1 Şubat 2023 Çarşamba

SA10032/MT129: Alzheimer'ın Gizemi Çözüldü: Beyin ve Omurilik Sıvısındaki "Kızgın" Bağışıklık Hücreleri Suçlu Olarak Tanımlandı

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bilim insanları Alzheimer hastalığı gibi bilişsel bozukluklarda beyin omurilik sıvısının rolünü keşfetti."


Alzheimer’s Mystery Solved: “Angry” Immune Cells in Brain and Spinal Fluid Identified As Culprit

Beyin ve omurilik sıvısındaki bağışıklık hücreleri yaşlandıkça düzensizleşir ve 'biraz kızgın' hale gelir.

  • Beyin omurilik sıvısı bağışıklık sistemi bilişsel bozukluğu olan bireylerde büyük ölçüde değişiyor.
  • Keşif potansiyel olarak beyin iltihabını tedavi etmek için kullanılabilir. 
  • Önemli beyin bağışıklık sisteminin ilk kapsamlı analizi.

Baş Ağrısı, Ağrı, Beyin, Boyun, Omurilik İllüstrasyonu

Üç kiloluk beyninizin ağır hissetmemesinin nedeni, beyninizin ve omuriliğinizin içinde ve çevresinde akan beyin omurilik sıvısı (BOS) rezervuarında yüzmesidir. Beyniniz ve kafatasınız arasındaki bu sıvı bariyer, beyninizi başınıza alacağınız bir darbeden korur ve beyninizi besinlerle yıkar.

Ancak BOS'un daha az bilinen bir başka kritik işlevi daha vardır: beyne bağışıklık koruması da sağlar. Ancak bu işlev henüz yeterince araştırılmamıştır.

Cell dergisinde 13 Aralık'ta yayınlanan bir Northwestern Medicine çalışması, BOS'un Alzheimer hastalığı gibi bilişsel bozukluklardaki rolünü keşfetti. Ken ve Ruth Davee Nöroloji Bölümü'nde yardımcı doçent olan çalışmanın baş yazarı David Gate, bu keşfin nörodejenerasyon sürecine yeni bir ipucu sağladığını söyledi.

Çalışma, insanlar yaşlandıkça BOS bağışıklık sistemlerinin düzensizleştiğini ortaya koydu. Çalışmada ayrıca, Alzheimer hastalığı olanlar gibi bilişsel bozukluğu olan kişilerde, BOS bağışıklık sisteminin sağlıklı bireylerden büyük ölçüde farklı olduğu keşfedildi.

Gate, "Artık sağlıklı yaşlanma ve nörodejenerasyonla birlikte beynin bağışıklık sistemine bir bakışımız var" diyor. "Bu bağışıklık rezervuarı potansiyel olarak beyin iltihabını tedavi etmek için kullanılabilir ya da bunaması olan bireylerde beyin iltihabı düzeyini belirlemek için bir tanı aracı olarak kullanılabilir."

Gate, "Sağlıklı ve hastalıklı beynin bu önemli immünolojik rezervuarının kapsamlı bir analizini sunuyoruz" diyor. Gate'in ekibi verileri halka açık olarak paylaşıyor ve sonuçlar çevrimiçi olarak araştırılabiliyor.

Gate'in Northwestern'deki ekibi CSF'yi analiz etmek için tek hücreli RNA dizilimi adı verilen sofistike bir teknik kullandı. Katılımcıların omurgalarından CSF alarak ve bağışıklık hücrelerini izole ederek çeşitli yaşlardan 59 CSF bağışıklık sisteminin profilini çıkardılar.

Çalışmanın ilk bölümünde yaşları 54 ila 83 arasında değişen 45 sağlıklı bireyin BOS'u incelendi. Çalışmanın ikinci bölümünde ise sağlıklı gruptaki bu bulgular, hafıza testlerinde aldıkları düşük puanlarla belirlenen bilişsel bozukluğu olan 14 yetişkindeki BOS ile karşılaştırıldı.

Gate'in bilim ekibi, yaşlı sağlıklı bireylerde BOS bağışıklık hücrelerinde, hücrelerin ilerleyen yaşla birlikte daha aktif ve iltihaplı görünmesine neden olan genetik değişiklikler gözlemledi.

Gate, "Bağışıklık hücreleri yaşlı bireylerde biraz öfkeli görünüyor" diyor. "Bu öfkenin bu hücreleri daha az işlevsel hale getirerek beynin bağışıklık sisteminin düzensizleşmesine yol açabileceğini düşünüyoruz."

Gate, bilişsel engelli grupta, iltihaplı T hücrelerinin kendilerini klonladığını ve sanki bir radyo sinyalini takip ediyormuş gibi BOS ve beyne aktığını söyledi. Bilim insanları, hücrelerde anten görevi gören bir hücre reseptörünün (CXCR6) aşırı miktarda bulunduğunu tespit etti. Bu reseptör, dejenere olan beynin mikroglia hücrelerinden beyne girmek için bir sinyal - CXCL16 - alıyor.

Gate, "Dejenere olan beyin bu hücreleri aktive ederek kendilerini klonlamalarına ve beyne akmalarına neden olabilir" diyor. "Oraya ait değiller ve beyindeki hasara katkıda bulunup bulunmadıklarını anlamaya çalışıyoruz."

Gate, "gelecekteki hedefinin bu radyo sinyalini engellemek ya da antenin beyinden bu sinyali almasını engellemek olduğunu" söylüyor. "Bu bağışıklık hücrelerinin nörodejenerasyonlu beyinlere girmesi engellendiğinde ne olacağını bilmek istiyoruz."

Gate'in laboratuvarı, bu bağışıklık hücrelerinin Alzheimer gibi beyin hastalıklarındaki rolünü araştırmaya devam edecek. Ayrıca amiyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi diğer hastalıklara da yayılmayı planlıyorlar.

Bu araştırma kısmen Ulusal Yaşlanma Enstitüsü (NIA) hibesi A R01AG078713-01, 10x Genomics Erken Kariyer Araştırmacı Ödülü, Ulusal Nörolojik Hastalık ve İnme Enstitüsü K99/R00 Pathway to Independence Award NS112458-01A1, NIA R01AG045034 05, NIA tarafından finanse edilen Stanford ADRC P50AG047366 ve P30AG066515, R01AG048076, hepsi Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenmiştir.

Diğer Northwestern yazarları Natalie Piehl; Lynn van Olst, PhD; Abhirami Ramakrishnan; Victoria Teregulova; Brooke Simonton; ve Ziyang Zhang'dır.

NORTHWESTERN ÜNİVERSİTESİ, 26 Aralık 2022, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 01.02.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: "Sağlıklı beyin yaşlanması ve bilişsel bozukluk sırasında beyin omurilik sıvısı bağışıklık düzensizliği" Natalie Piehl, Lynn van Olst, Abhirami Ramakrishnan, Victoria Teregulova, Brooke Simonton, Ziyang Zhang, Emma Tapp, Divya Channappa, Hamilton Oh, Patricia M. Losada, Jarod Rutledge, Alexandra N. Trelle, Elizabeth C. Mormino, Fanny Elahi, Douglas R. Galasko, Victor W. Henderson, Anthony D. Wagner, Tony Wyss-Coray ve David Gate, 13 Aralık 2022, Cell. DOI: 10.1016/j.cell.2022.11.019


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.





Seçkin Deniz Twitter Akışı