21 Şubat 2024 Çarşamba

SA10594/AF4: Kürtaj Haplarının Küreselleşmesi

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız röportaj, Londra Queen Mary Üniversitesi Coğrafya Fakültesi'nde kıdemli öğretim görevlisi Sydney Calkin'le yapılmıştır ve Kadınların henüz doğurmadıkları bebeklerini öldürmeleri anlamına gelen 'Kürtaj'a ve Ekim 2023'te yayınlanan 'Abortion Pills Go Global-Reproductive Freedom across Borders' (Kürtaj Hapları Küreselleşiyor, Sınırlar Ötesinde Üreme Özgürlüğü) adlı kitabına odaklanmaktadır. Kürtaj yasağının olduğu ya da kürtajın sınırlandırıldığı ülkeleri eleştiren, bir kadının kendi bebeğini öldürme hakkını savunan bu tür kadınların anlam dünyalarının şeytanî bir şekilde nasıl yok edildiğini, kürtaj yapan her kadını nasıl insanlık ve hayvanlık dışı bir arayışa sürüklediğini görebileceğiniz bu röportaj ve ilgili kitap tarihî nitelikteki aşağılık bir çabanın en mide bulandırıcı örneklerinden biridir. Yavrusunu korumak için canını feda edebilecek anne-kadın formunun yok edilerek, henüz doğurmadığı bebeğini öldürme çabasına giren anne-kadın formunun inşa edilmesi şeytanın insan karşısında yaşadığı en büyük zaferlerden biridir, böyle vahşi bir forma hayvanlar dünyasında bile rastlanmamaktadır.
Seçkin Deniz, 21.02.2024, Sonsuz Ark 


The Globalization of Abortion Pills

'Kürtaj Hapları Küreselleşiyor'u yazmanızın ardındaki itici güç neydi?

Bu araştırmaya yaklaşık yedi yıl önce, Dobbs kararı ufukta görünmeden çok önce başladım. Teknolojinin kürtajı nasıl değiştirdiğiyle ilgileniyordum. O zamanlar bunun daha geniş bir teknoloji yelpazesini kapsayabileceğini düşünmüştüm, örneğin Hollandalı aktivistler Women on Waves tarafından kullanılan gemiler ve dronlar gibi. Çok geçmeden bu 'büyük' teknolojilerin çoğunlukla sembolik olduğunu ve asıl önemli olanın kürtaj haplarını sınırlar ötesinde daha erişilebilir hale getirmeleri olduğunu fark ettim. 

Kürtaj Hapları Küreselleşiyor, Sınırlar Ötesinde Üreme Özgürlüğü, Sydney Calkin (Yazar), Ekim 2023

Kürtaj haplarının uluslararası sınırları aşarken ürettiği etkiyi anlamak için yola çıktım çünkü kürtaj haplarının bazı özelliklerinin (ucuz, ayrık, mobil) hükümetlerin onları durdurmasını ve engellemesini çok zorlaştıracağına dair bir hipotezim vardı. Bu başlangıç noktasından birkaç soru ortaya çıkıyor: Kendi kendine yönetilen kürtaj karşısında kürtaj karşıtı yasalarını giderek daha az uygulayabiliyorlarsa, hükümetler nasıl tepki veriyor? Aktivistler nasıl tepki veriyor? Ve sınır ötesi hap akışları kürtaj arayanlar için işleri nasıl değiştiriyor?

Böyle bir konu üzerine yazma süreci nasıldı?

İnsanlara kitaptan bahsettiğimde genellikle iki tepki alıyorum; ya insanlar bunun çok iç karartıcı bir proje olduğunu düşünüyorlar ya da Dobbs yüzünden çok yakın zamanda ortaya çıktığını düşünüyorlar! Her iki varsayımın da benim için doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu kitap üzerinde çalışmayı başından sonuna kadar zorlayıcı ama ilham verici buldum çünkü kürtaj yanlısı aktivistlerin (ve onları destekleyen doktorların, avukatların, kampanyacıların vb) çabalarına odaklanmayı seçtim. Bu aktivistler sonsuz yaratıcılık ve motivasyona sahipler. Ayrıca aksilikler karşısında inanılmaz derecede cesurlar.

Araştırmanız, Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi'nin Roe v. Wade'i bozan kritik kararından önce ve dünyanın geri kalanının belirgin bir şekilde farklı göründüğü zamanlarda başladı. Siz başladığınızda kürtaj manzarası nasıl görünüyordu?

Kitaba 2016 yılında, hakkında yazdığım ülkelerin çoğunda manzara çok farklı görünürken başladım. ABD'de hala Roe vs Wade yürürlükteydi, İrlanda'da hala anayasal kürtaj yasağı vardı ve Kuzey İrlanda'da hala devam eden cezai kovuşturmalarla birlikte kürtaj yasağı vardı. Polonya'nın yasaları, daha kısıtlayıcı hale gelmesine rağmen, o noktadan bu yana en az değişen yasalar oldu. 2016'dan bugüne kadar, bu kitapta ele alınan ülkelerin çoğunun kürtaj yasalarında büyük değişiklikler oldu. Bu ülkelerde, büyük değişikliklerin gerçekleştiği anlarda sahadaki aktivistlerle birlikte araştırma yapabildiğim için şanslıydım.

Kitabın önemli bir yönü de takip ettiğiniz ve belgelediğiniz feminist aktivistlerin çalışmaları. Bu ilham verici aktivistlerle nasıl bağlantı kurdunuz?

Bu, işin zorlu ama çok ödüllendirici bir kısmıydı. Kürtaj hapı aktivistlerinin çoğuyla aktivist çevrelerdeki kendi bağlantılarım aracılığıyla tanıştım. Projede çalıştığım yedi yılın beşinde, Birleşik Krallık'ta kürtaj için yurtdışına seyahat eden insanlara yardım eden bir kürtaj destek grubunda gönüllü olarak çalıştım. Telefon ekibinde çalıştım ve Avrupa'nın dört bir yanından kürtaj olmak isteyenlerin telefonlarını yanıtladım. 

Bu geniş ağ sayesinde birçok kürtaj hapı aktivistiyle tanıştım, çünkü İrlanda, Kuzey İrlanda ve Polonya'daki aktivistler, kürtaj için seyahat edenlerin sıklıkla bakım aldıkları İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerdeki aktivistlerle çok yakından bağlantılılar. Bu Avrupalı ağlar aynı zamanda Amerikalı aktivist gruplarla da yakından bağlantılı. 

Birleşik Krallık'taki bir kürtaj destek grubunda gönüllü olarak çalışmak, daha sonra görüştüğüm kişilere ulaşmamda bana yardımcı oldu, çünkü bana güven duymalarını sağladı ve bir sonraki makaleye geçmeden önce sadece tek bir görüşme için uğramadığımı gösterdi. Bence aktivistler akademisyenlere karşı genellikle temkinli davranıyor, bunun haklı sebepleri var çünkü akademisyenler çıkarcı araştırmalar yapmakla ün salmış durumdalar. Bu projede mümkün olduğunca akademisyenlik ve aktivizmi birleştirerek farklı bir şekilde çalışmaya çalıştım.

İleriye dönük olarak, dünya toplumunun kendi kendini yöneten kürtaj konusunda ne yapması gerekiyor?

Araştırmamdan çıkan önemli derslerden biri, kendi kendine kürtaj hakkındaki düşüncelerimizi yeniden çerçeveleme ihtiyacıdır. Bu özellikle klinik kürtaj hizmetlerine daha fazla erişimi savunmaya alışkın olan kampanyacılar ve doktorlar için geçerli. Bazen kürtaj kliniklerinin ve tıbbileştirilmiş kürtaj hizmetlerinin savunulmasına yönelik kampanyalar, kendi kendine kürtaj hakkında damgalayıcı veya yanıltıcı bilgiler verilmesine neden olabiliyor. 

Örneğin İrlanda'da bunu gördük. Bazen İrlandalı kampanyacılar kendi kendine kürtajı kamuya açık mesajlarında nasıl çerçevelemeleri gerektiği konusunda ikiye bölündüler; sadece doktor liderliğindeki hizmetler kurulana kadar kabul edilebilecek geçici bir önlem olarak mı? Yoksa ilerici bir yasal çerçeve altında bile bazı insanların tercih edebileceği yeni bir bakım modeli olarak mı? 

Sanırım şu anda ABD'de insanların ilaçlı kürtaj hapları hakkındaki konuşmalarında buna paralel bir durum görüyoruz: FDA, Mifeprex markasını (ve bir jenerik versiyonunu) onayladı, ancak FDA onaylı olmayan, ancak güvenli ve etkili olan birçok jenerik eşdeğeri çevrimiçi olarak mevcut. İnternetten satın alınan ilaçlarla kendi kendine yapılan kürtajın güvenli, etkili ve gerekli olduğu kanıtlanmıştır; Amerikan basınında bazen bu şekilde yer alsa da kesinlikle bir 'arka sokak' kürtajı değildir.

Sözlerimi bir uyarı notuyla bitirmek istiyorum. Görünüşte liberal kürtaj yasalarına sahip birçok ülkede kürtaj teknik olarak hala bir suçtur. Yaşadığım yer olan İngiltere bunun mükemmel bir örneğidir: İngiltere uygulamada, iki doktorun hamile kişinin kürtaj talebini onaylamasının ardından 24 haftaya kadar kürtaja izin vermektedir. Ancak bu tıbbi-yasal çerçevenin dışındaki kürtajlar hala suçtur. 

Yakın zamanda İngiltere'de iki kadının Covid-19 karantinası sırasında elde ettikleri haplarla kendi kendilerine kürtaj yaptıkları için mahkemeye çıkarıldıklarını gördük. Kadınlardan biri 14 ay hapis cezasına çarptırıldı (cezasını azaltan ve kalan süreyi şartlı tahliye ile geçirmesine izin veren temyiz başvurusunu kazanmadan önce); diğer kadının davası ise devam ediyor. Bu kovuşturmalar bize 'liberal' olarak görülen kürtaj yasalarının bile kürtaj isteyenlere ciddi zararlar verebileceğini hatırlatmalıdır. Yasaların tamamen suç olmaktan çıkarılması yeterli değildir.

Bu röportaj ilk olarak University of California Press blogunda yayınlanmıştır.

Sydney Calkin, 5 Ekim 2023, Counter Punch

(Sydney Calkin, Londra Queen Mary Üniversitesi Coğrafya Fakültesi'nde kıdemli öğretim görevlisi ve After Repeal kitabının eş editörüdür: Re-thinking Abortion Politics kitabının eş editörü ve Abortion Pills Go Global kitabının yazarıdır.)


Ahmet Faruk, 21.02.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Ahmet Faruk Yazıları              




Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı