10 Haziran 2024 Pazartesi

SA10796/EK36: Fransa, Yeni Kaledonya ve Hint-Pasifik

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz,  Yeni Kaledonya'nın başkenti Noumea'da Avustralya başkonsolosu ve Harare'de Avustralya yüksek komiseri olarak görev yapan, 'France in the South Pacific: Power and Politics (Güney Pasifik'te Fransa: Güç ve Politika) adlı kitabın yazarı ve Avustralya Ulusal Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Merkezi'nde misafir araştırmacı olan Denise Fisher'a aittir ve Fransa'nın sömürgesi olan Yeni Kaledonya'ya ve patlayan isyana odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 10.06.2024, Sonsuz Ark 

France, New Caledonia and the Indo-Pacific

Fransa'nın Yeni Kaledonya'da 40 yıl sonra ilk kez patlak veren ciddi şiddet olaylarını nasıl yöneteceği, sadece oradaki gelecekteki rolünü değil, aynı zamanda Pasifik ve Hint-Pasifik'te yerleşik bir güç olarak kabul edilmesini de etkileyecektir.

Birçoğu çok genç olan yerli bağımsızlık yanlılarının şiddete başvurması, daha önceki barış anlaşmalarının sonuçsuz kalmasının Yeni Kaledonya'yı 1980'lerde yaşanan katliamlara geri götürme riski taşıdığına işaret ediyor. Huzursuzluk başkent Noumea'yı ve çoğunlukla Fransız kalmayı destekleyen Avrupalı nüfusu hedef alıyor.


Yeni Kaledonya

Yaralar çok derin. 1980'lerde şiddeti sona erdiren barış anlaşmaları büyük ölçüde Fransız devletinin, sadık partilerin ve bağımsızlık yanlısı partilerin zor ve sürekli tavizleri sayesinde başarıya ulaşmıştır. Bu anlaşmaların kendi kaderini tayin etme yönünde çalışma vaatlerine duyulan karşılıklı güven, Fransız devletinin 2018'den 2021'e kadar Yeni Kaledonya'da üç referandum düzenlemesini destekledi. İlk ikisi kusursuz bir şekilde organize edildi ve sırasıyla yüzde 56.7 ve yüzde 53.3'ün bağımsızlığa karşı olduğunu gösterdi.

Ancak devlet, 2021'deki üçüncü referandumda topu taca attı ve yerli halkın erteleme taleplerine rağmen planlanan oylama tarihine sadık kaldı. O sırada yüzlerce Kanak Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti. Liderleri, gelenekleri uzun yas törenleri gerektirirken halklarından kampanya yapmalarını veya oy kullanmalarını isteyemeyeceklerini söyledi. Bunun sonucunda ortaya çıkan yerli boykotu, bağımsızlık karşıtlarının oranının yüzde 96,5'e yükselmesine neden oldu.

O zamandan beri bölünmeler derinleşti. Paris'teki hükümet tarafından desteklenen sadıklar, her üç oylamanın da geçerli olduğunu söylüyor ve bölgeyi Fransa'nın bir parçası olarak sağlamlaştırmak istiyor. Bağımsızlık yanlısı gruplar ise üçüncü oylamayı reddediyor ve yeni bir oylama istiyor; bazıları ise gelecekle ilgili tartışmalara katılmayı reddediyor. Macron'un Temmuz 2023'teki ziyareti sırasında yaptığı chemin de pardon (af yolu) teklifini reddettiler. Macron'un düzenlediği bir toplantıya katılmadılar ve destekçileri de Macron'un orada yaptığı büyük konuşmaya katılmayarak güçlü bir hoşnutsuzluk mesajı gönderdiler.

Macron daha sonra yerel partiler bir anlaşmaya varmadığı takdirde tek taraflı eylem tehdidinde bulundu. Aralık ayında her iki taraftan bazı partiler arasında yapılan gayrı resmi görüşmeler, yeni bir bağımsızlık oylaması ve seçmen uygunluğu da dahil olmak üzere geniş görüş ayrılıklarıyla sona erdi.

Macron, bir son tarih belirlemek için yerel seçimleri Nisan 2024'ten Aralık 2025'e erteleyen bir yasa tasarısı sundu ve yerel halk Haziran sonundan önce anlaşmaya varmazsa, Fransız anayasasını değiştirerek daha geniş seçmen uygunluğunu dayatacak ve böylece Kanak oy oranını sulandıracak başka bir yasa tasarısını öne sürdü.

Gösteriler 13 Mayıs'ta, Fransa Ulusal Meclisi'nin seçmen seçilme yeterliliğinin genişletilmesini Paris'ten dayatmayı tartıştığı gün şiddete dönüştü. Genç Kanaklar tarafından gerçekleştirilen yıkım, sadece Fransa'ya ve onların hedefi olan sadık partilere değil, aynı zamanda Kanak liderlerine ve komşu ülkelere de saygısızlığa uğradıklarını ve anavatanlarının geleceğini belirlemekten dışlandıklarını düşünen yeni bir neslin sıkıntısının derinliğine işaret etti.

Fransa'nın nasıl tepki vereceği Yeni Kaledonya'daki sürdürülebilir geleceği açısından belirleyici olacaktır.

Yeni Kaledonya'nın nüfusu yaklaşık 270.000'dir. 2019 nüfus sayımında yerli Kanaklar yüzde 41, Avrupalılar yüzde 29 ve diğer Pasifik adalıları ve 'diğerleri' kalan yüzde 30'u oluşturuyordu. Bu yıl bir nüfus sayımı daha yapılacak.

Kanaklar şu anda yüzde 45'i aşmış olabilir çünkü 2015'ten bu yana, neredeyse tamamı muhtemelen yerli olmayan, yılda yaklaşık 2000 kişi net olarak ülkeden ayrılmıştır. Ayrıca, 'karışık' ve 'Kaldeonyalı' alt kategorilerini içeren 'diğerleri' kategorisindeki bazı kişiler de Kanak olacaktır.  Ve Kanakların nüfustaki payı artacaktır, özellikle de son gelişmeler Kanak olmayanların ayrılmalarında bir artışa katkıda bulunabileceğinden.

Yeni Kaledonya'nın komşuları barış anlaşmalarını sessizce desteklemiş olsalar da, kendi kendini yönetmeyen Fransız topraklarındaki ada sakinlerinin çıkarları konusunda endişeli olmaya devam ediyorlar. Bazıları Yeni Kaledonya'yı 1986'da Birleşmiş Milletler Dekolonizasyon Komitesi'ne götürdü ve o zamandan beri bölgenin ve Fransa'nın onunla olan ilişkilerinin her yıl BM tarafından incelenmesini sağladı. Pasifik Adaları Forumu (PIF) Noumea Anlaşmasının uygulanmasını izlemek üzere düzenli olarak misyonlar göndermiş ve her referandumu gözlemleyerek üçüncüsünde ciddi çekincelerini dile getirmiştir.  Melanezya Öncü Grubu (Papua Yeni Gine, Fiji, Vanuatu, Solomon Adaları ve Yeni Kaledonya'nın FLNKS bağımsızlık koalisyonu) 1980'lerin ortalarında özellikle Kanakların bağımsızlık taleplerini desteklemek üzere kurulmuştur.

Şiddetin patlak vermesiyle birlikte sessizlikleri bozuldu. Avustralya'nın son on yıllardaki en üst düzey açıklamasını yapan Başbakan Anthony Albanese, Avustralya'nın durumu yakından takip ettiğini ve tüm tarafları Yeni Kaledonya'nın kurumsal geleceğini şekillendirmek üzere yapıcı bir şekilde birlikte çalışmaya teşvik ettiğini söyledi. PIF Genel Sekreteri Henry Puna ise ayaklanmalara şaşırmadığını belirterek, salgın sırasında üçüncü referandumun yapılmasına izin verilmesinin talihsizlik olduğunu söyledi. PIF Başkanı ve Cook Adaları Başbakanı Mark Brown, Yeni Kaledonya ve Fransız Polinezyası'nın 'halklarından gelen daha fazla özerklik çağrılarının tanınması için' foruma dahil edildiğini ve çatışmaların önlenmesi için yardım sağlanmasını desteklediklerini söyledi. Vanuatu Başbakanı ve Melanezya Öncü Grubu Başkanı Charlot Salwai Fransa'nın anayasa değişikliğine açıkça karşı çıkmış ve barış anlaşmalarının ruhuna geri dönülmesi ve karşılıklı saygı duyulan bir kişi tarafından yönetilecek bir diyalog misyonunun gönderilmesi çağrısında bulunmuştur.

Fransa son yıllarda bölgenin kabulünü ve güvenini yeniden kazanmak için çok şey yaptı. Ada hükümetlerinin 1980'lerdeki politikalarına yönelik sert muhalefetine karşılık veren Fransa, bölgedeki nükleer denemelerden vazgeçti ve Pasifik topraklarına daha fazla özerklik verdi. Bunu yerel yönetimlere ve halka saygı göstererek yaptı.

Macron, Fransa için Pasifik'teki egemenliğine sıkı sıkıya bağlı bir Hint-Pasifik vizyonunu dile getirdi. Ancak Fransa'nın bir Hint-Pasifik gücü olarak iddialarını sürdürebilmesi için Pasifik'teki en önemli toprağı olan Yeni Kaledonya'daki büyük ve büyüyen yerli azınlığa kulak vermesi gerekiyor. Ve Pasifik ada hükümetlerinin çağrılarına kulak vermelidir ki onlar ve Fransa alçakgönüllülük ve saygıyla birlikte ilerleyebilsinler.

Denise Fisher, 20 Mayıs 2024, The Strategist

(Denise Fisher, Noumea'da Avustralya başkonsolosu ve Harare'de Avustralya yüksek komiseri olarak görev yapmıştır. Avustralya Ulusal Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Merkezi'nde misafir araştırmacı olarak görev yapan Fisher, France in the South Pacific: Power and Politics (Güney Pasifik'te Fransa: Güç ve Politika) adlı kitabın yazarıdır. Bu makalenin bir versiyonu ilk olarak 18 Mayıs tarihinde Le Monde tarafından Fransızca olarak yayınlanmıştır.)


Eyüp Kaan, 10.06.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı