1 Eylül 2023 Cuma

SA10337/MT190: Amerika Artık Bir Zombi Devleti

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 'Glaucon's Fate: History, Myth, and Character in Plato's Republic-Glaucon'un Kaderi: Platon'un Cumhuriyetinde Tarih, Mit ve Karakter' adlı kitabın yazarı ve Austin Üniversitesi olarak bilinen UATX'te Entelektüel Temeller Programı Direktörü ve Provost olarak görev yapan Jacob Howland'a aittir ve ABD devletinin Nihilizmin ve Satanizmin etkisindeki Trump ve Biden gibi başkanlarına, Kongre'ye ve yaygın kültürel yozlaşmanın bunalıma soktuğu halkına odaklanmaktadır. Analist, Demokrat-Cumhuriyetçi, Biden-Trump ayrımının bir anlam taşımadığını ifade etmektedir: "Trump'ın aptallık derecesinde bencil ve düşüncesiz, Biden'ın bunak ve açıkça yolsuzluğa bulaşmış olduğunu ve bu şımarık, hödük yaşlı adamların her ikisinin de sahtekar ve uydurmacı olduğunu asla umursamayın. Bu kusurlar, adamlarını tam da nefret edilen öteki olmadığı için seven öfkeli takipçileri için önemli değil. Trump ve Biden birbirinden ayrılamaz ve ayrılmayacaktır; her birinin rakibine, çekicin çiviye ihtiyacı olduğu gibi ihtiyacı vardır. Ve bu sefil gösterinin üzerinde, isyandan beslenen ve kibirli pagan tanrıları gibi favorilerini seçen, tıklama açlığı çeken bir medya oturuyor."
Seçkin Deniz, 01.09.2023, Sonsuz Ark


America is now a zombie state

"Şeytanî nihilizm ulusa bulaştı."

Filozof Joseph de Maistre, "Her ulus hak ettiği hükümetle yönetilir" diye yazmıştı ve bazıları şu anda bunu iyi ve sert bir şekilde yaşıyor. De Maistre'nin ahlaki siyaset yorumu istisnaları kabul eder, ancak 2023'teki Amerika Birleşik Devletleri bunlardan biri değildir. Kötü eğitim ve yolsuzluk dalgası, İç Savaş'tan bu yana ABD'yi kaos sularının üzerinde tutan kültürel ve anayasal iskeleleri çürütüyor.

Hepimiz özel mağaralarda yaşıyoruz (Drew Angerer/Getty Images)

Amerikan rejimi, Yunancada hypokritai olarak adlandırılan siyasi aktörlerin iğrenç bir farsın sıradan karakterlerini canlandırdıkları iğrenç bir tiyatroya dönüşmüştür. Donald Trump 2024 seçimleri öncesinde Amerikan cumhuriyetinin zulme uğramış kurtarıcısı, Joe Biden ise dürüst savunucusu olarak rol alıyor. 

Trump'ın aptallık derecesinde bencil ve düşüncesiz, Biden'ın bunak ve açıkça yolsuzluğa bulaşmış olduğunu ve bu şımarık, hödük yaşlı adamların her ikisinin de sahtekar ve uydurmacı olduğunu asla umursamayın. 

Bu kusurlar, adamlarını tam da nefret edilen öteki olmadığı için seven öfkeli takipçileri için önemli değil. Trump ve Biden birbirinden ayrılamaz ve ayrılmayacaktır; her birinin rakibine, çekicin çiviye ihtiyacı olduğu gibi ihtiyacı vardır. Ve bu sefil gösterinin üzerinde, isyandan beslenen ve kibirli pagan tanrıları gibi favorilerini seçen, tıklama açlığı çeken bir medya oturuyor.

Bu siyasi çöküş dramı kolay kategorilere meydan okuyor. Aristoteles, trajedinin biz seyircilerden daha iyi, komedinin ise daha kötü olan insanları tasvir ettiğini yazmıştır. Biden ve Trump kesinlikle onları göreve getirenlerden daha kötüler, ancak uzaktan yakından komik değiller. Maskaralıkları itici ve aptallıkları sevimsiz. 

Onları ve onların izinden giden koro liderlerini - Rudy Giuliani gibi saç boyasıyla terleyen ya da Anthony Fauci gibi bilimin kendisi olduğunu iddia eden sarsak kuklaları - gözlemleyen Amerikalılar, kahkaha ya da gözyaşlarının katartik salınımı olmaksızın sadece utanç ve dehşet hissediyorlar.

Bu kapana kısılmış duygular aynı kaynaktan çıkmaktadır. Bunlar, Amerikan düzenli özgürlük deneyinin yaşlanarak yaklaşan ölümüne verilen içgüdüsel tepkilerdir. Sorun başkanlık bunamasının çok ötesindedir. ABD Senatosu (Latince senex, "yaşlı") bilge yaşlılar konseyinden çok bir geriatrik nöroloğun bekleme odasına benziyor. 

Düşmeye ve donmaya eğilimli Mitch McConnell; tekerlekli sandalyeye bağlı ve kafası karışık Dianne Feinstein; ve sadece 53 yaşında olan John Fetterman, kamu hizmeti için eskiden yüce olan bu organın diğer üyelerinden daha az uygun. Sanki kongre oturumlarını yayınlayan C-SPAN kanalı, bunun yerine absürdist, kıyamet sonrası korku filmleri yayınlamaya karar vermiş gibi.

Kongre Binası'nın zombileşmesi - sersemlemiş ve rahatsız kişilerin kalıcı kampları haline gelen şehir sokaklarımızdan bahsetmiyorum bile - sadece altta yatan hastalığın bir belirtisidir. Tüm kurumlar gibi siyaset de düzenli olarak yapıcı enerji akıtılmadığı takdirde dağılır. Modern bir demokrasi, ancak büyük partileri seçmenlerinden organik bir şekilde büyüyorsa, onların çıkarlarını bilinçli çabadan çok alışkanlık ve eğilimle temsil ediyorsa sağlıklıdır.

Ancak Tocqueville'in 1830'larda ABD'yi ziyaret ettiğinde hayranlık duyduğu taban siyaseti, uzun zaman önce yerini teknokratik yönetimciliğin yukarıdan aşağıya astroturfingine (halı saha) bıraktı. Yönetici elitlerimiz kendileri ve yandaşları dışında kimseyi temsil etmiyor ve sisteme yönelik şokları hoş karşılamıyorlar. Robert Kennedy Jr. ve Vivek Ramaswamy gibi, pek çok Amerikalının kaygılarını kamuya açık bir şekilde dile getirerek ulusal siyaseti yeniden canlandırmayı amaçlayan isyancı adaylar, kendi partileri tarafından bile sansürlenmekte ve aktif bir direnişle karşılaşmaktadır.

Bireysel ve toplumsal canlılığın kaynaklarının kuruması sadece siyaset alanında değil. Amerikalılar kendilerini ve onları besleyen aileleri yeniden üretmek için daha az ve daha geç evleniyor ve çok az çocuk sahibi oluyor. Dahası, devlet okullarımız geçmişin bilgi birikimini ve uygarlık bilgeliğini sahip olduğumuz çocuklara aktarmayı büyük ölçüde bıraktı. 

Tarihi reddetme zevki tüm kültürü etkisi altına almış, küratörleri sanatı "bağlamsallaştırmaya", şehir yönetimlerini heykelleri kaldırmaya, üniversiteleri binaların isimlerini değiştirmeye ve yayıncıları kitapları sansürlemeye ya da yeniden yazmaya yöneltmiştir. Ancak yaratıcılık, geleneğin oksijenli kanıyla beslenmeyi bıraktığında soluyor. Hollywood'un eski filmleri yeni plastik senaryolara dökerek mirasını giderek daha fazla yamyamlaştırmasına şaşmamak gerek.

Teknoloji, ulusal enervasyonumuzu daha da kötüleştirdi. Akıllı telefonlarımız için şarj istasyonları haline geldik ve bu telefonlar ısrarlı dikkat dağıtıcıları ve aşırı bilgi yüklemeleriyle psişik enerjimizi tüketiyor. Görüntülü görüşmeler ve evden çalışma, aksi takdirde haftalık uyanık kalma saatlerinin çoğunda birlikte olacak olan mevcut bireylerle yüz yüze etkileşimleri sınırlıyor. Hedefli reklamlar, ince ayarlı algoritmalar ve siyasi olarak katmanlaşmış sosyal medya yeni fikirlere maruz kalmamızı keskin bir şekilde azaltıyor. Kendimizi kendi özel mağaralarımıza kapatıyor, karanlıkta titreyen görüntüleri izliyoruz.

Yapay zeka dil öğrenme modelleri, bu daha büyük kültürel gelişmelerin uyarıcı bir benzetmesini sunuyor. Yazıları kalıplaşmış ve hatalara açık olan ChatGPT gibi programlar, giderek artan bir kısmı yapay zeka tarafından üretilen içerikten oluşan dijitalleştirilmiş metin denizini eleyerek öğreniyor. 

Bu geri bildirim döngüsünün öngörülebilir sonucu, kurumlarımızda gördüğümüz türden bir seviyelenmedir. Kendi mürekkebini içen gazeteler gibi - ki bugünlerde hangileri içmiyor ki? - ürünleri sadece daha kötüye gidebilir.

Kültürel tükenme, sosyal geri çekilme ve yaşam güçlerinin genel olarak zayıflaması, hiçbir şeye duyulan isteğin pratik ifadesidir. Bu ruhsal ve entelektüel durumun bir adı vardır ve o da nihilizmdir. Nihilizm, hiçlik iradesi hala bir irade, bir yaşam gücü olduğu ölçüde şeytanîdir. 

Bunun yalnızca olumsuz bir irade olması hiçbir şekilde güven verici değildir, çünkü yıkmak inşa etmekten daha kolay ve daha ekonomiktir. Yıkım dramatiktir ve nispeten az enerjiyle canlılık yanılsamasını gerçekleştirir. Ve bu kıyamet zamanında nihilist de dahil olmak üzere kim kendini biraz olsun canlı hissetmek istemez ki?

Jacob Howland, 8 Ağustos 2023, UnHerd

(Jacob Howland, Austin Üniversitesi olarak bilinen UATX'te Entelektüel Temeller Programı Direktörü ve Provost olarak görev yapmaktadır. Son kitabı Glaucon's Fate: History, Myth, and Character in Plato's Republic'tir (Paul Dry Books, 2018))


Mustafa Tamer, 01.09.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı