21 Mart 2024 Perşembe

SA10648/EK20: ABD Uzayda Savaşmaya -ve Kazanmaya- Nasıl Hazırlanıyor?

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 2018 tarihli Rocket Billionaires: Elon Musk, Jeff Bezos, and the New Space Race.-Roket Milyarderleri: Elon Musk, Jeff Bezos ve 'Yeni Uzay Yarışı' kitabının yazarı, uzay araştırmalarına özel bir ilgi göstererek teknoloji, iş dünyası ve politikanın kesişimi hakkında yazan Tim Fernholz'a aittir ve ABD'nin Uzay rekabetine nasıl hazırlandığına odaklanmaktadır...
Seçkin Deniz, 21.03.2024, Sonsuz Ark 

How the US is preparing to fight — and win — a war in space

"Amerika'nın uzaydaki askeri hakimiyetini sürdürmeye çalışan girişimle tanışın."

Yüzbaşı Even Rogers, 2017 yılında ABD ordusu tarafından gerçekleştirilen uzaya odaklı ilk büyük ölçekli savaş oyunlarında en iyi işi yaptı. Kötü adam olmak zorundaydı.

Ordunun uzaydaki çalışmalarının çoğu yörüngedeki altyapıyı korumakla ilgiliydi, saldırılara gerçek zamanlı tepki vermekle değil. 2016'da Rusya ve Çin ile gerilimin derinleşmesinden endişe eden Kongre, Pentagon'dan hazırlığını arttırmasını istemişti. O zamanlar ABD Hava Kuvvetleri'nin 527. Uzay Saldırgan Filosu'nda görev yapan Rogers, Amerika'nın rakiplerinin uzayda nasıl savaşabileceğini incelemek ve bu taktikleri arkadaşlarına karşı kullanarak onları olası çatışmalara hazırlamakla görevli Kırmızı Takım'ın lideriydi.

Rogers'ın Nevada'da büyük ölçekte hava muharebesi sahneleyen Hava Kuvvetleri tatbikatlarını örnek alan ilk "Uzay Bayrağı" tatbikatıyla ilgili hatırladığı şey, gerçek muharebe koşullarını olduğu gibi yansıtmamasıydı. Adil olmak gerekirse, bu koşullar bilgisayar iş istasyonlarının önünde oturmak olurdu, ancak bu sahte iş istasyonları birbirine bağlı bile değildi. ABD ordusu uydularını silo programları halinde inşa ediyor ve gerçekçi birleşik eğitim senaryoları oluşturmak için yüklenicilerinden simülatör isteme zahmetine girmemişti. Rogers'ın şimdi söylediğine göre, katılımcılar arasındaki şaka, hile yapmamak için rakiplerinin pozisyonlarını bilgisayar ekranındaki yapışkan notlarla örtmek zorunda kalmalarıydı.

Dünya yeni ve daha tehlikeli bir uzay çatışması çağına girmiyor olsaydı bu daha komik olurdu. Akıllı telefonları her yerde bulunur hale getiren aynı ekonomik ve teknolojik eğilimler uzaya erişimi her zamankinden daha ucuz hale getirdi. Büyük ölçüde SpaceX'in düşük maliyetli roketleri sayesinde, 2005'te sadece 55 olan yörüngeye fırlatma sayısı 2023'te 212'ye ulaşarak rekor kırdı. Devlet ve özel yatırımcılar yörüngede yeni iletişim ve sensör ağları kurmak için milyarlarca dolar harcıyor ve uzayda üretimden turizme kadar çeşitli yeni faaliyetler planlıyor. Bugün gezegenimizin çevresi tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar çok sayıda uzay aracıyla (uydulardan robotlara, mürettebatlı araçlardan habitatlara kadar uzaydaki her türlü araç için kullanılan bir terim) dolup taşıyor.

Ve bu teknoloji herkes tarafından kullanılabilir: Denizde bir gemiye yapılan ilk balistik füze saldırısı bir süper güç tarafından değil, Aralık ayında Yemen'deki Husi isyancılar (İran'ın yardımıyla) tarafından gerçekleştirildi. Kuzey Kore gibi parya bir devlet yeni casus uydusuyla Beyaz Saray'ın fotoğraflarını çekiyor. Rusya, Hindistan ve Çin anti-uydu füze testleri gerçekleştirmiş ve gelişmiş askeri uzay teknolojilerini sergilemişlerdir. ABD ordusunun asıl endişesinin Pekin'de yoğunlaştığını öğrenmek sizi şaşırtmayacaktır: ABD ve Çin'i bir ticaret savaşına iten jeopolitik eğilimler ve insan hakları ve egemenlik konusunda tırmanan bir dizi anlaşmazlık, Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez uzayda savaşan büyük bir güçle çatışma olasılığını Pentagon'un öncelikler listesine soktu.

Uzayda sadece ABD'nin ulusal güvenliği söz konusu değil. Uzayın küresel ekonomi için artan önemi, güvenli ve öngörülebilir bir yörünge ortamını telefonundan yol tarifi arayanlar, ürün verimini en üst düzeye çıkarmaya çalışan çiftçiler ve elbette evreni keşfetmeye çalışan bilim insanları için hayati hale getiriyor. Uzaya bağımlı olan insanlar şimdiden yörüngedeki trafik kuralları ve uzay çöpleriyle maliyetli çarpışma potansiyeli konusunda endişelenmeye başladılar.

Uzaydaki savaşı düşündüğünüzde bu riskler çok daha yükseliyor. Rusya 2021 yılında yeteneklerini göstermek için bir uyduyu füzeyle imha ettiğinde, gezegenimizin etrafında saatte 17.500 milden fazla hızla uçan ve her biri bir uzay aracına zarar verebilecek hatta onu yok edebilecek 1.783 enkaz parçası izlendi. Uzayda yaşanacak bir çatışmanın sonuçları daha da kötü olacaktır: Rogers, yörüngedeki istikrarın "insanlık için potansiyel varoluşsal sonuçları olduğunu; alanı sürdürülebilir bir şekilde savunmazsak, bizi gezegende kilitleyebilecek basamaklı nesilsel etkilerle sonuçlanacağını" söylüyor. Yok edilen uzay araçlarının Dünya atmosferinden çıkmayı imkansız hale getiren bir çöp fırtınası yarattığı en kötü senaryodan bahsediyor.

ABC News ve diğerlerinin haberlerine göre, bu hafta Washington'dan Rusya'nın uzay tabanlı nükleer silahlar konusundaki ilerlemelerini anlatan istihbarat raporları gelmeye başlayınca bu endişeler daha da arttı. Böyle bir silah yerdeki hedefleri vurmak için kullanılmaz ama Amerika'nın geniş askeri ve sivil uydu ağını tehdit edebilir. Nükleer silahlar, hem ABD hem de Rusya'nın taraf olduğu 1967 Dış Uzay Anlaşması uyarınca uzayda yasaklanmıştır. Her ne kadar bir silahın konuşlandırıldığına dair herhangi bir işaret olmasa da, bu durum Rusya'nın anlaşmayı terk etmeye hazırlanıp hazırlanmadığı konusunda soru işaretleri yaratıyor. Sonuç olarak, şu anda ABD'nin böyle bir tehdide karşı koyacak gerçek bir yolu yok.

Trump yönetimi sırasında Uzay Kuvvetleri'nin kurulmasına yol açan, ABD'nin yörünge çatışmalarına hazır olup olmadığına ilişkin korkulardı. Ordudaki uzay odaklı birimlerin yeni bir hizmet olarak yeniden düzenlenmesi, uzayda savaşla başa çıkmaya daha fazla odaklanmayı ve düşmanın karşılık verebileceği bir dünyada savaşmak için eğitim almayı başardı.

Uzay Eğitim ve Hazırlık Komutanlığı (STARCOM) komutan yardımcısı ABD Uzay Kuvvetleri Tuğgenerali Todd Moore, "Geçmişte kum torbasını yumruklama alıştırması yapmış olabiliriz" diyor. Starcom, uzayda gelecekteki savaşları tanımlayacak fikir ve araçları geliştirmekten sorumludur. Moore'un en önemli önceliği, "bize bir idman ortağımızın olduğu bir yer vermeyi" amaçlayan yeni bir Ulusal Uzay Test ve Eğitim Kompleksi (NSTTC) inşa etmek.

Rogers, 2022'de ordudan ayrıldıktan sonra, o idman ortağı olmayı hedefleyen girişim destekli bir startup olan True Anomaly'yi kurdu. True Anomaly, kendisi de bir startup olan ABD Uzay Kuvvetleri'nin daha önce hiç yapılmamış bir savaş için nasıl eğitileceğini ve savaşacağını anlamasına yardımcı olan bir yüklenici. "Operatörler için, operatörler tarafından tasarlanan" platformlar ve eğitim sistemleri inşa etmek istiyor ve bunu yapmak için Pentagon'dan 20 milyon dolardan fazla sözleşme kazandı.

True Anomaly, Aralık ayında 100 milyon dolarlık bir tur da dahil olmak üzere 125 milyon dolar topladı ve yaklaşık 100 mühendis, bilim insanı ve taktikçiyi işe aldı. Şirketin ilk hedefi Uzay Kuvvetleri için gerçekçi simülatörler ve diğer eğitim araçları geliştirmek. Ancak birincil hedefi, servisin gelecekteki çatışmaları caydırmak ya da kazanmak için kullanacağı uzay araçlarını inşa etmek.

Uzay silahlarının kısa bir tarihi

Uzay bir zamanlar Rogers gibi bir subay için kariyer öldürücü bir şeydi, inekler ve bilim kurgu hayranları için bir yerdi - büyük komuta pozisyonlarına giden insanlar için değil.

Çünkü son 20 yılın büyük bölümünde Amerika'nın düşmanları genellikle yeryüzündeydi. Taliban, El Kaide ve IŞİD gibi örgütlerin yörüngede herhangi bir varlığı yoktu. Soğuk Savaş sonrası Rusya artık ABD'ye bırakın uzayda, karada bile meydan okuyamazken, Çin de bunu yapacak teknoloji ve nakitten yoksundu.

Ancak uzay hala önemliydi çünkü Amerika'nın tartışmasız askeri üstünlüğü uzaydaki eşit derecede üstün teknolojisine bağlıydı. ABD, uzaktaki askeri güçleriyle iletişim kurmak, düşman hedeflerine karşı hassas silahları yönlendirmek ve radyo ve diğer iletişim biçimlerini yakalayabilen kameralar, radar ve sensörler kullanarak yüksek irtifada gözetleme yoluyla bu hedefleri keşfetmek için diğer tüm ülkelerden daha fazla yörüngedeki uzay aracı filolarına güveniyor. ABD ordusu Dünya'da nasıl dokunulmaz görünüyorsa, aynı şey yörünge varlıkları için de geçerliydi.


X-37B Yörünge Test Aracı'nı (OTV-6) taşıyan bir United Launch Alliance Atlas V roketi 15 Mayıs 2020'de Cape Canaveral, Florida'daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'nda planlanan fırlatma için hazır bekliyor. Getty Images aracılığıyla Paul Hennessy/NurPhoto

Bu her zaman böyle olmamıştır. Soğuk Savaş sırasında, Sovyetler Birliği'nin yörüngedeki kabiliyeti ABD'yi tehdit ettiğinde, uzayda gerçek bir savaş gerçek bir olasılık gibi görünüyordu. Dünyanın dört bir yanındaki askeri stratejistler nihai üstünlüğü nasıl elde edeceklerini düşündüler. Dış Uzay Antlaşması uzaya kitle imha silahları yerleştirilmesini yasaklarken, konvansiyonel silahları ya da yörüngedeki diğer askeri faaliyet biçimlerini yasaklamıyordu.

ABD'nin ilk casus uydusu 1962'de fırlatıldı; Sovyetler 1968'de yörüngedeki bir hedefe uçabilen ve yanında patlayabilen bir uzay aracı gösterdi - bir uyduyu yok etmek için açıkça tasarlanmış ilk silah. Ancak uzay güvenliği üzerine çalışan George Washington Üniversitesi tarih profesörü Aaron Bateman, 1970'lerin ortalarına kadar ABD'nin bir uyduyu bir silahla tam olarak hedefleyecek teknolojiye sahip olmadığını belirtiyor; uydu karşıtı (ASAT) silahlar için ana konsept, düşman uzay aracına mümkün olduğunca yakın bir nükleer savaş başlığı patlatmaktı.

1970'lerin ortalarında Ford yönetimine gelindiğinde, ABD teknolojisi gerçekçi anti-uydu silahları üretmeyi mümkün kılacak kadar gelişmişti. Şimdi gizliliği kaldırılan belgeler, Ulusal Güvenlik Konseyi'nde bu silahların üretilmesi konusunda yapılan bir tartışmayı ortaya koyuyor. Yönetim, Sovyetlerin olası saldırılarını caydırmak için değil ama gerçek bir çatışma durumunda Sovyet casus uyduları kritik hedefler olacağı için cevabın evet olduğu sonucuna vardı.

Başkan Jimmy Carter tarafından sürdürülen bu politika, bir uyduya karşı F-15'ten fırlatılabilecek bir füzenin yaratılmasına yol açtı. Program 1988 yılında iptal edilmeden önce 1985 yılında gösterilmiştir. O zamana kadar Reagan yönetimi, nükleer bir savaşı kazanılabilir hale getirmek için tasarlanmış bir dizi uzay ve füze teknolojisi geliştirme programı olan ve halk arasında "Yıldız Savaşları" olarak bilinen Stratejik Savunma Girişimini (SDI) başlatmıştı. SDI planlarının çoğu hiçbir zaman hayata geçirilemedi, ancak bazı analistler 2023 yılı itibariyle 64.6 milyar dolara mal olan programın Sovyet ekonomisini zorladığını ve komünizmin çöküşüne katkıda bulunduğunu belirtiyor.

Gerçek bir rakibi olmayan ABD askeri planlamacıları uzay konusunda çok fazla endişelenmiyordu. (Örneğin Çin, 2003 yılına kadar yörüngeye ilk insanını yerleştirmedi.) Ancak ABD ve rakipleri arasındaki gerilim arttıkça işler değişti. Moskova'nın 2014'te Kırım'ı işgali ABD-Rusya ilişkileri için bir dönüm noktası olurken, Çin'in askeri yığınağı Japonya, Güney Kore ve Filipinler gibi ABD müttefiklerini alarma geçirdi.

Askeri planlamacılar tarafından düşünülen kabus senaryosu, Çin'in Tayvan'ın kontrolünü zorla ele geçirmeye çalışmasını, ada ülkesinin savunmasını ve muhtemelen ABD Donanması'nın bir işgali önleme girişimini ortadan kaldırmak için bir füze yağmuru kullanmasını içeriyor. Uydu fotoğrafları Çin ordusunun hedef talimi için çölde Amerikan gemilerinin siluetlerini yeniden yarattığını gösteriyor. Ancak uzak mesafeden füze savaşı yürütmek uzay tabanlı bir girişimdir, çünkü hedefleri gerçek zamanlı olarak bulmak ve füzeleri yönlendirmek için uydu sensörleri gerekir. Ve son yıllarda Çin ordusu sadece bu amaçlar için 290'dan fazla uzay aracı fırlattı.

Amerikalı generaller artık Çin gibi rakiplerin sadece ABD'nin uzay varlıklarına saldırmaya odaklanmadığını, uzayda ABD ile aynı şekilde savaşmak için ihtiyaç duydukları araçları inşa ettiklerini fark ettiler: General Moore'un ifadesiyle "hedefleri bulmak, tespit etmek, takip etmek ve ortak karasal güçlerimize saldırmak". Bu da bir zamanlar mücadelenin üzerinde uçuyor gibi görünen bir örgüt için farklı taktikler gerektiriyor.

Son yıllarda Rusya ve Çin, füzeler kullanarak gezegenin yörüngesindeki uyduları yok etme yeteneklerini gürültülü bir şekilde gösterdiler. Bu patlayıcı testler, uzay çöplerinden oluşan bir Sargasso Denizi yaratmanın yanı sıra, Amerikalılara gelecekteki herhangi bir çatışmanın uzayda da yaşanacağını hatırlattı. Secure World Foundation'ın karşı uzay silahlarının geliştirilmesine ilişkin yıllık raporuna göre, her iki ülke de uydulara karşı yer tabanlı lazerlerin ve elektronik savaşın kullanımını araştırıyor.

ABD ise yetenekleri konusunda biraz daha ihtiyatlı davranıyor. Pentagon, düşman uzay araçlarının iletimlerini ve sensörlerini bozabilecek ve gözlerini kamaştırabilecek sistemlere sahip olduğunu kabul etti. Ayrıca, Çin ve Rusya gibi, Dünya'nın altından uyduları vurabilecek füzelere sahip olsa da, bu özel vuruş biçimini en son 2008 yılında sergilemişti. Şimdi ABD'li diplomatlar, Rusya ve Çin'in son çabalarının uluslararası alanda kınanmasını sağlamak amacıyla, uzay enkazı oluşturan uydu karşıtı silahların test edilmesine yönelik bir moratoryum uygulanması için bastırıyor.

Uzay savaşında sırada ne var?

Rogers, Hava Kuvvetleri kariyeri boyunca askeri uzay araçlarının nasıl çalışması gerektiğine dair yeni fikirleriyle ün kazandı. Uzay Kuvvetleri'nden Yarbay William Sanders'ın bir makalesinde "uydularla it dalaşı" olarak basitleştirdiği "yörüngesel angajman manevraları" terimini ortaya attı. Rogers'ın diğer bazı savaş vizyonerleri tarafından da paylaşılan nihai beklentisi mozaik savaşıdır - yapay zeka destekli hizmet üyeleri tarafından koordine edilen ve yönetilen otonom yörüngesel silah platformları sürüsü.


İnsanlar SpaceX Falcon 9 roketinin 27 Şubat 2023 tarihinde Cape Canaveral, Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'nda bulunan 40 numaralı fırlatma rampasından kalkışını izliyor. Joe Raedle/Getty Images

Ancak dünya orduları bu oldukça ürkütücü vizyonu gerçeğe dönüştürmekten hala çok uzak; bugün Uzay Kuvvetleri'nin mevcut uzay araçlarının operatörlerinin aynı sayfada çalışmasını sağlaması gerekiyor. Bu da dinamik bir ortamda operatörler arasında önemli bir koordinasyon ve iletişim gerektiriyor - True Anomaly'nin gerçekçi eğitim ortamları yaratmaya odaklanmasının nedeni de bu.

Uzay Kuvvetleri de benzer bir vizyona sahip. Yeni eğitim kompleksi NSTTC'nin "aynı alanda oynamak" için gerekli altyapıyı bir araya getirmesini istiyor... Uçaklar Nellis'e gidip Nevada Eğitim Alanında uçtuklarında, sağ ve sollarındaki insanların ne yaptığı bağlamında bunu nasıl yapacaklarını öğreniyorlar. Bizim yaratmaya çalıştığımız şey de bu" diyor Starcom'un genel merkezindeki personel şefi Albay Paul Freeman.

Ancak uydularla it dalaşı teknolojisi pek çok kişinin hayal ettiğinden daha zor. Uzay yolculuğunun fiziği, roket motorları için itici yakıtın değerli bir kaynak olduğu anlamına gelir. Uydular, faydalı yük miktarını (sensörleri veya vericileri) en üst düzeye çıkarmak için en az yakıtı taşıyacak şekilde tasarlanmıştır ve herhangi bir uzay aracındaki her bir kilogram ilave yakıt kütlesi on binlerce dolar ek maliyet anlamına gelir. Pek çok uydu, kendilerini hedef yörüngelerine aylar boyunca taşıyan yüksek verimli elektrikli iticilere güvenmektedir - uzayda Top Gun'a pek benzememektedir. Bir uzay aracına kimyasal roket iticileriyle hızlı manevra kabiliyeti kazandırmak pahalı bir mühendislik gerektirir.

Bu yüzden Uzay Kuvvetleri'nin şu anda uçurduğu kuşların çoğu potansiyel bir saldırıya karşılık verebilecek kapasiteye sahip değil. İşte bu yüzden True Anomaly de Uzay Kuvvetleri'nin kullanabileceği donanımlar üretmeye çalışıyor. Secure World Foundation'da uzay politikaları konusunda uzman olan Brian Weeden, askeri uçakların saldırılara nasıl karşılık verdiğiyle ilgili bir benzetme yaparak True Anomaly'nin "işaret fişekleri, chaff'lar, elektronik karşı önlemler ve eküri benzetmelerinin uzay için ne anlama geldiğini bulmaya çalıştığını" söylüyor.

Ve onlara ihtiyaç duyulacak: Uzay Kuvvetleri yetkilileri, Rusya'nın Burevestnik olarak bilinen bir programın parçası olarak bazen müfettiş uyduları olarak adlandırılan uyduları fırlattığını vurguluyor. Bu uzay araçları belirli bir yörüngeye kadar uçabiliyor ve daha sonra yakın mesafede daha hızlı manevra yapan daha küçük araçlar konuşlandırabiliyor. Bu teknoloji ilk kez 2017 yılında gösterildi ve 2020 yılına kadar bu uzay araçlarından biri bir Amerikan casus uydusuna yaklaştı - ardından daha da yakın manevra yapmak için daha küçük bir uzay aracı konuşlandırdı. En olası amaç gözetleme, ancak ABD ordusu bu denetçileri silah olarak görüyor. Bunun nedeni uyduların şaşırtıcı derecede hassas olması ve küçük bir uzay aracının bile uygun bir şekilde gerçekleştireceği bir çarpma manevrasının uyduyu etkisiz hale getirebilecek olmasıdır.

Çin de sabit uyduların etrafında manevra yapabilen ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından bir silah olarak görülen bir uzay aracı konuşlandırmıştır; özellikle Shijian serisindeki araçlar, başka bir uyduyu yakalamalarını sağlayan robotik bir kıskaç koluna sahiptir. Bu uzay araçlarından biri 2022 yılında Çin'in Küresel Konumlandırma Sistemi'nin bir parçası olan feshedilmiş bir uyduyu yakalamış ve onu gezegenin etrafında feshedilmiş uzay araçlarının terk edilebildiği uluslararası kabul görmüş bir alan olan mezarlık yörüngesine sürüklemişti. Ancak ABD'li yetkililer böyle bir kabiliyetin sadece sivil amaçlar için olmayabileceğinden endişe ediyor: Eğer bir uyduya yaklaşabilir ve onu yakalayabilirseniz, onu rotasından saptırabilir ya da hassas güneş panellerine zarar verebilirsiniz.

Ancak bu araçların silah olduğunu iddia etmek biraz zor olabilir. Örneğin, ABD'li savunma müteahhidi Northrop Grumman, Görev Uzatma Araçları (MEV) adı verilen robotik uzay araçları üretip satmaktadır. Yüksek yörüngedeki iletişim uydularının itici yakıtları ve diğer sarf malzemeleri azaldığında, genellikle terk edilirler ve uzayda yüzen çöplükler olarak bırakılırlar. Ancak şimdi Intelsat gibi şirketler MEV'leri uçmaları, uydularını ele geçirmeleri ve MEV'in motorlarını ve güç sistemlerini kullanarak onları yıllarca daha çalışır durumda tutmaları için kiralıyor. Başka bir uyduya bu kadar yakın ve Dünya'dan bu kadar uzakta otonom manevra yapmak, çarpışmayı önlemek için gelişmiş yapay zeka ve hassas sensörler gerektirir. Bu aynı zamanda bir çarpışmaya neden olabilecek türden bir teknolojidir.

Benzer şekilde, Uzay Kuvvetleri de X-37B adlı bir araç işletmektedir. Bu yarı sınıflandırılmış uzay aracı, kargo bölmesiyle birlikte küçültülmüş bir Uzay Mekiğine benziyor. Ordu tarafından, en azından kamuya açık olarak, uzayın zorlu ortamında farklı teknoloji türlerini değerlendirmek için kullanılan bir test platformu olarak kabul edilir. Uzaya fırlatıldıktan sonra orada uzun süre kalabilir - bir görevde 900 günden fazla. Kesin manevra kabiliyetleri bilinmiyor, ancak eski Hava Kuvvetleri Bakanı Heather Wilson yörüngesini değiştirebileceğini ve beklenmedik yerlerde ortaya çıkarak onu izlemeye çalışan herkesi şaşırtabileceğini öne sürdü. Ayrıca küçük uydular da yerleştirebilmektedir, ancak Rus müfettiş uyduları gibi bir yük taşıyıp taşımadığı net değildir.

Yine de bunun olabileceği fikri Pekin'deki stratejistlerin aklına gelmiş olmalı.

Shijian-21 uydusunu taşıyan bir Long March-3B taşıyıcı roketi, 24 Ekim 2021'de Çin'in Sichuan Eyaleti, Liangshan Yi Özerk İli'ndeki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden havalandı. Getty Images aracılığıyla Li Jieyi/VCG

Tüm bunlar, tıpkı rakip askeri uçakların atmosfer içinde birbirleriyle nasıl karşılaşacaklarına dair normlar olduğu gibi, uzayda da daha net yol kurallarına ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. Weeden, "koordine edilmemiş yakın yaklaşımlar" için şartlar belirlemenin uzaya odaklanan diplomatlar için en önemli öncelik olduğunu söylüyor.

"Düşmanın bizi denetlemek için uydu manevrası yapması ilginç bir durum," diyen General Moore şöyle bir benzetme yapıyor: "Sizi denetlemek için size yaklaşabilirim, sokakta size yaklaşabilirim ve saç kesiminize bakmak için size yaklaşabilirim ama yaklaştığımda yapabileceğim tek şey bu değil. Barış zamanı senaryosunda, eğer niyetimi biliyorsanız, hiçbir endişeniz olmaz. Eğer niyetim bilinmiyorsa, endişelenmek için bir nedeniniz olur."

ABD Çin'in uzay silahları konusunda ne yapacak?

2021'de ABD'nin yeni bir uzay silahının gizliliğini kaldırmak üzere olduğuna dair söylentiler yayıldı; bu, alıngan rakiplerine kimin yetkili olduğunu hatırlatma çabasıydı. Menüde neler olabileceği Twitter savaşçıları, askeri analistler, bilim kurgu hayranları ve bir sonraki aşamada ne inşa etmek için yatırım yapmaları gerektiğini kestirmeye çalışan havacılık müteahhitleri arasında çılgınca spekülasyonlara konu oldu.

Özellikle uzay, tüm askeri sektörler arasında en gizli olanıdır, hatta nükleer programdan bile daha gizlidir. Bateman, "ABD ordusu kaç tane B-2 ve F-22'ye sahip olduğumuzu söyler; ama yörüngede neye sahip olduğumuzu dünyaya söylemeyiz" diyor. Uzay Kuvvetleri komutanları bile aşırı gizlilikten şikayetçi, ancak neyin açıklanması gerektiği konusunda fikir birliği oluşturmak zor.

Haberi veren Breaking Defense, dönemin Genelkurmay Başkan Yardımcısı John Hyten'ın çağrısı üzerine Başkan Joe Biden'ın hedef uyduyu bozmak ya da yok etmek için bir gösteri yapmayı düşündüğünü bildirdi. Böyle bir gösteri yapılmadı ama rapor ASAT silahlarının neler yapabileceği konusunda hükümet içinde yaşanan tartışmalara dikkat çekti. Ford yönetiminin iç bölünmesini yansıtan bu tartışmada bazıları ABD uzay silahlarının rakiplerinin uzay varlıklarını tehdit ederek onları Amerikan uydularına saldırmaktan caydırabileceğini düşünürken, diğerleri rakipleri uzaya çok fazla bağımlı olmadığı için bu silahların çatışmayı önleme ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor. Kamuoyu önünde, Uzay Kuvvetleri yetkilileri ihtiyatlı davranıyor, ancak ek araçlara duyulan ihtiyaç konusunda netler.

Kesin olan bir şey var: Uzay teknolojisinin mevcut evrimi caydırıcılığın görünümünü değiştirdi. Uydu mimarisi için yeni paradigma, aynı işi yapmak için bir avuç son derece pahalı uydu yapmak yerine, kolayca değiştirilebilen çok sayıda düşük maliyetli uzay aracı inşa etmektir. Artık tek bir uyduyu tehdit ederek rakibi caydırabilecek bir silahın aynı etkiyi yaratabilmesi için düzinelerce uyduyu yok edebilmesi gerekecektir. İşte SpaceX'in Starlink uydu internet takımyıldızı ticari ölçekte bunu gösteriyor: on binlerce uydunun birlikte hareket etmesi. Vladimir Putin, Starlink'in Ukrayna'nın Rusya'nın işgaline karşı koymasına yardımcı olmasından rahatsız olursa, Starlink uzay araçlarını tek tek yok etmek için uydu karşıtı füzeler sipariş edebilir, ancak ağın yeteneklerini azaltacak kadarını yok etmek inanılmaz derecede maliyetli olacaktır.

ABD, Uzay Geliştirme Ajansı (SDA) adlı bir Savunma Bakanlığı kuruluşu aracılığıyla kendi uydu ağları için benzer mimariler peşinde koşuyor, ancak şu ana kadar yalnızca bir kavram kanıtı hazırlıyor. Öte yandan Çin, uzay yeteneklerini ABD'den daha sonra geliştirdi ve böylece pahalı ısmarlama sistemlere olan benzer bağımlılığı atladı. Weeden, "Çin, geliştirilmesi 10 yıl süren milyarlarca dolarlık bir avuç uydu inşa edecek kadar aptal değildi," diyor. "SDA, 10 ila 15 yıl önce yapmamız gereken kavram kanıtlamasını yapıyor."

Bu mantık, yeni karşı uzay silahlarına pahalı yatırımların gerekli olmayabileceğini gösteriyor. Ancak hala Çin'in büyüyen uzay kabiliyeti karşısında ne yapacağımızı bulma sorunu var. Moore, "Müşterek kuvvetleri düşman uzay yeteneklerinden de koruma yükümlülüğümüz var" diyor. "Kendi [uzay aracımızı] savunmak yeterli değil. Kendimizi savunmak bir uçak gemisini okyanusun dibinden uzak tutmaya yetmeyecektir."

Tüm bunlarla ilgili tutarlı bir sorun ise niyet. True Anomaly'den Rogers, Moore'un saç kesimimi teorik olarak yakından incelemesine uygun olarak, uzayda neler olup bittiğini bilmenin yardımcı olduğunu öne sürüyor. Çin ve Rusya'nın müfettiş uyduları hakkındaki bilgilerimizin çoğu radar verilerinden ya da bulanık teleskop görüntülerinden geliyor - neye benzedikleri hakkında net bir fikrimiz bile yok. Uzayda yakın karşılaşmalar için normlar oluşturmak üzere insanları masaya oturtmak söz konusu olduğunda, kendi yakın karşılaşmalarınızı gerçekleştirebilmeniz yardımcı olur.

Bu nedenle şirketinin gündemindeki ilk büyük donanım parçası, "işbirlikçi olmayan yakınlık operasyonları" için tasarlanmış düşük maliyetli bir görüntüleme uydusu olan Jackal Otonom Yörünge Aracı'dır - onları beklemeyen veya istemeyen diğer uzay araçlarına yakın uçmak. (Başlangıçta Jackal Autonomous Orbital Pursuit Vehicle olarak adlandırılmıştı, bu da size çift kullanımlı teknolojinin markalanmasındaki gerilimler hakkında bir fikir veriyor). Uzay Kuvvetleri'nin bu aracı satın almak isteyip istemediği henüz belli değil ama True Anomaly bu aracı inşa ediyor ve ilk iki prototipin Mart ayında bir SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılması planlanıyor.

Bir adam 27 Mart 2019 tarihinde Hindistan'ın Yeni Delhi kentindeki Daryaganj'da Başbakan Narendra Modi'nin ulusa sesleniş konuşmasını televizyondan izliyor. Hindistan uzaydaki uydularından birini bir anti-uydu füzesiyle düşürmüştü. Getty Images aracılığıyla Sanchit Khanna/Hindustan Times

Rogers böyle bir aracın birçok amaç için faydalı olacağını söylüyor. Uzay durumsal farkındalığını büyük ölçüde arttırarak ABD'nin kendi uydu denetimlerini gerçekleştirmesine ve düşman yeteneklerini anlamasına olanak sağlayacaktır. Uzay Kuvvetleri Muhafızlarının gerçek uzay araçlarını kullandığı yörüngedeki bir eğitim alanı için tercih edilen araç olabilir. Ve Rogers tarafından dile getirilmese de, uzaydaki silahlar için bir platform olabilir. Muhtemelen bunların üçü de olabilir: Tom Cruise'un orijinal Top Gun filminde Pasifik üzerinde bir F-14 uçurduğunu ve ters bir hava manevrası sırasında bir düşman jet avcı uçağını "gözlemlediğini" hayal edin. Şimdi bunu bir de uzaydaki robotlarla hayal edin.

ABD "kurallara dayalı bir düzen kurmaya, güvenli, profesyonel ve zaman içinde tutarlı bir şekilde çalışmaya kararlıdır; bu tür prox ops faaliyetlerini [iki uzay aracının birbirine yakın olduğu manevralar] güvenli bir şekilde yapmak, bir tür önceden uyarı almanız anlamına gelir. ... Bunu yapmamanın sonuçları oldukça önemlidir. İstihbarat her zaman küresel istikrarın kritik bir sağlayıcısı olmuştur" diyen Rogers, keşif uydularının Soğuk Savaş sırasında ABD ve Sovyet nükleer stoklarının birbirlerine gösterilmesinde nasıl kilit bir rol oynadığını anlatıyor.

Bu anlamda, uzaydaki çatışmalar, yarım yüzyıl önce Dünya'daki çatışmalara kıyasla daha derin bir savaş sisiyle örtülü kalmaya devam ediyor. Bu da paranoyaya yol açıyor ve haksız da olmayabilir.

True Anomaly CEO'su, artık uzay da dahil olmak üzere çoklu alanlardaki silahlar arasındaki koordinasyona atıfta bulunarak, "Düşmanlarımızın uzay çatışmasına birleşik silah yaklaşımını benimsemek için her türlü nedeni var" diyor. "Beklenmeyeni beklememiz gerekiyor."

Tim Fernholz, 15 Şubat 2024, Vox

(Tim Fernholz, uzay araştırmalarına özel bir ilgi göstererek teknoloji, iş dünyası ve politikanın kesişimi hakkında yazıyor. 2018 tarihli Rocket Billionaires: Elon Musk, Jeff Bezos, and the New Space Race.-Roket Milyarderleri: Elon Musk, Jeff Bezos ve Yeni Uzay Yarışı' kitabının yazarıdır.)


Eyüp Kaan, 21.03.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı