18 Ekim 2023 Çarşamba

SA10406/MT203: Gizli Hipertansiyon Tehlikesi: Günde Sadece Tek Bir Alkollü İçki Kan Basıncını Yükseltebilir

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Hipertansiyonu olmayan yetişkinlerde bile, günlük alkollü içecek sayısı arttıkça kan basıncı değerleri yıllar içinde daha dik bir şekilde yükselebilir. Bu durum, 31 Temmuz'da Amerikan Kalp Derneği dergisi Hypertension'da yayınlanan yedi uluslararası araştırmanın analizine göre ortaya çıkmıştır."

Hidden Hypertension Hazard: Just a Single Alcoholic Drink a Day May Raise Blood Pressure

Hypertension dergisinde yayınlanan yeni bir analiz, her ilave alkollü içeceğin yıllar içinde kan basıncını artırabileceğini ortaya koyuyor.


19,000'den fazla yetişkini kapsayan yedi çalışmanın analizi, düşük seviyelerde bile olsa artan kan basıncı ile günlük alkol tüketimi arasında açık bir korelasyon olduğunu ortaya koymuştur. Amerikan Kalp Derneği alkol alımının sınırlandırılmasını önermekte ve optimal kardiyovasküler sağlık için sağlıklı bir yaşam tarzının önemini vurgulamaktadır.

  • Amerika Birleşik Devletleri, Kore ve Japonya'da 19.000'den fazla yetişkini kapsayan yedi çalışmadan elde edilen verilerin analizi, sistolik (en yüksek sayı) kan basıncındaki artışlar ile günlük tüketilen alkollü içecek sayısı arasında açık bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.
  • Günde bir alkollü içecek içen kişilerde bile, içmeyenlere kıyasla daha yüksek tansiyon görülmesi, Amerikan Kalp Derneği'nin alkol alımının sınırlandırılması ve henüz içmiyorsanız alkol almaya başlamamanız yönündeki tavsiyesini güçlendirmektedir.

Alkolün Kan Basıncı Değerleri Üzerindeki Etkisi

Hipertansiyonu olmayan yetişkinlerde bile, günlük alkollü içecek sayısı arttıkça kan basıncı değerleri yıllar içinde daha dik bir şekilde yükselebilir. Bu durum, 31 Temmuz'da Amerikan Kalp Derneği dergisi Hypertension'da yayınlanan yedi uluslararası araştırmanın analizine göre ortaya çıkmıştır.

Yedi uluslararası araştırmanın istatistiksel gücüyle yapılan bu analiz, hem düşük hem de yüksek alkol alımı olan katılımcılarda kan basıncı ölçümlerinde sürekli bir artış olduğunu ilk kez doğrulamaktadır. Düşük seviyelerde alkol tüketimi bile kan basıncı seviyelerinde tespit edilebilir artışlarla ilişkilendirilmiş ve bu da daha yüksek kardiyovasküler olay riskine yol açabilmiştir.

Düşük Düzeyde Alkol Tüketiminin Yararlı Etkileri Yok

İtalya'daki Modena ve Reggio Emilia Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde epidemiyoloji ve halk sağlığı profesörü ve Boston Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi'nde epidemiyoloji bölümünde yardımcı profesör olan kıdemli çalışma yazarı Marco Vinceti, M.D., Ph.D., "Düşük düzeyde alkol tüketen yetişkinlerde alkol tüketmeyenlere kıyasla hiçbir yararlı etki bulamadık" diyor. "Halihazırda düşük düzeyde alkol tüketmenin, hiç tüketmemeye kıyasla zaman içinde daha yüksek kan basıncı değişiklikleriyle bağlantılı olduğunu görmek bizi biraz şaşırttı - her ne kadar ağır içicilerde görülen kan basıncı artışından çok daha az olsa da."

Alkol Tüketimine Kantitatif Yaklaşım

İtalya'daki Modena ve Reggio Emilia Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde epidemiyoloji ve halk sağlığı alanında doçent ve California Berkeley Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'nda yardımcı araştırmacı olan çalışmanın yazarlarından Tommaso Filippini, "Analizimiz, ülkeler ve/veya içecek türleri arasında 'standart içeceklerin' içerdiği farklı alkol miktarından kaynaklanabilecek önyargılardan kaçınmak için sadece içki sayısına değil, tüketilen alkol gramına dayanmaktadır" diyor.

Çalışma Bulguları ve Çıkarımlar

Araştırmacılar, yedi çalışmadaki tüm katılımcıların sağlık verilerini beş yıldan uzun bir süre boyunca inceledi. Düzenli olarak alkol alan yetişkinleri alkol almayanlarla karşılaştırdılar ve şunları buldular:

  • Sistolik (en yüksek sayı) kan basıncı günde ortalama 12 gram alkol tüketen kişilerde 1,25 milimetre cıva (mm Hg) yükselirken, günde ortalama 48 gram alkol tüketen kişilerde 4,9 mm Hg'ye çıkmıştır. (ABD'de 12 ons normal bira, 5 ons şarap veya 1,5 ons damıtılmış alkollü içki yaklaşık 14 gram alkol içerir. Diğer ülkelerde bulunan alkollerde olağan alkol içeriği farklılık göstermektedir).
  • Diyastolik (alt numara) kan basıncı günde ortalama 12 gram alkol tüketen kişilerde 1,14 mm Hg yükselirken, günde ortalama 48 gram alkol tüketen kişilerde 3,1 mm Hg'ye yükselmiştir. Bu ilişkiler erkeklerde görülmüş ancak kadınlarda görülmemiştir. Diyastolik kan basıncı, kalp atışları arasında arter duvarlarına uygulanan kuvveti ölçer ve sistolik kan basıncına kıyasla kalp hastalığı riskinin güçlü bir belirleyicisi değildir.

Alkol Tüketimi için Öneriler

"Alkol kesinlikle kan basıncındaki artışların tek nedeni değildir; ancak bulgularımız anlamlı bir şekilde katkıda bulunduğunu doğrulamaktadır. Alkol alımının sınırlandırılması tavsiye edilir ve bundan kaçınmak daha da iyidir," diyor Vinceti.

Her ne kadar katılımcıların hiçbiri çalışmalara katıldıklarında yüksek tansiyona sahip olmasalar da, başlangıçtaki tansiyon ölçümleri alkol bulguları üzerinde etkili olmuştur.

"Başlangıçtaki kan basıncı değerleri daha yüksek olan katılımcıların alkol alımı ile zaman içindeki kan basıncı değişiklikleri arasında daha güçlü bir bağlantı olduğunu gördük. Bu durum, kan basıncı yükselme eğiliminde olan (ancak yine de "yüksek" olmayan) kişilerin düşük alkol tüketiminden ya da hiç alkol tüketmemelerinden en fazla faydayı sağlayabileceğini düşündürmektedir" diyen çalışmanın eş yazarı Paul K. Whelton, M.D., M.Sc., New Orleans'taki Tulane Üniversitesi Halk Sağlığı ve Tropikal Tıp Fakültesi'nde epidemiyoloji bölümünde Küresel Halk Sağlığı alanında Show Chwan Kürsüsü Başkanı ve Dünya Hipertansiyon Birliği Başkanıdır. Whelton aynı zamanda Amerikan Kalp Derneği'nin 2017 Hipertansiyon Uygulama Kılavuzu'nun başkanı ve Derneğin 2021 Yetişkinlerde Evre 1 Hipertansiyon Yönetimi Bilimsel Bildirisi'nin yazım komitesinin bir üyesidir.

Amerikan Kalp Derneği'nin önerilerine göre, halihazırda içmiyorsanız, başlamayın. Eğer içiyorsanız, ölçülü bir şekilde alkol tüketmenin faydaları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşun. Dernek ayrıca potansiyel sağlık yararları elde etmek için herhangi bir alkol türünün içilmesini önermemektedir. Bunun yerine, optimum kardiyovasküler sağlık için Derneğin Yaşamın Temel 8'i adı verilen yaşam tarzı ve sağlık ölçütlerini takip edin: sağlıklı beslenin, fiziksel olarak aktif olun, sigara içmeyin, yeterince uyuyun, sağlıklı kilonuzu koruyun ve kolesterol, kan şekeri ve kan basıncı seviyelerini kontrol edin.

Araştırma detayları ve arka plan:

  • Araştırmacılar, araştırmaların başlangıcında yaşları 20 ile 70'lerin başı arasında değişen 19.548 yetişkini (%65 erkek) içeren yedi, büyük, gözlemsel çalışmadan elde edilen verileri analiz etti.
  • Araştırmalar Amerika Birleşik Devletleri, Kore ve Japonya'da yürütülmüş ve 1997 ile 2021 yılları arasında yayınlanmıştır. Katılımcıların hiçbirine daha önce yüksek tansiyon veya diğer kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, karaciğer hastalığı, alkolizm veya aşırı alkol tüketimi teşhisi konulmamıştır.
  • Olağan alkollü içecek alımı her çalışmanın başında kaydedilmiş ve araştırmacılar bu bilgileri günlük tüketilen olağan alkol gram sayısına çevirmiştir. Araştırmacılar, çeşitli çalışmalardan elde edilen sonuçları birleştirmelerine ve tipik olarak tüketilen herhangi bir alkol miktarının zaman içinde kan basıncındaki değişiklikler üzerindeki etkisini gösteren bir eğri çizmelerine olanak tanıyan yeni bir istatistiksel teknik kullandılar.
  • Sistolik kan basıncı, bir kan basıncı ölçümündeki en üst sayıdır ve kalp kasıldığında arter duvarlarına karşı oluşan kuvveti ölçer. Yaşla birlikte istikrarlı bir şekilde yükselir ve kardiyovasküler hastalık riskinin güçlü bir belirleyicisidir. Etkili kan basıncı yönetimi, yüksek kan basıncı gelişimini azaltmak, önlemek veya geciktirmek için hayati önem taşımaktadır.

AMERICAN HEART ASSOCIATION-AMERİKAN KALP DERNEĞİ, 4 AĞUSTOS 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 18.10.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: "Alkol Alımı ve Kan Basıncı Düzeyleri: Deneysel Olmayan Kohort Çalışmalarının Doz-Yanıt Meta-Analizi", Silvia Di Federico, Tommaso Filippini, Paul K. Whelton, Marta Cecchini, Inga Iamandii, Giuseppe Boriani ve Marco Vinceti, 31 Temmuz 2023, Hypertension. DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.123.21224



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

 

Seçkin Deniz Twitter Akışı