23 Haziran 2023 Cuma

SA10239/SD2786: Hayır, Hunter Biden'a Herkes Gibi Davranılmadı, Ama Mesele Bu Değil

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz,  Washington Times köşe yazarı ve siyasi danışmanlık firması National Public Affairs'in iletişim stratejisinden sorumlu başkan yardımcısı Tim Murtaugh'a aittir ve ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın vergi kaçırma, silah ruhsatında yalan beyan ve Biden'ın aile şirketinin Başkan Biden'ın nüfuzu aracılığı ile kazanç elde etme gibi suçlarına, yolsuzluklarına ve bütün bunlara rağmen dokunulmazlıklarına odaklanmaktadır. Analistin, "Eğer siz de Amerika Birleşik Devletleri başkanının oğluysanız, silah başvurusunda yalan söyleyebilir, vergilerinizi kaçırabilir ve bundan hemen hemen paçayı kurtarabilirsiniz." şeklindeki cümlesi  dikkat çekicidir. Dünyadaki her devlete ve insana ahlak, etik, hukuk, liyakat, dürüstlük ve şeffaflık pazarlayan CNN, New York Times, ABC gibi  ana akım Amerikan medyasının (Joe Biden'ın Türkiye'de birlikte çalıştığı CHP ve ortaklarının ruhunda yansıttığı gibi) iki yüzlülüklerine ve çelişkilerine de dikkat çektiği bu yozlaşmış Amerikan siyaset alanının Amerikan halkına ve dünyaya verdiği zararların tazmin edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Seçkin Deniz, 23.06.2023, Sonsuz Ark 

No, Hunter Biden wasn’t treated like everyone else, but that’s not the point

"Aile reisine erişim satma işi çok daha kötü"

Ulusal haber medyamız Hunter Biden'ı eleştirilerden korumak için yıllarını harcadı, ancak şimdi yeterince cezalandırıldığını söylediklerinde onlara inanmamız mı gerekiyor?


Biden ailesinin kovuşturmadan korunması ve Hunter Biden dizüstü bilgisayarı ile ilgili illüstrasyon Greg Groesch/The Washington Times 

Federal savcılardan aldığı tatlı savunma anlaşmasını hepimiz görebiliyorken bu ikna edici bir argüman değil, ancak yine de en önemli nokta bu değil.

Daha da önemlisi, Hunter'ın bilgisayarından öğrendiğimiz ve babası Başkan Biden'ın aile şirketinin dünyanın dört bir yanındaki yabancı işadamlarına nüfuz satma işine karıştığını gösteren şeyler.

Beni yanlış anlamayın. Suçlamalar ve Hunter'ın hapse girmeme olasılığı, günümüz Amerikan hukuk sisteminin gülünç bir iddianame örneğinin sonucu.

Eğer siz de Amerika Birleşik Devletleri başkanının oğluysanız, silah başvurusunda yalan söyleyebilir, vergilerinizi kaçırabilir ve bundan hemen hemen paçayı kurtarabilirsiniz.

Hunter yargılamada, silah suçlamasıyla ilgili olarak ön yargılama sürecine girecek ve vergi kaçakçılığından dolayı iki kabahati kabul edecek.

Ve eğer Hunter Biden iseniz, size diğerlerinden farklı davranılmadığı konusunda ısrar edecek olan medyanın korumasından yararlanacaksınız.

Bunu bir de silah başvurusunda yalan söylediği için federallerden üç yıl ceza alan rapçi Kodak Black'e anlatın.

Yine de medya ısrarcı.

CNN hukuk analisti Jennifer Rodgers, "Bu tatlı bir anlaşma değil," dedi.

ABC'nin "The View" programında Sunny Hostin, gerçek bir ceza içermeyen anlaşmanın "hiç kimsenin yasaların üstünde olmadığını gösterdiğini, bunun önemli olduğunu, Başkan'ın oğlunun bile bundan muaf olmadığını" söyledi.

CNN'de kıdemli siyasi analist John Avlon, Hunter'ın üzerine giden Adalet Bakanlığı ile gurur duyduğunu söyledi.

"Başkanın oğlunun hükümet tarafından soruşturulması ve suçlanması, aslında Amerika'da hiç kimsenin yasaların üstünde olmadığının kanıtıdır" dedi. "Bu iyi bir şey."

The New York Times ise oğlunun hukuki durumunun başkanı nasıl etkilediğine odaklanarak First Lady Jill Biden'ın eski sözcüsünün şu sözlerine yer verdi: "Oğulları hakkındaki her karalama, saldırı, komplo ve yalan acı verici ve asla eskimiyor."

Peki, tüm bunları anlıyor musunuz? Medyaya göre, Hunter Biden hapse girmeyecek olsa da işlediği suçlar nedeniyle ağır bir şekilde cezalandırılıyor, ancak yine de bunların hepsi uydurma yalanlar. Anladınız mı?

Eğer her şey iftira, saldırı, komplo ve yalansa, hepsinin haksız kovuşturma hakkında ciyaklıyor olması gerekir, değil mi?

Ama şikâyet etmeyecekler çünkü bu tamamen medyanın bir oyunu. Hunter Biden efsanesi konusunda "Adalet yerini buldu, dava kapandı" deme fırsatını açıkça değerlendiriyorlar.

Bunları tarihe gömmek istiyorlar çünkü bunların hiçbirinin Hunter ve babasını ilgilendiren gerçekten önemli şeyler olmadığını biliyorlar.

Hunter'ın dizüstü bilgisayarı 2020 başkanlık kampanyası sırasında ortaya çıktığında, kurumsal haber kuruluşları ve sosyal medya devleri bunu haber yapmayı reddederek ve haber yapanların haberlerinin yayılmasını yasaklayarak insanların bunu duymasını engellemeye çalıştı.

Ancak dizüstü bilgisayarın içeriğinin bize söylediği şey, Biden ailesinin reisinin, akrabalarının kendisine erişimi yabancı çıkarlara satma çabaları nedeniyle büyük olasılıkla derinden yozlaşmış olduğudur.

Bay Biden'ın Hunter da dahil olmak üzere akrabaları tarafından yapılan mali düzenlemelerden haberdar olduğunu, bunları onayladığını ve muhtemelen bunlardan kişisel olarak yararlandığını gösterdi.

Hatta eski bir iş ortağı olan Tony Bobulinski, yaşlı Bay Biden'ın da bulunduğu bazı anlaşmalar görüşülürken kendisinin de orada olduğunu söyledi.

Bay Bobulinski, sabit diskte bulunan bir e-postada atıfta bulunulduğu üzere, Çinli bir enerji şirketiyle yapılan bir anlaşmanın değerinin %10'unu alacak olan "büyük adamın" şimdiki Başkan Biden olduğunu doğruladı.

Diğer belgelerde, Hunter Biden ve babasının banka hesaplarını paylaştıkları, yani her ikisinin de Hunter'a yabancı çıkar çevreleri tarafından ödenen milyonlara erişimi olduğu gösterilmiştir. Ayrıca birbirlerinin faturalarını da ödedikleri görülürken, Hunter bir keresinde babasının parasının yarısını emdiğinden şikayet etmişti.

Hunter 2019'da kızına "Umarım hepiniz benim yaptığımı yapar ve 30 yıl boyunca tüm bu ailenin her şeyini ödersiniz," diye mesaj attı. "Bu gerçekten çok zor. Ama merak etmeyin, babamın aksine, maaşınızın yarısını bana vermenizi istemeyeceğim."

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, adı Biden olan herkesin yanında yer almaya kararlı olan medyanın bu kitabın bitmesi için can atması son derece mantıklı.

Ancak eğer gerçek bir adalet varsa, bu hikaye sona ermeye yakın bile değildir. (Seçkin Deniz'in Notu: Ayrıntılı Not'a bakınız)

Tim Murtaugh, 22 Haziran 2023, The Washington Times

(Tim Murtaugh, Washington Times köşe yazarı ve siyasi danışmanlık firması National Public Affairs'in iletişim stratejisinden sorumlu başkan yardımcısıdır.)


Seçkin Deniz, 23.06.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Ayrıntılı Not: 

Stephen Dinan, 22 Haziran 2023, The Washington Times

IRS müfettişi, Adalet Bakanlığı'nın vergi soruşturmasında Hunter Biden'ı koruduğunu söyledi

Hunter Biden müzakere taktiği olarak babasını kullandı: 'Burada babamla oturuyorum'

IRS muhbirleri Kongre'ye, Adalet Bakanlığı'nın Hunter Biden vergi soruşturmasını ele alışına dair yıkıcı bir iddianame sunarak, savcıların arama emirlerini engellediğini ve Başkan Biden'ın da dahil olabileceği bazı ipuçlarının takibini durdurduğunu söyledi. 

Gary A. Shapley geçen ay kapalı kapılar ardında verdiği ifadede, IRS'de ceza müfettişi olarak çalıştığı 14 yıl boyunca hiçbir soruşturmanın bu şekilde ele alındığını görmediğini söyledi.

Hunter Biden hakkındaki soruşturmada ne zaman bir çatışma çıksa ya da bir karar verilmesi gerekse, federal savcıların Bay Biden'ın yararına olacak şekilde karar verdiğini söyledi. Shapley, Temsilciler Meclisi Yollar ve Araçlar Komitesi'ne Perşembe günü verdiği ifadede, "Kanıtlarla, Adalet Bakanlığı'nın ayrıcalıklı muamele yaptığını, soruşturmayı yavaş yürüttüğünü ve bu soruşturmadaki bariz çıkar çatışmalarını önlemek için hiçbir şey yapmadığını iddia ediyorum" dedi.

İddialar:

  • İsmi sansürlenen ve belgelerde "Bay X" olarak tanımlanan bir soruşturmacı, Hunter Biden'ın avukatının, başkanın oğlunu suçlamaları halinde soruşturmacı ve savcıların kariyerlerini sona erdirmekle tehdit ettiğini söyledi.
  • Hunter Biden, fahişeleri genellikle birinci sınıf olarak bulunduğu yere uçurdu ve uçuşlarını kayıt dışı çalışanlar olarak giderleştirdi. Bir seks kulübü için yapılan 10.000 dolarlık bir ödeme golf kulübü üyeliği olarak etiketlendi. Ayrıca uyuşturucu satıcılarından biri için otel odası masraflarını da düşmüştür.
  • Hunter Biden 2014-2019 yılları arasında en az 8,3 milyon dolar kazandı ve en az 2,2 milyon dolar vergi borcu vardı. Müfettişlerin gelir değerlendirmesine 80.000 dolarlık bir elmas ve 142.000 dolarlık bir Porsche de dahildi.
  • Hunter Biden'ın 2017 yılında iş ortağı ve Çin Komünist Partisi yetkilisi Henry Zhao'ya gönderdiği bir WhatsApp mesajı Başkan'ı töhmet altında bırakmıştır.

Sert bir dille yazılmış mesajda Bay Zhao'nun son teslim tarihini kaçırdığı için azarlandığı anlaşılıyor.

Hunter Biden, "Burada babamla birlikte oturuyorum ve verilen taahhüdün neden yerine getirilmediğini anlamak istiyoruz," diye yazdı. "Ve Z, sen, Zhang ya da başkan dışında bu işe dahil olan herhangi birinden bir telefon ya da mesaj alırsam, yanımda oturan adam ve onun tanıdığı herkes ile sonsuza kadar kin tutma yeteneğim arasında, benim talimatımı izlemediğiniz için pişman olacağınızdan emin olacağım. Burada oturmuş babamın aramasını bekliyorum."

Bay X, Hunter Biden'ın babasının adına kiralanan otel odalarını da iş gideri olarak yazdığını söyledi. Müfettiş, bunun o zamanki başkan yardımcısının oğlunun işlerine dahil olduğunu gösterdiğini söyledi.

Müfettiş, Bay Biden'ın otelde olduğunu tespit etmek için konum verilerini istediğini ancak savcıların bu fikri reddettiğini söyledi.

Yollar ve Araçlar Komitesi Perşembe günü yaptığı oylamada, vergi mükelleflerinin özel bilgilerini koruyan federal yasanın bir bölümünden feragat ederek Bay Shapley ve Bay X'in ifadelerini yayınladı.

Komite Başkanı Missouri Cumhuriyetçisi Jason Smith, "Amerikan halkı, cezai yaptırımlar söz konusu olduğunda, zengin ve siyasi bağlantıları olan sınıfla aynı oyun alanında olmadıklarını bilmeyi hak ediyor" dedi. "Hunter Biden'ın gördüğü ayrıcalıklı muamele sıradan Amerikalılara asla tanınmazdı."

Bay Shapley'in astı olan Bay X, ifadesinde genel olarak Demokrat olduğunu ancak Biden davasının nasıl kötü idare edildiğine inanamadığını söyledi.

"Geriye dönüp baktığımda, ülkedeki en iyi müfettişlere sahip olduklarını, savcıların ise JV takımı olduğunu ve böylesine büyük bir davayı ele almak için yeterli olmadıklarını görüyorum," dedi. "Soruşturma adımlarını genellikle yavaş atıyorlardı, genellikle uygun soruşturma prosedürünü takip etmiyorlardı ve önümüzde çok fazla onay olduğu için bazı adımları yapamayacağımızı veya beklememiz gerektiğini söylüyorlardı."

Bay X, Hunter Biden'ı, banka raporlarının fahişelere ödeme yaptığını ve lüks içinde yaşadığını öne sürdüğü 2018'den beri araştırdığını söyledi. Müfettişler vergi sorunları için kırmızı bayraklar gördü.

Bay Shapley, FBI'ın Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarını ele geçirmesi ve vergi sorunlarına dair kanıt olabileceğini düşündüğü şeyleri tespit etmesinin ardından Ocak 2020'de soruşturmaya katıldığını söyledi.

Bay Shapley, IRS'nin görüşmeler ve arama emirleri içeren bir soruşturma planı geliştirdiğini, ancak Adalet Bakanlığı'nın planı raydan çıkardığını söyledi.

Bay Shapley, müfettişlerin geçen ay Kongre'ye yapılan ihbarların ardından IRS soruşturmasından çekildiğini söyledi. Bay X, resmi olarak hala soruşturmada olmalarına rağmen, bundan önce kesildiklerini hissettiklerini söyledi.

Adalet Bakanlığı'nın soruşturmasını Delaware'deki ABD savcısı David Weiss yürütüyordu. Başkan Trump, Bay Weiss'ı atadı ve Başkan Biden, devam eden bir davaya parmağını soktuğu izlenimi vermek istemediği için onu görevde tuttuğunu söyledi.

Hunter Biden, iki kabahatli vergi suçlamasını kabul etmeye ve kendisini herhangi bir hapis cezasından koruması beklenen bir anlaşma ile ağır bir silah suçlaması için bir saptırma programına girmeye karar verdi. İki yıllık denetimli serbestlik süresince sicilini temiz tutması halinde silah suçlaması silinecek.

İtirafta bulunmak üzere 26 Temmuz'da Wilmington'daki federal mahkemeye çıkması planlanıyor.

Cumhuriyetçiler aynı suçlamalarla karşı karşıya kalan diğerlerinin hapis cezası alacağını söyledi.

Adalet Bakanlığı, Bay Weiss'ın suçlama kararları üzerinde serbestçe tasarrufta bulunduğunu söyledi.

Departman, "Bunu yapmak için başka bir onaya ihtiyacı yok" dedi.

Bay Weiss'ın ofisi yorum yapmayı reddetti.

Yemin altında ifade veren ihbarcılar, Bay Weiss'ın özel danışman olarak atanmak istediğini, bunun kendisine daha fazla kovuşturma alanı sağlayacağını söylediler. Adalet Bakanlığı bu talebi geri çevirdi.

Bay Shapley, suçlamaların Delaware'den Columbia Bölgesi'ne taşınması için mücadele ettiğini söyledi. Bay X, Delaware'in küçük bir ofis ve Başkan Biden'ın memleketi olduğunu söyledi. Bay Shapley, oradaki bağlarının çıkar çatışması yarattığını söyledi.

Bay Shapley, Columbia Bölgesi'ndeki ABD savcısı ve Biden'ın atadığı Matthew Graves'in davayı almayı reddettiğini söyledi.

Bay Shapley, Bay Weiss'ın Bay Graves'i davayı almaya ikna etmek için başarısız olduğunu söyledi.

Washington Times'ın sorusuna cevaben, Bay Graves'in ofisi herhangi bir kovuşturmanın Bay Weiss'ın kararı olduğunu söyledi.

"ABD Savcısı Weiss'a uygun gördüğü herhangi bir yargı alanında suçlamada bulunma konusunda tam yetki verilmiştir. Columbia Bölgesi'nde suçlamada bulunmak için bu ofisin ya da ABD Savcısının onayına ihtiyacı yoktu" dedi.

Bay X, Adalet Bakanlığı avukatlarının, uyuşturucu kullanım geçmişi ve kardeşi Beau Biden'ın 2015'teki ölümünün vergilerin ödenmediği bazı yıllara denk gelmesi nedeniyle jürinin Hunter Biden'a fazla sempati duyacağından endişe ettiklerini söyledi.

Bay Shapley, FBI'a Başkan'ın da dahil olduğu bir rüşvet planı hakkında bilgi veren gizli bir kaynakla ilgili devam eden soruları alevlendirdi.

Eski Adalet Bakanı William Barr, bilgilerin Hunter Biden hakkındaki Delaware soruşturmasına verildiğini söyledi, ancak Bay Shapley bunun ne kendisiyle ne de kendisiyle birlikte çalışan FBI ajanlarıyla paylaşılmadığını söyledi.

Bay Shapley bu ayın başlarında komiteye verdiği yeminli ifadede "Bu, savcıların soruşturma sürecini engellemesinin bir başka örneği gibi görünüyor" dedi. "Savcıların soruşturmacılardan gizlediği daha fazla bilgi örneği olması çok daha muhtemeldir."

Diğer ihbarcı Bay X, avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, soruşturmasıyla ilgili olabilecek olmasına rağmen insan kaynağı bilgilerini hiç görmediğini söyledi.

Bay X, savcıların düzenli olarak soruşturma ipuçlarını reddettiğini ve bunların takip edilmeye değer olmadığını söylediğini belirtti.

Bir noktada, olay örgüsünü üst düzey yetkililere göndermeyi ancak isimlerin çıkarılmasını önerdi. Hunter Biden'a özgü gerçekler göz önüne alındığında bunun imkansız olduğu söylendi.

Demokratlar ihbarcıların ifadelerinin yayınlanmasına ateş püskürdü.

Oregon Demokrat Temsilcisi Earl Blumenauer ifadeyi "siyasi içerikli" olarak nitelendirdi ve özel vergi mükellefi bilgilerinin silah olarak kullanıldığını söyledi.

Demokratlar komiteyi kontrol ettiklerinde, Başkan Trump'ın vergi beyannamelerini elde etmek ve yayınlamak için benzer bir girişimde bulunmuşlardı. Bay Blumenauer bunun "öyle bir şey olmadığını" söyledi.

"Amerikan halkı daha iyisini hak ediyor" dedi.


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı