23 Nisan 2021 Cuma

SA9165/ÇY4-DB155: Bill Gates, ABD'deki En Büyük Özel Tarım Arazisi Sahibidir. Neden?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Aşağı Brule Sioux Kabilesi üyesi, 2014 yılında Yerli bir direniş örgütü olan Kızıl Ulus'u kuran, New Mexico Üniversitesi Amerikan çalışmaları yardımcı doçenti Nick Estes'e aittir ve ABD'de 242 bin dönümlük tarım arazisini satın alarak ülkedeki en büyük toprak ağası olan Bill Gates ile Ted Turner'in ABD'de sahip olduğu devasa tarım arazisine odaklanmaktadır. Yazarın, "Silah ve kırbaç bu sefer arazi alımlarına eşlik etmeyebilir. Ancak milyarder sınıfı, orijinal bekçilerden daha iyi bilen filozof krallar ve iklim bilincine sahip yatırımcılar olduklarını iddia ediyorlar, 21. yüzyılda ultra zenginler, iklim krizi ve gelişen yeşil kapitalizmin hakimidir." Bir ABD yerlisinin gözünden vahşi kapitalizmin ve milyarder zorbalığın net bir resminin çiziliyor olması dikkate değerdir. Türkiye'de de farklı maskelerle 56 bin dönümden fazla arazi satın aldığı iddia edilen Bill Gates'in durdurulması ve karanlık planlarının önüne set çekilmesi gerekiyor.
Seçkin Deniz, 23.04.2021


Bill Gates is the biggest private owner of farmland in the United States. Why?

Bill Gates hiçbir zaman çiftçi olmadı. Öyleyse Land Report neden bu yıl ona “Çiftçi Bill” adını verdi? Gezegendeki en zengin üçüncü adam bitkilerden anlamıyor. Yiyeceklerimizi yetiştirmek ve bundan çok daha az övgü alan mütevazı insanların yaptığı yıpratıcı emeği de o sarf etmez. Bu tür bir sıkı çalışma onu zengin yapan şey değildi. Rapora göre Gates’in başarısı, ABD’deki tarım arazilerinin en büyük özel sahibi olmasıdır. Geleneksel Yakama bölgesi olan 14.500 dönümlük birinci sınıf doğu Washington tarım arazisinin 2018 yılında 171 milyon dolara satın alınması, bu unvanı almasına yardımcı oldu.

Toplamda, Gates toplam değeri 690 milyon dolardan fazla olan yaklaşık 242.000 dönümlük tarım arazisine sahiptir. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, bu neredeyse Hong Kong büyüklüğünde ve kayıtlı bir üyesi olduğum Aşağı Brule Sioux Kabilesi'nin toprağının iki katı. Beyaz bir adam tüm yerli milletimden daha fazla tarım arazisine sahip!

ABD, egemen sınıfının aşırılıklarıyla tanınıyor. Ama neden bir avuç insan bu kadar çok araziye sahip?

Toprak güçtür, toprak zenginliktir ve daha da önemlisi, toprak ırk ve sınıfla ilgilidir. Toprakla olan ilişki -kimin sahibi olduğu, kimin çalıştığı ve kimin önemsediği- ABD'de ve aynı zamanda dünyada sömürgeciliğin ve beyaz üstünlüğünün müstehcen eşitsizlik ve miras seviyelerini yansıtmaktadır.

Zenginlik birikimi her zaman sömürü ve mülksüzleştirme ile başa baş gider. Bu ülkede, önce köleleştirilen Siyah işçiler çalıntı Kızılderili topraklarının üzerine ABD servetini inşa ettiler. 1862 Homestead Yasası, beyaz yerleşim için ABD topraklarının % 10'una denk gelen 270 milyon dönüm yerli toprak açtı. Siyah, Meksikalı, Asyalı ve Yerli insanlar, elbette, beyaz servetin nesillerini sübvanse eden ve koruyan federal bir programın avantajlarından kategorik olarak dışlandılar.

Milyarder medya kralı Ted Turner, bu tür eşitsizliklerin bir örneğini veriyor. 2 milyon dönümlük araziye ve dünyanın en büyük özel sektöre ait bufalo sürüsüne sahip. Halkım için kutsal olan ve yerleşimciler tarafından neredeyse nesli yok edilmek üzere avlanan bu hayvanlar, bugün Güney eyaletinin batı yarısında, 1868 Fort Laramie Antlaşması bölgesi sınırları içinde yaklaşık 200.000 dönümlük Turner çiftlik arazisinde korunuyor. Dakota, bir zamanlar ABD hükümeti tarafından Lakota halkı için "kalıcı bir yuva" olarak garanti edilen arazi.

Silah ve kırbaç bu sefer arazi edinimlerine eşlik etmeyebilir. Ancak milyarder sınıfının, filozof krallardan ve asıl bakıcılardan daha iyi bilen iklim bilincine sahip yatırımcılar olduklarına dair iddiaları, 21. yüzyılın toprak gaspı anlamına gelen oyunlardan biraz daha fazlasıdır; "yeşil" çözümler arayan kar amaçlı bir ekonomide büyük ödemeler yapıyorlar. Ve Bill Gates'in yeni kitabı How to Avoid a Climate Disaster (İklim Felaketinden Nasıl Kurtulunur), kendisini atmosfere sera gazları sokmayı nasıl durduracağınız ve yoksul çiftçilerin iklim değişikliğini azaltmalarına yardımcı olmak için başka bir yerde "küresel yeşil devrim" olarak adlandırdığı şeyi nasıl finanse edecekleri konusunda bir düşünce lideri olarak konumlandırıyor. Gates'in iklim bilimi veya tarım alanında zengin olmanın ötesinde sahip olduğu uzmanlık herkesin tahminidir.

Reddit'teki bir kitap tartışması sırasında neden bu kadar çok tarım arazisini yuttuğu konusunda ısrar edildiğinde Gates, "İklim [değişim] ile bağlantılı değil" iddiasında bulundu. Yetkili, kararın "yatırım grubundan" geldiğini söyledi. Bu satın almaları yapan firma olan Cascade Investment, Gates tarafından kontrol ediliyor. Ve firma bunun "sürdürülebilir tarımı çok desteklediğini" söyledi. Ayrıca bitki bazlı protein şirketleri Beyond Meat and Impossible Foods'un yanı sıra tarım ekipmanları üreticisi John Deere'nin de hissedarıdır. Şirketinin en büyük tarım arazisi satın alımı, 2017 yılında Kanadalı bir yatırım firmasından 500 milyon dolarlık 61 tarım mülkü satın almasıyla gerçekleşti.

Ekilebilir topraklar sadece kârlı değildir. Daha ince bir hesap var. Yatırım firmaları, tarım alanlarının sürdürülebilir yatırım portföyleri için "karbonsuz" hedefleri karşılayacağı argümanını oluştururken, tarımsal verimlilik ve gelirde bir artış öngörüyor. Bill Gates kitabında çizburger yemekten endişe ederken - et endüstrisinin büyük ölçüde zengin ülkelerin tüketimi için ürettiği sera gazları miktarı için - devasa karbon ayak izinin kişisel diyetiyle çok az ilgisi var ve daha fazla karbon üretmek için daha fazla arazi satın alması affedilemez.

2020 Oxfam tarafından yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın en zengin %1'i en yoksul %50'nin iki katı karbon yayılmasına neden oluyor. Forbes'a göre, dünyadaki milyarderler servetlerinin 2020'de 1,9 trilyon dolar arttığını görürken, 22 milyondan fazla ABD'li (çoğunlukla kadın) işçi işini kaybetti.

Zenginlik gibi, arazi mülkiyeti de giderek daha az elde yoğunlaşıyor ve bu da monokültürler için daha fazla itme ve daha fazla getiri sağlamak için daha yoğun endüstriyel tarım teknikleri ile sonuçlanıyor. Bir rapora göre, dünyadaki çiftliklerin yüzde biri dünyadaki tarım alanlarının %70'ini kontrol ediyor. Son yıllarda küçük çiftliklerden büyük çiftliklere en büyük değişim ABD'de yaşandı.

Hepimizin yaşadığı topraklar sadece birkaç kişinin malı olmamalı.

Bill Gates gibi özel tarım arazileri sahiplerinin başlıca tehlikesi, genellikle hayırsever çalışmalarda bulunan sürdürülebilir tarıma verdikleri destek değildir; gıda sistemlerimizi ve arazi kullanım kalıplarımızı belirlemede oynadıkları tekelci roldür.

Küçük çiftçiler ve Yerli halk arazi kullanımı konusunda daha temkinlidir. Yerli bakıcılar için arazi kullanımı yatırımların geri dönüşüne dayanmamaktadır; Gelecek nesil için toprağı korumak, şimdiki toprakların ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşam çeşitliliğine saygı duymaktır. Bu nedenle, dünya çapında hala yerli halklar tarafından yönetilen topraklar, dünyadaki biyoçeşitliliğin % 80'ini koruyor ve sürdürüyor, endüstriyel tarımı dışlıyor.

Sıradan bir insanın Bill Gates ya da Ted Turner gibi mega toprak sahipleriyle hiçbir ortak noktası yoktur. Hepimizin yaşadığı topraklar sadece birkaç kişinin malı olmamalıdır. Endüstrinin bu devlerinin kaçırdıkları vergi, halka yaptıkları sözde hayırsever bağışlarını her zaman çok aşacaktır. 

"Milyarder en iyisini bilir" zihniyeti, sömürgeciliğin ve beyaz üstünlüğünün köklü gerçeklerinden uzaklaşır ve toprağı nasıl kullanacağını ve onunla nasıl yaşayacağını gerçekten en iyi bilenleri görmezden gelir. Toprağımız bize verilmediği sürece, bu milyarderlerin gezegeni kurtarmak için bize sunabileceği hiç bir şey yok.

Nick Estes 5 Nisan 2021, The Guardian

(Nick Estes, Aşağı Brule Sioux Kabilesi vatandaşıdır. New Mexico Üniversitesi Amerikan çalışmaları bölümünde yardımcı doçenttir. 2014 yılında Yerli bir direniş örgütü olan Kızıl Ulus'u kurdu. Tarihimiz Gelecek: Standing Rock Versus the Dakota Access Pipeline ve Long Tradition of Indigenous Resistance (Verso, 2019) kitabının yazarıdır.)


Derya Beyaz, 23.04.2021, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri 






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı