11 Mayıs 2019 Cumartesi

SA7660/SD1377: Kiralık Özel Mossad- Private Mossad for Hire- (I)

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini seri hale getirerek yayınladığımız analiz, ABD'de yayın yapan  New Yorker'dan Adam Entous ve Ronan Farrow'un ortak çalışmasıdır ve Kaliforniya'da küçük bir hastane yönetimindeki yolsuzluklardan yola çıkarak MOSSAD'ın dünya üzerinde kurduğu, Trump'ın seçim kampanyası dahil, illegal ağa ve kirli ilişkilere projektör tutmaktadır. Kiralık Özel Mossad şirketlerinin sloganı “Shape Reality-Gerçeği şekillendirmek” ve teknikleri hedeflerini manipüle etmek için ayrıntılı sahte kimliklerin kullanılmasını içeriyor ve sınır ve hukuk tanımaz bir şekilde para veren herkesin amaçlarının gerçekleşmesine hizmet ediyorlar. Dünyanın bunları bilmeye ihtiyacı var.
Seçkin Deniz, 11.05.2019


Private Mossad for Hire I
"Amerikan seçimlerini etkileme çabası küçük bir kasabadaki yarıştan başlıyor."
Gizli Eylem Yıllıkları, 18 & 25 Şubat 2019 Sayısı

Annals of Covert Action

February 18 & 25, 2019 Issue

2016'da bir akşam, Alex Gutiérrez adlı yirmi beş yaşındaki eski bir community college (Seçkin Deniz'in Notu: Community College, ABD'de bir kentsel / banliyö ortamında birden fazla kampüsü olan büyük topluluk kolejleri veya kırsal ortamdaki küçük kampüslerdeki orta-lise okulları) öğrencisi, Kaliforniya’daki San Joaquin Vadisi’nde bulunan Tulare’de lüks bir restoran olan La Piazza Ristorante Italiano'da bir masada bekliyordu. Gutiérrez, yerel hastane yöneticisi bir doktor olan Yorai Benzeevi'yi hastane kurulunun bir üyesi olan Parmod Kumar ile bir masada otururken gördü. Kutlama havasındaydılar, pahalı şarap şişelerinden içiyorlar ve gülüyorlardı. Bu Gutiérrez'i rahatsız etmişti. Elebaşlarını, tiksintiyle izliyordu.


Gutiérrez kısa süre önce 'Hastane Hesap Verebilirliği için Yurttaşlar' adlı bir Tulare organizasyonuna katılmıştı. Grup, Benzeevi'yi nakit sıkıntısı çeken hastane masrafları karşılığında zenginleşmekle suçlamıştı. (Benzeevi'nin avukatları, tüm faaliyetlerinin şirketiyle yapılan sözleşmeyle yetkilendirildiğini söylemişti.) Mahkeme belgelerine göre, sözleşme Benzeevi için son derece kazançlıydı; 2014 yılında, muhasebecisine gönderilen bir e-postadan anlaşıldığı üzere, hastane yönetim görevinden aldığı ayda iki yüz yirmi beş bin dolara ek olarak, dokuz milyon dolar gelir elde edebileceği tahmin ediliyordu. (Tulare'da ortalama hanehalkı geliri yılda yaklaşık kırk beş bin dolardı.) Yurttaşlar grubu, hastane yönetim kurulundaki müttefiklerini tasfiye ederek Benzeevi'den kurtulmak için iddialı bir plan yapmışlardı. 2016 sona erdiğinde, grup Kumar'ı yenmek için özel bir seçime gidiyordu; eğer oy kullanmasaydı, kurulun çoğunluğu Benzeevi’nin sözleşmesini feshedebilirdi.


Siyaset bilimi uzmanı olan Gutiérrez, Sekoya Koleji'ndeki Genç Demokratlar Kulübü'nün lideriydi ve 2016 Başkanlık seçimleri sırasında Bernie Sanders'in bir mitingine katılmıştı. Gutiérrez, on iki saatlik vardiyalarla, haftanın altı günü çalışan sütçü babasını ve Sanders'ın kurumsal açgözlülük, gelir eşitsizliği ve Amerika'nın kâr amacı gütmeyen sağlık bakım sistemleri ile ilgili mesajlarını izleyerek büyümüştü. 


Benzeevi ve Kumar'ı La Piazza'da eğlenirken görmek, Gutiérrez'in haksızlığa isyanını alevlendirdi. Noel ile Yılbaşı arasındaki haftayı komşularının kapılarını çalıp oylamanın iptali ve Kumar'ın azli için gereken dilekçeyi imzalamalarını isteyerek geçirdi, sonuçta gerekli olan 1100 imzayı aşmıştı. Gutiérrez daha sonra annesi Senovia'ya Kumar’ın koltuğu için yarışıp yarışmayacağını sordu; Yurttaşlar grubu, bir göçmen ve sosyal hizmet uzmanı olan Senovya'nın, % 60 civarında İspanyol olan bir toplulukta çekici bir aday olacağını düşünüyordu.


Oylamanın iptali, Benzeevi'nin hastane yönetimindeki görevi için bariz bir tehdit oluşturmuştu ve Kumar koltuğunu kurtarmak için bir kampanya oluşturmak konusunda Washington'daki bir hukuk bürosuna danıştı. Bir danışman, onu bir İsrailli özel istihbarat şirketi olan Psy-Group'a yönlendirdi. Psy-Group’un sloganı “Shape Reality-Gerçeği şekillendirmek” idi ve teknikleri, hedeflerini manipüle etmek için ayrıntılı sahte kimliklerin kullanılmasını içeriyordu. 


Psy-Group, İsrail’in gizli servislerinden gelen ve kendisini 'Private Mossads-Özel Mossadlar' olarak tanımlayan yeni bir özel istihbarat firmaları dalgasının parçasıydı. Bu firmaların en saldırganı olan Psy-Group müşterileri için hemen hemen her şeyi yapmaya istekli görünüyordu.


Psy-Group rakiplerinin çoğundan ayrılıyordu, çünkü sadece istihbarat toplamıyordu; İnsanların inançlarını ve davranışlarını etkilemek için hazırladığı mesajları gizlice yayma konusunda uzmanlaşmıştı. Operatörleri teknolojik yeniliklerden ve gevşek devlet gözetiminden faydalanıyordu. Eski bir İsrail istihbarat subayı olan Uzi Shaya, “Sosyal medya neredeyse herkese ulaşmanıza ve akıllarıyla oynamanıza izin veriyor” diyordu. "İstediğini yapabilirsin. İstediğin kişi olabilirsin. Savaşların yapıldığı, seçimlerin kazanıldığı ve terörün desteklendiği bir yer. Düzenleme yok. Bu hiç kimsenin ülkesi değil.”


Son yıllarda, Psy-Group çeşitli ayrıntılı gizli operasyonlar tasarlamıştır. Amsterdam'da, Brunstad Hristiyan Kilisesi adı verilen dini bir tarikat hakkında bir rapor hazırlayan Psy-Group, Norveçli liderin “Yeni Ahit'ten daha önemli bir kitap” yazdığını iddia etti. 


Psy-Group Gabon'da “Bentley Operasyonu”nu kurguladı; Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba’nın ana siyasi rakibi hakkında istihbarat toplayarak ve yayarak Ondimba'nın “gücünü koruma"ya çalıştı. (Amsterdam ve Gabon'daki operasyonların yapılıp yapılmadığı belli değildir. Brunstad sözcüsü, kilisenin İncil'den daha önemli olduğunu düşündüğü “herhangi bir kitabın” kabul etmesinin “saçma” olduğunu söyledi. Ondimba'nın temsilcilerine ulaşılamamıştır.) 

Güney Afrika'da apartheid döneminde bir cilt beyazlatma şirketinin mirasçılarını hedef alan başka bir projede, Psy-Group şirketin mirasçılarını gizlice “bok parçası” olarak kaydetti. Psy-Group, New York'ta, Amerikan üniversite kampüslerinde Filistinlilere karşı tutumu dolayısıyla İsrail’e ekonomik baskı yapılmasını isteyen bir hareketi destekleyen aktivistleri utandırmak ve korkutmak için zengin Yahudi Amerikalı bağışçılar adına bir kampanya düzenledi. 


Psy-Group'un en büyük hırsı, ABD seçim pazarına girmekti. 2016 Başkanlık yarışında, şirket, Donald Trump'ın kampanya ekibindeki üyelere sonuçları etkileme yeteneği kazandırdı. Psy-Group'un sahibi Joel Zamel, eski Beyaz Saray sözcüsü, eski Meclis Başkanı Newt Gingrich’ten şirketinin Trump'ın damadı Jared Kushner'a hizmet vermesini bile istedi. İşi büyütme çabası, şirketin online aldatma konusundaki yetenekleriyle ilgili ciddi iddiaları içeriyordu. Şirketin konumu müşterileri cezbetmeyi amaçlıyordu; ancak aynı zamanda FBI'ın dikkatini çekmişti. Özel savcı Robert Mueller, firmanın faaliyetlerini, Rusların seçimlere müdahalesine ve diğer hususlara yönelik soruşturmanın bir parçası olarak inceliyor. (Seçkin Deniz'in notu: Uzun süredir Amerika'daki gündemi belirleyen Rusya'yla işbirliği olup olmadığı konusunda da Özel Savcı Mueller Trump'ın ekibinin ya da yardımcılarının Rusya'yla işbirliği yaptığını kanıtlamadı. VOA, 24 Mart 2019)


Psy-Group’un Benzeevi’yle yaptığı görüşmeler, 2016 seçimlerinden sonra, şirketi eyalet düzeyinde ve yerel düzeylerde daha fazla iş geliştirmek için bir plan hazırlamaya teşvik etti. Hiçbir seçim çok küçük değildi. Bir şirket belgesi Psy-Group’un sunduğu bir etki hizmetinin maliyetinin ortalama üç yüz elli bin dolar olduğunu gösteriyor; saatte iki yüz yetmiş beş dolar kadar küçük(!) bir bedel. 


Yeni sıçrama stratejisi, Cumhuriyetçi Ulusal Komite, Demokratik Ulusal Komite ve major süper pacs (Seçkin Deniz'in notu: Süper PAC'ler, SpeechNow.org / Federal Seçim Komisyonu olarak bilinen bir davada Temmuz 2010 federal mahkemesi kararının ardından ortaya çıkan nispeten yeni bir komite türüdür) üyeleri dahil olmak üzere elliden fazla kişiyi ve grubu bir araya getirmekti. 


Firma, “Gerçeklik bir algı meselesidir” etiketinin altında, sırtına bağlı bir köpekbalığı yüzgeci olan bir akvaryum balığı görüntüsünü içeren kışkırtıcı bir broşür yayınladı. Başka bir broşürde, bir aslanın gölgesinde duran ve firmanın hizmetleri arasında listelenen “bal tuzakları” yazan bir kedi vardı. (Casusluk dünyasında, bir bal tuzağı, genellikle bilgi kaynağını etkilemek için cinsel açıdan çekici bir operatör yerleştirmeyi içerir.)


“Ben şeylerle bağlanırım.”

Psy-Group, Kumar’ın hastane kurulundaki yerini korumak için Tulare’da “koordine edilmiş bir istihbarat operasyonu ve etki kampanyası” için Benzeevi'ye bir öneride bulundu. Operatörler, azletme çabalarına öncülük ettikleri ortaya çıkan topluluk üyeleri üzerinde “harekete geçirilebilir zekayı ortaya çıkarmak ve sunmak için” sahte kimlikleri ve “muhalif adayı” hedefleyen bir “negatif kampanya” oluşturmak için kayıtlı olmayan Web sitelerini kullanacaktı. Bu önerinin, Tulare’deki “çim kökleri” hareketinin bir parçası gibi görüneceği anlaşılıyordu. Operasyon, “Açlık Oyunları” romanlarındaki, insan sesini taklit etme kabiliyeti ile bilinen kurgusal bir kuşa atıfta bulunan kod adı ile Proje Mockingjay idi.


Modern özel istihbarat  pazarı, Jules Kroll adındaki eski bir savcının polis dedektiflerini, FBI ve Hazine ajanlarını ve adli muhasebecileri, şirketler, hukuk ve muhasebe firmaları ve diğer müşteriler adına dedektiflik çalışması yapmak için işe almaya başladığı 1970'li yıllara dayanıyor. Kroll Inc. olarak tanınan şirket, az sayıda eski CIA memurunu da işe aldı, ancak bu işe alımları nadiren duyurdu; Kroll, CIA ile çok yakın ilişki kurmanın casus ajansının hor gördüğü ülkelerdeki çalışanları tehlikeye atabileceğini biliyordu.


2000'de İsrailli Kroll'ün versiyonları pazara girdi. Bu şirketler benzersiz bir avantaja sahipti: az sayıda ülke, nüfusun bir parçası olarak İsrail'den daha fazla eğitimli ve savaşta test edilmiş istihbarat uzmanları üretiyordu. 


İsrail'de askerlik yapmak çoğu vatandaş için zorunludur ve üst düzey istihbarat birimleri genellikle lisedeyken yetenekli kişileri tespit ederler. Bu askerler, çeşitli dil ve teknik becerilerde yoğun bir eğitim görürler. Birkaç yıllık devlet hizmetinden sonra, çoğu askerlikten ayrılır, bu noktada çoğu kişi eğitimlerini sona erdirir ve sivil iş piyasasına girer. Gadi Aviran, İsrail özel istihbarat sektörünün öncülerinden biriydi. İstihbarat firması Terrogence'i kuran Aviran, “Her yıl ordudan ayrılan devasa bir yetenek çizgisi vardı” diyor. “Benimki gibi bir şirketin yapması gereken şey kapının önünde durup “ilginç görünüyorsun” demekti."





Adam Entous, Ronan Farrow, 18-25 Şubat 2019,  New Yorker


(Bu makale, 18 & 25 Şubat 2019 tarih ve baskı sayısında, “Deception, Inc.” başlığı ile yer almaktadır. Adam Entous, The New Yorker'da çalışan bir yazardır. Ronan Farrow The New Yorker'a katkıda bulunan bir yazar ve “ Barışa Savaş: Diplomasinin Sonu ve Amerikan Etkisinin Çöküşü ” adlı kitabın yazarıdır)




Seçkin Deniz, 11
.05.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı