5 Nisan 2023 Çarşamba

SA10108/MT147: Bilim İnsanları Uyarıyor: Gıda Boyası Nanopartikülleri İnsan Bağırsağına Zarar Verebilir

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bilim insanları nanopartikülleri tavuk yumurtalarına enjekte etti. Tavuklar yumurtadan çıktıktan sonra, bilim insanları kanda, duodenumda (üst bağırsak) ve çekumda (bağırsağa bağlı bir kese) fonksiyonel, morfolojik ve mikrobiyal biyobelirteçlerde değişiklikler tespit etti."

Scientists Warn: Food Coloring Nanoparticles May Damage Human Gut

Cornell ve Binghamton Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, gıda endüstrisinde renklendirici ve topaklanmayı önleyici maddeler olarak sıklıkla kullanılan metal oksit nanopartiküller, insan bağırsağının belirli bölümlerinde hasara neden olabilir.

Cornell'de gıda bilimi doçenti olan kıdemli yazar Elad Tako, "Normalde gıdalarda kullanılan titanyum dioksit ve silikon dioksit gibi spesifik nanopartiküllerin bağırsak işlevselliğini olumsuz etkileyebileceğini bulduk" diyor. "Temel sindirim ve emilim proteinleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahipler."


Gıda nanopartiküllerinden etkilenebilecek hücrelerin bulunduğu tavuk bağırsağı kesiti. Kaynak: Cornell Üniversitesi

Araştırma ekibi çalışmalarında, Tako laboratuvarının insan vücuduna çok benzeyen bir sağlık tepkisi sağlayan in vivo sisteminde insana eşdeğer dozlarda titanyum dioksit ve silikon dioksit uyguladı.

Bilim insanları nanopartikülleri tavuk yumurtalarına enjekte etti. Tavuklar yumurtadan çıktıktan sonra, bilim insanları kanda, duodenumda (üst bağırsak) ve çekumda (bağırsağa bağlı bir kese) fonksiyonel, morfolojik ve mikrobiyal biyobelirteçlerde değişiklikler tespit etti.

Tako, "Bu nanopartikülleri günlük olarak tüketiyoruz" diyor. "Ne kadar tükettiğimizi ve bu tüketimin uzun vadeli etkilerini gerçekten bilmiyoruz. Burada, gastrointestinal sağlık ve gelişimi anlamanın anahtarı olan bu etkilerden bazılarını gösterebildik."

Bulguya rağmen bilim insanları henüz bu nanopartiküllerin kullanımına son verilmesi çağrısında bulunmuyor.

Tako, "Elde ettiğimiz bilgilere dayanarak, sadece farkında olmayı öneriyoruz," diyor. "Bilimin bulgularımıza dayanarak daha fazla araştırma yapması gerekiyor. Biz tartışma için kapıyı açıyoruz."

Nanopartiküller gıda boyalarında stabilitelerini, çözünürlüklerini ve renk yoğunluklarını artırmak için kullanılır. Gıda renklendirici nanopartiküller, renk partiküllerinin boyutunun nano ölçek aralığına, tipik olarak çapı 1 ila 100 nanometre arasına düşürülmesiyle yapılır.

Nanopartiküller daha büyük partiküllerden daha geniş bir yüzey alanına sahiptir, bu da onları daha reaktif hale getirir ve gıdada dağılma yeteneklerini geliştirir. Nanopartiküllerin bir araya toplanma veya gıda ürününden ayrılma olasılığı daha düşük olduğundan, bu gelişmiş dağılım daha iyi renk stabilitesi sağlar.

Stabiliteye ek olarak, nanopartiküller gıda renklerinin yoğunluğunu da artırabilir. Bunun nedeni, partiküllerin daha küçük boyutlarının ışıkla daha verimli bir şekilde etkileşime girmelerini sağlayarak daha canlı ve yoğun renkler ortaya çıkarmasıdır.

Bununla birlikte, nanopartiküllerin gıdalarda kullanımının potansiyel sağlık etkileri konusunda endişelere yol açtığını belirtmek önemlidir. Sonuç olarak, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) gibi düzenleyici kurumlar, gıda üreticilerinin kullandıkları nanopartiküllerin tüketim için güvenli olduğuna dair kanıt sunmalarını şart koşmaktadır.

Araştırma Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edilmiştir.

CORNELL ÜNİVERSİTESİ, 13 Mart 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 05.04.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: "Food-Grade Metal Oxide Nanoparticles Exposure Alters Intestinal Microbial Populations, Brush Border Membrane Functionality and Morphology, In Vivo (Gallus gallus)", Jacquelyn Cheng, Nikolai Kolba, Alba García-Rodríguez, Cláudia N. H. Marques, Gretchen J. Mahler ve Elad Tako, 9 Şubat 2023, Antioxidants. DOI: 10.3390/antiox12020431


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.



Seçkin Deniz Twitter Akışı