12 Mayıs 2023 Cuma

SA10171/MT158: Hıristiyanlığın Geleceği Afrikalı mı?

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, The New Statesman'a katkıda bulunan ve yakında çıkacak olan 'This is Not America-Bu Amerika Değil' kitabının yazarı Tomiwa Owolade'a aittir ve İngiltere'de Hristiyanlığın durumuna ve İngiliz dininin ve özellikle Hıristiyanlığın çehresi değişmesine odaklanmaktadır. Analistin "İngiltere'deki pek çok kilise ölmüş ya da ölmekte; artık övgü tapınakları değiller. Dışarıdan bir kilise gibi görünen, zarif gotik mimarisi olan bir yere girdiğinizde içeride başka bir şey olduğunu keşfedebilirsiniz: bir sanat galerisi, bir bar ya da bir apartman bloğu. Her yıl yaklaşık 20 Anglikan kilisesi ibadete kapatılıyor; bu kiliseler İngiltere Kilisesi'nin internet sitesinde satışa ya da kiraya çıkarılıyor. Herefordshire'daki Bollingham St Silas sadece 45.000 £'dan sizin olabilir; Hastings'teki All Souls ve Letchworth'teki St Michael's da piyasada. Ülkenin hiçbir bölgesi büyük kilise satışlarından etkilenmiyor. Telegraph'a göre, 1987 ile 2019 yılları arasında yaklaşık bin kilise kapandı." şeklindeki tespiti dikkate değerdir.
Seçkin Deniz, 12.05.2023, Sonsuz Ark

Is the future of Christianity African?

"Göç, İngiliz kiliselerini nasıl yeniden canlandırıyor?"

Londra'nın güneyindeki Lambeth ilçesinde eskiden tombala salonu olarak kullanılan bir bina var. Onlarca yıl boyunca kadın ve erkek nesiller buraya zevk ve eğlence, topluluk ve aidiyet için geldi. Şimdi gri duvarları grafitilerle dolu. Bu bina haftanın büyük bir bölümünde sessiz, terk edilmişliğin bir resmi; Pazar günleri hariç. O zaman, sabah 10 ile öğlen 12 arasında bir diriliş başlıyor.


Fotoğraf: Dan Kitwood/Getty Images

Bir Pazar sabahı içeri girdiğinizde karşılama komitesi tarafından karşılanıyorsunuz: üç ya da dört sevimli, şık giyimli genç kadın sizi ana salona yönlendiriyor. Burası bir konser alanı gibi. Sandalyeler pelüş ve bordo. Zemin, kireç, sarı ve kan kırmızısından oluşan korkutucu bir sarmalla kalın bir şekilde halı kaplı. Sahnede dans etmek ya da sallanmak için şarkı söyleyen bir koro var. Ayrıca sahnenin arkasında devasa bir TV ekranı var; daha küçük ekranlar koruyucu melekler gibi mekanı çevreliyor. Londra'daki bir Afrika kilisesine hoş geldiniz.

2002-2013 yılları arasında Canterbury Başpiskoposu olan Rowan Williams, yakın zamanda Londra'nın güneyindeki Old Kent Road'dan geçerken bana her köşe başında "vitrin kiliseleri" olduğunu, beyaz cüppeler içinde güzelce giyinmiş kadın ve erkeklerin Yoruba gibi Batı Afrika dillerinde ilahiler söylediğini ve kullanılmayan mekanları işgal ettiklerini söyledi.

Williams giderek daha belirgin hale gelen bir şeyi fark ediyordu: İngiliz dininin ve özellikle de Hıristiyanlığın çehresi değişiyor.

Güney Londra'da siyahların çoğunlukta olduğu 250'den fazla kilise bulunmakta ve her Pazar yaklaşık 20.000 kişi bu kiliselere gitmektedir. Bu, Afrika dışındaki en büyük Afrika Hristiyanlığı yoğunluğudur. Bu kiliseler geleneksel ibadet mekanları değil: bingo salonları, okullar, toplum merkezleri, depolar. Ayrıca çoğunlukla Pentekostal ya da Evanjelik bir boyuta sahipler. Birçoğunun bulunduğu Southwark, Londra'nın tüm ilçeleri arasında en yüksek sayıda ve oranda Afrikalı nüfusa sahip. O Pazar Camberwell'de ziyaret ettiğim House of Praise bu kiliselerden biri.

Övgü Evi'ndeki vaaz ayinin yaklaşık 45. dakikasında başladı. Londra'daki yaşamdan bahsediliyordu ancak papaz, Türkiye ve Suriye'yi yerle bir eden depreme ve Ukrayna'da devam eden savaşa yapılan alışılagelmiş atıfların yanı sıra, o sırada yaklaşmakta olan Nijerya başkanlık seçimlerinden de bahsetti. Şık bir takım elbise giymişti: siyah ceket, lacivert gömlek ve kravat. Cemaat aktifti ve bir çağrı ve cevap yapısı mevcuttu. Papaz, "O [Tanrı] size her şeyi veriyor... 'Her şeye sahibim' deyin," diye buyurdu. "Her şeye sahibim!" diye cevap verdiler, "Teşekkürler İsa", "Evet Tanrım!" Bir anda papaz haykırdı: "Seni yücelik gösterirken görüyorum."

Kilise, ister geçici, ister ruhani, ister dijital olsun (kendi YouTube kanalı ve bir uygulaması var) sosyal yardıma odaklanıyor. Misyonerlik hevesi ve toplumsal katılım vurgusu var: yerel toplum için bir aşevi ve giysi bankası işletiyor. Kilisede pastör yardımcısı olan Benga Samuel, 2019 yılında Amerika'nın Sesi radyo ağına şunları söylemişti: "Bizler daha önce Müjde'yi getirenlerin ektiği tohum gibiyiz. Ve biz o tohumların meyveleriyiz... onları geri getiriyoruz ve Mesih'i yapılan her şeyin merkezine geri getirmeye çalışıyoruz."

Kilise aynı zamanda sosyal bir merkezdir. Bekârsınız ve evlenmek mi istiyorsunuz? Buraya gelin. İş yerinde sorunlarınız mı var? Kilise size yardım etmek için burada. Yalnız mısınız? Ne yapacağınızı biliyorsunuz. Bu, ibadet yerlerinin İngilizler arasında yüzyıllardır sahip olduğu işlevdir. Şimdi, Londra'da, bu topluluk merkezlerinin birinci ya da ikinci kuşak göçmenler tarafından inşa edilmesi ve sürdürülmesi daha olası.

Pastör Andrew Adeleke House of Praise kilisesini yönetiyor. Ayinden sonra kendisine e-posta yoluyla kiliselerin günümüz Britanya'sı için neden hala önemli olduğunu sordum. Bana "kilisenin çok eski zamanlardan beri toplumun ahlaki pusulası olarak hizmet ettiğini" ve "adalet, yoksulluk, ayrımcılık, aile, suçlar, iklim değişikliği, topluluk uyumu, barış, sevgi, bekçi bakanlığı, şehirlerin bekçileri" gibi "kilisenin dahil olabileceği pek çok şey olduğunu" söyledi.

Britanya'da dini bir canlanma olabilir mi? Pastör Adeleke bana "Siyahların önderliğindeki kiliseler ateşli dualarıyla tanınır," dedi, "bu da dini canlanmanın habercisidir. Dolayısıyla Tanrı'nın Nijeryalı kiliseleri kullanarak Büyük Britanya'da bir sonraki dini uyanışa öncülük etmesi mümkün."

Londra'dan bakıldığında, dini bir canlanma için beklentiler iç karartıcı görünüyor. İngiltere'deki pek çok kilise ölmüş ya da ölmekte; artık övgü tapınakları değiller. Dışarıdan bir kilise gibi görünen, zarif gotik mimarisi olan bir yere girdiğinizde içeride başka bir şey olduğunu keşfedebilirsiniz: bir sanat galerisi, bir bar ya da bir apartman bloğu. Her yıl yaklaşık 20 Anglikan kilisesi ibadete kapatılıyor; bu kiliseler İngiltere Kilisesi'nin internet sitesinde satışa ya da kiraya çıkarılıyor. Herefordshire'daki Bollingham St Silas sadece 45.000 £'dan sizin olabilir; Hastings'teki All Souls ve Letchworth'teki St Michael's da piyasada. Ülkenin hiçbir bölgesi büyük kilise satışlarından etkilenmiyor.

Telegraph'a göre, 1987 ile 2019 yılları arasında yaklaşık bin kilise kapandı. Birleşik Krallık'taki daha pek çok kilisede, sigara tiryakilerinin delik deşik olmuş dişleri gibi, dolu sıralar arasında gittikçe daha büyük boşluklar oluşuyor. İngiltere Kilisesi'nde haftalık kilise katılımı, İngiltere'nin genel nüfusunun yüzde 2'sinin altına denk geliyor.

Dini ibadet ve bağlılıktaki bu düşüşü beyaz İngilizler tetikliyor. Birkbeck'ten siyaset bilimci Eric Kaufmann'ın da belirttiği gibi sekülerleşme "neredeyse tamamen beyaz Britanyalılara özgü bir olgu". İstatistikçi Peter Brierley tarafından yapılan araştırmaya göre, beyaz olmayanların kiliseye katılımı 1980 ile 2015 yılları arasında yüzde 19 artarken, beyazlar arasında aynı dönemde aynı oranda azalmıştır. Nüfus sayımında "dini yok" seçeneğini işaretleyen beyaz İngilizlerin sayısı 2001 yılında yüzde 15,4 iken 2011 yılında yüzde 28'e yükselmiştir.

Bu arada 2021 nüfus sayımı, İngiltere ve Galler'in en az dindar olan bölgelerinin aynı zamanda en yüksek beyaz nüfus oranına sahip olma eğiliminde olduğunu göstermektedir (Güney Galler'de Caerphilly, Blaenau Gwent ve Rhondda Cynon Taf; İngiltere'de Brighton ve Hove ve Norwich). Londra, büyük ölçüde dindar etnik azınlık nüfusu nedeniyle ülkedeki sosyal açıdan en muhafazakar şehirdir. Hıristiyan düşünce kuruluşu Theos tarafından yapılan araştırmaya göre, İngiliz nüfusunun yüzde 13'üne kıyasla Londralıların yüzde 24'ü evlilik öncesi seksin bazen yanlış olduğunu düşünmektedir. Londra aynı zamanda ülkedeki en homofobik şehirdir: Londralıların yüzde 29'u eşcinselliğin yanlış olduğunu düşünürken, Londra dışındaki yüzde 23'ü bu görüştedir.


Şükran Günü: Ebedi Kutsal Kerubim ve Serafim Tarikatı Kilisesi üyeleri, 2018. Fotoğraf: Simon Dawson/Reuters

Başkent bugün Margaret Thatcher'ın başbakanlığı dönemine kıyasla daha fazla Hıristiyan barındırıyor. Durham Üniversitesi Cranmer Hall'da papazlık uygulamaları direktörü olan David Goodhew'e göre 1979-2012 yılları arasında Londra'daki kilise sayısında yüzde 50'lik bir artış olmuştur. Rowan Williams bana kiliseye katılım konusunda "Londra'nın trendi tersine çevirdiğini" söyledi. Başpiskopos olduğu dönemde sadece Afrikalı Evanjelik Hıristiyanlığın gücünden değil, aynı zamanda birçok Anglikan cemaatindeki güçlü Batı Afrikalı varlığından da etkilenmişti. Brixton gibi güney Londra'nın bazı bölgelerinde Anglikan kiliseleri olduğunu ve "cemaatte beyaz bir yüzün neredeyse hiç bulunmadığını" söyledi.

Çoğunluğu Afrikalı olmayan ancak ilahi yerine rock müzik söyleyen cemaatten, din dışı kıyafetler giyen rahiplere kadar evanjelik bir duyarlılığa sahip olan ve giderek büyüyen bazı Anglikan kiliseleri de bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak 2005-2022 yılları arasında papazlığını Nicky Gumbel'in yaptığı Holy Trinity Brompton'a bağlı kiliseler verilebilir. Gumbel, 140 farklı ülkede 25 milyon kişiyi Hıristiyanlıkla tanıştırdığını iddia eden bir program olan Alpha kursunu popüler hale getirmiştir.

HTB ağındaki kiliselerden biri de Christ Church Spitalfields. Nicholas Hawksmoor tarafından 18. yüzyılda tasarlanan ve Shoreditch ile Whitechapel arasındaki yenilikçi Londra'nın derinliklerinde yer alan "CCSpits", bilindiği gibi, oldukça genç bir cemaate sahiptir. Dışarıda pahalı berberler, barlar ve ezoterik kafeler; içeride ise sakallı ve beyzbol şapkalı bir adam tarafından yönetilen bir grup eşliğinde "Tanrı'nın ezici, hiç bitmeyen, pervasız sevgisi" hakkında şarkı söyleyen bir dinleyici kitlesi var. Birkaç yaz önce Bournemouth yakınlarında HTB ağı tarafından düzenlenen Focus adlı bir festivale katıldım. Çadırlar, barbeküler, müzik, wellies - bir müzik festivaline katılmak gibiydi, ama daha az seks ve uyuşturucu ve çok daha fazla Hıristiyanlık.

HTB kiliseleri bir zamanlar sadece orta sınıf beyazlara hizmet vermekle ünlüydü, ancak bu durum değişiyor. Williams'ın bana söylediği gibi, kilise hizmetlerine teşvik ettikleri ve Londra'daki St Mellitus College gibi kurumlarda eğitim gören pek çok kişi etnik azınlık geçmişlerinden geliyor.

Çocukken bir C-of-E kilisesine beş dakika uzaklıkta yaşıyordum. Burnum hala oradaki rutubetin kokusunu alır, dizlerim hala sert ahşaba karşı hassastır ve azizlerin göz kamaştırıcı resimleriyle dengelenen koyu kahverengi duvarları asla unutmayacağım. En çok da ayin bittikten sonra, sıkışık Pazar sabahı uzun ve tembel bir öğleden sonraya doğru genişlerken içilen demli çayı ve çikolatalı bisküvileri severdim.

Ancak, çizgi film ya da futbol maçı olmayan hiçbir şeyi fark etmediğim o günlerde bile başka bir şey fark ettim: Kilisemde çok az çocuk ve daha az genç yetişkin vardı. Her hafta bir bakım evinde bir saat geçirmek gibiydi. Her Pazar, ayin bitmeden önce ilanlarda başka birinin öldüğü duyuruluyordu. Kilise ölümün kol gezdiği bir yerdi. Geriye dönüp baktığımda Philip Larkin'in "Church Going" şiirindeki şu iki dizeyi hatırlıyorum: "Ne arayacağımı merak ediyorum; merak da ediyorum,/Kiliseler tamamen kullanım dışı kaldığında/Neye dönüştüreceğimizi".

Sadece Londra bu hastalıklı eğilime karşı koyuyor. Burada, siyah Afrikalıların yoğun olarak yaşadığı ya da kilisenin Evanjelik bir canlılıkla dolu olduğu bölgelerde kiliseler ölüme terk edilmiş değil. Kilisenin geleceği çoğu insanın şu anda fark ettiğinden çok daha fazla Afrikalı. Bu toplulukların coşkusu ve ibadet tarzları bu kadim yapıya yeni bir soluk getirebilir. Pastör Adeleke bana, "Afrikalılar doğaları gereği ibadet eden insanlardır," diyor. "İnançları konusunu ciddiye alıyorlar. Bir nesilden diğerine ateşin yanmaya devam etmesi gerektiğine inanıyorlar." Afrikalıların doğaları gereği herhangi bir şey olduklarını düşünmüyorum, ancak Afrikalı toplulukların ana akım beyaz İngiliz nüfusundan daha dindar olduğu doğrudur. Bu demografik değişimler nedeniyle Hıristiyanlığın da değişeceğine şüphe yok.

Bu durum günümüz siyasetindeki pek çok varsayımı karmaşık hale getirmektedir. Bu da aynı anda hem Hıristiyanlığın gerilemesinden hem de Britanya'ya gelen büyük ölçekli göçten şikayet eden muhafazakar düşünürler için garip bir durumdur. Göç olmasaydı, Hıristiyanlığın gerilemesi daha da derin olurdu: inançlarını terk edenler büyük ölçüde beyaz İngilizlerdir.

Ancak liberal ve ilericiler için de zor bir durum. Göçü savunurlar, ancak aynı göçmen toplulukların birçoğu cinsiyet ve cinsellik konusunda liberal olmaktan uzak değerleri benimserler: ortalama bir siyah Afrikalı kilise müdaviminin eşcinsellik konusundaki görüşleri, bir Guardian okuyucusundan ziyade, İskoçya'nın evanjelik Özgür Kilisesi'nin bir üyesi olan SNP'li Kate Forbes'un görüşlerine çok daha yakındır. SNP liderlik yarışı sırasında bazıları Forbes'in eşcinsellik konusundaki görüşleri ve eşcinsel evliliğe karşı oy kullanacak olması nedeniyle yüksek makamlarda görev yapmasına izin verilmemesi gerektiğini öne sürdü.

Yakın zamanda YouGov tarafından yapılan bir ankete göre, İngiliz seçmenlerin yüzde 60'ından fazlası Katolik, Ortodoks Yahudi ya da Müslüman birisinin yüksek makamlara gelmesini desteklerken, daha azı (yüzde 53) Evanjelik bir Hıristiyan'ın iktidara gelmesini destekleyecektir. Pratikte bu, gelecekteki birçok potansiyel siyah Afrikalı liderin, İngiliz nüfusunun büyük bir yüzdesini yabancılaştırmaktan kaçınmak için inançları konusunda çekingen davranmak zorunda kalabileceği anlamına geliyor.

Çağdaş İngiliz Hıristiyanlığı, ülke genelinde meydana gelen daha geniş demografik, kültürel ve ırksal değişimlerin birçoğuna paralel olarak dönüşmektedir. Bu değişimler siyasi yönelimlerle uyumlu değildir; İşçi Partisi ya da Muhafazakârlar için net bir yol haritası sunmamaktadır. Bazı Afrika topluluklarının dini coşkusu, daha geniş bir seküler İngiliz ortamı tarafından yutulacak mı? Yoksa bu dindarlık bütünlüğünü koruyacak ve Hıristiyan inançlarını gururla ilan eden tüm ırk kökenli gençlere katılacak mı? Her iki durumda da, dinin yok olacağı, Matthew Arnold'un "Dover Plajı" şiirinde betimlediği dini inancın "melankolik, uzun, geri çekilen kükremesinin" engellenmeden devam edeceği yönündeki kendinden emin ilerici varsayım yanlıştır.

Britanya ırksal çeşitliliğe sahip bir toplum olmaya devam ettiği sürece, dini duyguların beton üzerindeki çimenler gibi yeşerme ihtimali her zaman vardır: terk edilmiş bingo salonları kiliseye dönüştürülmeye devam edecektir.

Bu makale New Statesman'ın 29 Mart 2023 tarihli Paskalya Özel sayısında yayınlanmıştır..

Tomiwa Owolade, 29 Mart 2023, The New Statesman

(Tomiwa Owolade, New Statesman'a katkıda bulunan bir yazar ve yakında çıkacak olan This is Not America kitabının yazarıdır.)


Mustafa Tamer, 12.05.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı