2 Ağustos 2017 Çarşamba

SA4673/ÇY4-DB93: Alex Jones, Trump ve 2.ABD İç Savaşı

Newsweek’in yasal analizi yayınlamasından sonra Jones kamuoyuna döndü ve açıklamalarını “ şaka yollu ve temelde sanat performansı" olarak açıklayan bir video yayınladı. 

U.S.
ALEX JONES AND OTHER CONSERVATIVES CALL FOR CIVIL WAR AGAINST LIBERALS

"ALEX JONES VE DİĞER MUHAFAZAKARLAR LİBERALLERE KARŞI SİVİL SAVAŞ İÇİN ÇAĞRI YAPIYOR"

Başkan Donald Trump'a desteğinizi göstermek için diğer Amerikalılara karşı savaşa girer miydiniz? 

Son birkaç aydır, tam da yayıncı Alex Jones'un (başkanın gözdesi) çağrı yaptığı şey bu.

YouTube'da ve Infowars web sitesinde yayınladığı radyo programında hoşlanmadığı bir komplo teorisine hiç rastlamayan ve Sandy Hook'un sahte olduğu fikrini ortaya atan- Jones, Amerika Birleşik Devletleri'nin kanlı bir ikinci sivil savaşın eşiğinde olduğunu duyurdu.

Ruanda'daki radyo DJ'leri gibi, Jones da muhafazakar dinleyicilerini ve izleyicilerini - ayda yaklaşık 2.7 milyon kişi- politik olarak farklılıkları yüzünden - daha fazla liberal vatandaşları öldürmek için kışkırtmaya başladı.



Jones sağ kesimde ortaya çıkan bu korkutucu anlatıya destek bulmakta pek de yalnız değil. Mevzu geçen ay kongre beyzbol oyununda yapılan silahlı saldırıdan sonra ivme kazandı. 

Saldırının başlamasından bir gün önce, 13 Haziran’da, The Savage Nation (Savaş Halkı) adlı şov programının sunucusu sağcı yayıncı Michael Savage "bu sol kanadın bu ülkede yaptıkları yüzünden" "iç savaş olacak" uyarısında bulundu. 

Ertesi gün beyzbol sahasında yapılan saldırıdan sonra "gelecek olanı bildiğini ve bunun daha da kötüye gideceğini" söyledi. Savage ayrıca saldırıyla ilgili olarak "bu kanın [Demokratlar]ın elinde olduğunu" söyledi.

Saldırıdan sonra Newt Gingrich Fox'a "biz açık bir kültürel iç savaş içindeyiz" diyerek görüş bildirdi. Eski GOP metin yazarı Pat Buchanan, özel bir savcı atanmasının ve politik sokak çatışmalarının "derin devlet medya darbesi"ni önceden haber verdiğini, halkın “iç savaş benzeri bir şeye” yaklaştığını ve şimdi Trump'ın "Bastille'yi yakması" zamanının geldiğini yazdı. 

Fakat az sayıda yorumcu Jones'un acımasız histerisini kavrayıp eleştirebiliyor. Yakın zamana ait YouTube video başlıkları "Sivil Savaşa Hazır Olun!" ve “ABD’nin İkinci Sivil Savaşı İçin İlk Atış! Sen Ne Yapacaksın?” ve “ Trump Demokratların Şiddetli İç Savaş Planını Durduracak mı?”

Jones'un takipçileri, yayıncının sözlerini şiddet eylemlerine dönüştürmüş durumda. Geçen sene Edgar Maddison Welch, North Carolina'dan Washington DC'ye gitmiş ve Jones'un Demokrat pedofiller ve Satanistlerin bir cephesi olduğunu söylediği bir pizza restoranında ateş etmişti. 

Mahkeme kayıtları, onun misyonuna başlamadan önce Jones'un teorileri hakkında arkadaşlarıyla konuştuğunu gösteriyor. 2014'te kendilerini Infowars taraftarı olarak tanımlayan Indiana'lı sağcı çift Jerad ve Amanda Miller, Infowars’ta eleştiri mesajları yazdıktan sonra iki polis memurunu öldürdü. Ones daha sonra bu saldırının sağ kesimin itibarını sarsmak için yapılmış bir sahte saldırı olduğunu ileri sürdü.

İleri Araştırma Organizasyonu olan Media Matters for America (MMA), günlük Jones Infowars gösterilerini izlemek için görevlendirilmiş personele sahip. Sözcüsü Nate Evans'a göre sağ kanat medyası Trump seçildiğinden bu yana şiddeti daha çok savunuyor ancak Jones "bu konuya özellikle bayılıyor". 

MMA'nın son aylarda yayınlarından aldığı ifadeler arasında şunlar var:

23 Haziran'da iç savaşı başlatma konusunda "sol"u suçladı ve hüküm giymiş hainleri şahsen infaz etmeyi teklif etti, dedi ki “ burada öylece oturup bunun bir parçası olmaksızın bir şeyler aramayacağım". 

Aynı yayında “Bir avuç liberali öldürmek için içi geçmiş anlaşmalara ihtiyacım yok” diyerek, "ayaklanmaya ve iç savaşa hazırlanmaya başlamak zorundayız, çünkü onlar gerçekten bunu zorluyorlar" dedi. 

15 Haziran'da "iç savaş 2'yi başlattınız, bebeğim, Lexington ve Concord'un bir dans türü olduğunu mu sanıyorsunuz?" diye uyardı. Bir gün önce kendisini ve dinleyicilerini kastederek “ Siz insanlarla sivil savaş başlatmak istiyorsunuz. Zayıflığımız için şefkatimizi alıyorsunuz. Amerikalıların hepinizi öldüreceğini biliyor musunuz? Anlıyor musunuz? Biz ölüm makineleriyiz sizi aptallar… Ama ben 400 metreden bir boğayı gözünden vurabilirim, ahmaklar. Demek istediğim, kiminle uğraştıklarını bilmiyorlar." 

13 Mayıs yayınında "solcular savaş istiyor", yani “Yıkım diye bağırın ve sava tazılarını salın.” (Shakespeare'in Jul Sezar oyununda geçen bir cümle)

Jones, eski FBI Dekanı James Comey ve Hillary Clinton'ı yargısız bir şekilde tutuklama çağrısında bulundu ve Trump'u muhaliflere karşı orduyu kullanmaya teşvik etti. "Ben şu an başkanı fiziksel olarak bu insanlara karşı hareket etmesinde destekliyorum." diyerek şöyle devam etti: “ Diyorum ki, dürüst olalım. Savaştayız. Başkanın onlar üzerinde askeri bir adım atmasına destek vereceğim, şimdi."

Bu, Jones’un, federal yetkililere karşı şiddeti savunarak dikkatleri çektiği ilk olay değil. Nisan ayında, Trump'ın Rus bağlantılarını inceleyen House Intelligence Committee'nin azınlık üyesi olan California Demokrat Adam Schiff hakkında da atıp tuttu. Küfürlü transkript de homofobikti ve açık bir bedensel tehdidi içeriyordu. 

"Eşcinsel insanlara karşı değilim. TAMAM. Onları seviyorum, onlar iyi insanlar. Ancak Schiff, o küçük karanlık gözleri ve o kılığıyla tipik bir adi herif gibi görünüyor.” dedi. “Ve çevresindeki herkese patronluk taslayan, benim gibi insanları korkutmaya çalışan şu nonoşta bir şeyler var."  

Kongre üyesi Schiff'e ve diğerlerinin hepsine " Hey, dinle k*ç deliği, Roger demeyi bırak" ve  "ve 22 yıldır hiç kavga etmedim, ama eldivenler çıktı artık, dinle seni o****u çocuğu, senin derdin ne ha? Burada oturup benim lanet olası bir lanet olası Rus olduğumu söylemek istiyorsun. Bununla yüzleşeceksin, lanet olası kıçını tekmeleyeceğim, seni o****u çocuğu. Seni b*k herif Seni lanet herif! Dinle, s*k kafalı, haddini bil. B*klamayı bırak. Sen bu ülkenin içine ettin ırzına geçtin ve seçimi kaybettiniz. O yüzden düşman olduğumu iddia ederek ağzından ateş etmeyi bırak. Anladın mı o****u çocuğu? Elini doldur. Afedersiniz ama canıma yetti artık, bana yabancı bir ajan demeye başladın, bunlar savaş kelimeleri. Affedersiniz." 

Jones'u izleyen bir Medya Önemliliği Araştırması Üyesi olan Tim Johnson, iç savaş konusunun yeni olduğunu ve muhtemelen net, tek bir düşman olan Barack Obama'nın artık cumhurbaşkanı olamayacağından "Yeni bir şeye ihtiyacı var ve bu yüzden Trump'ı eleştirmek iç savaşa eşit" dedi. 

Federal yasada uzman bir avukat, Newsweek'e yaptığı açıklamada, Jones'un Schiff'e tehditlerinin federal bir yasayı- ABD'li bir yetkiliye saldırmakla tehdit etmeyi yasadışı yapan ve Altı yıl hapis cezası olan US Code Title 18, Bölüm 115-  çiğnediğini ortaya çıkardığı belirtti. 

Newsweek’in yasal analizi yayınlamasından sonra Jones kamuoyuna döndü ve açıklamalarını “ şaka yollu ve temelde sanat performansı" olarak açıklayan bir video yayınladı. 

Federal yetkililerin kendisiyle temasa geçip geçmediği ya da meseleyi incelediği bilinmiyor. 

Nina Burleigh  21.07.2017, Newsweek



Derya Beyaz, 02.08.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 
Orijinal Metin:
http://www.newsweek.com/trump-alex-jones-infowars-violence-639912?utm_source=internal&utm_campaign=most_read&utm_medium=most_read2



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı