1 Eylül 2023 Cuma

SA10338/SD2851: AfD'nin Yasaklanması Demokrasiye Karşı Acımasız Bir Saldırı Olur

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, siyaset, kültür ve toplum konularına odaklanan İngiliz İnternet dergisi Spiked'ın (*) editör yardımcısı ve spiked podcast'in sunucusu Fraser Myers'a aittir ve Alman Cumhurbaşkanı'nın ve Hükümetinin yasaklanmasından bahsettiği, gizli servis Bundesverfassungsschutz (Federal Anayasayı Koruma Dairesi ya da BfV) BfV başkanının seçmenleri AfD'ye oy vermeden önce dikkatlice düşünmeye çağırırken AfD'nin demokrasi için oluşturduğu tehdidi öne sürerek siyasete müdahale ettiği, Yahudi sermayenin yönettiği Der Spiegel gibi ana akım Alman medyasının aleyhine yürüttüğü kampanyaların hedefi olan sağcı AfD partisinin kapatılmasına gerekçe yapılan 'faşizm'e odaklanmaktadır. Analist, Hitler vurgulu faşizmin halk tarafından değil Alman elitler tarafından teşvik edildiğini belirtmekte "AfD'nin yasaklanmasına yönelik bu talepler, elitlerin partiyi ve destekçilerini şeytanlaştırma ve çoğu zaman el altından yürütülen yöntemlerle iktidardan uzak tutma çabalarının mantıksal doruk noktasıdır. AfD seçmenleri, siyasi sınıf ve medya tarafından ırkçı, faşist ve Rus dezenformasyonunun kuklaları olarak karalanıyor ve bu nedenle seslerini duyurmaya layık görülmüyor" diyor ve düşüncelerini şöyle netleştiriyor: "Elitler demokrasiyi savunduklarını söylüyorlar. Ancak amaçları sorunlu seçmenleri tekrar sandığa göndermek. Hiç kuşkunuz olmasın, Alman demokrasisine yönelik asıl tehdit popülist sağdan değil, giderek otoriterleşen müesses nizamdan geliyor." Bir İngiliz dergisinin ırkçı ve İslam düşmanı Alman AfD partisine demokrasi adına verdiği destek dikkat çekicidir.
Seçkin Deniz, 01.09.2023, Sonsuz Ark 

Banning the AfD would be a brutal assault on democracy

"Sağcı partinin yasaklanması için koparılan yaygara, Alman elitlerinin otoriterliğini ortaya koymaktadır."

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier geçtiğimiz hafta sıra dışı bir müdahalede bulundu. Modern Alman anayasasının ilk taslağının ortaya çıkmasını sağlayan Herrenchiemsee Konvansiyonu'nun 75. yıldönümünde yaptığı konuşmada, demokrasinin 'düşmanlarının' yakında Almanların özgürlüklerini aşındıracak ve toplumu 'vahşileştirecek' bir konuma gelebilecekleri konusunda sert bir uyarıda bulundu. Aynı zamanda bu tehlikelere karşı bir çözüm önerdi. Almanlar, 'demokrasiyi küçümseyenlere hadlerini bildirmek bizim elimizde' dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı'nın parti politikalarının üzerinde hareket etmesi beklenir ve bu nedenle bu 'düşmanların' adını açıkça vermemeye ya da Alman demokrasisini savunmak için ne gibi adımlar atılabileceğini belirtmemeye özen gösterdi. Bununla birlikte Steinmeier'in hedefinde sağ popülist AfD'nin (Almanya için Alternatif) olduğu çok açıktı. Ve bahsettiği araçlar, Alman anayasasında belirtildiği üzere, partinin tamamen yasaklanmasını da içeriyor. Alman ve küresel medyada Steinmeier'in yorumları tam da bu şekilde yorumlandı ve yazıldı.

Kulağa ne kadar şok edici gelse de Steinmeier AfD'nin yasaklanmasını desteklerken yalnız olmayacaktır. Geçtiğimiz hafta Alman haber dergisi Der Spiegel'de yayınlanan bir başyazıda 'demokrasiyi daha keskin silahlarla savunmanın zamanı geldi' denilerek 'anayasa düşmanlarının' yasaklanması çağrısında bulunuldu. 

Devlet tarafından finanse edilen önemli bir düşünce kuruluşu olan Alman İnsan Hakları Enstitüsü geçtiğimiz ay AfD'nin Alman anayasasına yasal olarak dağıtılabilecek kadar düşman olduğunu iddia etti. İktidardaki Sosyal Demokrat (SPD) hükümetin İçişleri Bakanı Nancy Faeser'in de yasaktan yana olduğu biliniyor.

Bu çağrılar AfD'nin son bir yıl içinde desteğini arttırmasıyla daha da yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. AfD 2021 federal seçimlerinde zemin kaybetmiş olsa da popülistler şu anda iktidardaki SPD'nin önünde yer alıyor. 

AfD ülke genelinde merkez sağ CDU'nun ardından ikinci sırada yer alırken, Almanya'nın doğusundaki beş eyaletten dördünde anketlerde birinci sırada yer alıyor ve bunlardan üçünde gelecek yıl seçimler yapılacak. Thüringen ve Saksonya-Anhalt'taki yerel seçimlerde elde edilen son zaferler, elitlerin popülistlerin Almanya'yı ele geçirmesi konusundaki endişelerini daha da arttırdı.

Sanki Alman elitleri kendi seslerini duyamıyorlar. Esasen Alman demokrasisini kurtarmanın tek yolunun, nüfusun beşte biri tarafından desteklenen bir partiyi yasaklayarak onu yıkmak olduğunu savunuyorlar.

AfD'nin yasaklanmasına yönelik argüman, modern anayasanın temelini oluşturan savaş sonrası Alman 'savunmacı demokrasi' geleneğine dayanmaktadır. Bu gelenek, Nazilerin iktidara gelmek için demokratik sistemi 'istismar ettiği' şeklindeki yanlış inanca dayanıyor. 

İddiaya göre, bunun tekrarlanmasını önlemek için, günümüz yetkililerinin tetikte olması, iktidarı ele geçirip demokrasiyi içeriden yok etmeden önce yeni ortaya çıkan faşist hareketleri yasaklamaya ve kısıtlamaya hazır olması gerekiyor.

Savunmacı demokrasinin son derece anti-demokratik bir fikir olduğunu söylemeye gerek yok. Halkın hangi partilere oy vermesinin kabul edilebilir olduğunu belirlemenin elitlerin işi olduğunu varsayar. Ayrıca hem tarihi hem de bugünkü durumu yanlış okumaktadır. 

Bruno Waterfield'in açıkladığı gibi: "Ulusal seçmenler tarafından serbest bırakılan popüler tutkuların, bir tür siyasi kısıtlamaya tabi olmadıkları sürece totalitarizmin ya da saldırgan devlet milliyetçiliğinin yükselişine yol açacağını varsayar. İronik bir şekilde, bu fikir aslında faşistler tarafından yayılan -Nazilerin çoğunluk adına konuştuğu gibi- mitleri satın almaktadır. Gerçekte Adolf Hitler halk tarafından seçilmemiştir. Aslında 1933'te Almanya Şansölyesi olmadan önce popülaritesi azalmaktaydı. Halkın desteğini almak yerine, iktidara tutunmak isteyen muhafazakâr elitler tarafından hükümete davet edildi."

Alman elitleri de AfD'yi yanlış anlıyor. Elbette AfD içinde son derece iğrenç sağcı görüşleri benimseyen figürler var. Partinin göç karşıtlığı düpedüz yabancı düşmanlığına ve ırkçılığa varabiliyor. AfD sözcülerinin 'gerçek Almanlar' ile 'pasaport Almanları' -yani etnik olarak Alman olmayan Alman vatandaşları- arasında ayrım yaptığını duymak nadir değildir. 

AfD'nin önde gelen siyasetçileri aşırı sağcı, İslam karşıtı Pegida hareketi tarafından düzenlenen mitinglerde konuşmalar yaptılar. Partinin Thüringen eyaletindeki lideri Björn Höcke de Holokost'u küçümsemekle suçlanıyor.

Ancak AfD faşist bir parti değil ve son dönemde AfD'ye verilen desteğin artması neredeyse tamamen mevcut koalisyon hükümetinin giderek artan popülaritesinden kaynaklanıyor. Hükümetin göç ve enerji politikaları yaygın bir şekilde beğenilmiyor. Yeşil gündeme olan bağlılığı da ekonomik olarak felç edici oldu. AfD'nin tüm hatalarına rağmen, şu anda bu sorunlar hakkında herhangi bir yaygara koparan tek büyük parti. Partinin yasaklanması hükümetin en önemli eleştirmenlerinin de yasaklanması anlamına gelecektir.

AfD'nin yasaklanmasına yönelik bu talepler, elitlerin partiyi ve destekçilerini şeytanlaştırma ve çoğu zaman el altından yürütülen yöntemlerle iktidardan uzak tutma çabalarının mantıksal doruk noktasıdır. AfD seçmenleri, siyasi sınıf ve medya tarafından ırkçı, faşist ve Rus dezenformasyonunun kuklaları olarak karalanıyor ve bu nedenle seslerini duyurmaya layık görülmüyor. 

Ana akım partilerin her biri uzun süredir AfD'nin etrafında sıkı bir koruma kordonu oluşturmuş ve hükümette onunla birlikte çalışmayı reddetmiştir. Bu da AfD'nin bölgesel ya da federal seçimlerde birinci gelmesi halinde bile iktidarın dışında kalacağı anlamına geliyor. Seçmenlerin istekleri esasen geçersiz kılınacaktır.

Müesses nizam AfD'yi kontrol altında tutmak için güvenlik devletine de büyük ölçüde bel bağlamış durumda. Parti 2021'den bu yana gizli servis Bundesverfassungsschutz (Federal Anayasayı Koruma Dairesi ya da BfV) tarafından gözetim altında tutuluyor. AfD'nin gençlik kanadı da dahil olmak üzere alt grupları şimdiden yasaklanmış durumda. Geçtiğimiz ay BfV başkanı, seçmenleri AfD'ye oy vermeden önce dikkatlice düşünmeye çağırdı ve AfD'nin demokrasi için oluşturduğu tehdidi öne sürdü. Bu açıkça siyasi bir müdahaleydi.

İronik bir şekilde, AfD seçmenleri demokrasiyi yıkmak istemek bir yana, Almanya'daki demokratik temsil eksikliğinden endişe duyma eğilimindedir. Nitekim son anketlere göre, Alman seçmenlerin yaklaşık yüzde 77'si hükümetin yaptıkları üzerinde hiçbir güçleri olmadığını düşünüyor. Seçmenleri AfD'ye yönelten de işte bu demokratik eksiklik.

Elitlerin anti-demokratik entrikalarının AfD'ye olan desteği arttırmasının bir nedeni de budur. Yerleşik partilerin popülist seçmenlerin kaygılarıyla ilgilenmek yerine onları susturmayı tercih ettiklerini teyit etmektedir.

Tüm bunlar Bertolt Brecht'in 1953 tarihli hiciv şiiri 'Çözüm'ü (Die Lösung) hatırlatmaktadır. 'Halk' hükümetin güvenini kaybetmişken, Brecht şu soruyu sorar: "Hükümet için... halkı feshetmek ve bir başkasını seçmek daha kolay olmaz mıydı?"

Elitler demokrasiyi savunduklarını söylüyorlar. Ancak amaçları sorunlu seçmenleri tekrar sandığa göndermek. Hiç kuşkunuz olmasın, Alman demokrasisine yönelik asıl tehdit popülist sağdan değil, giderek otoriterleşen müesses nizamdan geliyor.

Fraser Mayers, 14 Ağustos 2023, Spiked Online

(Fraser Myers spiked'de editör yardımcısı ve spiked podcast'in sunucusudur. )


Seçkin Deniz, 01.09.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


(*) Spiked, siyaset, kültür ve toplum konularına odaklanan bir İngiliz İnternet dergisidir. Dergi 2001 yılında, ITN tarafından açılan bir iftira davasını kaybettikten sonra 2000 yılında kapanan Living Marxism ile aynı editör ve aynı katkıda bulunanlarla tarafından kuruldu.

Kendi anlatımlarına göre, Spiked, haber yapmanın yanı sıra dünyayı değiştirmek isteyen bir dergidir. Tom Slater'ın editörlüğünü yaptığı ve 2001 yılında yayın hayatına başlayan dergi, diğerlerinin uyduğu yerde saygısız, diğerlerinin kabul edilmiş bilgelik içinde debelendiği yerde sorgulayıcı ve diğerlerinin statükoya sarıldığı yerde radikaldir. 'Sorunlu' insanları iptal etmenin, 'yanlış' cevap verdiklerinde seçmenleri bir kenara atmanın ve insanlara gezegeni tüketen bir varlık muamelesi yapmanın moda olduğu bir zamanda, insani çabayı, demokrasinin genişlemesini ve ifade özgürlüğünü amasız ve fakatsız bir şekilde savunuyoruz. Sloganımız 'her şeyi sorgula' - ya da New York Times'ın ifadesiyle 'her türlü ideolojik balonu patlatmaktan hoşlanan, sık sık ısıran bir İngiliz yayınıyız'


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı