17 Ağustos 2023 Perşembe

SA10314/SD2835: Biden'ın İsrail Politikasının Ölümcül Bedelleri

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin, Kathryn ve Shelby Cullom Davis Enstitüsü başkan yardımcısı Victoria Coates ve Birleşik Devletler Temsilcisi Chip Roy (R-TX)'in ortak çalışmasıdır ve 'Siyonist İsrail yanlısı Amerikan politikalarının sürdürülmesi' amacıyla Biden yönetimini baskı altına almaya odaklanmakta ve özgürlüklerini, evlerini, topraklarını korumak için mücadele eden Filistinlileri terörist olarak tanımlayarak Başbakan Netanyahu yönetimindeki Katil İsrail devletinin uyguladığı vahşi politikaları haklı gösterme çabasındadır... Metin, Satanist-Siyonist vahşi Amerikan lobiciliğine örnek bir lobi faaliyeti olarak yayınlanmıştır.
Seçkin Deniz, 17.08.2023, Sonsuz Ark 


Anahtar Çıkarımlar:

  • Başkan... İsrailli sivilleri öldüren Filistinli teröristler ile onları savunmaya çalışan İsrail hükümeti arasında ahlaki bir eşdeğerlik ürettti.
  • Biden'ın yanlış yönlendirilmiş politikası amaçlarının neredeyse tam tersini gerçekleştirmiştir. Geçtiğimiz yıl hem İsrailliler hem de Filistinliler için son on yılların en ölümcül yılı oldu.
  • Biden'ın ABD-İsrail ortaklığına verdiği zarar ve dolayısıyla Amerikan halkının güvenliğine verdiği zarar göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir.


İsrail güvenlik ve kurtarma güçleri 4 Temmuz 2023 tarihinde Tel Aviv, İsrail'de bir terör saldırısının gerçekleştiği yeri inceliyor. Amir Levy / Getty Images

Bu ayın başlarında Başkan Biden, Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampında son dönemde artan şiddet olaylarına değindi. Başkan, İsrail'e yönelik terörist saldırıların Filistinliler arasındaki "aşırı" unsurlar tarafından gerçekleştirildiğini belirttikten sonra ilginç bir uyarıda bulunarak terörizmin bir ölçüde İsrail'in "aşırı" sağcı hükümeti tarafından kışkırtıldığını söyledi. 

Başka bir deyişle ABD Başkanı, Filistinli teröristlerin İsrailli sivilleri öldürmesi ile İsrail'in usulüne uygun olarak seçilmiş hükümetinin onları savunmaya çalışması arasında, sırf İsrail politikaları hoşuna gitmediği için ahlaki bir eşdeğerlik üretmiştir.

Başkan, yönetiminin son iki buçuk yılda Filistin Yönetimi'ne (ve onu destekleyen Birleşmiş Milletler programlarına) aktardığı vergi mükellefleri tarafından finanse edilen 1 milyar doların üzerindeki dış yardımın Filistin halkının yaşamlarını iyileştirmek için hiçbir şey yapmadığı ve bunun yerine İsrail'i suçladığı terörizmi finanse etmek için yönlendirildiği acımasız gerçeğiyle yüzleşse daha iyi olur. 

Biden bu gerçeği kabul etmeyi reddederse, Kongre'nin Amerikan halkını en yakın ve en kritik müttefiklerimizden birine yönelik saldırıları istemeden de olsa finanse etmekten korumak için harekete geçmesi gerekecektir.

Washington'daki müesses nizamın İsrail'de neyin işe yaradığına dair önyargılı fikirlerinin aksine, Trump dönemi politikası, Filistinlilerin Amerika karşıtı zehirli söylemleri ve teröristleri ve ailelerini ödüllendirmek için Amerikan fonlarını kötüye kullanmaları nedeniyle fonlarının kesilmesinin aslında şiddette önemli bir artışa yol açmadığını kanıtladı. 

Bu durum, ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve Golan Tepeleri'ni egemen İsrail toprağı olarak tanıması gibi teorik olarak kışkırtıcı sonuçlara yol açan politikalara rağmen gerçekleşti. Trump'ın politikaları Filistinlilerin şiddetini körüklemek yerine İsrail ile Arap devletleri arasında 25 yıl sonra ilk barış anlaşmalarının yapılmasına yol açtı.

Bununla birlikte, Biden yönetiminin en önemli dış politika önceliği, Mart 2021'de 15 milyon dolarlık acil Covid yardımı ile başlayarak bu ilerlemeyi tersine çevirmek ve Filistin finansmanını eski haline getirmekti. Bu ön ödemeyi, Nisan 2021'de Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı'nı (UNRWA) finanse etmek için 235 milyon dolar gibi daha büyük meblağlar izledi ve Başkan Biden, Temmuz 2022'ye kadar 316 milyon dolara ulaştığını gururla duyurdu. 

Yönetim, 2023 yılı sonuna kadar Filistinlilere 650 milyon dolardan fazla kaynak sağlamış olacak ve 2024 mali yılı için 250 milyon dolar daha talep edilecek. (Bu fon kısa bir süre önce Temsilciler Meclisi tarafından Dışişleri ve Dış Operasyonlar yasa tasarısından çıkarılmış olsa da, Senato'daki Demokratlar bunu neredeyse kesinlikle geri ekleyecektir). Tüm bu paranın Filistinlilerin yaşam kalitesini arttıracağı ve böylece şiddetin azalacağı ve Biden'ın uzun zamandır peşinde olduğu iki devletli çözüme ulaşma olasılığının artacağı düşünülüyor.

Gerçekte, Biden'ın yanlış yönlendirilmiş politikası amaçlarının neredeyse tam tersini gerçekleştirmiştir. Geçtiğimiz yıl hem İsrailliler hem de Filistinliler için son on yılların en ölümcül yılı oldu. Örneğin UNRWA fonlarının çoğundan doğrudan faydalanan Cenin'de, Filistin Yönetimi güvenlik kontrolünü kaybetti ve İsrail Savunma Kuvvetleri onları temizlemek için harekete geçene kadar kampı savaşçılar ve silahlarla dolduran İran destekli militanlara alan bıraktı. 

İsrail'in Batı Şeria'da son 20 yılın en büyük askeri harekatına ve buna bağlı can kayıplarına neden olan şey, İsrail'in en uzun süre görev yapan başbakanının varlığı değil, bu tahammül edilemez tehdittir. Biden'ın suçlunun İsrail'in provokasyonları olduğu yönündeki ısrarı en iyi ihtimalle samimiyetsizdir. En kötü ihtimalle, Amerika'nın en önemli ittifaklarından birine kendi eliyle darbe vurabilir, Ortadoğu'daki çıkarlarımıza gereksiz yere zarar verebilir ve terörizm tehdidini tam da burada, evimizde arttırabilir.

Başkan Biden, İsrail ve Filistinliler arasında ahlaki bir eşdeğerlik olduğunu öne sürmenin yanı sıra, Başbakan Netanyahu'ya Washington'u ziyaret etmesi için davet göndermeyi de nazikçe reddetti ve bunun yerine İsrail'in sembolik devlet başkanı Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Kongre'yi ziyaret edip ortak bir oturumda konuşma yapmasının yeterli olduğunda ısrar etti. 

Elbette Herzog'un Knesset'te Netanyahu'nun baş siyasi muhalefeti olarak görev yaptığı ve pratikte hiçbir yürütme gücüne sahip olmadığı göz önüne alındığında, bu İsrail başbakanına yönelik bir başka örtülü hakarettir ve en önemli müttefiklerimizden birini destek için başka yerlere bakmaya teşvik edecektir.

Bugün Biden'ın ABD-İsrail ortaklığına verdiği zarar ve dolayısıyla Amerikan halkının güvenliğine verdiği zarar göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Eğer Biden yönetimi, çatışmaya gerçek bir çözüm getirmek için hiçbir şey yapmayan Filistin yanlısı ve İsrail karşıtı felaket politikalarını tersine çevirmeyi reddederse, o zaman Kongre devreye girmelidir. 

İleriye dönük olarak, İsrail'i destekleyen tüm üyeler, ilerici gruptaki İsrail karşıtı zararlı önyargılara karşı güçlü durmalı ve şiddeti durdurmaktan aciz olan Filistin Yönetimi'ne ve UNRWA gibi sadece yardım bağımlılığını, antisemitizmi ve Cenin gibi yerlerde şiddeti artıran araçlara finansman taleplerine agresif bir şekilde karşı çıkmalıdır. 

Eğer Başkan en yakın müttefiklerimizden birini Beyaz Saray'a resmi olarak ziyaret etme nezaketini gösteremiyorsa, Temsilciler Meclisi Başkanı yetkisini kullanarak İsrail'in gerçek liderini Kongre'nin ortak oturumunda ülkesindeki durum hakkında Amerikan halkına hitap etmeye davet etmelidir.

Bu yazı ilk olarak National Review'da yayınlanmıştır.

Victoria Coates, Chip Roy (R-TX), 2 Ağustos 2023, Heritage

(Victoria Coates,  Kathryn ve Shelby Cullom Davis Enstitüsü Başkan yardımcısıdır. Chip Roy (R-TX) Birleşik Devletler Temsilcisidir.)


Seçkin Deniz, 17.08.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı