3 Mart 2023 Cuma

SA10066/MT138: Gandhi Gambiti; Hindistan'da Muhalefet Modi'ye Karşı Zafere Yürüyebilir mi?

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Sonia Gandhi üzerine yazdığı biyografinin yanı sıra Hindistan'daki Kongre partisinin yükselişi ve düşüşüne odaklanan "24, Akbar Road" adlı kitabın çok satan yazarı, gazeteci ve siyasi yorumcu Rasheed Kidwai'ye aittir ve Hindistan'daki Modi iktidarına yönelik, Hindistan Ulusal Kongresi Başkan yardımcısı, Lok Sabha üyesi, Hindistan Gençlik Kongresi ve Ulusal Öğrenciler Birliği Başkanı ve Hindistan Parlamentosu üyesi, satanist Trinity College mezunu, Rajiv Gandhi ve Sonia Gandhi'nin oğlu Rahul Gandhi liderliğindeki muhalif yürüyüşe odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 03.03.2023, Sonsuz Ark

The Gandhi Gambit; March to Victory Against Modi?

"Rahul Gandhi, gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde destek toplamak için ülke çapında bir yürüyüş düzenledi. Görevdeki başbakanı devirebilecek mi?"

Hindistan hakkında ne düşünürseniz düşünün, bunun tam tersinin de doğru olduğu sık sık söylenir. Bu paradoks en çok, eyalet ve belediye seçimleri döngüsünün muhalefet için sürprizler ve zaferler elde etmeye devam ettiği siyasi arenada görülebilir. 


Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde, Hindistan Ulusal Kongresi tarafından düzenlenen kitlesel bir yürüyüş olan Bharat Jodo Yatra sırasında bir Rahul Gandhi maketi görülüyor. (Pradeep Gaur/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Başbakan Narendra Modi, memleketi Gujarat'ta yapılan son genel seçimlerde Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) üst üste yedinci kez zafer kazanmasından da anlaşılacağı üzere popülerliğini korurken, muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi ya da kısaca Kongre Partisi, seçmenlerinin %96'sını Hinduların oluşturduğu Himachal Pradesh'te BJP'yi mağlup etmeyi başardı. Ulusal başkent Yeni Delhi'de de Aam Aadmi Partisi, Delhi Belediye Şirketi olarak bilinen seçilmiş belediye organında BJP'nin 15 yıllık iktidarına son verdi.

Ülke Mayıs 2024'te yapılması planlanan 18. genel seçimlere hazırlanırken, 137 yıllık Kongre partisinin başını çektiği Hindistan'daki ana siyasi muhalefet, kampanyalarına destek toplamak için 2,260 millik iddialı ve zorlu bir yaya yürüyüşü başlattı. Kongre partisinin eski başkanlarından, ülkeye üç başbakan ve birçok önemli siyasetçi kazandıran Nehru-Gandhi ailesinin beşinci kuşaktan torunu Rahul Gandhi, "Bharat Jodo Yatra" ("Hindistan'ı Birleştir Yürüyüşü") adı verilen yürüyüşe liderlik ediyor.

Sanskritçe'de padayatra olarak adlandırılan yaya yürüyüşleri Hindistan'da hem manevi hem de başka açılardan büyük önem taşımaktadır. Tapınaklar ya da nehirlerin birleştiği noktalar gibi kutsal yerler her yıl binlerce hacıyı kendine çekerken, Mahatma Gandhi'nin (Rahul ile akrabalığı yoktur) önderlik ettiği 1930 Dandi Yürüyüşü Hindistan'ın İngiliz yönetiminden kurtulma mücadelesinde ilham verici bir dönüm noktası olmuştur. Mahatma, 78 seçilmiş müridiyle birlikte 24 günde 240 mil yol kat etmiştir. Tuz vergisine karşı direniş, "ahimsa" ("şiddetsizlik") ve "satyagraha "nın (bir tür sivil itaatsizlik) önemi gibi acil ve uzun vadeli kaygılar konusunda farkındalık yaratan yürüyüşe 75.000'den fazla kişinin katıldığı söylenmektedir.

Bu tür padayatralar ya da kısaca yatralar, birçok liderin kitlelerle bağlantı kurmasına yardımcı olmuştur. 1990'ların başında başbakan olan sosyalist Chandra Shekhar 1983 yılında ülke çapında bir yatraya çıkmıştı. "Chandra Shekhar: İdeolojik Siyasetin Son İkonu" adlı kitapta yazarlar Harivansh ve Ravi Dutt Bajpai, bir yaya yürüyüşünün ardındaki motivasyonun kitlesel seferberlik olduğunu açıkladılar. "Temel öneri," diye yazıyorlar, "Bütün Muhalefet liderleri arasında, sıradan insanların güvenini geri kazanmak için bir padayatra üstlenmenin zorluklarını üstlenebilecek tek kişinin Chandra Shekhar olduğuydu... Tüm Hintli politikacılar arasında [dönemin başbakanı] Indira Gandhi'nin tüm Hindistan'ı kapsayan bir varlığı vardı ve padayatra Chandra Shekhar'ın Bayan Gandhi'ye karşı ülke çapında kabul edilebilirlik kazanmasına yardımcı olacaktı."

Bir başka başarılı yürüyüşçü de 1983 yılında Andhra Pradesh eyaletinde iktidara gelen aktör-siyasetçi N.T. Rama Rao'dur. Sağ kanat ikonları Lal Krishna Advani ve Dr. Murli Manohar Joshi de yatralara çıktılar - BJP son kazanımlarını geliştirmeye ve kendisini uygulanabilir bir ulusal alternatif olarak yansıtmaya çalışırken 1990 ve 1991'de sırasıyla Rath Yatra ve Ekta Yatra.

Rahul Gandhi'nin Bharat Jodo Yatra'sı 8 Eylül'de Hindistan'ın güney ucundaki Kanyakumari'de başladı ve bugün kuzeydeki Keşmir'in Srinagar kentinde sona eriyor. 30 Ocak, Mahatma Gandhi'nin 1948 yılında, ülkenin bir önceki yıl bölünmesinin ardından bir Hindu radikal tarafından öldürülmesinin yıldönümüdür. Pek çok siyasi yorumcu ve gözlemciye göre Rahul için yatranın asıl getirisi popülaritesindeki artış oldu. Ancak bunun Kongre partisi için oya dönüşüp dönüşmeyeceğini zaman gösterecek.

Siyasi açıdan yatra, partinin günlük işlerinin bir kenara bırakılması nedeniyle Kongre örgütüne ağır bir darbe vurdu. Örneğin, Kongre partisinin iktidarda olduğu birkaç eyaletten biri olan Rajasthan'da liderlik, başbakan Ashok Gehlot'un yerini dolduramadı. Benzer şekilde Tüm Hindistan Kongre Komitesi (AICC) sekretaryasındaki tüm önemli atamalar da askıya alınmış durumda. Yeni seçilen Kongre Başkanı Mallikarjun Kharge, tecrübeli bir lider olmasına rağmen karar alma konusunda temkinli davranıyor. 

Yeni Kongre Çalışma Komitesinin seçileceği Şubat ayındaki AICC genel kurulundan sonra ve Mayıs ayında kendi eyaleti Karnataka'da yapılacak meclis seçimlerinin ardından Kharge için işler düzelebilir. Bu arada, Rahul'un yatra ile meşgul olması nedeniyle hiçbir şey hareket etmiyor gibi görünüyor.

Rajasthan'dan gelen raporlar Gehlot ile Kongre lideri Sachin Pilot arasındaki rekabetin eyaletteki en güçlü konu olduğunu gösteriyor. Gehlot, geçtiğimiz Eylül ayında partinin eyalet meclisi üyeleriyle bir toplantı yapmayı reddetmesinin ardından Gandhi'lerle arası açılan bir lider olarak görülüyor. Dahası, komşu Gujarat eyaletindeki cılız katılımı BJP'nin tüm zamanların en yüksek zaferini kazanmasına neden oldu. Gehlot ve Pilot'un birbirlerine yönelik kamuoyu önündeki saldırıları Rahul'un Bharat Jodo Yatra'daki başarılarını gölgede bırakıyor. Bu da önemli bir soruyu gündeme getiriyor: Rahul ve Kharge parti liderliğini birleştiremezlerse ülkeyi nasıl yönetebilirler?

Kongre'deki bir diğer endişe de Rahul'un Yogendra Yadav, Medha Patkar ve diğerleri gibi sol eğilimli yurttaş grupları üyeleriyle güçlerini birleştirmiş olması. Hindistan'ın 21 eyaletinden 150'den fazla sivil toplum örgütü Rahul'un Bharat Jodo Yatra'sının bir parçası. Geçmişte bu tür ittifaklar, 2004-2014 yılları arasında Ulusal Danışma Konseyi'nin (dönemin Başbakanı Dr. Manmohan Singh'e danışmanlık yapan sivil toplum örgütleri, bürokratlar ve sanayicilerden oluşan bir organ) Kongre partisinin hükümete rehberlik etme kabiliyetini zayıflattığı dönemde olduğu gibi büyük bir rol oynamıştır. Sivil toplum kuruluşlarının desteği Rahul'un profilini yükseltmeye yardımcı olsa da, göreve seçilmeleri halinde partinin etkisine pahalıya mal olabilir.

Bu arada Modi'nin BJP'si, kalkınma projeleri, çoğunlukçuluk, milliyetçilik ve "garib-kalyan melas" ("refahçılık") yoluyla ülkenin Dalit (ezilen kastlar, "dokunulmazlar" olarak kabul edilir) ve kabile seçmenlerine ulaşarak partinin sosyopolitik tabanını değiştirmeye çalıştı. Siyaset bilimci ve İndolog Christophe Jaffrelot'nun gözlemlediği üzere Modi 2014'ten bu yana halktan biri imajını geliştirerek yoksul Hindulardan önemli bir seçmen desteği elde etti. Jaffrelot, "Populist Welfarism in India" (Hindistan'da Popülist Refahçılık) adlı kitabında, "Bu strateji iki boyutu bir araya getiriyordu: Birincisi Modi'nin kişisel geçmişine ve şefkatli tarzına dayanıyordu; ikincisi ise herhangi bir parasal transfer anlamına gelmeyen, ancak Başbakan Modi'nin yoksulları önemsediğini göstermesi gereken refah programlarında ifadesini buluyordu" diye yazdı: Modi Yoksullarla Nasıl İlişki Kuruyor?"

Hindistan'ın İngiliz Raj'ına karşı verdiği özgürlük mücadelesini kazanan ve ardından bağımsızlığını yeni kazanan ülkeyi 1977'ye kadar kesintisiz yöneten Kongre partisi, Modi'nin juggernaut'u ile mücadele ediyor. Merhum Jawaharlal Nehru, kızı Indira ve torunu Rajiv'in liderliğinde Kongre, büyük bir çadır partisi olarak tasarlanmıştı. On yıllar boyunca gücü, sabit bir ideolojisinin neredeyse hiç olmamasıydı. Sonunda bu geri tepti ve 2014 ve 2019'da Modi ve BJP karşısında arka arkaya iki yenilgiyle sonuçlandı.

Modi hükümeti Ağustos 2019'da Jammu ve Keşmir'in uzun süredir devam eden özel statüsünü iptal ettiğinde Kongre partisi içindeki bölünmüşlük bir kez daha ortaya çıktı. Parti çizgisi değişikliklere karşı çıktı ancak Kongre'nin Hindistan Parlamentosu'nun üst kanadındaki baş kırbacı Bhubaneshwar Kalita da dahil olmak üzere birçok parti lideri bu tutumu protesto etmek için istifalarını sundu. Kalita, Kongre'nin eyalete yarı özerk statü tanıyan 370. Maddenin kaldırılması konusundaki tutumunun "halkın duygularına aykırı" olduğunu söyledi ve partinin "siyasi intihara kararlı" göründüğünü iddia etti.

Yine de çok sayıda Kongre aktivistinin partinin Pakistan karşıtı mirasıyla gurur duyduğu ve Rahul'un büyükannesi İndira'yı 1971'de Pakistan'ı bölerek Bangladeş'in kurulmasına yol açtığı için takdir ettiği de bir gerçek. Ardından 1987'de Hindistan birlikleri Pakistan sınırına yığınak yaparken Rahul'un babası Rajiv (o zaman başbakandı) İslamabad'ı savaşla tehdit etti. Kongre liderliğindeki Birleşik İlerici İttifak döneminde, dönemin dışişleri bakanı K. Natwar Singh Pakistan'a "kanlı bir burun" verme sözü verdiğinde yine sert sözler sarf edildi.

Rahul 2012 yılında İndira'yı Pakistan'ı parçaladığı için takdir etmişti. Uttar Pradesh, Badaun'da seçmenlere "Ben asla geriye gitmeyen, sözünden dönmeyen bir aileye mensubum" dedi. "Biliyorsunuz ki ailemin herhangi bir üyesi bir şey yapmaya karar verdiğinde onu yapar. İster özgürlük mücadelesi olsun, ister Pakistan'ın bölünmesi ya da Hindistan'ın 21. yüzyıla taşınması." Bugün Rahul, ailesinin zorluklar karşısında geri adım atmama mirasını ileriye taşımak ve partisinin düşen servetini yeniden canlandırmak gibi ikili bir görevi üstlenmiş durumda.

Rahul, yatra boyunca Modi'nin Çin politikasını hedef aldı, hatta hükümetin Pekin'in Çin-Hindistan sınırındaki eylemlerini askeri ve diplomatik olarak kontrol altına almadaki başarısızlığına ilişkin iğnelemelerle sinirleri gerdi. Üst düzey bakanlar Rahul'u Hint askerlerini aşağılamak ve hassas ulusal güvenlik konularını siyasileştirmekle suçladı. Örneğin BJP ulusal başkanı J.P. Nadda, Rahul'un Çinli askerlerin Arunachal Pradesh eyaletinde Hintli askerleri dövdüğü yönündeki haberini sorguladı. "Silahlı kuvvetlerimiz fedakarlık, cesaret ve yiğitlik timsalidir. Ulusumuz ne zaman bir krizle karşı karşıya kalsa, ordumuz ülkeye hizmet etmek için önden gitmiştir. Rahul Gandhi, son derece kınanabilir ve affedilemez sözler sarf ederek silahlı kuvvetlerimizin moralini bir kez daha düşürmüştür," dedi.

Benzer şekilde Hindistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Anurag Thakur da Rahul'un açıklamasına şaşırmadığını zira "Hindistan ve Çin ordusu arasında 2017 Doklam çatışmaları sırasında bile Rahul'un Yeni Delhi'de 'Çinli yetkililerle çorba içerken' görüldüğünü" söyledi. "O [Rahul] ve Kongre'nin Hint ordusuna inancı yok gibi görünüyor. Ancak bizim ordumuza inancımız tam."

Bu eleştiriler karşısında Rahul yılmadı. Bharat Jodo Yatra'nın Delhi ayağı sırasında aktör-politikacı Kamal Haasan'a "İçeriden saldırıya uğrayabilirsiniz. Siber saldırılarla karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla 21. yüzyılda küresel bir bakış açısına sahip olmak gerekiyor. İşte bu noktada hükümet tamamen yanlış hesap yaptı."

Çin'e atıfta bulunan Rahul, "Sınırda neler olup bittiğini sürekli duyuyoruz. İşin gerçeği Çin topraklarımızın yaklaşık 1,240 milini ele geçirmiş durumda. Açıkçası biz hiçbir şey söylemedik. Ordu bizim bölgemizde oturduklarını söyledi. Başbakan kimsenin gelmediğini söyledi. Bu Çin'e çok net bir mesaj gönderiyor. ... Ve mesaj şu: 'İstediğimizi yapabiliriz ve Hindistan karşılık vermeyecek,' değil mi?"

Ancak Rahul'un sınır boyunca yaşandığı iddia edilen saldırılara odaklanmasının bir de öteki yüzü var. İster 1962 Çin-Hindistan çatışması, ister 1965 Hindistan-Pakistan savaşı ya da 1999 Kargil çatışması olsun, bu çatışmaları takip eden her seçimde seçmenler, o günkü iktidar partisinin bazı ihmallerini büyük ölçüde görmezden geldi ve hükümet karşıtı bir duygu belirginleşmedi.

Çin aynı zamanda Kongre'nin Aşil topuğu olmuştur. Çin'den bahsedilmesi, Nehru'nun başbakanlığındaki Hindistan'ın askeri ve bölgesel gerilemeler yaşadığı 1962 fiyaskosunun anılarını canlandırma potansiyeline sahip. Rahul'un 1971'de Pakistan'la yaşanan savaşa odaklanması ve Pekin'in İslamabad'a verdiği açık desteğe rağmen İndira'nın bu ülkeyi nasıl ikiye bölmeyi başardığını hatırlaması daha yerinde olurdu.

Rahul, yatra sırasında yaptığı konuşmalarda yerel, siyasi konulardan ziyade daha geniş temalar üzerinde konuşmayı tercih etti ve acil seçim hesaplarından bağımsız yeni bir siyasi eylem tüzüğü oluşturmaya çalıştı. Örneğin, Rahul yürüyüşünün bir noktasında şunları söyledi: "Yatra'nın amacı Hindistan'ı birleştirmektir. Bu yatraya Kanyakumari'den başladığımızda, nefretin silinmesi gerektiğini düşündüm. Aklımda bu ülkede nefretin her yerde olduğu vardı. Ancak yürümeye başladığımda, [gerçeğin] farklı bir şey olduğu ortaya çıktı. Yirmi dört/yedi Hindu-Müslüman nefreti yayılıyor. Ama gerçek bu değil. Bu ülke bir bütündür. Lakh [yüz binlerce] insanla tanıştım. Hepsi birbirini seviyor. O zaman soru şu: Neden nefret yayılıyor?"

Rahul yatra sırasında Modi hükümetini ekonomi ve işsizlik konusunda da eleştirdi. Modi yönetiminde iki Hindistan olduğunu söyledi: biri çiftçiler, işçiler, küçük işletme sahipleri, işsiz gençler ve milyonlarca insan, diğeri ise ülkenin servetinin "yarısını" elinde tutan "100 kişi". Kurumsal Hindistan tarafından elde edilen kârın %90'ının 20 şirketin elinde olduğunu iddia etti. Oxfam'ın Hindistan'da servetin eşitsiz dağılımına ilişkin son raporuna atıfta bulunan Rahul, 2021 yılında ülkenin en tepesindeki %1'lik kesimin toplam servetin %40'ından fazlasına sahip olduğunu belirterek Modi'nin "ülkenin yoksullarından alıp yandaş kapitalist dostlarına verdiğini" iddia etti.

Rahul kendisini bir güç sahibi olarak değil, gücün bir emanetçisi olarak görüyor ve partideki meslektaşlarının çoğunun güç tuzaklarından uzak durmasını bekliyor. Bu beklenti, en yakın çalışma arkadaşlarından bazılarının diğer siyasi partilere, özellikle de ideolojik olarak karşıt BJP'ye göç etmesiyle sonuçlandı. Rahul siyasi bağlılıkların son derece işlemsel olduğunu ya anlamadı ya da anlamak istemiyor.

Buna rağmen ve Rahul'un yatrası sona ererken, Rahul'un aleyhtarları ve iyi dileklerini iletenler arasında, Gandhi'nin soyunun 2004 yılında başlayan siyasi yolculuğunda nihayet bir amaç, azim ve umut belirtileri gösterdiğine dair giderek artan bir fikir birliği var.

Siyasi açıdan yatra ezber bozan bir etkinlik olmayabilir ama Rahul'u (BJP'nin özenle kurguladığı "pappu" yani acemi olduğu söylemine karşı) konuşabilen, kitlelerin arasına karışabilen ve M. K. Stalin'den (Tamil Nadu başbakanı) Raghuram Rajan'a (Hindistan federal bankasının eski başkanı) Aaditya Thackeray'e kadar bir dizi siyasetçi ve ünlünün desteğini alabilen güvenilir bir siyasetçi olarak kabul ettirmeyi başardı. K. Stalin (Tamil Nadu başbakanı) ve Raghuram Rajan'dan (Hindistan federal bankasının eski başkanı) Mumbai'deki genç ve etkili Shiv Sena lideri Aaditya Thackeray'e ve aktörler Haasan ve Swara Bhaskar'a kadar.

Bununla birlikte, Bharat Jodo Yatra doğru bir imaj yaratabilirken, içerik bakımından yetersizdir. Hindistan'ın ilk turda seçilen parlamenter sisteminde siyasi partilerin koltuk ve seçim kazanması gerekiyor. Gümüş madalya yoktur. Rahul'un yürüyüşü bir kalabalığı çekmiş ve parti kadrolarını heyecanlandırmış olabilir, ancak bunu ölçmenin başka bir yolu yok. Anketçiler Rahul'un "iyi niyeti" oya dönüştürebileceği konusunda kuşkulular.

2014 yılında Kongre oyların %19,3'ünü kazanırken, bu oran 2019'da çok az bir artışla %19,5'e yükselmiştir. Aynı dönemde BJP'nin oy oranı ise %31'den %38'e yükselmiştir. Anketör C-Voter tarafından yapılan son bir ankete göre Rahul'un onaylanma oranı %31'dir. Yatra'dan önce Rahul'un popülerlik oranının %29 olduğu iddia ediliyordu. Görünüşe göre Rahul Ekibi Kongre'nin oy oranı ile Rahul'un onaylanma oranı arasındaki farkı kapatmaya çalışıyor. Yatranın istenen etkiyi yaratıp yaratmadığını söylemek için henüz çok erken.

Kongre partisinin yeniden canlanma şansı, 2024'teki genel seçimler öncesinde, bu yıl seçim yapılacak 10 eyaletteki seçim kaderiyle yakından bağlantılı. Bu eyalet seçimleri Modi ve özellikle de Kongre partisi için bir turnusol testi olacak. BJP yönetimindeki Karnataka ve Kongre yönetimindeki Rajasthan'dan gelen raporlar bir rejim değişikliğine işaret ederken, Kongre partisinin Madhya Pradesh'i BJP'nin pençesinden kurtarıp kurtaramayacağı ya da Modi'nin Diğer Geri Kalmış Sınıflar (sosyal açıdan dezavantajlı kastları sınıflandırmak için kullanılan resmi bir hükümet terimi) ve kabileler arasındaki erişiminin Kongre başbakanı Bhupesh Baghel'in Chhattisgarh'daki rejiminin yenilgisine yol açıp açmayacağı görülecek.

Kongre ve diğer muhalefet partilerinin kaderi de 543 parlamento sandalyesinin yarısını kazanmaları gereken 2024 genel seçimlerine bağlı - zorlu ama başa çıkılamaz bir sayı değil. Hindistan seçim modeli, bir siyasi partinin ya da partiler koalisyonunun doğrudan seçilen parlamenterler arasında basit bir çoğunluk elde etmesini ve bunların da beş yıllık bir dönem için başbakanlarını seçmesini gerektiriyor.

Dört kritik eyalette - Batı Bengal, Bihar, Maharashtra ve Karnataka - BJP liderliğindeki Ulusal Demokratik İttifak 2019'da sandalyelerin %78'ini kazanarak son derece başarılı oldu. Ancak Bihar ve Maharashtra'daki bölgesel müttefiklerin BJP'den ayrılması da dahil olmak üzere daha sonraki siyasi gelişmeler yeni bir senaryo yarattı. BJP'nin bu dört eyalette koltuklarının yarısını kaybetmesi halinde 272'lik basit çoğunluk uzak bir hayal, "khichdi" ("gökkuşağı koalisyonu") hükümeti ihtimali ise gerçeğe dönüşecek.

Kongre partisinin bir rakip olabilmesi için Kerala, Chhattisgarh, Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh, Assam, Karnataka, Uttarakhand, Himachal Pradesh ve partinin doğrudan BJP ile rekabet ettiği ya da BJP'nin geleneksel olarak güçlü olduğu diğer birkaç eyalette 100 ya da daha fazla sandalye kazanması gerekiyor.

Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde birbirine zıt tarzlarda yarışılacak. Modi Ekibi, başbakanın kişisel reytinglerinden, büyük projelerinden, COVID-19'un büyük aşılama programı bağlamında ele alınmasından, diplomatik cephedeki başarılarından ve Ayodhya'daki Ram Tapınağı (2019'da Yüksek Mahkeme tapınağın yapılmasına karar verene kadar Hindular ve Müslümanlar arasında tartışmalı olan bir alana inşa edilecek) gibi duygusal konulara olan güveninden tam olarak yararlanacaksa, Kongre ve müttefikleri savaşı bölgesel oyuncuların hakim olması beklenen eyaletlere taşımaya hazırlanıyor.

Mamata Banerjee, Nitish Kumar, Uddhav Thackeray, Sharad Pawar, M. K. Stalin, Naveen Patnaik, H. D. Kumaraswamy, N. Chandrababu Naidu ve Akhilesh Yadav gibi bölgesel liderler parlamentodaki koltuklarını korumayı başarırlarsa, Kongre Hindi-kuşağı eyaletlerinin çoğunda ve kuzeydoğuda başarılı olma potansiyeline sahiptir. Bu Kharge'nin yılı olabilir. Rahul, "Hath se Hath Jodo Abhiyan" ("El Ele Hareketi") başlığı altında bir sonraki yürüyüşüyle meşgul olurken, Kharge bölge liderleriyle görüşmeler yapmak için bir fırsat ve sorumluluğa sahip olacak.

Bharat Jodo Yatra'nın Rahul'u 2024 genel seçimleri için başbakan adayı konumuna yükseltmesi pek olası değil ancak Kongre lideri ekonomik eşitsizlik, toplumsal kutuplaşma ve siyasi otoriterlik gibi toplumun neredeyse tüm kesimlerinde ilgi gören temel konularda kamuoyunun farkındalığını arttırdı. Bu ona seçimlerde önemli bir rol oynaması için ahlaki otorite sağlayabilir. Oylara dönüşebilir mi? Karnataka eyalet meclisi seçimlerinin yapılacağı Mayıs 2023'te bunun etkisini bekleyip görmemiz gerekecek.

Rasheed Kidwai, 30 Ocak 2023, The New Lines

(Rasheed Kidwai gazeteci, siyasi yorumcu ve Sonia Gandhi üzerine yazdığı biyografinin yanı sıra Hindistan'daki Kongre partisinin yükselişi ve düşüşüne odaklanan "24, Akbar Road" adlı kitabın çok satan yazarıdır.)


Mustafa Tamer, 03.03.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı