18 Haziran 2019 Salı

SA7761/SD1406: Trump, Putin ve Yeni Soğuk Savaş/ 2. Soğuk Savaş 2.0

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz New Yorker editörü, yazarı ve muhabiri olan Evan Osnos, David Remnick ve Joshua Yaffa'ya aittir ve 'kasıtlı zihinsel dizinler' oluşturmayı amaçlayan bir belgesel niteliğindedir. Sahnede gördüklerimizin birbiriyle olan ilişkisini anlamaya çabalarken 'bizi yönetmeye çalışan' analizin, Amerikan-Rus ortak politikalarının nasıl oluşturulduğunun anlaşılması için yardımcı olacağına inanıyoruz. Seçilmesi neredeyse imkansız olan Donald Trump'ın seçilmesi ve planlanan 2030 Kaos döneminin realize edilmesi için soğuk savaş döneminde olduğu gibi ABD-Rus işbirliği gerekliydi ve bununla birlikte dünya gerçek bir baskı dönemini sıcak savaşlarla daha derinden yaşayacaktı. Nihayetinde, 2017'den bu yana ABD Başkanı Trump ve çevresindekilerin, 2016 seçimlerinde Rusya ile bağlantılarını inceleyen Özel yetkili Savcı Robert Mueller, Mayıs 2019'da soruşturmanın kapandığını ve görevi bıraktığını açıkladı. Dosyanın kapanması Trump'ın Amerikan politikalarının bir parçası olduğunun da kanıtıydı. Beş bölümde yayınlayacağımız 'Trump, Putin ve Yeni Soğuk Savaş' başlıklı bu analizin, içeriği ve içeriğin manipülatif profesyonel niteliği göz önünde bulundurularak dikkatle incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Seçkin Deniz, 18.06.2019

Trump, Putin, and the New Cold War

2. Soğuk Savaş 2.0

İlginç bir şekilde, Obama yönetimi hack operasyonunu ancak yaz başında öğrenebildi - FBI'ın DNC'ye izinsiz girişle ilgili ilk temasından dokuz ay sonra - ve daha sonra partizan olarak görünme korkusuyla çok güçlü davranmakta isteksiz kaldı. Pentagon liderleri, Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat teşkilatları yaz aylarında bir araya geldi, ancak odaklandıkları şey seçim günü komisyonlarını ve seçim sistemlerini herhangi bir çökmeye karşı nasıl koruyacakları konusuydu.

Illustrations; Christina Couceiro

Bu uyarı, Clinton’ın yakın çevresini kışkırttı. Clinton’un kıdemli danışmanlarından biri "Onların içinde bulundukları bağları anlıyoruz” dedi. “Peki ya Barack Obama Oval Ofise ya da Beyaz Saray'ın Doğu Odasına gitseydi ve “'Bu gece ABD’nin saldırı altında olduğunu bildirmek için sizinle konuşuyorum.  Rus hükümeti en yüksek düzeyde en değerli varlığımızı, demokrasimizi etkilemeye çalışıyor ve bunun olmasına izin vermeyeceğim.' deseydi Amerikalıların büyük bir çoğunluğu oturur, dinler ve haber alırdı. Benim tavrım, bu seçim sonuçları için kimseyi suçlamaya hakkımız olmadığı yönünde, ama benim için çok şaşırtıcı - şaşkınlık verici- olan şey bunun anlaşılması zor bir şekilde neden Beyaz Saray'da beşinci seviyede yangın alarmına neden olmadığı."

Clinton'un ekibini Wisconsin, Michigan ve Pennsylvania gibi sağlam eyaletleri kilitlemediği için eleştiren Obama yönetimi, Beyaz Saray'ın uygun şekilde davrandığında ısrar ediyor.“Ne yapabilirdik?” demişti Benjamin Rhodes. “Bunu yaptıklarını söyledik, böylece herkes WikiLeaks materyallerinin ve sahte haberlerin Rusya'yla ilişkili olduğunu bilmek için bir temele sahipti. E-postaların veya sahte haberlerin yayılmasını engellemek için yapabileceğimiz hiçbir işlem yoktu. Tek yapabileceğimiz, açığa çıkarmaktı.”

Geçen Eylül, bir G-20 zirvesinde, Çin'de, Obama, Putin'e bu hack saldırısını “kesmesini” ve her şeyden önce Kasım ayında yapılacak olan oylamadan uzak durmasını ya da bunun “ciddi sonuçlarının olacağını” söyledi. Putin, saldırganlık çabalarını reddetmedi ve kabul etmedi, ancak ABD’nin Rusya’nın içişlerine karışan medya kuruluşlarına ve sivil toplum gruplarına uzun zamandır fon sağladığını söyledi.



Ekim ayında, Rusya'nın olaya karıştığının kanıtı olarak, üst düzey ulusal güvenlik görevlileri verilecek bir karşılıkla ilgili planı düşünmek için bir araya geldi; önerileri, banka yetkilileri de dahil olmak üzere Rus yetkililer hakkında ya da Moskova’ya yönelik bir siber operasyonla ilgili zararlı bilgilerin yayılmasını içeriyordu. Dışişleri Bakanı John Kerry, bu tür planların Rusya’nın Suriye’de Batı’yla işbirliği yapmasını sağlamak için ortaya konan diplomatik çabaları etkisizleştirebileceğinden endişe ediyordu. Sonunda, güvenlik görevlileri oy birliğiyle ölçülü bir yaklaşım benimsemeye karar verdiler: Obama yönetimi 7 Ekim'de Rusların DNC'yi hacklemiş olduğuna emin olduklarını belirten bir açıklama yaptı. Yönetim siyasi görünecek şekilde aşırı tepki göstermek ve Trump’ın oylamanın hileli olduğu mesajını güçlendirmek istemedi.

Beyaz Saray, Rus istihbaratının üst düzey bir ulusal güvenlik görevlisinin “gizli etkiyle oy sayımını olumsuz yönde etkileyen çizgiyi” geçtiğini ve bunun yapıldığına dair hiçbir kanıt bulamadığına dair işaretler izledi. Clinton, yarışta liderlik yapıyordu ve yetkili, Obama'nın daha agresif tepki vermeme kararını güçlendirdiğini söyledi. “Çok güçlü cevap verirsek, seçim gayri meşru olur.”

Bu dikkatli adımlar, Obama'nın düzenli bir güç aktarımı yapmaya niyetli olduğu geçiş döneminde de devam etti. Dışişleri Bakanı Kerry, seçimdeki Rus müdahalesini araştırmak için bağımsız bir iki partili grubun kurulmasını önerdi. Bu grup bin iki yüz kişiden fazla insanla röportaj yapan beş Cumhuriyetçiden ve beş Demokrattan oluşan bir organ olan 9/11 Komisyonu gibi modellenecekti. İki üst düzey yetkiliye göre Obama, Kerry’in önerisini gözden geçirdi, ancak sonuçta, kısmen Kongre’de Cumhuriyetçiler’in partizan çalışması olarak göreceklerine ikna olduğu için reddetti. Bu fikri destekleyen bir yardımcı, “Topu yuvarlayarak, Trump'ın onu yakalamasını zorlaştıracaktı. Şimdi bunun gerçekleşmesi çok daha zor. ” dedi.

Geçiş sırasında Obama yönetimi yetkilileri Trump’ın bir şekilde taviz verdiğini veya Rus çıkarlarına dikkat ettiğini duyuyorlardı. Üst düzey bir yetkili, “Ruslar, kesin sonucu bilmeyen insanlara yatırım yapıyor” dedi. “Bu insanlar üzerinde de kaldıraç elde ediyorlar.” Trump hakkındaki bu tür şüpheler için henüz kesin bir kanıt ortaya çıkmadı. Bir başka Obama yönetimi yetkilisi, iktidarın devri sırasında gizli istihbaratın Trump'ın ortakları ve Rus temsilciler arasında çok sayıda temas gerçekleştiğini, ancak seçimle olan etkileşimi destekleme veya koordine etme seviyesine yükselen hiçbir şeyin olmadığını söyledi. Yetkili, “Çevrilen dolaplar hakkında -farkında olduğum halde- hiçbir bilgimiz yoktu” dedi. Bununla birlikte, bu soru devam etmektedir ve büyük olasılıkla kongre araştırmacıları için merkezi bir odak noktası olacaktır.

20 Ocak Açılış Günü, geniş çaplı bir Rus operasyonuna dair kanıt, CIA, FBI, NSA ve Hazine Bakanlığı’nın mali suçlar birimi de dahil olmak üzere ortak bir görev gücü kurulmasına yol açtı. İstihbarat Komitesi de dahil olmak üzere üç Senato komitesi soruşturma başlattı; bazı Demokratlar, Trump Yönetimi'nin bu soruşturmaları bastırmaya çalışacağından endişe ediyorlardı. İstihbarat Komitesi'ndeki senatörler gizli bilgileri açıklayamasalar da, endişe verici sinyal gönderme yollarına sahiplerdi. Seçimden üç hafta sonra, bir Oregon Demokratı olan Ron Wyden ve diğer altı komite üyesi Obama'ya bir mektup göndererek şöyle dediler:

“Rus Hükümeti ve ABD seçimleriyle ilgili olarak kamuya açıklanmaları ve yayınlanmaları gereken ek bilgiler olduğuna inanıyoruz.." 

Ocak ayındaki bir kongre duruşmasında Wyden konunun üstüne daha fazla gitti. Wyden, FBI direktörü James Comey'i sorgularken, bazı Trump ortaklarının Putin'e yakın olan Ruslarla bağlantıları olduğunu belirtti. Wyden, Comey'e "konuyla ilgili bilgileri gizleyip gizlemeyeceğini ve Amerikan kamuoyuna açıklayıp açıklayamayacağını” sordu. Comey, “Bu konuda konuşamam.” Dedi. Wyden'in sorgulaması amacına hizmet etmişti.

Daha sonra bir röportajda Wyden, “Artan endişem, sınıflandırmanın (gizlilik kararı) şu anda ulusal güvenlikten çok daha fazla  politik güvenlik için kullanılmakta olduğudur. Yeni bir yönetim oluşmadan önce bunu çıkarmak istedik. Bir gizliliğin kaldırılması (sınıflandırma) talebine katılan yedi senatörü hatırlayamıyorum" demişti. Trump kampanyası ile Rus çıkarları arasında uygunsuz temas olduğundan şüphelenip şüphelenmediğini sordu, Wyden, gizli bilgileri açıklamadan, “Buna giremiyorum” dedi, “Ama sana söyleyebileceğim şey, aylarca olduğu gibi, daha fazla şey çözülebileceğine de inanmaya devam ediyorum.” ve ekledi: “Bir yabancı güç Amerikan kurumlarına müdahale ettiğinde,“ Ah, bu her zamanki gibi bir iş” denmez ve bu bırakılmaz. Burada da tarihsel bir zorunluluk var. ”

Senato İstihbarat Komitesi  üyesi Virginia Demokrat parti senatörü Mark Warner, Rusya soruşturması ile ilgili gizli materyalleri gördükten sonra, “Bu benim kamu hayatımda yaptığım en önemli şey olabilir.” dedi

Açılıştan iki hafta önce istihbarat memurları, hem Obama'ya hem de Trump'a eski bir İngiliz istihbarat subayı Christopher Steele'in derlediği doğrulanmamış iddialar hakkında bilgi verdi. Trump’ın 2013 yılında Moskova’ya yaptığı ziyarette yaptıkları ile ilgili iddiaları içeren otuz beş sayfalık dosya, Trump’ın adaylığına karşı çıkan araştırmacılar tarafından çeşitli medya kuruluşlarına sızdırıldı. Dosyada, Rusya'nın Trump'ta şantaj olarak kullanılabilecek kişisel ve finansal bir materyale sahip olduğu sonucuna varıldı. Dosya Rusların yıllardır Trump'ı “yetiştirdiğini, desteklediğini ve yardım ettiğini” söylüyordu. Mevcut ve eski hükümet yetkililerine göre, dosyadaki şehvet düşkünlüğü ile ilgili detaylar istihbarat topluluğunun bazı üyeleri arasında hakkında şüphe yarattı, içlerinden birisinin söylediği gibi, bu bir Başkana sunulmak için “çılgınca” bir ürün olarak görülüyordu. Ancak, takip eden haftalarda, yabancı uyruklularla görüşmelerle ilgili olarak, daha az yankı uyandırıcı iddiaların bazılarını doğruladılar. Bir istihbarat yetkilisi, "Dosyadan gelen şeyleri kovalamaya devam ediyorlar ve özünde çoğunu destekliyorlar" dedi. 

Bazı yetkililer, Rusların Trump hakkındaki bilgileri 2013 gezisi sırasında derlemesinin sebeplerinden birinin, yurtdışında para biriktirebilecek Rus oligarklarıyla buluşması olduğuna inanıyor; Putin'in gözünde bu bir sadakatsizlik işaretiydi.

Trump, dosyayı sahte olarak kınadı. Putin'in sözcüsü buna “küspe kurgu” dedi. Ancak, dosya halka açılmadan önce Senatör John McCain bunu FBI’ya iletti; Daha sonra, bazı meslektaşları bunun Trump soruşturmasının bir parçası olması gerektiğini söyledi. Kuzey Carolina eyaletinin Cumhuriyetçi senatörü ve Senato İstihbarat Komitesi başkanı Richard Burr, “istihbaratın gitmelerini istediği her yeri” araştırmaya söz verdi.

Birçok ulusal güvenlik görevlisi için, e-postaların hacklenmesi daha büyük ve derin sorunlara yol açtı, resim şuydu; Putin'in Amerikan özgüvenine zarar verme ve savaş sonrası dünyayı şekillendiren Batı ittifaklarını (diplomatik, finansal ve askeri) zayıflatma arzusu.

Beyaz Saray'dan ayrılmadan kısa bir süre önce, Benjamin Rhodes, Obama yönetiminin Putin'in “etki alanı olarak gördüklerinin ötesinde bir taarruz moduna girdiğine” ikna olduğunu söyledi; Avrupa Birliği’nin “parçalanmasını” teşvik etmek, Nato’yu istikrarsızlaştırmak ve en sert kızgınlığının nesnesini ortaya çıkarmak; Birleşik Devletler. Rhodes, “İçinde bulunduğumuz yeni aşama, Rusların çok uluslu düzeni tehdit eden saldırgan bir duruşa geçtikleri aşamadır” dedi.

Samantha Power, Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak görevinden ayrılmadan kısa bir süre önce benzer bir uyarı yaptı. Rusya, “Yetmiş yıl boyunca faydalandığımız kurallara dayalı düzeni zayıflatan adımlar atıyor” dedi.

Yaklaşık yirmi yıldır, ABD-Rusya ilişkileri gerginlik ve dağınıklık arasında gidip gelmektedir. İki ülke ticaret ve silah kontrolü de dahil olmak üzere çeşitli konularda anlaşmalar yapmış olsa da, genel tablo çok acımasız. Birçok Rus ve Amerikan politika uzmanı artık “ikinci Soğuk Savaş” gibi ifadeler kullanmaktan çekinmiyor.

Gerginlik seviyesi, her iki tarafta da deneyimli elleri alarma geçirdi. Nato eski Yüksek Müttefik Komutan Yardımcısı General Sir Richard Shirreff, “Görece zayıf bir devletin güçlü liderinin nispeten güçlü devletlerin zayıf liderlerine karşı hareket ettiği bir durum” dedi. “Ve bu güçlü lider Putin. Şu an çekimleri o yapıyor. ”

Shirreff, Nato tarafından Avrupa'dan askeri güçlerin geri çekilmesinin, Rus saldırganlığını gösteren olaylarla ve bir uçak gemisi grubu da dahil olmak üzere Baltık devletlerinin yakınında oldukça büyük bir kuvvet birikimi ile cevaplandığını, nükleer yetenekli İskender-M balistik füzelerinin ve gemi karşıtı füzelerin genişletilmiş bir şekilde konuşlandırıldığı Kuzey Denizi'ne gönderildiğini gözlemliyor. Kremlin, NATO'nun, Rusya’nın sınırlarında provokasyon yaptığına ve bu tür ABD önlemlerinin, Romanya'nın Deveselu kentinde yeni bir kara merkezli füze savunma sisteminin yerleştirilmesi olarak alındığına işaret ediyor.

Hem George W. Bush hem de Barack Obama döneminde Savunma Bakanı olan Robert Gates, Obama ile Putin arasındaki ilişkileri “zehirli” olarak nitelendiriyor ve en azından Obama'ya yönelik suçlamaların bir kısmını kesiyor; Rusya’ya, Obama’nın yaptığı gibi “bölgesel güç” olarak atıfta bulunmak, “IŞİD’e J.V. takımı (Genç üniversite takımı)" gibi bakmak.

Gates, “Yeni yönetimin, Putin’in saldırganlığına ve genel haydutluğuna karşı tepki verirken ABD-Rusya ilişkilerinde aşağı yönlü gidişi durdurma konusunda büyük bir zorluk yaşadığını düşünüyorum” dedi. “ Nato'nun bir hamle yaptığı her seferde veya Rusya sınırına yakın bir hamle yaptığında, Rusya'dan bir cevap var. Bütün bunlar nerede duruyor? Bu yüzden aşağıya doğru gidişi durdurmaya ihtiyaç var. İkilem, bunu Putin'e devasa oranlarda zafer kazandırmadan nasıl yapacaksınız? ”

Moskova'da bazıları da alarma geçmişti. Carnegie Moscow Center'ın iyi bağlanmış bir politik ve askeri analisti olan Dmitry Trenin, sonbaharda Trump'ın zaferinden önceki sonbaharda, “Suriye'de 'kinetik' bir çarpışma için bir parkurdaydık” dedi. Kremlin’in, Clinton’un kazanması durumunda Suriye’de askeri bir eylemde bulunacağını, belki de uçuşa yasak bölgeler oluşturacağını, isyancıları Rus uçaklarını vurmaya teşvik edeceğini ve “Rusların Afganistan’da yaşadıklarını hissetmelerini sağlayacağını” beklediğini söyledi ve ekledi: “O zaman hayal gücüm beni terk etti” 

Moskova'daki ABD ve Kanada Araştırmaları Enstitüsü'nün akademik direktörü Sergey Rogov'a göre,  düşmanlık hiçbir nesilde bu kadar derin olmamıştı. Rogov, “İlk Soğuk Savaş’ın siperlerinde uzun yıllar geçirdim ve ikincinin siperlerinde ölmek istemiyorum” dedi. “1983’e geri döndük ve bu şekilde otuz dört yaş küçük olmaktan zevk almıyorum. Korkutucu."



<<Önceki 1                    Sonraki 3>>

Evan Osnos , David Remnick ve Joshua Yaffa, 24 Şubat 2017, The New Yorker

(Evan Osnos The New Yorker'a 2008'de bir yazar olarak katıldı ve politika ve dış işlerini ele alıyor.  David Remnick 1998'den beri The New Yorker'ın editörlüğünü ve 1992'den beri yazarlığını yapıyor., Moskova’nın The New Yorker muhabiri olan Joshua Yaffa, Berlin Amerikan Akademisi eski çalışanı)


Fotoğraflar: Yuri Smityuk / TASS / Getty; Spiegl / ullstein bild / Getty; Mikhail Metzel / TASS / Getty; soldan sağa: Vadim Ghirda / AP, Laski Diffusion / Getty, Lev Fedoseyev / TASS / Getty, Bülent Doruk / Anadolu Ajansı / Getty, Drew Angerer / Getty, Sergei Savostyanov / TASS / Getty, Filippo Monteforte / AFP / Getty, Aleksey Filippov / AFP / Getty


Bu makale, 6 Mart 2017 tarihli sayının “Aktif Önlemler” başlıklı baskısında yer almaktadır.


Seçkin Deniz, 18.06.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı