş ölçekte üretilmeyecek.

Bu arada Türk hükümeti, Washington'u F-16 satışında taviz vermeye zorlamak için Rusya ile olan bağlarını güçlendirmeye çalıştı. Eylül ayı sonlarında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'a yaptığı ziyaretin ardından Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'dan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Washington'u Suriye'deki teröristleri desteklemekle suçladı ve Türk F-16'larını güncellemek ve sürdürmek için gerekli teçhizatı sağlama konusunda ABD'nin güvenilemez olduğunu öne sürdü. Erdoğan, bu çabanın bir parçası olarak Eylül ayı sonlarında Rusya'nın Soçi kentine giderek burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Bu toplantıdan sonra, iki ülkenin savaş motorları, denizaltılar ve roket motorları üzerindeki çalışmaları içerecek şekilde savunma işbirliğini derinleştirebileceğini duyurdu. Erdoğan, Ankara'nın aslında ilerleyebileceğine ve Rusya'dan ikinci bir S-400 alayı ithal edebileceğine de işaret etti.

ABD'nin bu F-16'ları Türkiye'ye satmakta çıkarı var. Türk hükümeti bir NATO üyesidir ve Suriye üzerindeki yan gerilimler dördüncü nesil uçakların satışını olumsuz etkilememelidir. Ancak güven bu kadar kötü bir şekilde kırılmışken, Ankara'nın ABD'li politika yapıcıların “Türkiye'yi kaybetme” endişeleri üzerinden ihracata imza atacağını varsayması akıllıca değil. Rusya kartını oynamak istenilen etkiyi göstermeyebilir. Gerçek şu ki, Washington ne yaparsa yapsın, ABD ve Türkiye savunma sanayisi ayrışmasında hızla son aşamaya geliyor. Eski işbirliği şimdi, yerli sistemler geliştirmek ve ABD dışı tedarikçiler bulmak için otarşik bir Türk çabası lehine sona eriyor.

S-400 Çıkmazı

Türkiye'nin Amerikan savunma firmalarıyla işbirliği eskisi kadar kolay değil. 2017'de ABD Kongresi, Rusya'nın seçim müdahalesine, Amerika'nın Düşmanlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasasını kabul ederek yanıt verdi. Bu yasa Rusya'ya yaptırımlar getirdi, ancak aynı zamanda Rus devletine ait savunma sanayilerinden silah satın alan üçüncü ülkeleri yaptırımlarla da tehdit etti. Türkiye, S-400 füzelerini satın aldığında önemli işlem eşiğini karşıladı ve ardından sistemi Temmuz 2019'da teslim aldı. Ancak Trump yönetimi yaptırımları uygulamayı erteledi. Gecikme, kendisinin ve Erdoğan'ın, Erdoğan'ın otokratik kişiliğine eşit derecede diktatörce fikirlere sahip ABD başkanını kazandığı otoriter bir kardeşliğin tuzağına düştüğü yönünde spekülasyonlara yol açtı. Bunda doğruluk payı var. Yazarın ABD'li yetkililerle yaptığı röportajlara göre, dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Türk liderle yaptığı telefon görüşmeleri sırasında ve sonrasında sık sık “Ben her zaman sert olanları severim” esprisi yapardı. Ancak yaptırımların uygulanmasındaki gecikme, Türkiye için bir pirus zaferiydi.

Kongre, Trump'ın 2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'ndaki eylemsizliğine yaptırımlarla ilgili dili sıkılaştırarak ve yürütmenin süreçteki rolünü sınırlayarak yanıt verdi. Bölüm 1245, Kongre'nin Türkiye'ye gelecekteki silah satışları konusundaki ruh halini açıkça vurgulamaktadır. Metin, yaptırımların kaldırılmasının veya F-35'in devredilmesinin, Ankara'nın “artık S-400'e sahip olmadığı” ve S-400'ü tedarik etmeyeceğine dair “güvenilir güvenceler vermediği” sürece gerçekleşemeyeceğini belirtiyor. Başkan Biden'ın bir sonraki Türkiye Büyükelçisi olarak seçilen eski Senatör Jeff Flake'in onay oylaması sırasında, Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Menendez, daha da ileri giderek şunları söyledi:  “S-400'lerin gidişatında dramatik bir değişiklik olmadığı sürece Türkiye'ye yeni (ABD) silah sistemlerinin satışını mümkün görmüyorum."

Türkiye ve ABD, Trump döneminde S-400 konusunda bir uzlaşmaya varsaydı, ABD yaptırımlarına ilişkin bu geniş görüşten kaçınılabilirdi. S-400'de, Trump yönetimi yaptırımlardan kaçınmak için bir uzlaşma önerdi: Füze sisteminin depoda tutulması ve etkinleştirilmemesi gerekiyordu. Bu uzlaşma, Türkiye'nin F-35'e yeniden erişmesine izin vermeyecekti, ancak yaptırımların uygulanmasından kaçınabilir ve Kongre'nin silah ihracatı üzerindeki ablukasını hafifletebilirdi. Bunun yerine, Türk hükümeti sistemi Ekim 2020'nin sonlarında test etmeyi seçti ve bu, Trump yönetiminin görevdeki son aylarında Türkiye'ye yaptırım uygulamasına yol açtı. Trump yönetimi geciktirerek Kongre'yi yaptırımlarla ilgili dili sıkılaştırmaya ve Türkiye'ye yabancı askeri satışları engellemeye zorladı.

Türk Hava Kuvvetlerinin Geleceği

Türk Hava Kuvvetleri, Temmuz 2016'daki başarısız darbe girişiminin ardından ciddi bir kriz yaşadı. (Darbe girişimi sonrası) Subayların  tasfiyeleri, hava kuvvetlerinde pilot-uçak oranı üzerinde zararlı bir etkiye sahipti. Bununla birlikte, Türk F-16 filosu, Suriye iç savaşının başlangıcından bu yana sınır devriyesi için ve ayrıca 2015'ten bu yana Kürdistan İşçi Partisi (veya PKK) ile mücadele misyonları sırasında ve 2020'de Suriye'nin İdlib şehrinde Türkiye'nin operasyonlarını desteklemek için yaygın olarak kullanıldı. Türk F-16 filosu büyük ama yaşlanıyor. Ankara, tüm eski F-4 filosunu ve belirsiz sayıda F-16'yı 100 F-35A ile değiştirmeyi amaçlamıştı.

F-35'in kaybı, Türk savunma planlamasını alt üst etti ve hava kuvvetlerinin savaş filosunun geleceği hakkında yaptığı temel varsayımları baltaladı. Bu anlamda, F-35'i daha eski modellerle değiştirmeye yönelik mevcut çaba mantıklı: Block 70 avcı uçağı, F-35 ile belirli sensör özelliklerini paylaşıyor ve yetenekli bir yerli savaş uçağı inşa etmek için gereken on yıl veya daha fazla süre boyunca hava kuvvetlerinin sürdürülmesine yardımcı olabilir. Türk hükümeti de Rusya'dan savaş uçağı satın alabileceğini öne sürdü. Türk Hava Kuvvetleri'nin lojistik ve bakım operasyonlarının tamamının F-16 ve diğer ABD menşeli savaş uçaklarına bağlı olduğu göz önüne alındığında, bu yaklaşım çok az ekonomik anlam ifade ediyor. Buna rağmen, Türk siyasi seçkinleri, Rusya ile ikili ilişkilere daha fazla yatırım yapmanın askeri destek ve lojistikle ilgili dar endişelerin ötesinde faydaları olduğuna karar verebilir.

F-16 satın alma ve yükseltme kitleri için Türkiye'den gelen talep mektubu, Ankara'nın F-35'siz bir geleceğe yönelik somut hazırlıklar yaptığının ilk göstergesi. Ankara bugüne kadar TF/X olarak adlandırılan yerli olarak üretilen avcı uçağına daha fazla güvenmek için hareket edeceğini öne sürdü. Program iddialıydı ve motor tedarikinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle tökezledi. Ankara, Rolls Royce'a yaklaştı, ancak iki taraf, kısmen Katarlı bir savunma firmasına ait bir Türk firmasının hassas fikri mülkiyete erişim kazanacağı endişeleri üzerine teknoloji paylaşımı konusunda anlaşmaya varamadı. Sonraki yıllarda Ankara, TF/X ile nihai entegrasyon için kendi motorunu geliştirmeye çalışırken aynı zamanda sessizce Rolls Royce'a ulaşmaya devam etti. İlk TF/X'in F-16'ya güç veren ve yine General Electric ile ortak üretim anlaşmasıyla Türkiye'de yerel olarak monte edilen F110 motorunu kullanması planlanıyor.

Türk siyasi seçkinleri, Washington'dan kurtulmanın faydalarının, ABD'den ayrılmanın neden olduğu kısa vadeli sorunlardan daha ağır bastığına karar verebilir. Bu, Ankara'nın şu anda geliştirilmekte olan insansız ve döner kanatlı programlar için alternatif hava ve seyir füzesi motor tedarikçileri bulma çabalarını hızlandıracaktır. Alternatif tedarikçiler bulmak, ABD menşeli teçhizatı içeren Türk yapımı savunma ürünlerinin yeniden ihracatına yönelik Amerikan kısıtlamalarını da ortadan kaldıracaktır. Bu yaklaşım, Avrupa ve Amerika ile on yıla yakın süredir devam eden gerilim dönemlerinde Ankara'nın savunma sanayisini koruyabilir.

Bu arada, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının Türk hükümetinin boğuşması gereken bir dizi ikincil etkisi oldu. Türkiye'nin 40 yeni F-16 talebi, seçim yapmak zorunda kaldığında Ankara'nın Amerikan menşeli bir avcı uçağı kullanmaya devam etmeye istekli olduğunun açık bir göstergesidir. F-35'in kaybı da TF/X projesine aciliyet katıyor. Şu an itibariyle Ankara'nın beşinci nesil bir savaş uçağını sahaya sürmek tek seçeneği. Bu proje gecikmelerle gölgelendi ve bu programın nihayetinde çok sayıda Türk yapımı savaşçının üretilmesiyle sonuçlanıp sonuçlanmayacağı belli değil. Dolayısıyla Kongre'den önceki mevcut talep bu.

Şimdi sırada ne var?

ABD Kongresi, gelecekteki silah ihracatının S-400 sorununun çözülmesine bağlı olduğunu açıkça belirtti. Biden yönetimi, iktidara geldiğinden beri bu konuda kongre ayrıcalığına saygı gösteriyor. ABD sisteminde çıkmaza girme olasılığı yüksektir. Türk yetkililerin S-400 konusunda ciddi bir uzlaşmayı düşünmeleri akıllıca olacaktır. Türk Hava Kuvvetleri'nin geleceği karanlık ve tek bir S-400 alayı, yaratacağı sorunlara değmez.

Ancak Ankara farklı düşünebilir ve Rusya'ya dönmeyi tercih edebilir. Türkiye'nin S-400'ü ilk satın alması hiçbir anlam ifade etmedi; Ankara, ABD veya Avrupa alternatiflerini satın alabilirdi ve bu Rus sistemini tedarik etmenin yaptırımlara ve dünyanın ihracat için inşa edilmiş tek beşinci nesil savaş uçağının kaybına yol açacağına dair çok sayıda uyarı aldı. Ancak Türk sivil liderliği, bu sonuçlara rağmen Washington'a meydan okudu ve Türkiye'nin şu anda Murted Hava Kuvvetleri Üssü'nde operasyonel bir S-400'ü var.

Basitçe söylemek gerekirse, her iki taraf da uzlaşmalıdır. Ancak her iki taraf da muhtemelen uzlaşmayacakları gerçeğine hazırlıklı olmalıdır.

Aaron Stein, 18 Ekim 2021, War On The Rocks

(Aaron Stein, the Foreign Policy Research Institute (Dış Politika Araştırma Enstitüsü)'nde araştırma direktörü ve yakında çıkacak olan The US War Against ISIS: How America and its Allies Defeated the Caliphate (ABD'nin IŞİD'e Karşı Savaşı: Amerika ve Müttefikleri Halifeliği Nasıl Yendi) kitabının yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 28.10.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı