7 Temmuz 2019 Pazar

SA7811/KY1-CÇ648: Rüyamda Satr Evime Misafir Oldu

"..hayranlık hayran olunan kişiden daha aşağıda yer alındığını varsayan bir duygudur, îmdi, biliyorsunuz, bana göre, bütün insanlar eşitlik içinde vardır ve hayranlığın insanlar arasında işi yoktur. Bir insandan başka bir insan için talep edilebilecek gerçek duygu, değer vermektir." 
Sartre


Hayırdır inşallah.. 

Rüyamda (bir eğretileme olarak anlatmıyorum.. gerçekten gördüğüm bir rüya.. ikinci kez gördüm.. ilkini lise ikide görmüştüm) Sartre evime misafir oldu.. şaşırdım.. hoş beşten sonra balkonda çay ikram ettim.. 'skolastizm cenderesinde boğulan insanlığın rölativizmle cenazesinin kaldırılmak üzere olduğundan' söz etti.. ben de "Bu ölüşte sizin de payınız var!" dedim.. kaşlarını çatıp "Bunu da nereden çıkardın?" karşılığını verdi.. 

Durur muyum; "İyi ama siz 'Varlık ve Hiçlik' adlı yapıtınızda 'insan gereksiz bir tutkudur' diyerek rölativizmin egemenliğini pekiştirmiş olmuyor musunuz?" dedim.. "Yok öyle bir şey.. öyle bir sözüm yok o kitapta" dedi.. 

Ktüphaneme koştum 'Varlık ve Hiçlik' adlı yapıtı alıp geldim ve altı çizili tümceyi gösterdim.. baktı.. dudak büktü.. tüm kitabın sayfalarını karıştırdı.. altı çizili başka tümce göremeyince "Yedi yüz sekiz yüz sayfalık kitapta altı çizilecek başka satır yok muydu?" dedi sitemle.. ben de "Geri kalan sayfalar " insan gereksiz bir tutkudur" yargısına düşülmüş dipnotudur.. dipnot experlerin gevezelikleri içindir.. ben eksper değilim." yanıtını verdim.. bu yanıtla bayağı bir güldü Sartre amcam.. işte böyle bir rüyaydı.. hayırdır inşallah😅🌹

Sartre'ye mektup yazdım (1978), göndermedim..

Necip Fazıl'a yazdım (1977), göndermedim..

Füsun'a haftada bir (1982-1984) yazdım.. gönderdim.. bir teki geri gelmedi.. bir tekine cevap gelmedi.. eline geçiyor muydu? Bilemem.. belki de postacı çöpe atıyordu😅🌹

***

"Ben yalnızca bir aracım, sende kendi kendini didikleme, kendi kendini öğrenme ihtirası var.” (Sartre, Özgürlük Yolları 1, sayfa 14, pdf format)

"Hak veriyorum, sen onu benim gözlerimle göremezsin. Senin öğretmenindi, seni etkilemiştir. Bu o kadar belli ki: Mesela, sen insanların giyimine kuşamına çok önem verirsin, kimseleri beğenmezsin, oysa o her zaman dökülüyor, taktığı kravatları bizim otelin kapıcısı beğenip takmaz, ama sen bunu görmüyorsun bile.” (Sartre, Özgürlük Yolları 1, sayfa 31, pdf format)


Hamiş 1: Ciddi ciddi bir rüya.. harfi harfine.. rüya yorumcuları (psikologlar-psikiyatrisler) nasıl yorumlar bilemem.. lisedeyken de görmüştüm.. hatta mektup yazmıştım.. fakat göndermemiştim.. keşke göndermediğim mektubu gönderseymişim...





Cemal Çalık, 07.07.2019,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Siyasi Hatıralar, Kafa Koçanıma Göre
Facebook 





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı