17 Ekim 2023 Salı

SA10405/SD2898: Son Savaş

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, ABD ve denizaşırı ülkelerde askeri ve devlet kuruluşlarına brifing veren, uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konusunda uzman olarak yayınları olan, Mayıs 2015'e kadar yaklaşık 20 yıl boyunca (Gölge CIA) Stratfor'un CEO'luğunu ve başkanlığını yapan, Geopolitical Futures'ın yahudi kurucusu George Friedman'a aittir ve 7 Ekim 2023'te Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı operasyon sonrası İsrail Başbakanı Netanyahu'nun canlı yayında yaptığı konuşmada, "İsrail vatandaşları savaştayız. Bu bir operasyon veya karşılıklı saldırı değil, savaş. Hamas sabah saatlerinden itibaren İsrail vatandaşlarına karşı kanlı bir sürpriz saldırı başlattı. Sabah saatlerinden itibaren bunun içindeyiz." dedikten sonra başlattığı Müslüman Filistinlilere yönelik soykırım amaçlı saldırıların 1973'teki savaşa benzer arka planına odaklanmaktadır... Savaşın sonucu nasıl olacak bilmiyoruz, ancak analistin beklediği gibi gitmeyeceğini kesinlikle biliyoruz. ABD liderliğindeki Batı hegemonyasının sona ermeye başladığı 21. yüzyılın ilk çeyreği biterken olacak olanlar 1973'teki gibi bir sonuç elde edilmesini sağlamayacak. Bütünlüğünü kaybetmiş olan İsrail aynı İsrail değil; dünyanın nefretini çekmiş bir soykırımcı vahşi bir devlet. 'İsrail'e 'örgüt' deme hazırlığında olan ve "Gazze'ye yönelik orantısız ve her türlü ahlaki temelden yoksun saldırıları, dünya kamuoyu nezdinde İsrail'i hiç beklemediği ve istenmeyen bir konuma itebilir. Sivil yerleşimleri bombalamak, sivil insanları kasten öldürmek, bölgeye insani yardım getiren araçları engellemek, üstelik bütün bunları maharet gibi sunmaya kalkmak, devlet değil ancak örgüt refleksi olabilir. İsrail, devlet gibi değil örgüt gibi davranırsa, sonunda örgüt gibi muamele görmeye başlayacağını unutmamalıdır." diyen Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin ABD ve İsrail'le birlikte çalışarak sadece Müslümanların katledilmesine hizmet eden İran dışındaki Müslüman ülkelerle ve Rusya-Çin-Brezilya gibi Müslüman olmayan ülkelerle geliştirmeye çalıştığı yeni konseptin neleri değiştireceğini hep birlikte izleyeceğiz.
Seçkin Deniz, 17.10.2023, Sonsuz Ark 

The Last War

Dünya şu anda şiddetlenen Hamas-İsrail savaşına odaklanmış durumda. Ancak bu savaşın psikolojik öncülleri 50 yıl önce, 1973'te Suriye ve Mısır'ın eş zamanlı olarak İsrail'e saldırdığı bir savaşta yatıyor. Geriye dönüp bakıldığında, ikisi de İsrail'i işgal etmeyi amaçlamamıştı ve edemezlerdi de. Ancak iki cepheli devasa bir savaşın İsrail'i bazı toprakları bırakmak zorunda kalacağı ve daha da önemlisi İsrail'in Orta Doğu'daki baskın güç olma ününden vazgeçmek zorunda kalacağı bir müzakereye zorlayabileceğine inanılıyordu.

Çatışmalar ikili bir saldırıyla başladı. Suriyeliler, İsrail'in kuzeydoğusuna ve Celile'ye bakan bir yayla olan Golan Tepeleri'ne doğru harekete geçti. Saldırı gün ortasında başladı ve büyük savaş gece yapıldı. Suriyeliler Sovyet tanklarıyla donatılmıştı ve amaçları tepeleri ele geçirerek Celile'yi topçu ateşine tutmak için mükemmel bir ortam oluşturmak, İsrail zırhlılarını tepelere tırmanmaya zorlamak ve büyük kayıplar verdirmekti.

Mısır'ın saldırısı Sina üzerinden geldi ve mevcut toplam kuvvetler açısından ana güç buydu. Yine birincil silah Sovyet tankları ve İsrail'in hava üstünlüğünü etkisiz hale getirmek için tasarlanmış, ABD'nin bir hediyesi olan karadan havaya füzelerdi. Mısırlıların İsrailliler için başka bir sürprizi daha vardı. Sovyetler bir anti-tank füzesi ailesi geliştirmişti. Bunlardan biri olan AT-3, optik bir sistemle kontrol ediliyordu. Atıcı mercekten bir tanka bakıyor ve optik sistemin hareketi füzenin yörüngesini yönlendiriyordu. Mükemmel bir silahtı ve İsrail zırhlı gücünün kritik bir bölümünü yok etti.

İsrail istihbaratı, özellikle de askeri istihbarat, bir saldırının yaklaşmakta olduğunu anlamakta zorlandı. Suriye ya da Mısır'ın iki cepheli bir savaş başlatabileceğine inanmıyordu. İsrailliler Sovyet silahlarını biliyordu ama Suriyelileri ve Mısırlıları küçümsemeleri, İsrail hava gücünü ve zırhlılarını etkisiz hale getirmenin mümkün olduğunu ve Rus eğitmenlerin kuvvetlerin profesyonelleşmesine yardımcı olduğunu görmelerini imkansız hale getirdi. İsrail askeri istihbaratı tehdidi kendi önyargılarına göre şekillendirdi.

Suriye'nin amacı pek olası olmasa da açıktı: Celile'yi ele geçirmek istiyordu. Mısır'ınki ise hiç net değildi. Lojistik, Mısırlıların Sina'nın derinliklerine nüfuz etmesini engelliyordu ve görünüşe göre Süveyş Kanalı'nın batı tarafını tutup bu işi bitirmek istiyorlardı.

Hem Suriye hem de Mısır'ın istediği şey İsrail'le çatışabileceklerini ve bir tür zaferle çıkabileceklerini göstermekti. Daha önce yaşadıkları aşağılanmayı telafi etmek istiyorlardı. Rusya silahlarının NATO'nunkilerle boy ölçüşebileceğini ve yeniden konuşlandırılabileceğini göstermek istiyordu. Amerika Birleşik Devletleri'nin arzuladığı oyun sonu çok ilginçti. İsrail'in mütevazı bir zafer kazanmasını sağlamak, ardından da başlıca düşmanlar olan İsrail ve Mısır arasında neredeyse berabere kalmayı garanti eden bir müzakere yürütmek istiyordu. Washington arabuluculuk yapacaktı. Bu, Sovyetleri kovacak ve Mısır'ı Amerikan alanına çekecekti. Hedefe ulaşıldı.

Savaş, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasında bir düelloydu. Sovyetler Suriyelileri ve Mısırlıları silahlandırdı. ABD, Araplara İsrail'e tamamen bağlı olmadığını göstermek için bir süre ara verdikten sonra İsrail'e 155 mm'lik toplar gönderdi. Ve AT-3'ü iş başında gören ABD, zırhlı savaşta yeni bir aşamaya geçti. Bu ders için Ruslara teşekkür edebilir; bu çabanın meyveleri bugün Ukrayna'nın kendini savunmasına yardımcı oluyor.

ABD'nin zaferi birkaç yıl sonra Camp David'de Mısır ve İsrail'in savaşa yakın durumu sona erdiren bir anlaşma imzalamasıyla ortaya çıktı. Geriye dönüp bakıldığında bu, ABD'nin istediği kadar İsrail ve Mısır'ın da istediği bir şeydi. Suriye çok önemsizdi ve Sovyetlere dahil edilemeyecek kadar yakındı.

Camp David'deki anlaşmayı mümkün kılan bu savaştı ve neredeyse yarım yüzyıllık göreceli barışı sağlayan da bu anlaşmaydı. Mark Twain bir keresinde tarihin tekerrür etmediğini ama kafiyeli olduğunu söylemişti. Mevcut savaş 1973 savaşını basitçe yansıtmayacaktır. Ancak İsrail-Arap savaşının derin yapısının, zamanı geldiğinde müttefiklerine silah sağlayan aynı dış ve iç tarafları koruyacağı anlamında kafiyeli olacaktır. Bu savaşa dayanarak bir tahminde bulunamayız ama itici güçleri kavrayabiliriz.

George Friedman, 17 Ekim 2023, Geopolitical Futures


(George Friedman, Amerika Birleşik Devletleri ve denizaşırı ülkelerdeki askeri ve devlet kuruluşlarına brifing verdi ve düzenli olarak uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konusunda uzman olarak görünmektedir. Mayıs 2015'te istifa etmeden önce yaklaşık 20 yıl boyunca (Gölge CIA) Stratfor'un CEO'luğunu ve başkanlığını yaptı.)(George Friedman, uluslararası alanda tanınan bir jeopolitik tahminci ve uluslararası ilişkiler stratejisti ve Jeopolitik Vadeli İşlemler'in kurucusu ve başkanıdır. Amerika Birleşik Devletleri ve denizaşırı ülkelerdeki askeri ve devlet kuruluşlarına brifing veren ve düzenli olarak uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konularında uzman olarak görülmektedir. Mayıs 2015'te istifa etmeden önce yaklaşık 20 yıl boyunca Dr. Friedman CEO ve daha sonra Stratfor'un (Gölge CIA) başkanlığını yapmıştır.)


Seçkin Deniz, 17.10.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı