16 Şubat 2021 Salı

SA9078/SD1968: Kaybederek Öğrenin: Yapay Zekayı Önce OPFOR'a Verin

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız yorum, Breaking Defense yazarı Syndey, J. Freedberg'e aittir ve Yapay Zeka ve dronların (SİHA-İHA) savaşların akışını nasıl değiştirdiğine odaklanmaktadır. Türkiye'nin Libya, Suriye ve Karabağ'da SİHA teknolojisi ile düşmanın tanklarını, zırhlı araçlarını, hava savunma sistemlerini ve askerlerini paçavraya çevirdiğini gören Avrupalı analistlerin yanı sıra, dünyanın süper gücü Amerika Birleşik Devletleri'nin generallerini ve askerî analistlerini de endişelendirdiği, hatta paniğe sürüklediği anlaşılmaktadır. İsrail ve Rus dronlarının çerez olarak dahil edildiği yorumda açık ve net olan Türkiye'nin SİHA-İHA teknolojisi ile elde ettiği zaferdir ve bu zaferler İngiliz savunma bakanının söylediği gibi savaş tarihini değiştirecek niteliktedir. Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe'nin, 14 Ekim 2020 tarihli analizinde, "Türkiye’nin üretttiği insansız hava araçları, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’ın operasyonlarında ciddi bir rol oynuyor. İnsansız hava araçları, Türk dış politikasının da bir parçası haline geldi. Bu nedenle de Türk İHA endüstrisi uluslararası kamuoyunun merceği altında. Türk üretimi insansız hava araçları, Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda Azerbaycan güçleri tarafından kullanılıyor." denilirken,  BBC Türkçe'nin 12 Kasım 2020'deki haber analizinde de durumun net bir şekilde Avrupalıları endişelendirdiği görülüyor: "Askeri uzmanlar ve savunma analistleri, Dağlık Karabağ'da 44 gün süren çatışmaların Azerbaycan'ın lehine sonuçlanmasında ve savaş sahasında Ermenistan'a karşı üstünlük kurmasında silahlı ve silahsız insansız hava araçlarının (İHA) etkin bir şekilde kullanmasının önemli rol oynadığını düşünüyor, Dağlık Karabağ'ın, İHA ve SİHA'ların da önlem alınmadığı durumlarda ileriye dönük savaş ve çatışma ortamlarını nasıl etkileyebileceğini gösteren önemli bir örnek olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca, bu savaşın ardından Türkiye'nin ürettiği İHA'lara olan talebin artabileceği yorumları yapılıyor." Çevirisini yayınladığımız yorum, SİHA-Yapay Zeka ile ilgili Amerikan yaklaşımının ne kadar 'korkak' olduğunu da yansıtmaktadır. Türkiye tarihi değiştirmeye başladığını adım adım ilan ederken de dostlarına güven düşmanlarına korku vermeye devam ediyor.
Seçkin Deniz, 16.02.2021


Learn By Losing: Give AI To OPFOR First

"Bir general, ABD birliklerine yapay zeka gibi yeni teknolojinin gücünü göstermenin en iyi yolunun eğitim tatbikatlarında yenilgiye uğramalarına izin vermek olduğunu söyledi."

Dronlar bölgesel çatışmalarda Ukrayna'dan Kafkasya'ya kadar konvansiyonel zırhlı kuvvetleri yok ediyor. ABD, gerçek hayattaki yenilgilere karşı onları aşılamak ve onlara uzaktan kumandalı silahların gücünü asla unutamayacakları bir şekilde öğretmek için savaştan önce askerlerinin bu tür felaketleri ilk elden yaşamasına izin vermeli mi?

Kıdemli bir general, bu sabah Ordu Vadeli İşlemler Komutanlığı konferansında verdiği demeçte, genç bir subay olarak, en güçlü öğrenme deneyimlerinden bazılarının Ulusal Eğitim Merkezindeki seçkin Muhalif Kuvvet (OPFOR) karşısında yenilmesinden kaynaklandığını söyledi.

General, "Sadece Fort Irwin'e gittiğim ve her seferinde kıçımın üstüne oturmaktan yorulduğum için öğrendim" dedi. (Bu tür içten bir tartışmayı kolaylaştırmak için, tek tek konuşmacıları tanımlamadığımız sürece medyanın konferansı ele almasına izin verildi). "Bazen zorunlu öğrenme, başlamanın en iyi yoludur."

Ordu Vadeli İşlemler Komutanlığı - aslında tüm ABD ordusu - yapay zeka, robotik ve otomasyona büyük yatırımlar yapıyor. Üst düzey liderler, bu teknolojileri kendileri de benzer yatırımlar yapan Rusya ve Çin gibi yüksek teknoloji rakiplerine karşı zafer için gerekli görüyorlar. Fakat cephe komutanlarını ve bireysel askerleri hayatlarını böylesine radikal bir şekilde yeni teknolojiye emanet etmeye nasıl ikna edersiniz?

Uzaktan kumandalı Robotik Savaş Araçlarını deneyen bir grup askerle konuştuktan sonra general ikna oldu, dedi ki,

“Bunların çoğu güvene dayanıyor [ve] güvenmek… makineler bir insan için zordur."

Aylarca veya yıllarca birlikte çalıştıktan sonra, “sağınızdaki ve solunuzdaki askere güveniyorsunuz. Önünüzdeki ve arkadaki askere güveniyorsunuz ve başınız belaya girdiğinde arkadaşlarınızın sizinle ilgileneceğine güveniyorsunuz. Yaptığı tavsiyelere nasıl ulaştığınız anlamadığınızda cansız bir nesneye güvenmek zordur. "

General, cevabın bir kısmının askere öneriler sunan kullanıcı arayüzünü nasıl tasarladığınızla ilgili olduğunu söyledi. (Özellikle İstihbarat Topluluğu, belirli bir sonuca nasıl ulaştığını mühendis olmayan birinin anlayabileceği yollarla açıklayabilen "açıklanabilir AI" geliştirmeye çalışıyor). Ancak cevabın bir kısmı deneyimde yatıyor: Yapay zekanın işe yaradığını kanıtlamanın en ikna edici yolu muhtemelen onun sizi alt etmesi.

General, "Ulusal Eğitim Merkezi gibi yerlerde insanları güvenilir olmaya zorluyor olabilirsiniz" dedi. Yeni yapay zeka odaklı yetenekler çevrimiçi hale geldikçe, "bu tür sistemlerin belki de ilk saha çalışması OPFOR'dur" dedi.

Donbass, Dağlık Karabağ ve 1939

Gelecekte ne tür bir felaketi önlemeye çalışıyoruz? Generalin önerdiği gibi, son haftalarda Dağlık Karabağ'da yaşanan Ermeni kayıpları ve Donbass'ta Ukrayna'nın kayıpları ölümcül bir ön izleme sunabilir, tıpkı 1939'daki Polonya saldırısının ertesi yılki Fransa'nın düşüşü için bir ön izleme olması gibi. 

Önemli olan sadece yeni teknoloji değil, onu kullanacak yeni taktikler ve organizasyonlardır. Almanlar 1939 Eylül'ünde [] Polonya'yı işgal ettiğinde, [önemli olan] yeni teknoloji değildi -çünkü herkesin tankları vardı. Herkesin radyosu vardı. Herkesin uçağı vardı - sadece [önemli olan] teknolojileri birleştirmenin yeni bir yoluydu" dedi general.

"Dünyanın geri kalanı yakalayana kadar," diye devam etti, bu kombinasyon onlara gerçekte olanla, kuvvetlerinin yalnızca yüzde 10'u ile önemli bir operasyonel ve taktiksel avantaj sağladı. "Panzerler ve Stukalar blitzkrieg'i mümkün kılarken, Alman ordusunun yüzde 90'ı yaya olarak savaşa giren ve genellikle at arabaları ile ikmal edilen piyade askerleri olarak kaldı.

21. yüzyılda bunun eşdeğeri nedir? Belki de Rusya veya Azerbaycan gibi, öncelikle Soğuk Savaş silahlarıyla silahlanmış, ancak tüm gücü daha etkili hale getiren son teknoloji insansız sistemlerle güçlendirilmiş bir güç. Donbass'ta Rusya, hızlı ve yıkıcı topçu ateşi ile oluşturulan barajların gerisinde Ukrayna hedeflerini tespit etmek için dronları kullandı. Dağlık Karabağ'da insansız hava araçları, Azerbaycan'ın İsrail ve Türkiye'den Ermeni zırhlı araçlarına karşı satın aldığı İsrail yapımı Harpy (Harop) “kamikaze insansız hava araçları” öldürücü silahlar haline geldi.

Şimdi, yüksek teknolojili tehditleri göz ardı etmek kadar abartmak da tehlikelidir. Çok sayıda analist, her iki tarafın da kötü eğitilmiş göründüğüne dikkat çekti. Videolar, açık zeminde yavaşça ilerleyen veya statik konumlarda yerleşik sıkı, kolayca hedeflenen tank kümelerini gösteriyor. Her iki durumda da, genellikle uygun bir siper, kamuflaj ve piyade, topçu veya en önemlisi bu durumda mobil uçaksavar savunması (ABD Ordusunun acilen yeniden inşa ettiği bir yetenek) yoktu.

Bu tür taktikler, düşmanın dronları olsun ya da olmasın intihara yöneliktir. Ordudan emekli üç yıldızlı Tom Spoehr'in Military Times'a söylediği gibi, ABD Ordusu subayları, süreçte kimse ölmeden "bunu NTC'de zor yoldan öğreniyorlar".

Buna rağmen, insansız hava araçları Ermenilere ağır kayıplar verdirmesine rağmen, Azerbaycanlı piyadeler Ermeni siper hatlarına her saldırdığında kayıp verdiler. Azerbaycan toprak kazanırken, mütevazı ve maliyetli oldu. Dağlık Karabağ'da yenilik kadar I. Dünya Savaşı kadar delil de vardı.

Dolayısıyla, Azerbaycan'ın yeni kuvvetler ve eski kuvvetler kombinasyonu, 1939'daki Almanlarınkinden açıkça daha az karmaşık ve başarılıydı. Belki de daha iyi bir benzetme, en son teknolojiyi Keystone Cop taktikleriyle birleştiren acı bir vekalet çatışması olan İspanya İç Savaşı'nın ortasında 1937 olurdu.

Tarihçi Steven Zaloga, Fuentes de Ebro'da o yılki Cumhuriyet saldırısında, Rus yapımı BT-5 tanklarının (ünlü T-34'ün ataları), piyade ile koordine halinde olmadan veya önceden uygun bir keşif yapmadan Faşist hatlara karşı cesurca ilerlediğini yazıyor. Tanklar, kendi ürkmüş birlikleri tarafından ateşe verildikten sonra, yollarının çamurlu zemin ve sulama hendekleriyle engellendiğini keşfettiler. 48 tanktan 19'u kaybedildi, mürettebatın üçte biri öldü veya yaralandı. Tersine, Alman tankçılar küçük PzKpfw I tanklarının ana silahı olan ve çoğu menzilde Rus T-26 zırhına komik bir şekilde ping atan bir makineli tüfek keşfettiler. Yine de, yeni teknolojinin açık kusurları, Alman danışmanlar için yıldırım olacak şeyi geliştirirken alınması gereken değerli derslerdi.

ABD Ordusu da aynı şekilde prototip teknolojisini acımasız saha testlerinden geçiriyor ve gerçek askerler samimi geribildirim veriyor. General, 2009'da iptal edilen benzer hırslı Future Combat System ile karşılaştırıldığında, "temel farklılıklardan biri, diyebilirim ki, sağlıklı bir şüpheciliktir" dedi. "Diğer bir önemli fark, bir şeyleri ortaya çıkarma ve kırılma noktasına getirme isteğidir."

Önümüzdeki yılki Project Convergence tatbikatı, 82. Airborne ve deneysel Çok Alanlı Görev Gücü'nden birlikleri yeni yapay zeka destekli teknolojiyi test etmek için bir araya getirecek ve bu 10 yıl içinde hizmete girecek.

Ancak bu haftaki konferansta, Ordu, şimdiden, Çin'in en büyük tehdit olarak Rusya'yı geride bırakmasını beklediği 2035'in tehlikeli dünyasına bakıyordu. General, "İnsanlar bana her zaman geleceği düşünmek için bunun çok uzak olduğunu söylüyorlar," dedi. "Eh, 2035 bundan 14 yıl sonra." Bu, tipik bir yarbayın orduda geçirdiği süreden daha az.

General, "Gözlerinizi kırpacaksınız ve biz 2035'te olacağız," dedi. "Bu teknolojilerin geliştirilmesine yatırım yapmaya başlamazsak ... 2035'te olacağız ve yine de" keşke bunu yapabilseydik "diyeceğiz."

Bununla birlikte, geliştirmeye başlamamız gereken sadece teknoloji değil. General, "Savaş Eğitim Merkezlerinde bir değişikliği zorlayacak" dedi. "Doğru yaparsak, Ordu genelinde PME'de (Profesyonel Askeri Eğitim) bir değişikliği zorlayacak."

Syndey, J. Freedberg, Washington, 16 Kasım 2020, Breaking Defense


Seçkin Deniz, 16.02.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı