14 Mayıs 2019 Salı

SA7670/SD1380: Kiralık Özel Mossad- Private Mossad for Hire- (II)

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini seri hale getirerek yayınladığımız analiz, ABD'de yayın yapan  New Yorker'dan Adam Entous ve Ronan Farrow'un ortak çalışmasıdır ve Kaliforniya'da küçük bir hastane yönetimindeki yolsuzluklardan yola çıkarak MOSSAD'ın dünya üzerinde kurduğu, Trump'ın seçim kampanyası dahil, illegal ağa ve kirli ilişkilere projektör tutmaktadır. Kiralık Özel Mossad şirketlerinin sloganı “Shape Reality-Gerçeği şekillendirmek” ve teknikleri hedeflerini manipüle etmek için ayrıntılı sahte kimliklerin kullanılmasını içeriyor ve sınır ve hukuk tanımaz bir şekilde para veren herkesin amaçlarının gerçekleşmesine hizmet ediyorlar. Dünyanın bunları bilmeye ihtiyacı var.
Seçkin Deniz, 14.05.2019

Private Mossad for Hire II
"Amerikan seçimlerini etkileme çabası küçük bir kasabadaki yarıştan başlıyor."
Gizli Eylem Yıllıkları, 18 & 25 Şubat 2019 Sayısı

Annals of Covert Action

February 18 & 25, 2019 Issue

Gadi Aviran, İsrail özel istihbarat sektörünün öncülerinden biriydi. İstihbarat firması Terrogence'i kuran Aviran, eskiden, İsrail askeri istihbarat araştırma ekibinin başındaydı ve terör tehditleri aranan telefon görüşmelerini ve internetten toplanan verileri gözden geçiren analistleri denetliyordu. Aviran, sürecin “akan bir nehre bakmak ve ilginç bir şey olup olmadığını görmeye çalışmak gibi” olduğunu söylüyordu. Sistem, genellikle saldırıları gerçekleştikten sonra analiz etmede etkiliydi, ancak önceden uyarı sağlamada iyi değildi.

Aviran daha hedefli bir yaklaşım hakkında düşünmeye başladı. Casuslar, özel dedektifler, suçlular ve hatta bazı gazeteciler, insanları, yanlış bilgi vererek kandırmak için uzun süredir yanlış kimlikleri kullanıyordu. İnternet yeni yaklaşımı için yaptığı hazırlıkları daha kolay hale getirdi. Aviran, avatarlar olarak bilinen sahte online şahısların terörist gruplara casusluk yapmak ve planlı saldırıları engellemek için kullanılabileceğini düşündü. 2004 yılında terörle mücadele çalışmalarında avatarların etkinliğini yansıtan ilk büyük İsrail şirketi olan Terrogence'ı başlattı.

Terrogence başladıktan sonra, pek çok şüpheli cihatçı grupla, belirlenmiş yöneticiler tarafından yönetilen sadece üyelere yönelik online forumlar aracılığıyla iletişim kurdu. Bu kapı görevlilerini aşmak için Terrogence’ın operatörleri avatarlarına 'Avrupa üniversitelerinde okuyan Arap öğrenciler olarak' efsaneler veya arka planlar kazandırdılar; operatörler, avatarlar çoğaldıkça en değerli online sohbet odalarının tamamen birbirlerinden bilgi toplayan avatarlar tarafından doldurulduğunu söylüyorlar.

Aviran, Terrogence'ın temel misyonuna odaklanmaya çalıştı - terörle mücadele - ancak bazı müşteri devletler, şirkete başka alanlarda ilerlemeleri için önemli sözleşmeler teklif ettiler. “Bu kaygan bir eğim” diyor Aviran, bunun zorlu bir yol olduğu konusunda ısrar ediyor. “Bir şeyle başlarsın ve aniden düşünürsün, Bekle, bekle, bunu yapabilirim. Sonra birileri başka bir şey yapıp yapamayacağınızı sorar. Ve dersiniz ki, “Eh, riskli ama para iyi, öyleyse bir deneyelim.”

Terrogence'ın başarısı taklitçileri doğurdu ve diğer eski istihbarat subayları, çoğu Terrogence'dan daha az riskli olan kendi firmalarını kurmaya başladı. En cesurlardan biri olan Black Cube, ordunun sinyal-istihbarat teşkilatı Mossad ve Birim 8200 de dahil olmak üzere İsrail casus ajanslarıyla ilişkilerini açıkça ilan etti. 


Black Cube, İran doğumlu bir İngiliz emlak kralı olan Vincent Tchenguiz'in Terrogence'a yatırım yapmış olan yardımcısıyla anlaşarak işe başladı. Mart 2011'de, Tchenguiz, iş ilişkilerini araştıran bir İngiliz dolandırıcılık karşıtı birim tarafından tutuklanmıştı. (Ofis daha sonra soruşturmayı düşürdü ve bir uzlaşma önerdi.) Mossad'ın eski direktörü Meir Dagan'a yetkilileri etkilediğine inandığı iş rakiplerini araştırmak üzere, eski istihbarat subaylarının uzmanlığını nasıl kullanabileceğini sordu. Dagan’ın eski bir meslektaşına göre Dagan'ın Tchenguiz’e verdiği mesaj şuydu: "Sizin için kişisel-özel bir Mossad bulabilirim". (Dagan 2016'da öldü.) Tchenguiz, böylece Black Cube’un ilk önemli müşterisi oldu. 

Bazı açılardan, Psy-Group, Terrogence'a göre daha doğrudan ortaya çıkmıştı. 2008 yılında Aviran, Royi Burstien adında bir İsrail Savunma Kuvvetleri istihbarat subayını, iş geliştirme başkan yardımcısı olarak işe aldı. Facebook gibi (profil fotoğraflarını ve diğer kişisel bilgileri içeren) sosyal ağlar popüler hale gelmişti ve Terrogence’ın avatarlarının tespit edilmesini zorlaştıracak kadar karmaşıktı. Burstien, Aviran'dan avatarlarını daha agresif bir şekilde ve daha geniş bir ticari müşteri yelpazesi adına kullanmayı düşünmesini istedi. Aviran temkinliydi. Burstien ,Terrogence'da bir yıldan az bir süre çalıştıktan sonra, İsrail askeri istihbaratına geri döndü ve PsyOps ya da psikolojik operasyonlarda uzmanlaşmış bir unitlite ünitesine katıldı.

Sonraki yıllarda, Burstien’in bazı hırsları başka yerlerde gerçekleştirildi. Rusya’nın istihbarat servisleri, bilgi savaşı yapmak ve komşu ülkelerdeki anlaşmazlıkları kışkırtmak için çeşitli araçlar (bilgisayar korsanlığı, siber silahlar, çevrimiçi takma adlar ve sahte haberler yayan Web siteleri dahil) kullanmaya başlamıştı.

2000 yılının sonlarında Ruslar Estonya ve Gürcistan'ı hedef aldı. 2014 yılında Ukrayna'ya sataştılar. O yılın ilerleyen aylarında, Burstien, Black Cube gibi, istihbarat toplama operasyonlarını gerçekleştirmek için avatarları kullanan Psy-Group'u kurdu. Ancak Burstien, avatarlarını başka bir amaç için de kullanıyordu: Rusya tarafından monte edilenlere benzer kampanyaları etkilemek. Burstien, Psy-Group’un “derin” avatarlarının çok inandırıcı olduklarını, fikirlerin tohumlarını insanların kafalarına ekebildiklerini söylüyor ve onları ikna ettikleri için övünüyordu.


Tulare, etki kampanyası için pek olası bir hedef değildi. Kasaba, adını, 1773 yılında, bir İspanyol komutanı tarafından ele geçirilerek vaftiz edilen, kıyıları boyunca büyüyen Tules sazlıkları olan -Los Tules- bir gölden alıyordu. Kasabanın adı, daha sonra beyaz bir Honda motosiklet süren başsız bir hayalet hakkında yazılmış olan “Bardsley Yolu'nun Hayaleti” adlı bir şarkıda anıldı.


Bugün, Tulare kenti altmış binin üzerinde insana ev sahipliği yapıyor; süt üretiminde öncü bir role sahip. Yaz aylarında, kuru rüzgarlar o kadar fazla eser ki, birçok kent sakini, vadi nezlesi olarak bilinen ve flulike semptomlara neden olan bir mantar enfeksiyonuna yakalanarak acı çeker. Çok uzun zaman önce, Kaliforniya’da orman yangınları şiddetlendiğinde, rüzgarlar dumanı Tulare’ye doğru sürüklemiş ve havada berbat bir koku bırakmıştı.


Hastane Hesap Verebilirliği için Yurttaşlar grubu basit bir Facebook sayfası açarak işe başladı. Grubun liderleri ilk önce Alex Gutiérrez'in Kumar'ın koltuğuna aday olacağını umuyordu, ancak Gutiérrez' şehir meclisinde bir üye pozisyonunda durmayı planlıyordu. Annesi Senovia yedek seçenek oldu. 


Senovia, Meksika'nın merkezi eyaletlerinden Aguascalientes'te on iki çocuğun en büyüğü olarak doğmuştu. Ailesi, kuraklık onları topraklarını terk etmeye zorlayana kadar mısır ve fasulye yetiştiren fakir çiftçilerdi. On altı yaşındayken tam gün çalışmaya başlamıştı; Yirmi dört yaşındayken, Los Angeles'ta yaşayan erkek arkadaşı Miguel Gutiérrez'in yanına gitmek için Tijuana'daki sınırı geçti. Evlendiler ve iki yıl sonra, Senovia, beş çocuğunu büyüttüğü ve ailenin gelirinine katkıda bulunmak için temizlik görevlisi olarak yarı zamanlı olarak çalıştığı Tulare'ye taşındı. Otuz beş yaşındayken, Lise diplomasını aldı, daha sonra community college'e katıldı ve Fresno'daki California Eyalet Üniversitesi'nde lisans derecesi aldı. 2015 yılında Amerikan vatandaşı oldu ve sosyal hizmet alanında yüksek lisans yaptı.

Alex, annesinin yarışa girmeye razı olup olmayacağından şüpheliydi. O güne dek politikaya hiç ilgi göstermemişti. “Göçmenler olarak büyüyen ebeveynler neler olduğunu biliyor, ancak oylama dışında, gerçekten bu işte yer almak istemiyorlar” demişti. Alex, Senovia'nın üç yatak odalı evindeki aile akşam yemeğinde hastaneye zarar veren “yolsuzluk ve yanlış yönetim” hakkındaki gerçekleri anlattı. Senovia ona “Bu işi sevinçle, yapacağım çünkü bu işe başlamışsınız” dedi.


Hastane kurulu görüşmeleri genellikle az zaman gerektiren işlerdi. Tulare kurulunun eski bir üyesi, kapıdan kapıya dağıtılan imza ve kartların maliyetinin sadece yüz elli dolar olduğunu söyledi. 11 Temmuz 2017'de yapılan toplantı çağrısında, seçmen katılımının binbeşyüz kişiden az olması bekleniyordu. Yine de Alex, üniversiteye ara vermeye karar verdi ve annesinin kampanya yöneticisi olarak çalıştı. Yarışın zorlu, çekişmeli ve pahalı olacağından şüpheleniyordu. On bin doların masrafları karşılaması gerektiğini hesapladı. Hastane Sorumluluğu için Vatandaşlara yardım etmek için Cinco de Mayo'da bir bağış topladı. Davetiye, Sierra Nevada dağlarının eteklerini betimleyen bir duvarın önünde duran, kocası ve beş çocuğu ile çevrili pembe elbisenin içindeki Senovia'nın bir fotoğrafını içeriyordu.



“Hey, şu anda işlerin kasvetli göründüğünü biliyorum, ama bir kez bir palmiye ağacı bulup sakal bıraktığımızda kısa sürede şakalar yapacağız.”

Senovia, konukların el yapımı tacos yedikleri bir meyve bahçesinde düzenlenen ilk büyük kampanya etkinliği için heyecanlıydı. Tulare kenti büyük ölçüde Cumhuriyetçiydi; Trump, 2016'daki seçimlerde oyların yüzde elli üçünü kazanmıştı ve kentin Meclis Temsilcisi Devin Nunes, Rusya soruşturmasına karşı koyma çabalarına öncülük etmişti. Ancak hastane kurulu bir aşama meselesiydi. Senovia’nın destekçilerinden biri, Portekiz kökenli bir sütçü,Senovia’nın “klas” görünümünün ve yabancı aksanın bir şekilde 2016 seçimlerinde kocasını destekleyen Melania Trump’ı hatırlattığını söylemek için fon toplayıcı Alex’i bir kenara çekti. (Bernie Sanders hayranı Alex, güldü ve bunun uygun bir kıyaslama olamayacağını söyledi.)


Senovia konuşmasını yaptıktan sonra, Alex’e, toplantının Meksika ordusunun Puebla Savaşı’nda Fransa’ya karşı kazandığı zaferi hatırlatan Cinco de Mayo’da yapılmasından memnun olduğunu söyledi. Senovia oğluna “Fransızlar Meksika tarafından yenildiklerine inanamadılar” dedi. “Kumar'ı yeneceğim ve o da Meksikalı bir kadının onu mağlup ettiğine inanamayacak.”

Fakat Benzeevi, rakiplerinin mücadele etmeden kazanmasına izin vermeyecekti. Alex ve Senovia komşularından küçük bağışlar alırken, Benzeevi Psy-Group ile görüşmek üzere İsrail'e giden uçağa biniyordu.

Psy-Group, Tel Aviv'in dışında, yirmi dakika mesafedeki ticari bir alanda bulunan sıradan bir binadan yönetiliyordu. Ofisleri dördüncü kattaki işaretsiz bir kapının arkasındaydı. Çalışanların girmek için anahtar kart kullanıyorlardı ve ayrıca, özel bir istihbarat firmasına göre güvenlik komik bir şekilde gevşekti, özellikle öğlen ve öğleden sonra saat 2 arasında, motosiklet kasklı erkekler yemek getirmek için girip çıkıyorlardı. Müşterilere, sıralanmış kanepelere bakan geniş ekranlı büyük bir televizyonun olduğu solmuş kot pantolon ve tişörtlerin yirmi tonunun rastlandığı yerde molalarını Mortal Kombat ve fifa 17 oynayarak geçirenlerin bulunduğu ortak bir odaya kadar eşlik edildi. 


Burstien, Psy-Group'u kuralları çiğneme alışkanlığı ile bilinen Black Cube'a göre daha sorumlu bir alternatif olarak konumlandırmaya çalışıyordu. Burstien bir toplantıda “İyi ya da kötü adamlar olduğumuzu söylemiyorum” dedi. “Siyah ya da beyaz değil. Gri rengin çok fazla tonları var.” 

2016 yılında, Romen polisi, ülkenin önde gelen yolsuzlukla mücadele görevlilerine yönelik yasadışı saldırı ve tacizleri nedeniyle iki Black Cube görevlisini tutuklamıştı. (İkili suçlarını kabul ettiler ve denetimli serbestlik aldılar.) Psy-Group, Black Cube'un yaşadığı yasal sorunlardan ders almaya çalışıyordu. Burstien, avukatların şirketin çalışanlarının yaptığı her şeyi onayladığına dair olası müşterilere güvence veriyordu. 

Eski şirket yetkilileri, Psy-Group'un avatarlar için gerçek kişilerin kimliklerini çalmadığını veya bunu uygun bulmadıklarını söylediler. Gizli konuşmaları kaydediyorlardı, ancak hiçbir zaman “iki tarafın” rızasını gerektiren yargı bölgelerinde kullanmıyorlardı, çünkü bu yasadışıydı.

Ancak şirketin yasal yasal meşruiyet iddiaları, düzenlemelerin teknolojideki ilerlemelere ayak uyduramadığı gerçeğini ortaya koydu. “Düzenlemeler neler? Kanun nedir? ” 2011'den 2016'ya kadar Mossad direktörü olan Tamir Pardo şöyle diyordu: “Yasa yok. Düzenleme yok. Asıl sorun bu. Neredeyse ne istersen yapabilirsin. ”




<<Önceki I                    Sonraki III>>


Adam Entous, Ronan Farrow, 18-25 Şubat 2019,  New Yorker


(Bu makale, 18 & 25 Şubat 2019 tarih ve baskı sayısında, “Deception, Inc.” başlığı ile yer almaktadır. Adam Entous, The New Yorker'da çalışan bir yazardır. Ronan Farrow The New Yorker'a katkıda bulunan bir yazar ve “ Barışa Savaş: Diplomasinin Sonu ve Amerikan Etkisinin Çöküşü ” adlı kitabın yazarıdır)




Seçkin Deniz, 14
.05.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı