26 Ocak 2021 Salı

SA9046/TG326: ZOOM İmtiyazı: Kilitlenmeler Zenginleri Nasıl Daha Zengin Yaptı?

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Washington, DC'de yaşayan bir araştırmacı gazeteci ve dış politika analisti Jordan Schachtel'e aittir ve Covid-19 salgını ile birlikte yaşanan kısıtlamalar sürerken yapılan ankette, zenginlerin daha da zengin, fakirlerin daha da fakir olduğuna yönelik ortaya çıkan verilere (ABD'li 660 milyarderin Kovid-19 salgınının etkili olmaya başladığı Mart 2020'de 3 trilyon dolar civarında olan toplam serveti, ocak ayı itibarıyla 4,1 trilyon dolara yükseldi.) odaklanmaktadır. Küresel zenginlerin, çok düşük (Dünya'da %2.14, Türkiye'de %1) ölüm oranlarına sahip Covid-19 salgını ile kilitlenen ve kısıtlanan dünya için yeni bir ticarî tasarım ve bütün insanlık için bir sıfırlanma amaçladığına dair tezleri kanıtlayacak bir içeriğe sahip olan analizin tezlerinin, korku tüneline sokulan insanlığın bilinçlenmesi adına 'Salgın ve Aşı' ile ilgili gerçeklerin açığa çıkmasını sağlayan diğer tezler gibi farkındalığın artmasını sağlamasını umuyoruz.
Seçkin Deniz, 26.01.2021

Zoom Privilege: How Lockdowns Made the Rich Richer

Wall Street, Washington, DC ve Silikon Vadisi nakit ve refah içinde yüzüyor. 2020 ülkenin seçkinleri için daha iyi olamazdı. Öte yandan Amerikalıların büyük çoğunluğu mali, fiziksel ve duygusal yıkıma zorlandı. 2020, hükümetin, %99,8 iyileşme oranına sahip bir hastalıkla savaşmak amacıyla dikte ettiği emirlerin, eşi benzeri görülmemiş bir servet eşitsizliğinin ve COVID-19'dan çok daha tehlikeli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olduğu bir yıl olarak tezahür etti. Hükümetin gücüyle “bir virüsle savaşmanın” istenmeyen sonuçları artık dünyanın görmesi için sergileniyor.

Morning Consult tarafından kısa süre önce yayınlanan çarpıcı bir anket, COVID-19 kilitlenmelerinin ve diğer zenginlik ve sağlığı yok eden kısıtlamaların neden olduğu yıkımın kapsamının bir kısmını ortaya çıkardı.

Uzaktan çalışma ekonomisi, halihazırda sağlam gelir akışlarıyla kendi düzenini kurmuş insanlar için mükemmel bir şekilde işliyor. Hala Amerikan rüyasını elde etmek için mücadele edenler için ise durum o kadar iyi değil.

Halihazırda altı rakamlı maaş kazanan Amerikalılar 2020 için gelirde bir artış bildirirken, 50-100.000 $ arasında kazananlar gelirde bir düşüş bildirdi. Trajik bir şekilde, 50 bin doların altında kazanan katılımcılar, emsalleri içinde en büyük gelir düşüşünü bildirerek, yıkıcı pandemi politikaları tarafından ağır bir şekilde ezildi.

Anket ayrıca, iş güvenliği ve genel kişisel yaşamın yanı sıra hem fiziksel hem de zihinsel sağlıkta bir düşüş yaşayan daha az şanslıların, 2020'de çeşitli sağlık sonuçlarıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Bu arada, dünya milyarderleri nakit içinde yüzüyor. Dünyanın en zenginlerinden birkaçı, öz sermayelerinin 2020'de defalarca arttığını gördü. COVID-19 politika tepkisi, Amerikan ve küresel endüstrilerin bu devleri için beklenmedik bir zenginlik yarattı. 

Zenginler Pandemi Sırasında Daha da Zengin Hale Geldi


Kaynak: Reddit

Muazzam servet açığı, borsanın, Amerika'daki genel refahın iyi bir göstergesi olmaktan çok uzak olduğunu gösteriyor. Amerikalıların sadece yaklaşık %9'u altı haneli maaşlar alıyor. Bunlar paralarını borsada çalıştırabilir ve diğer karlı alanlara yatırım yapabilirler; bu arada yaşam mücadelesi verenlerin, az miktardaki ve sıfır faizli tasarruflarını, faturalarını ve diğer masrafları ödemek için ellerinde tutmaları gerekiyor. 

Zoom ve Netflix’te "korkunç virüs ortadan kalkana kadar evden çalışın" düşüncesini savunan kalabalık, "yayılmayı durdurmak" adına daha fazla kısıtlama talep etmeye devam ederken; 10 Amerikalının 9'undan fazlası, yıkıcı bir COVID-19 güvenlik rejiminin ağırlığı altında acı çekmeye devam ediyor.

Jordan Schachtel, 22 Ocak 2021, American Institute for Economic Research (AIER)

(Jordan Schachtel, Washington, DC'de yaşayan bir araştırmacı gazeteci ve dış politika analistidir.)


Tamer Güner, 26.01.2021, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri







Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı