16 Kasım 2023 Perşembe

SA10445/SD2923: The Times of Israel: Netanyahu Yıllarca Hamas'ı Destekledi; Şimdi Bu Yüzümüze Patladı

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, The Times of Israel'de siyasi muhabir olarak çalışan Tal Schneider'a aittir ve 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas Savaşı'nda savaşın mimarlarından İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Mahmud Abbas'a karşı Hamas'a verdiği desteğe odaklanmaktadır. Neyanyahu'nun, 'terör örgütü' olarak tanımladığı Hamas'la kurduğu ilişki, Hamas'ın 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonu sonrası İran'a teşekkür etmesi, Filistinlilerin ne tür entrikaların kurbanı olduğunu, 11 binden fazla çocuk, genç, yaşlı sivil Filistinlinin 'Hamas'ı yok edeceğiz' diyerek yağdırdığı binlerce tonluk bomba ile Netanyahu tarafından soykırıma uğratılması ve Gazze'nin işgali Türkiye'nin dikkatle izlediği bir fotoğrafı resmetmektedir. Hamas-Netanyahu arasındaki ilişkinin itirafı niteliğindeki bu analiz saldırının hemen sonrasında, 8 Ekim'de yayınlanmıştır...
Seçkin Deniz, 16.11.2023, Sonsuz Ark 

For years, Netanyahu propped up Hamas. Now it’s blown up in our faces

"Başbakan'ın Abbas ve Filistin devleti pahasına terör örgütüne ortak muamelesi yapma politikası, İsrail'in iyileşmesi yıllar sürecek yaralar açmasına neden oldu."

Binyamin Netanyahu liderliğindeki çeşitli hükümetler yıllarca iktidarı Gazze Şeridi ve Batı Şeria arasında paylaştıran bir yaklaşım benimsemiş, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a diz çöktürürken Hamas terör örgütünü destekleyen hamleler yapmıştır.


Gazzeliler, Han Yunus'un doğusunda, yıkılmış İsrail-Gazze sınır çitinde, imha edilmiş bir İsrail tankının yanında kutlama yapıyor, 7 Ekim 2023. (AP Fotoğrafı/Yousef Masoud)

Amaç Abbas'ın - ya da Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria hükümetindeki herhangi birinin - bir Filistin devleti kurma yolunda ilerlemesini engellemekti.

Böylece, Abbas'ı zayıflatmaya yönelik bu girişim sırasında Hamas sadece bir terör örgütü olmaktan çıkarılarak İsrail'in Mısır üzerinden dolaylı müzakereler yürüttüğü ve yurtdışından para akışına izin verilen bir örgüt haline getirildi.

Hamas, İsrail'in Gazzeli işçilere verdiği çalışma izinlerinin sayısının artırılmasıyla ilgili tartışmalara da dahil edildi; bu da Gazze'ye para akışını, yani aileler için gıda ve temel ürünlerin satın alınabilmesini sağladı.

İsrailli yetkililer, Gazzeli işçilerin yerleşim bölgesindekinden daha yüksek maaş almalarına olanak tanıyan bu izinlerin sükûnetin korunmasına yardımcı olacak güçlü bir araç olduğunu söyledi.

Netanyahu'nun 2021'deki beşinci hükümetinin sonuna doğru Gazzelilere yaklaşık 2.000-3.000 çalışma izni verildi. Bu sayı 5.000'e yükseldi ve Bennett-Lapid hükümeti döneminde hızla artarak 10.000'e ulaştı.


Başbakan Benjamin Netanyahu 27 Eylül 2023 tarihinde Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi'nde bir hükümet toplantısına başkanlık ediyor. (Chaim Goldberg/Flash90)

Netanyahu'nun Ocak 2023'te iktidara gelmesinden bu yana çalışma izinlerinin sayısı yaklaşık 20.000'e yükseldi.

Ayrıca 2014'ten bu yana Netanyahu liderliğindeki hükümetler Gazze'den gelen yangın çıkarıcı balon ve roket atışlarını neredeyse görmezden geldi.

Bu arada İsrail, Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas ile arasındaki kırılgan ateşkesi sürdürebilmek için 2018'den bu yana içinde milyonlarca Katar parası bulunan bavulların Gazze'ye geçişine izin veriyor.


Filistinli bir adam, Katar devleti tarafından desteklenen BM İnsani Nakit Yardımı programı kapsamında 15 Eylül 2021 tarihinde Gazze'deki bir süpermarketten maddi yardım aldı. (Mahmud Hams/AFP)

İsrail'in politikası çoğu zaman Filistin Yönetimi'ni bir yük, Hamas'ı ise bir varlık olarak görmekti. Şu anda sertlik yanlısı hükümetin maliye bakanı ve Dini Siyonizm partisinin lideri olan aşırı sağcı MK Bezalel Smotrich, 2015 yılında bunu kendisi söyledi.

Çeşitli haberlere göre Netanyahu 2019 yılı başlarında Likud fraksiyonunun bir toplantısında da benzer bir noktaya değinmiş ve Filistin devletine karşı olanların Gazze'ye fon aktarımını desteklemesi gerektiğini, zira Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi ile Gazze'deki Hamas arasındaki ayrılığın devam etmesinin bir Filistin devletinin kurulmasını engelleyeceğini söylemişti.

Netanyahu bu tür açıklamaları alenen ya da resmi olarak yapmasa da, sözleri uyguladığı politika ile uyumludur.


Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 4 Ağustos 2023 tarihinde Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistinli sporcuları kabul ederken onları izliyor. (Wissam KHALIFA/PPO/AFP)

Aynı mesaj, konuyla ilgili brifing almış ya da Likud'un üst düzey yetkilileriyle konuşmuş ve mesajı anlamış olabilecek sağ kanat yorumcular tarafından da tekrarlandı.

Bu politikadan güç alan Hamas, teröristlerin sınırı geçerek yüzlerce İsrailliyi katlettiği ve ülkenin güneyindeki ve merkezindeki kasabalara atılan binlerce roketin koruması altında bilinmeyen sayıda İsrailliyi kaçırdığı, İsrail tarihinin en kanlı günü olan "Pearl Harbor" Cumartesi gününe kadar giderek güçlendi.

Bu ülke daha önce de saldırılar ve savaşlar görmüştü ama hiçbiri tek bir sabah böylesine büyük çaplı olmamıştı.

Açık olan bir şey var: Hamas'ı dolaylı olarak güçlendirme konsepti - birkaç yılda bir münferit saldırılara ve küçük askeri operasyonlara göz yumarken - Cumartesi günü duman oldu.

Daha birkaç gün önce Kan kamu yayın kuruluşu muhabiri Assaf Pozilov aşağıdaki tweet'i attı: "İslami Cihad örgütü sınıra çok yakın bir yerde gürültülü bir tatbikata başladı; bu tatbikatta füze fırlatma, İsrail'e girme ve asker kaçırma alıştırmaları yaptılar."

İslami Cihad ile Hamas arasındaki farkın bu noktada pek bir önemi yok. İsrail Devleti söz konusu olduğunda, bölge Hamas'ın kontrolü altındadır ve buradaki tüm eğitim ve faaliyetlerden Hamas sorumludur.

Hamas güçlendi ve İsraillilerin çok arzuladığı barış himayesini eğitimine kılıf olarak kullandı ve yüzlerce İsrailli bu büyük ihmalin bedelini hayatlarıyla ödedi.

İsrail'de sivil halka uygulanan terör o kadar büyüktür ki, yaraları yıllarca kapanmayacaktır; Gazze'ye kaçırılan onlarca kişi de bu zorluğu daha da arttırmaktadır.

Netanyahu'nun son 13 yılda Gazze'yi yönetme şekline bakılırsa, ileriye dönük net bir politika olacağı kesin değil.

Tal Schneider 8 Ekim 2023, The Times of Israel

(Tal Schneider, The Times of Israel'de siyasi muhabir olarak çalışmaktadır.)


Seçkin Deniz, 16.11.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı