10 Nisan 2023 Pazartesi

SA10116/SD2719: Düşman Hatlarının Arkasında; CIA'in Çin'deki Soğuk Savaşı

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 2012-2019 yılları arasında Pekin'de New York Times muhabiri ve Büro Şefi olarak görev yapan Jane Perlez'a aittir ve CIA'in Çin'de yürüttüğü Soğuk Savaş'ı anlatan iki kitaba, John Delury'in yazdığı 'Agents of Subversion: The Fate of John T. Downey and the CIA’s Covert War in China-Yıkım Ajanları: John T. Downey'nin Kaderi ve CIA'in Çin'deki Gizli Savaşı' ile John Downey, Thomas Christensen ve Jack Downey tarafından yazılan 'Lost in the Cold War: The Story of Jack Downey, America’s Longest-Held POW- Soğuk Savaşta Kayıp: Amerika'nın En Uzun Süre Tutulan Savaş Esiri Jack Downey'in Hikayesi'ne odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 10.04.2023Sonsuz Ark 

Behind Enemy Lines; The CIA’s Cold War in China

1952 sonbaharında, iki genç CIA görevlisi Kore'de, Çin'in kuzeyindeki Mançurya'da bulunan düşman topraklarına giden işaretlenmemiş bir C-47 uçağına bindi. Görevleri birkaç aydır Çin'de bulunan Çinli bir ajanı yakalamaktı. Amerikalılar alçaktan uçmayı, ajanı soğuk ve tehlikeli araziden çıkaracak bir kanca bırakmayı ve ardından Kore'nin güvenliğine geri dönmeyi planlıyorlardı. 

Subayların ve iki pilotun ne bir korumaları ne de bir şeyler ters giderse çıkış stratejileri vardı. Aralarında sadece birkaç kelime Çince konuşuyorlardı. Uçak teslim alma noktasına yaklaştığında, yukarıda dolunay varken, bir silah ateşi gövdeye çarptı. C-47 düştü, pilotlar öldü ve hızla yakalanan subaylar mahsur kaldı. Grenli bir fotoğraf, Çinli bir asker ellerini bağlarken kışlık giysiler içindeki sersemlemiş Amerikalıları bir tarlada dururken gösteriyordu. 

Bu başarısız gizli görev on yıllar boyunca gizli tutuldu. Yakalanan casuslar, John Downey ve Richard Fecteau, yirmi yıl boyunca Çin hapishanelerinde, çoğu zaman tek kişilik hücrelerde kaldılar. Fecteau 1971'de, Downey ise 1973'te serbest bırakıldı. ABD Başkanı Richard Nixon ve Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın diplomasisi ve hapisteki oğlunu ziyaret etmek için beş kez Çin'e giden Downey'nin annesi Mary'nin inatçı kampanyası sayesinde bir dönüm noktası yaşandı. ABD hükümeti tarafından kandırılan basın davaya çok az ilgi göstermişti.

John Delury'in yazdığı 'Agents of Subversion: The Fate of John T. Downey and the CIA’s Covert War in China-Yıkım Ajanları: John T. Downey'nin Kaderi ve CIA'in Çin'deki Gizli Savaşı' ile John Downey, Thomas Christensen ve Jack Downey tarafından yazılan 'Lost in the Cold War: The Story of Jack Downey, America’s Longest-Held POW- Soğuk Savaşta Kayıp: Amerika'nın En Uzun Süre Tutulan Savaş Esiri Jack Downey'in Hikayesi' adlı bir çift yeni kitap bu başarısız gizli operasyonun ve onu çevreleyen karanlık ve fantastik dönemin hikayesini anlatıyor. 

Hapisteki iki CIA ajanının hikayesi, Washington kim olduklarını itiraf ettikten sonra bile küçük bir tarihi dipnot olarak kalsa da, Soğuk Savaş'ın ilk dönemlerinde ABD'nin Komünist Çin'e yaklaşımı hakkında çok şey söylüyor. Mao Zedong'a karşı "Çin'i kaybetme" anısı Amerikalı liderlerin zihninde tazeydi ve Pekin'in Sovyetler Birliği ile aynı çizgide olduğu korkusunu körüklüyordu. Washington'un liberal görüşlü Çin elleri, 500 milyondan fazla insanı kontrol eden bir hükümeti devirmeye çalışmanın aptallığı karşısında umutsuzluğa kapıldı.

Güney Kore'deki Yonsei Üniversitesi'nde Çin çalışmaları profesörü olan Delury, Kore Savaşı'nın ardından Washington'da yaşanan çaresizliği ve Mao'nun Çin'ini zayıflatmak için yeni kurulan CIA'in kullanılmasına yönelik kader kararını anlatmak için anlatım yeteneğini ve genellikle gerçeküstü ayrıntılara yönelik gözünü kullanıyor. ABD Başkanı Dwight Eisenhower ve yönetiminin Mao rejiminin Çin'i tamamen kontrol ettiğine inanmayı reddettiğini, bunun da kararlılıkla karşı çıktıkları hükümet hakkında çok az şey bilen yetkililerin işlevsiz politikalar üretmesine neden olduğunu gösteriyor. Downey, uzun esaretinin anlatısına sadık kalarak dönemin daha yakından kesilmiş bir portresini sunuyor, ancak anlattıkları yine de ABD-Çin ilişkilerinin bu erken dönemi hakkında açıklayıcı. Downey'nin kısa anıları, Christensen'in yorumları ve Downey'nin oğlu Jack'in dokunaklı sonsözüyle birlikte ilk kez Lost in the Cold War'da yayımlanıyor.

Bu iki kitapta anlatılan Amerika'nın Komünist Çin'e karşı tutumunun temel hikayesi, Washington ve Pekin arasındaki ilişkilerin her geçen ay daha da kötüye gittiği günümüzde yeni bir anlam kazanıyor. İdeolojik uzlaşmazlığın rasyonel karar alma mekanizmasının önüne geçtiği ve politika yapıcıların tam olarak anlamadıkları bir düşmana karşı amansız bir muhalefetle yönlendirildikleri zaman neler olabileceğini gösteriyor. Delury'nin hikayesinde, ABD'nin dünyanın en kalabalık ülkesinde bir demokrasi kurma arzusu yatıyor. Ancak bu iki kitap, gücünün çoğunu ABD karşıtlığından alan bir rejime uygulandığında bu isteğin neden pratik olmadığını, hatta akıllıca olmadığını gösteriyor.

MUHALEFETI KARIŞTIRMAK

Downey ve Fecteau'nun Mançurya'ya yaptıkları talihsiz uçuş, Kore Savaşı sırasında CIA tarafından gerçekleştirilen ve Üçüncü Kuvvet olarak adlandırılan pek çok operasyondan sadece biriydi. 1940'lardan beri ortalıkta dolaşan Üçüncü Kuvvet fikri, Çin için doğru liderlerin ne radikal Komünistler ne de otoriter Milliyetçiler değil, merkezci bir alternatif olduğuydu. Bu düşünceye göre Washington bir Üçüncü Gücü destekleyerek düşman hatlarının gerisinde yıkıcılığı teşvik edebilir ve ideolojik düşmanlarını istikrarsızlaştırabilirdi. O dönemde CIA'in planlardan sorumlu direktör yardımcısı olan Allen Dulles, 1951 yılında Princeton Üniversitesi'ndeki bir danışma grubuna Üçüncü Güç'ün arkasındaki mantığı açıkladı: "Birkaç kayıp vermeliyiz" dedi. "Bazı insanların öldürülmesi gerekiyor. Kanlı bir savaş başlatmak istemiyorum ama bir şeylerin başladığını görmek istiyorum. Bence birkaç risk almalıyız."

ABD'nin Çin içindeki direnişi kışkırtmaya yönelik resmi stratejisi, 1940'tan 1951'e kadar General Douglas MacArthur'un istihbarat şefi olarak görev yapmış, sert bir anti-Komünist olan General Charles Willoughby'nin önerisine dayanıyordu. Ancak Willoughby'nin Çin hakkındaki bilgisi sınırlıydı. 1950'de Mançurya'ya 250.000 asker yığılırken bile Çin'in Kore Savaşı'na müdahale edeceğine dair bariz işaretleri görmezden gelmeyi tercih etmişti. Bununla birlikte, 1951'de ABD Başkanı Harry Truman Çin'de yıkım çabaları için çağrıda bulunan bir belgeyi imzaladı.

Üçüncü Kuvvet fikri, Mao yönetimindeki Çin ile ilgili "bir şeyler" yapma arzusundan doğdu. Çin kapalıydı. Gizli yollardan başka giriş ya da çıkış yolu yoktu. O halde politika gerçeklerden soyutlanarak yapılıyordu. Eisenhower, Tayvan'a kaçan Milliyetçi lider Chiang Kai-shek'i seviyordu. ABD Dışişleri Bakanı Dean Acheson ise Chiang'ın "kaybedilmiş bir dava" olduğuna inanıyordu. Bir noktada, yönetimdeki tartışma, Milliyetçilere "yeni bir yüz" kazandırmanın bir yolu olarak Chiang'a karşı bir darbe mühendisliğine yöneldi. Nihayetinde Washington Chiang'ı görevden almamaya karar verdi ve bunun yerine Komünist yönetime karşı gelişigüzel yönetilen bir sabotaj programı başlattı.

Komünistlerden kaçan yaklaşık bir milyon Çinlinin sığınağı olan Hong Kong, Üçüncü Kuvvet'in faaliyet merkezi haline geldi. Burada faaliyet gösteren CIA destekli Özgür ve Demokratik Çin için Mücadele Birliği, mülteciler arasından anakaraya kaçırılmak üzere anti-Komünist piyadeler olarak eğitilecek gönüllüler topladı. Bu kişiler Japonya'nın Okinawa kentinde ve Batı Pasifik'te ABD kontrolündeki bir ada olan Saipan'da karşı devrim eğitimi almak üzere gönderildiler. Amerikalılar bu çabayı yönetmesi için Chiang'ın Milliyetçi güçlerinin hoşnutsuz bir generali olan Zhang Fakui'yi tuttular. Hong Kong Yabancı Basın Kulübü'ndeki unutulmaz bir konuşmada Zhang, Amerikalı organizatörlerden birini "Anakaraya inen herkes yakalanacaktır" diye uyardı. Komünistlerin yabancı güçleri her fırsatta alt edeceğini söyledi. Ayrıca Çin'in içinde olup bitenlere ilişkin istihbaratın çoğunun sahte olduğunu iddia etti. Zhang'ın şüphelerinin doğru olduğu ortaya çıktı ama yine de Amerikan planında liderlik pozisyonunu kabul etti.


Downey serbest bırakıldıktan sonra Hong Kong'a gitmek üzere Çin'den ayrılırken, Mart 1973,
Bettmann Arşivi / Getty Images

CIA, Saipan'da acemileri ideolojik eğitim, paraşütle atlama, iletişim ve patlayıcılar konusunda eğitti. Acemiler Hong Kong'dan Saipan'a, Amerikalı havacı Claire Chennault tarafından kurulan ve daha sonra Vietnam Savaşı sırasında Air America adıyla operasyonlar yürüten CIA'ye ait havayolu şirketi Civil Air Transport tarafından uçuruldu. Havayolu şirketinin operasyon müdürü Joe Rosbert iyimser değildi. Günlüğüne "Washington'da bu son derece aptalca planları yapan sözde düşünürlerden iğreniyorum" diye yazdı. Sağcı bir Çin eli olan Rosbert çok daha büyük, daha agresif ve daha iyi finanse edilen bir çaba istiyordu.

Bu sırada ajanlar Çin'de faaliyet gösteriyordu. Downey ve Fecteau böyle bir ajanı alıp güvenli bir şekilde Kore'ye geri götürmek üzere gönderilmişlerdi. Downey ve Fecteau Mançurya'ya doğru yola çıktıklarında tuzak kurulmuş ve kaderleri mühürlenmişti. C-47 ajanı almak için Yalu Nehri üzerinden uçarken, Çin Halk Kurtuluş Ordusu birlikleri onları bekliyordu. Mao, köy komitelerinin ve parti hücrelerinin sıkı örgütlenmesine dayanan, her şeyi gören bir gözetim devleti kurmuştu. Kamu güvenliği ağından kaçmak neredeyse imkansızdı. Mao'nun yukarıdan aşağıya sistemi, toplumun her köşesinde bir insan casus olmasını sağlıyordu; bu, günümüz Çin devletinin yüksek teknolojili, her şeye müdahale eden güvenlik aygıtının öncüsüydü. Downey ve Fecteau Güney Kore'den ayrılmadan çok önce, Komünistler bir Üçüncü Kuvvet telsiz operatörünü yakalamış ve Japonya'daki Amerikalılarla telsiz bağlantısı kurmaya ve onlara her şeyin normal olduğuna dair güvence vermeye devam ederse hoşgörü vaat ederek onu teslim etmişlerdi. C-47 göründüğünde, Komünistler hazır ve bekliyorlardı.

TERK EDİLMİŞ ÖLÜ CIA AJANLARI

CIA kayıtlarına göre Kore Savaşı sırasında Çin'e gönderilen 212 Üçüncü Kuvvet ajanından 111'i yakalanmış ve 101'i öldürülmüştür. Başka bir deyişle, tek bir tanesi bile başarılı olamamıştır. Delury'nin de belirttiği gibi, "ölü CIA ajanlarının" faaliyetleri karşı devrimi körüklemek yerine tam tersi bir etki üretti. Mao, Chiang ve Amerikan emperyalistlerinin yeni Komünist devlete karşı çeteleştiği gerekçesiyle halka yönelik gözetim ve baskının arttırılmasına gerekçe oldu.

Washington iki yıl boyunca Downey ve Fecteau'nun kazada öldüğüne inandı. CIA, eğer Çinliler Amerikalıları canlı yakalamış olsalardı, propaganda amacıyla bununla övüneceklerini düşünüyordu. Ama Çinliler sessiz kaldı. Sonra, 1954 yılının Şükran Günü'nde Mao adamların hayatta olduğunu ve CIA ajanı olduklarını açıkladı. Downey ve Fecteau'nun hapsedildiği haberi, Eisenhower yönetiminde, varlığı Soğuk Savaş savaşçılarını hala kemiren Çin hakkında ne yapılacağı tartışmasını yeniden alevlendirdi. Pentagon Çin kıyılarında bir deniz ablukası kurmak, gemileri ve mürettebatı ele geçirmek ve bunları iki Amerikalı için pazarlık kozu olarak kullanmak istiyordu.

İlk öfke yatıştıktan sonra, Cenevre'deki ABD misyonu iki adamın serbest bırakılması için yapılan müzakerelerin sorumluluğunu üstlendi. CIA, Downey ve Fecteau'nun Savunma Bakanlığı'nın sivil çalışanları olduğuna dair bir hikâye uydurmuştu. Delury'nin anlattığına göre, onların aslında casus oldukları duyulursa, ajans yöneticileri halkla ilişkiler asistanları tarafından "bir haber kuruluşunun en tepesindeki adama gidip haberi yok etmek üzere" hazırlanmıştı. Ancak iki mahkum, Kore Savaşı'nın tatmin edici olmayan bir şekilde sona ermesinin ardından Çin ve Asya konusunda bıkkınlık yaşayan Washington'daki gazeteciler için hiçbir zaman büyük bir ilgi odağı olmadı. Bir basın toplantısında Downey davasının "bir CIA ajanını içerdiğini" çarpıtılmış bir dille söyleyen kişi Nixon'dı. New York Times gazetesi "Nixon Çin'de Hapiste Tutulan Amerikalı'nın CIA Ajanı Olduğunu Kabul Etti" manşetini attı ama haber gazetenin içine gömüldü.

Downey ve Fecteau, Mao'nun hapishanelerinde çürürken neredeyse inanılmayacak bir dayanıklılık gösterdiler. Downey'nin oğlu Jack, babasının iki yıl boyunca nasıl acımasızca sorgulandığını, uzun süre ayak demirlerinde tutulduğunu ve beşe sekiz metrelik bir hücrede tek başına tutulduğunu anlatıyor. Yargıç müebbet hapis cezasını açıkladığında, tercümanı sırıtarak İngilizce olarak "Ölüm cezasına çarptırılabilirdin" dedi.

Downey'nin annesi oğlunun durumunu Washington'un gözleri önünde tuttu ve Çin'e yaptığı her seyahatten sonra tutukluluğunu kamuoyuna duyurdu. Downey'nin ailesi ona yiyecek, kitaplar, gazeteler ve Sports Illustrated dergisinin ilk sayısını gönderdi. Downey kendi kendine biraz Rusça öğrendi ve Komünist gardiyanlar Rus edebiyatına erişimine izin vermekten çok mutlu olduklarından, Savaş ve Barış'ın Rusça baskısının bazı bölümlerini okudu.

1956 yılında Çin, mahkûmların serbest bırakılmasını sağlayabilecek bir teklifte bulundu. Pekin'in önerisi, Amerikalı gazetecileri ülkenin durumu hakkında haber yapmaları için Çin'e davet etmek ve karşılığında Amerikalı mahkumların serbest bırakılmasıydı. Çin hükümeti ayrıca Washington'dan Downey ve Fecteau'nun gerçekten de CIA ajanı olduklarını kabul etmesini talep etti. Allen'ın kardeşi olan ABD Dışişleri Bakanı John Dulles planı değerlendirmeyi reddetti: ABD'nin Komünistlerle anlaşma yapmayacağını söyledi. Dulles'ın inatçılığı Downey'nin tarihte en uzun süre görev yapan Amerikan savaş esiri olmasına yol açtı.

1958'e gelindiğinde Saipan girişimi kapanmıştı. CIA gözünü Tibet'teki bir başka Üçüncü Kuvvet projesine dikmişti; bu proje Kuzey Çin'deki başarısız maceranın neredeyse bir tekrarıydı. Deneyimsiz Amerikalı eğitmenler, Tibet'i tanımamalarına ve oraya hiç gitmemiş olmalarına rağmen Tibetli özgürlük savaşçılarını batı Çin'e yerleştirdiler. Yüzlerce ABD eğitimli Tibetli öldürüldü ya da esir alındı. Halkın hiçbiri özgürlüğüne kavuşamadı.

Nixon'ın Pekin'e gelişinden önce 1971 yılında Çin Başbakanı Zhou Enlai ile yaptığı görüşmede Kissinger, Fecteau ve Downey'nin herhangi bir ülkenin yasadışı sayacağı işler yaptıklarını kabul etti; bu onların gerçek işverenleri hakkında bir ipucu ve Zhou için yeterli bir itiraftı. Fecteau o yılın Aralık ayında serbest bırakıldı. Mart 1973'te Downey, Güney Çin'i Hong Kong'a bağlayan köprüden geçerek özgürlüğüne kavuştu. Çok sevdiği Connecticut'a döndü, hukuk fakültesine gitti ve yargıç oldu.

Downey anılarında bunu açıkça ifade ediyor: "Bilmediğim bir ülke için savaşmaya, dilini bilmediğim gerillaları eğitmeye gönderilmiştim; bulunmamam gereken bir uçakta vuruldum ve bir uçağa direk soktuğum için ömür boyu hapse mahkum edildim." Oval Ofis'te özgürlüğü yönetim için bir kazanım olarak not edildi, başka bir şey değil. Kissinger, Nixon'a "Downey olayından iyi bir oyun çıkardık" dedi.

Delury, ABD-Çin ilişkileri tarihindeki bu olağanüstü olayı ateş ve şaşkınlıkla anlatıyor. Neredeyse şu soruyu sorduğunu duyabilirsiniz: Bu nasıl onaylanmış olabilir? İktidardaki Komünist rejimi böylesine yarım yamalak yollarla devirmeye çalışmak neden bu kadar acildi? Şangay ve Hong Kong arşivlerindeki Komünist Parti kaynaklarını araştırması, Mao'nun iktidardaki ilk yıllarını anlamak için kilit önem taşıyan, toplumun küçük hücreler halinde disiplinli bir şekilde örgütlenmesi gibi Mançurya'daki koşullara dair samimi ayrıntılar ortaya koyuyor. Downey ve Fecteau'nun cesareti hikâye içinde bir hikâyedir.

KARŞILIKLI YANLIŞ ANLAMA

1969 yılında Downey ve Fecteau parmaklıklar ardında kalırken ve Washington hala Pekin'deki hükümeti tanımayı reddederken, Yale'li tarihçi Jonathan Spence Çin'i Değiştirmek kitabını yayınladı. Bu kitapta, on altıncı yüzyılın sonlarında Cizvit Matteo Ricci'nin Hıristiyanlığı yayma girişimlerinden, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Amerikalı generallerden oluşan bir falanksın konuşlandırılmasına kadar, Çin'i değiştirmek için Batı tarafından yürütülen yüzlerce yıllık iyi niyetli projeleri detaylandırdı. Yale'de Spence'in öğrencisi olan Delury, benzer bir sonuca ulaşan sürükleyici ve önemli bir vaka çalışmasıyla seçkin akıl hocasının izinden gitmiştir.

Soğuk Savaşta Kaybolmak, aptalca politikalar üreten bir Amerikalının başına gelenleri anlatıyor. Delury'nin Washington'un 1950'lerde Komünist Çin'e ve daha sonra Nixon ve Kissinger'ın diplomasisine odaklanan daha geniş tarihsel anlatısı, Downey'nin hikayesinde örtük olarak yer alıyor. Onun ve Fecteau'nun çektiği acılar, Komünistlerin Çin'i tamamen ele geçirdiğini anlayamamanın ya da bunu kabul etmekteki kör isteksizliğin doğrudan sonucuydu. Bu başarısızlık en tepeye kadar uzanıyordu: Eisenhower başkanlığı sırasında Mao'yu sürekli olarak küçümsemiş ve Chiang'ı abartmıştı.

Sonuç bölümünde Delury, Amerikalıların yaklaşık 70 yıl önce izlediği yanlış politikaların, ABD-Çin ilişkilerinin kötüleştiği bir dönemde ne yapılmaması gerektiği konusunda bir uyarı niteliği taşıdığını savunuyor. Şöyle yazıyor: "Sadece karada, denizde ve havada değil, uzaydan siber uzaya kadar görünmeyen alanlarda da Soğuk Savaş'ın gizli yıkım modellerine geri dönmenin cazibesi, bunun ilk kez denendiğinde nasıl sonuçlandığının tarihi ışığında bizi duraksatmalıdır." Washington bu dersi unutmamalıdır.

Jane Perlez, Mart/Nisan 2023, 28 Şubat 2023, Foreign Affairs

(Jane Perlez 2012-2019 yılları arasında Pekin'de New York Times muhabiri ve Büro Şefi olarak görev yapmıştır.)


Seçkin Deniz, 10.04.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı