2 Mayıs 2021 Pazar

SA9176/SD2045: Aşırı Isınan ABD Ekonomisi Nasıl Kaos Üretebilir?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Uluslararası Para Fonu’nun Politika Geliştirme ve İnceleme Departmanının eski müdür yardımcısı, Salomon Smith Barney’de yükselen piyasa ekonomi baş stratejisti ve American Enterprise Institute'nün kadrolu araştırmacısı Desmond Lachman'a aittir ve son açıklanan rekor düzeydeki ABD bütçe teşvikinin ekonomide aşırı ısınmaya neden olacağına odaklanmaktadır. Analistin, IMF'yi ABD'ye müdahaleye çağırdığı cümlesi dikkat çekicidir: "IMF'nin bugünün küresel ödeme dengesizliklerini ve para birimindeki yanlış hizalamaları şiddetlendirmeye yönelik başlıca tehdit olarak ABD'nin aşırı bütçe açığını göstermesinin tam zamanıdır." Analizden çıkaracağımız temel sonuç, ABD Doları'ndaki dengesizliklerden aşırı bir şekilde etkilenen Türkiye için önemlidir; 2021 sonuna doğru ABD ekonomisindeki aşırı ısınma Dolar'ı aşırı değerli hale getirecek ve dünya ekonomisini sarsacaktır. Türkiye anti-dolarizasyon politikalarını ısrarla sürdürmeli ve kapsamını genişleterek bu riske karşı korunma alanı oluşturmalıdır.
Seçkin Deniz, 02.05.2021


How An Overheated U.S. Economy Could Create Chaos
"Amerika Birleşik Devletleri şu anda rekor düzeyde en büyük barış zamanı bütçe teşvikini uygulamaktadır. Bu teşvik, bu yılın sonuna kadar yurt içinde ekonomik aşırı ısınmaya neden olma riski taşıyor."

Bu yıl kısa süre önce yayınlanan ABD Hazine Döviz Kuru Raporu, Hamlet'in Danimarka Prensi'ni dışarıda bırakarak okunması gibi okunuyor. Hazine, dünyadaki dış dengesizliklerin ve küresel para birimindeki düzensizliklerin kaynaklarını ararken, bu dengesizliklerin şu anda ana kaynağının bulunduğu yer dışında her yere bakıyor. Kaynak burada, dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri'nin evinde.

ABD Başkanı Joe Biden

Önceki Döviz Raporlarında olduğu gibi, Hazine bir ülkenin para manipülatörü olarak etiketlenmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için üç kriter belirler. Ülke, para birimini zayıflatmak amacıyla kalıcı tek taraflı para müdahalesine girişti mi? Ülke, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) %2'sini aşan bir dış cari hesap fazlası mı veriyor? Ülkenin ABD ile 20 milyar doları aşan ikili ticaret fazlası var mı?

En son Hazine raporu, İsviçre, Tayvan ve Vietnam'ın, Hazine'nin para manipülatörü olarak etiketlenmeye yönelik nicel kriterlerinin üçünü de karşıladığını tespit ediyor. ABD'nin şu anda üç ülke ile para birimi değer düşüklüğü ve ödemeler dengesizliği sorunlarını ele almak için istişarelerde bulunduğunu belirtiyor. Ancak Hazine, koronavirüs pandemisinin ürettiği istisnai uluslararası ekonomik koşullar göz önüne alındığında, herhangi bir ülkeyi resmi olarak para manipülatörü olarak etiketleyecek kadar ileri gitmemeyi tercih etti.

Raporda ayrıca, Hindistan ve Singapur'un sürekli olarak tek taraflı para müdahalesi yaptıklarına dikkat çekildi. Bu ülkeler, Amerika Birleşik Devletleri ile büyük dış cari hesap fazlasına veya büyük ikili ticaret fazlasına sahip olmasalar bile müdahalede bulunmaktadırlar.

Rapordaki dikkate değer eksiklik, bugünün küresel ekonomik dengesizliklere ve dünya para birimindeki düzensizliklere en büyük katkısı olan ABD'den hiç bahsetmemesidir. Amerika Birleşik Devletleri'nin şu anda kaydedilen en büyük barış zamanı bütçe teşviki ile meşgul olduğu düşünüldüğünde, bu daha da şaşırtıcıdır. Bu teşvik, bu yılın sonunda evde ekonomik aşırı ısınma ve Reagan yıllarının ikiz bütçe açığı ve ticaret açığı sorununun geri dönüşü riskini taşıyor.

İşin gerçeği şu ki, 2021'de GSYİH'nın yaklaşık yüzde 13'ü civarında bir bütçe açığı veren ABD, tasarruf seviyesinin düşmesine neden olacak. Buna ek olarak, ABD ekonomisinin G-7 ekonomik ortaklarından çok daha hızlı büyümesine neden olarak, Amerika Birleşik Devletleri ithalatının ihracatından çok daha hızlı büyümesine neden olacaktır. Bu iki faktörün ABD dış cari açığının halihazırdaki yüksek seviyesinden genişlemesine neden olması beklenmelidir. Ayrıca, birçok ülkenin Hazine'nin para manipülatörü olarak etiketlenme kriterlerinden en az ikisini karşılamasına neden olması beklenmelidir.

Aynı zamanda, büyük ABD bütçe açığı da muhtemelen ABD dolarının yılın geri kalanında güçlenmesine neden olacaktır. Bunu, aşırı ısınmış bir ABD ekonomisinin enflasyonun Fed'in hedefinin üzerine çıkmasına neden olma riskini en aza indirmek için Federal Rezerv'in başvurmak zorunda kalacağı yüksek faiz oranları yoluyla yurt dışından sermaye çekerek yapacak.

Belki de, Hazine'nin, kendi ülkesindeki aşırı bütçe teşvikinin neden olacağı ticaret ortaklarının büyük dış fazlasının sorumluluğunun büyük bir bölümünü üstlenmesini beklemek çok fazla beklentiye girmek demek olabilir.

Ancak, Uluslararası Para Fonu için aynı şeyin söylenemeyeceği düşünülebilir. Gerçekten de, IMF'nin bugünün küresel ödeme dengesizliklerini ve para birimindeki yanlış hizalamaları şiddetlendirmeye yönelik başlıca tehdit olarak ABD'nin aşırı bütçe açığını göstermesinin tam zamanıdır. Sonuçta, dünya ekonomik refahına zarar verebilecek küresel dengesizlikleri önlemek için çok taraflı işbirliği aramak IMF’nin birincil görevidir. ABD'nin aşırı bütçe teşvikini dile getirmemek, IMF’nin uluslararası topluma karşı ödevini açıkça ihmal etmek olacaktır.

Desmond Lachman, 21 Nisan 2021, National Interest

(Desmond Lachman, American Enterprise Institute'da kadrolu bir araştırmacıdır. Önceden Uluslararası Para Fonu’nun Politika Geliştirme ve İnceleme Departmanında müdür yardımcısı ve Salomon Smith Barney’de yükselen piyasa ekonomi  baş stratejistiydi)


Seçkin Deniz, 02.05.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı