6 Eylül 2018 Perşembe

SA6775/KY13-AO200: Hatalı Kur Olayının Üzerine Gidilmelidir

"Şimdi yapılan bu işlemler nedeniyle Bankacılık sektöründe büyük bir güvensizlik oluşmuştur.. Bankalarla, mevduatlarla ilgili türlü dedikoduların yapıldığı bir dönemde böylesi bir olayın yaşanması bankalara olan güveni ciddi şekilde sarsmıştır ve halk arasında çeşitli spekülatif sözler yaygınlaşmıştır."


Cuma gecesi (31 Ağustos 2018) döviz kuru bilgilerinin bazı banka ekranlarında 40 dakika süreyle mevcut kurun yarısına yakın şekilde yer almasının yankıları sürüyor.

Birçok Türk bankası bu rakamlar üzerinden bu süre içerisinde satış yaptı. Kısaca bu süre içerisinde kimileri aç kurt gibi bankalara saldırdı ve bu bankalardan alabildiği kadar döviz aldı. Birçok banka bu pozisyonda olmasına rağmen nedense gündeme hep Halk Bankasının yaptığı işlemler geldi. 

Anlaşıldığı kadarıyla zaten ABD'nin kara listeye almaya çalıştığı, FETÖ'nun diş bilediği bu bankanın düşük kurdan döviz satan bankalar içerisinde bulunması kimileri için fırsat oldu ve sosyal medyada Halk Bankası günah keçisi yapıldı, itibarı zedelenmek istendi.

Peki bu yaşananlar nası izah edilebilir?

Yapılan incelemelere göre hata ABD'nin haber sitelerinden Bloomberg kaynaklı. Hatalı işlemler buradan sunulan hatalı veriler nedeniyle meydana geldi. Sabah gazetesinden Dilek Güngör, durumu şu şekilde köşe yazısına taşıdı:

"Bütün dünyada bankalar uygulayacakları kur bilgileri de dahil birçok finansal datayı Bloomberg veya Reuters gibi sistemlerden otomatik olarak sağlıyor. Bu hizmetler için söz konusu kuruluşlara para ödeniyor. Veri kaynaklarından gelen kur bilgilerini bankalar kendi sistemlerine aktarıyor. Cuma gecesi başta Halkbank ve ING olmak üzere birçok bankada da kur bilgilerinin hatalı yayınlanması Bloomberg'in BGN (Bloomberg Generic) sisteminden kaynaklandı. Şöyle ki, cuma gecesi Bloomberg BGN sistemine swap pointlerini yanlış girdi. Swap point, ne demek derseniz... Foreks piyasası 7/24 çalışıyor. Siz burada kuru belirlerken dünya piyasalarıyla entegre hareket ediyorsunuz. Dünya piyasalarında dolar/ TL yarın valörde (faiz hesaplamasına başlangıç oluşturan tarih), Türkiye'de ise bugün valörde işlem yapılıyor. Arada oluşan farkı kapatmak için de faiz farkı alınıyor. Bu alınan faiz farkına da swap point deniliyor. Faiz farkı üzerinden döviz kuru güncelleniyor. İşte Bloomberg BGN'de cuma gecesi bu swap point verisini sisteminde hatalı yayınladı."

Yaşananların ardından Halk Bankası yetkilileri konuyla ilgili iki kez açıklama yayınlarken, diğer bankalardan nedense hiç ses çıkmadı. Yine Halk Bankası 40 dakika içinde yapılan işlemlerle ilgili sayısal bilgiler verirken, diğer bankalar işlemlerle ilgili hiçbir bilgi vermediler. Muhtemeldir ki Halk Bankası dışındaki diğer bankalardan çok daha fazla, daha büyük çapta işlemler yapılmıştır.

Şimdi yapılan bu işlemler nedeniyle Bankacılık sektöründe büyük bir güvensizlik oluşmuştur.. Bankalarla, mevduatlarla ilgili türlü dedikoduların yapıldığı bir dönemde böylesi bir olayın yaşanması bankalara olan güveni ciddi şekilde sarsmıştır ve halk arasında çeşitli spekülatif sözler yaygınlaşmıştır.

Sadece bu kadar değil; Halk bu olayla birlikte kimilerinin büyük bir vurgun yaptığı yolunda kuşkulara sevk olunmuştur..

Halk Bankası o anlarda yapılan işlemleri iptal ettiği gibi açıklamalar yapsa da kamuoyunun olup biteni yakından takip edebilmesi ve halkın içindeki kuşkuların giderilmesi için o anda işlem yapanların isimleri yayınlamalı ve düşük kurdan satış yapan bankalar süreci şeffaf şekilde yönetmelidir.

Tabi bunu yalnızca Halk Bankasından beklememeli, diğer bankalarda kamuoyuyla bu bilgileri paylaşmalılar.

Öte yandan Halk Bankası gibi hedef yapılmak istenen bir bankanın böylesi anlara karşı tedbirsiz olması ve 40 dakika işlem yapılmasına seyirci kalınması düşündürücüdür!

Bu ülke ne yağmalanmaya, ne de şunun bunun operasyon çekmesine fırsat verecek pozisyonda olmamalıdır.

Üstelik, Bankacılık sisteminin zarar görmesinin ekonomi üzerindeki faturası büyük olur.



Adnan ONAY, 06.09.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri







Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı