22 Mayıs 2023 Pazartesi

SA10188/SD2758: ABD Ordusunun Büyük Yeniden Öğrenmesi

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Georgia Üniversitesi Kamu ve Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan ve eski bir ABD Donanması su üstü harp subayı olan, Deniz Harp Akademisi J. C. Wylie Deniz Stratejisi Kürsüsü başkanı James Holmes'a aittir ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ABD Ordusu'nun strateji ve yetersiz mühimmat konusunda yaşadığı sıkıntılardan çıkardığı büyük derslere odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 22.05.2023, Sonsuz Ark 

The U.S. Military’s Great Releal8rning

Geçen hafta amfibi uzman CDR Salamander, Genelkurmay Başkanı Mark Milley için bazı sert sözler sarf etti. General Milley kısa bir süre önce Ukrayna savaşıyla ilgili olarak, Rus işgalinden "çıkarılan en büyük dersin" sınırlı bir bölgesel çatışmada bile "konvansiyonel mühimmatın inanılmaz tüketim oranları" olduğunu ileri sürdü. Kore'de ya da Tayvan Boğazı'nda yaşanacak bir savaş çok daha fazlasını tüketecektir.


120322-M-PH863-005 ABD Deniz Piyade Onbaşı Leobardo Nunez 22 Mart 2012 tarihinde Afganistan'ın Han Neşin kenti yakınlarındaki bir köyde nüfus sayımı devriyesi sırasında güvenliği sağlıyor. Nunez, 1. Hafif Zırhlı Keşif Taburu, Alfa Bölüğü'nde görevli bir piyade otomatik tüfekçisidir. Savunma Bakanlığı fotoğrafı: Onbaşı Alfred V. Lopez, ABD Hava Kuvvetleri. 

Büyük bir savaş, büyük bir mühimmat harcaması demektir. Kimin aklına gelirdi ki?

Sal, Amerika'nın en üst rütbeli üniformalı subayının bu "hayret verici" açıklamasını hatalı savaş oyunlarına bağlıyor ve bunda şüphesiz doğruluk payı var. Herhangi bir mantık sistemi, sistem içinde ne kanıtlanabilen ne de çürütülebilen varsayımlar üzerine kuruludur. Bu varsayımlar, öğrencilerin ilkokul cebir ya da geometri derslerinde ispat yapmaya çalıştıkları "ön kabuller" gibi, apaçık kabul edilir.

Varsayımlar güçlü şeylerdir. Eğer varsayımlar derinden kusurluysa, bunlara dayalı bir oyun gerçekle uyuşmayan sonuçlar üretme eğilimindedir. Çöp girer, çöp çıkar.

Ancak Pentagon'un büyük bir bölgesel savaşın patlak vermesi halinde elinin altında oldukça büyük bir mühimmat deposu bulundurma ihtiyacına yönelik bariz vurdumduymazlığına ilişkin bazı daha büyük aday açıklamaları yeniden gözden geçirmeye değer olduğunu düşünüyorum. Bunlardan biri felsefi. Bu görüş 1987 yılında "Büyük Yeniden Öğrenme" başlıklı eğlenceli bir yazı kaleme alan romancı Tom Wolfe'a ait. Wolfe, 1968'de San Francisco'nun Haight-Ashbury bölgesinde dolaşırken, Altmışlı yılların tüm hızıyla devam ettiğini ve hippilerin siyaset, toplum ve yaşam hakkında her türlü yeni doktrini savunduklarını anlatmıştır.

Wolfe'a göre, Haight-Ashbury sakinleri binlerce yıllık insanlık tarihi ve geleneklerinden öğrenecek hiçbir şeyleri olmadığına karar vermişti. Onlar için, aydınlanmışların geçmişin ölü elini silkeleyip sıfırdan cesur yeni bir dünya inşa edecekleri Sıfır Yılı'ydı. Ve ciddiydiler! Öyle ki, temel hijyen gibi sağduyulu uygulamalardan vazgeçtiler. Modern San Francisco, onlarca yıldır görülmeyen hastalıkların yeniden ortaya çıkışına tanık oldu. Kasıtlı unutkanlık insana bunu yapar.

Eski zaman insanlarının o kadar da cahil olmadıkları ortaya çıktı. Hippiler, nesilden nesile aktarılan bilgi deposuyla kendilerini yeniden tanıştırarak Büyük Yeniden Öğrenme'yi üstlenmek zorunda kaldılar. Aristoteles gibi düşünürler için bilgeliğin en yüksek biçimi olan sağduyu geri dönmek zorundaydı.

ABD ordusu bir avuç kokuşmuş hippi değil ama kendi içinde bir Büyük Yeniden Öğrenme sürecinden geçiyor. Sovyetler Birliği'nin dükkanı kapattığı ve Washington'un Soğuk Savaş sonrası bir strateji arayışına girdiği 1991-1992 yılları Sıfır Yılı'ydı. Ulus ve silahlı kuvvetler kendilerini askeri tarihin sonunun yaklaştığına, ana düşmanın ortadan kalktığına ve ufukta yeni bir düşman olmadığına ikna ettiler. ABD Deniz Kuvvetleri liderleri, deniz kuvvetlerine, açık denizlerde asla görünmeyecek olan -denizcilik tarihi sona ermiş- bir düşmanla savaşmaya çok az ihtiyaç duyan "temelde farklı bir deniz kuvveti" olarak kendini yeniden keşfetmesi talimatını verdi.

Biri yapana kadar.

Kısacası, silahlı kuvvetler şu zamansız gerçekleri yeniden öğreniyor: bir savaş çıkması durumunda şarjörlerinizin mühimmatla dolu olması gerekir; savaş gücünü yenilemek, evde canlı bir sanayi tabanı gerektirir; lojistik önemlidir ve herhangi bir yetkin düşman ABD'nin ikmal yollarını tehdit edecektir; ve en temel olarak, bölgesel veya dünya üstünlüğü için her zaman bir sonraki meydan okuyucu olacaktır. Başarılı bir rekabetin ardından bir ara dönemi hoş karşılayın ve tadını çıkarın, ancak asla kendinizi kandırmayın. Bir sonraki büyük şey er ya da geç gelecektir, bu nedenle yeni bir mücadelenin ortasında eski gerçekleri yeniden keşfetmek zorunda kalmaktansa rekabetçi bir zihin yapısında kalmak daha iyidir, o zaman çok geç olabilir.

Ancak tarihin sonu düşüncesi tek başına Amerika'nın Soğuk Savaş sonrası miyopluğunu açıklayamaz. Silahlı kuvvetler, Soğuk Savaş'ın sonlarına doğru esas olarak silah ateşine bağlı olmaktan esas olarak füzelere bağlı olmaya doğru bir değişim geçiriyordu. İkinci Dünya Savaşı'nın aksine, endüstri kısa sürede sayısız miktarda düşük teknolojili silahı seri olarak üretebilirken, yüksek teknolojili hassas silahları üretmek zaman alıyor, tek bir mermi satın almanın bile ağır maliyetinden bahsetmeye gerek yok. Başka bir deyişle, şarjörü dolu tutmak, eskinin nispeten düşük teknolojili çağlarından farklı bir sorundur. Bu teknolojik değişim, askeri güce duyulan ihtiyacın azaldığı algısıyla birleşince, bütçe yapıcıların rakip bir düşmanla savaşmak için gereken silah envanteri üzerinde sürekli aşağı yönlü baskı uyguladığı bir kısır döngü üretti. 11 Eylül sonrası alevlenen savaşlar ABD'nin askeri önceliklerini daha da çarpıttı.

Konfüçyüs Büyük Öğrenimini yaşadı; Altmışlar kuşağı ise Büyük Yeniden Öğrenmenin acısını çekti. Şu andan itibaren savaş felsefemizi 1960'ların San Francisco'sundan çok antik Çin'den alalım.

James Holmes  3 Nisan 2023, 19FortyFive

(James Holmes, Deniz Harp Akademisi'nde J. C. Wylie Deniz Stratejisi Kürsüsü başkanıdır ve Georgia Üniversitesi Kamu ve Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Eski bir ABD Donanması su üstü harp subayı olan Holmes, 1991'deki ilk Körfez Savaşı sırasında bir savaş gemisinin büyük toplarını öfkeyle ateşleyen tarihteki son topçu subayıdır. 1994'te sınıfının en iyi mezunu olarak Deniz Harp Akademisi Vakfı Ödülü'nü kazanmıştır. Kitapları arasında 2010 yılının Atlantic Monthly En İyi Kitabı ve Donanma Profesyonel Okuma Listesi'nin demirbaşı olan Red Star over the Pacific de bulunmaktadır. General James Mattis onu "baş belası" olarak görmektedir.)


Seçkin Deniz, 22.05.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı