17 Nisan 2018 Salı

SA5969/SD950: Çin ve 16+1 Girişimi: Avrupa'nın Yeni 'Doğu Bloku'

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, medyada yer almayan Çin ile Eski Sovyet-Doğu Bloku ülkeleri arasında yaşanan çok önemli bir diplomatik hareketlilikten bahsetmektedir. Bu hareketliliğin adı 16+1 Girişimi ve bu girişim Brüksel'in önünde duran büyük bir kabus olarak Rusya'nın etki alanını da genişletiyor. Rusya'dan sonra Çin'i de bütün oligarşik niteliklerine rağmen sindirmeyi çıkarlarının gereği olarak değerlendiren Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri Avrupa Çöküşü'nü geciktirmek için değil kendi geleceklerini korumak için yeni bir bölünmeye karşı çok istekli görünüyorlar. Analiz korumacı bir psikoloji ile bazı gerçekleri çarpıtmayı tercih etmiştir; Orta ve Doğu Avrupa dışında İngiltere, İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz ve Almanya gibi Batı ve Güney Avrupa ülkeleri de Çin'le derin ve geniş ekonomik işbirliği çalışmaları, anlaşmaları ile işbirliği içindeler... Yani Avrupa, bütünü ile Çin kışkırtması ve kuşatması ya da işgali altındadır; ABD ile Çin'in yeni çıkar-savaş alanıdır...
Seçkin Deniz, 17.04.2018

Europe’s new ‘Eastern bloc’
Beijing’s diplomatic masterstroke has put former Soviet countries on a collision course with Brussels.
"Pekin’in usta diplomasisi eski Sovyet ülkelerini Brüksel’le çatışma rotasına koydu"

Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri için Avrupa Birliği'ne katılım demokratik reformlara ve ekonomik kalkınmaya yol açtı. Ancak bu ülkeler için ekonomik kriz ve mülteci krizinden sonra artık liberal demokrasi ve sosyal refah arasındaki bağ bir zamanlar olduğu kadar belirgin değil. Bir çöküşün öyküsü olarak, Batı'nın başarısızlığa uğramasıyla, yükselen Doğu giderek daha cazip görünüyor.



"Çin'in ayak izi açıktır: ekonominin siyasallaşması." 
 Greg Baker / AFP Getty Images

Ve Çin tam bir avantaj sağlıyor.


Sovyet iktidarının prangalarından arınmış olan Avrupa'nın doğu ülkeleri, Avrupa'yı, Doğu ve Batı'yı, bu kez de Çin vesayeti altına alan yeni bir gruplaşmaya gönüllü olarak katılıyor. “Doğu Avrupa 2.0” eski bloktan çok daha yumuşak bir düzenleme; ancak, mevcut ittifakları baltalayan ve “Çin modeli” ni izleyen oligarşik eğilimlere dönüş, bölgenin güvenliği ve refahı için ciddi bir tehdit oluşturuyor.


Nisan 2012'de “16 + 1” girişimi olarak resmileştirilen Batı'da çok az ilgi gören bu gruplaşma, Çin Halk Cumhuriyeti ve komünizm sonrası 16  Orta ve Doğu Avrupa ülkesini bir araya getiriyor. Ancak, belki de daha endişe verici olan şey, bu durumun bölgede pek anlaşılamamasıdır.


Eğimli ölçekler


Pekin'de, 16 + 1 girişimi, kısa bir süre önce Çin diplomasisinin hakimiyetinin boyutlarını ölçmeye yaradı. Çin sadece Avrupa'yı bölmekle kalmadı, aynı zamanda Rusya'nın eski arka bahçesinden ve AB kulübünden çok fazla protesto tepkileri almadan bu ülkeleri bir araya getiriyordu.


AB, göçten Brexit'e çok farklı sorunlarla uğraşıyor. Ve Rusya'nın zımni rızası da, Şangay İşbirliği Örgütü aracılığıyla Orta Asya'da ilk kez uygulanan iki güç arasında büyüyen bir taktik işbirliğinin işareti.


Başlangıçta, 16 + 1 projesinin belirsizliği, Çin'e şaşırtıcı başarısını elde etmesine yardımcı olmuş olabilir. Projenin ilk dökümanları “kazan-kazan”, “dostluk” ve “uyum”, “Çin-AB kapsamlı stratejik ortaklığı” gibi stres giderici yüce terimlerle dolu. Muhtemelen bazı Orta ve Doğu Avrupa liderleri neyin içine girdiklerini tam olarak anlamadılar.


Daha yakın bir tarihte, 16 + 1 girişimi, Çin'in dış politikasının odak noktası olan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in görkemli Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin uygulanması için Doğu Avrupa platformu haline geldi. Belki de bu ileri gitme ve Brüksel'deki yükselen rahatsızlık nedeniyle Çin son zamanlarda frene basmaya karar verdi: Gelecek 16 + 1 zirveleri, her yıl yapılan mevcut yıllık format yerine iki yılda bir yapılacak.


Çin'in düzenlemede hala büyük bir avantajı var. 16 + 1 planı, üyelerinin Çin ile ilişkilerde bölgesel bir blok olarak işlev görmesine izin vermiyor, bunun yerine, Pekin için uygun bir formatta 16 ikili ilişkiyi organize ediyor.


Çin'in ayak izi açık: Ekonominin politizasyonu


İkili modeller, Pekin'in mevcut ittifakları atlatmasını ve yeni bir Çin merkezli sistemin parçası olarak ülkeleri yeniden düzenlemesini kolaylaştırıyor. Avrupa sınırlarında 16 + 1 grubunda, 11 AB üyesi ve beş üye olmayan ülke bulunuyor ve Pekin'e bir bütün olarak AB ile başa çıkmak için bir alternatif sunuyor. Toplulukla pazarlık yapmak yerine, 16 + 1 ülke Çin'in Avrupa'ya açılan “geçiş kapısı” olmak için yarışıyor.


Çek Cumhuriyeti'nin lideri Miloš Zeman, yarışın dibinde, ülkesini “Avrupa'da Çin için batmaz bir uçak gemisi” olarak halka arz etti ve Sırp politikacılar, Çin'in sınıfındaki en iyi öğrenci olarak değişmek için ayakta durma konusunda gayret gösterdiler. “16 + 1”, “15 + 1 + 1” e girdiler.


Bu tür bir rekabet, kısmen 16 + 1 yapısının bir işlevidir: Sekretarya ve idari personel, Çin'in dışişleri bakanlığına bağlı olarak, Avrupa ülkelerini Pekin'de geliştirilen politikaların pasif alıcılarına indirgemektedir.


Kurul ayrıca bazı ülkeleri mevcut ittifaklarından sembolik olarak uzaklaştıracak şekilde dayatmalarda bulunuyor. Xi'nin 2016'da Prag'a yaptığı ziyaretinden önce yapılan bir röportajda Zeman, Çek Cumhuriyeti'nin (bir NATO ve AB üyesi) daha önce Brüksel ve Washington'a karşı “fazla itaatkâr” olduğunu ve ülkesinin tekrar tamamen bağımsız hale geldiğini gösteren bir işaret olarak Çin ile yeni ortaklık kurduğunu açıkladı. 


Eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolić geçtiğimiz yıl, en erken fırsatta 'AB'ye resmen katılmayı hedefleyen Sırbistan' hedefinden bahsettikten sonra benzer bir eylemde bulundu; serbest bir ülke olarak Çin ile ortaklık kurmaktan çekinmedi.


'Çin modeli'


16 + 1'in arkasındaki fikir, Avrupa'nın doğu ülkelerinin, çoğunlukla yatırım çekerek Çin'in ekonomik potansiyel alanına girmesiydi. Ancak bölgedeki Çin yatırımının genel seviyesi, hem diğer oyuncuların yatırımlarıyla hem de Çin'in Batı Avrupa'ya yaptığı yatırımla karşılaştırıldığında düşük kalmaktadır.


Kamuya açık çok az bilgilendirici belgeler ürettiği göz önüne alındığında, bu gruplaşmanın gerçek politik etkisini ölçmek zordur. Çek Cumhuriyeti'nde, örneğin, bir ilk PR saldırısı, ikili olayların çoğundan dışlanan gazetecilere karşı 'kapalı kapı' yaklaşımına yol açtı ve üst düzey ziyaretler  sessizce yapıldı.


Fakat bir açıdan Çin'in ayak izi açık: Ekonominin siyasallaşması.


Çin diplomasisi “Küreselleşme 2.0” ı sürdürüyor; seçkin piyasa mekanizmalarını parti devletinin kontrolüyle birleştiren devlet kapitalizminin “Çin modeli”nin ihraç edilmesini esas alıyor.


Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping (L), kitabını 12 Mayıs 2017'de Pekin'deki  Büyük Halk Salonunda yapılan bir toplantı sonrasında Çek Cumhurbaşkanı Miloš Zeman'a hediye olarak sunuyor | 
Jason Lee / AFP Getty Images

Çin'in Kemer ve Yol Girişimi ve 16 + 1, ekonomiyi şekillendirmeyi amaçlayan politik projelere ve katılımcı ülkelerin siyasetine dayanıyor. Çoğu durumda, bu çerçeveler, Pekin'in “politik anlaşma” modeline göre faaliyet gösterilen bölgeler oluşturuyor. Bu, Çinli politikacıların ve işadamlarının, şeffaflık ve hesap verebilirlik mekanizmalarına muhatap olan yerel meslektaşları ile anlaşmalar yapabileceği anlamına geliyor.


“Çin modeli” AB'ninkiyle çarpışıyor. İkincisi (AB), adil ve açık rekabet sağlamak için tasarlanan yönetmeliğe dayanırken, Çin modeli, düzenlemeyi tercihen kapalı kapılar ardındaki ikili siyasi düzeyde geçici müzakerelerle kendi lehine çeviriyor.


Bunun bir örneği, 2016 yılında Çin'in Cosco Pacific şirketi tarafından satın alınan Yunan Pire limanını Macaristan ile birleştirmek için tasarlanan Land-Sea Express Rotası'nın bir parçası olan güçlendirilmiş Belgrad-Budapeşte demiryolu bağlantısıdır. Son anlaşmaların 2016 sonlarında imzalanmasından kısa bir süre sonra, Avrupa Komisyonu, Macaristan'ın kamu ihalelerini düzenleyen kurallara göre şüphelenilen bir ihlal hakkında soruşturma başlattı .


AB kurallarının altını çizmek, kesinlikle Viktor Orbán yönetiminde ulusal sporun bir parçası haline geldi, ancak Macar başbakanı, Çin'in dahil olduğu kuralları eğip bükmeye hazır olan tek kişi değil. Çek Cumhuriyeti'nde, Çin'in Dukovany'deki nükleer santralinde yeni inşaat için kamu ihalesi yapılmadan bir sözleşme yapılmasını talep ettiği bildirildi.


İronik olarak, Çin'in bazı Orta Avrupa elitleri arasındaki girişimlerinin cazibesini arttıran sebepler AB uygulamaları ile tamamen uyuşmuyor. Bloğun fonları güçlü şeffaflık ve hesap verebilirlik gereklilikleriyle birlikte gelirken, Çin'den gelen paranın “iplere bağlı olmaması” durumu var. Bu sadece evrak işlerini azaltmıyor, aynı zamanda Pekin fonlarının daha kolay bir şekilde patronaj ağlarına girebileceği anlamına geliyor.



Macaristan Başbakanı Viktor Orbán 
 Emmanuel Dunand / AFP Getty Images

1990'lardan bu yana, düzenleyici çerçeveler altında yürütülen özelleştirme, iyi bağlanmış birkaç (çoğunlukla eski rejime dahil olanlara) avantaj sağladığında, bölgedeki pek çok ekonomik elit, girişimcilikten ziyade arka plan anlaşmaları ve siyasi bağlantılar yoluyla kilit sektörler üzerinde güç  kazandı. Bu yeni oligarklar, Çin'deki (ve Rusya'daki) benzer pedigitleri ve iş uygulamalarını paylaşan meslektaşları ile sıkı bir AB düzenleme rejimine uyum sağlamaktan çok daha kolay iş yapmalarını sağladığı için tercih edilebilir buluyor.


Avrupa Biriği, Avrupa'nın hassas ülkeleri tarafından büyük bir çatışmaya karşı kuruldu: açık ihale şartları ile siyasi anlaşmalar yoluyla verilen sözleşmeler arasında; ekonomik rekabet ile ekonomik ve politik çıkarların birbirine karışması arasında; son olarak, demokratik kapitalizm ile karanlık oligarşi ağlarının egemen olduğu bir devlet kapitalizmi arasında.


Kazan-kazandan bahsedilmesine rağmen, Avrupa'nın 16 + 1 üyelerinin bir seçim yapması gerekecek. (Seçkin Deniz'in notu:, Xi  Jinping, Merkel'e Mart 2018'de başbakan olur olmaz Kazan-Kazan çağrısı yaptı)


Martin Hala, 13.04.2018, Politico


(Martin Hala, Çek Cumhuriyeti'nde Çin ile ilgili konuları izleyen web siteleri AcaMedia ve Sinopsis.cz direktörü,“Çin'de Araştırmacı Gazetecilik: Çin Watchdog Gazeteciliğinde Sekiz Dava” nın ortak editörüdür (Hong Kong University Press, 2010). Bu makalenin bir versiyonu, Journal of Democracy'nin Nisan sayısında yer alacaktır.)




Seçkin Deniz, 17.04.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı