23 Mayıs 2021 Pazar

SA9209/SD2075: Tayvan: ABD ve Japonya ile Savunma Bağları Gerekli

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Tayvan Milli Savunma Bakanlığı’nın stratejik planlama departmanı eski direktör yardımcısı profesör Yao Chung-yuan'a aittir ve ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Yoshihide Suga'nın 17 Nisan 2021'de yaptıkları görüşme sonrası, Doğu ve Güney Çin denizlerindeki “statükoyu” zorla veya tehditle değiştirmeye yönelik tek taraflı girişimlere karşı olduklarını ifade etmeleri ve Tayvan Boğazı boyunca barış ve istikrarın önemini yinelemeleri sonrası, kökleri 1969'a kadar uzanan ABD-Japonya ve Tayvan arasındaki yarı askeri işbirliğine odaklanmaktadır. ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya'dan oluşan Quad (Dörtlü) Ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştiren ABD, Çin'e karşı doğrudan Japonya'yı sahaya sürerken çok daha karmaşık ve 'savaş' merkezli politikalarla Çin'i anakarasında kuşatmaya çalışmaktadır. Türkiye, ABD ve Çin arasındaki sahte rekabet mücadelesinin farkında olarak, kendi stratejik genişlemesini tanzim ve tahakkuk ettirmeye devam etmelidir.
Seçkin Deniz, 23.05.2021


Defense ties with US, Japan needed

ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Yoshihide Suga geçen hafta Cumartesi günü 17 Nisan 2021) Doğu ve Güney Çin denizlerindeki “statükoyu” zorla veya tehditle değiştirmeye yönelik tek taraflı girişimlere karşı olduklarını ifade ettiler ve Tayvan Boğazı boyunca barış ve istikrarın önemini yinelediler.

Tayvan'ın Washington'daki toplantılarında özel olarak anılması, en az iki nedenden dolayı küresel olarak önemlidir.

Birincisi, ABD-Japonya Güvenlik Anlaşmasının yeniden yorumlanması ve genişletilmesidir.

1999'da Japon hükümeti, Japon parlamentosuna ABD-Japonya savunma işbirliği için yeni yönergeler önerdiğinde, barış ve güvenliği üzerinde önemli bir etkiye sahip olan "Japonya'yı çevreleyen bölgelerdeki durumların" tanımını değiştirdi ve "bölgenin" olmadığını, bunun yalnızca coğrafi bir terim olduğunu, ancak bir durumun doğasını tanımladığını vurguladı. 

Ayrıca altı örnek de verdi: çevresinde yakın bir silahlı çatışma; devam eden silahlı çatışma; geçmiş silahlı çatışma sonrasında düzen henüz restore edilmemiş ve sürdürülmemiş düzen; Japonya’nın güvenliğini etkileyen ayaklanma veya iç savaş; başka yerlerdeki siyasi kargaşa nedeniyle olası bir mülteci akını ve BM Güvenlik Konseyi tarafından saldırılar olarak tanımlanan eylemler.

Boğaz ötesi sorunların ABD-Japonya ittifakı açısından "Japonya'yı çevreleyen bölgelerdeki durumlar" olup olmadığı konusu, o zamandan beri uluslararası ilgiye ve endişeye neden oldu.

Mart ayındaki ABD-Japonya Güvenlik Danışma Komitesi'nin ardından Washington'daki görüşmeler, "Japonya'yı çevreleyen bölgelerdeki durumlar" kavramını gözden geçirip daha net bir şekilde tanımlarken, Boğaz boyunca barış ve istikrarın önemini bir kez daha vurguladı.

İkincisi, Tayvan, ABD ve Japonya arasında yarı askeri bir ittifak olarak ortaya çıktı.

Washington, Hint-Pasifik bölgesinde güvenliğin sağlanmasında sürekli olarak kilit bir rol oynadı.

Üç ülke arasında resmi bir askeri ortaklık olmamasına rağmen, Çin’in Tayvan’ın hava ve deniz bölgelerine yönelik artan tehditleri, Japonya’nın ulusal güvenliğine yönelik tehditlere kadar uzanıyor.

Washington inisiyatif alırsa, ABD-Japonya Güvenlik İttifakı ve Tayvan-ABD askeri işbirliği gibi mevcut mübadele mekanizmalarını kullanarak üç yönlü yarı askeri bir ittifakın kurulmasını zorlayabilir.

1969'da zamanın ABD başkanı Richard Nixon ve Japon başbakanı Eisaku Sato, yapılan ABD-Japonya zirvesinin ardından Tayvan'ı ortak bir açıklamaya dahil ettikten sonra, Biden’ın ve Suga’nın 52 yıl sonra yaptığı açıklamada Tayvan’dan bahsedilmesi önemli.

Bu, Çin Komünist Partisinin Asya-Pasifik bölgesindeki askeri genişlemesine karşı bir ekip oluştururken, üç ülke arasında stratejik bir işbirliğinin ve yarı askeri ittifakın şekillenmekte olduğunun dünyaya bir deklarasyonudur.

Yao Chung-yuan ( 姚 中原), 25 Nisan 2021, Taipei Times

(Yao Chung-yuan, Tayvan Milli Savunma Bakanlığı’nın stratejik planlama departmanı eski direktör yardımcısı ve profesördür.)


Seçkin Deniz, 23.05.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı