18 Kasım 2022 Cuma

SA9934/SD2601: Elon Musk'ın İfade Özgürlüğüne Karşı Gizli Savaşı

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 'A Cultural History of Law in the Modern Age-Modern Çağda Hukukun Kültürel Tarihi' kitabının (Danielle Celermajer ile birlikte) ortak editörü, New York Hukuk Fakültesi Hukuk profesörü ve Görsel İkna Projesi direktörü Richard K. Sherwin'a aittir ve Elon Musk'ın sosyal medya platformu Twitter'ı satın alması sonrası olacak olanlara odaklanmaktadır. 27 Ekim 2022'de Twitter'ı satın alan Elon Musk'ın hakim küresel güçlerden bağımsız olduğunu düşünmemizi sağlamaya çalışan bu tür analizler, egemen güçlerin özgürlük ve denetim çelişkilerinin nasıl yansıdığını göstermesi açısından iyi bir örnek olarak incelenebilir. Twitter hesabındaki açıklama kısmını değiştirerek 'Chief twit' (Twitter şefi) ifadesini yazan Elon Musk'ın 'kent meydanı' vurgusu muhtemelen bu türden analizlerin saldırılarına verilmiş bir cevaptır: 'Twitter'ı neden satın aldığım ve reklamcılık hakkında ne düşündüğüm hakkında çok fazla spekülasyon yapıldı. Çoğu yanlış çıktı. Twitter'ı satın almamın nedeni, geniş bir inanç yelpazesinin şiddete başvurmadan sağlıklı bir şekilde tartışılabileceği ortak bir dijital kent meydanına sahip olmanın, uygarlığın geleceği için önemli olmasıdır.'  (Güncel Not: ABD'de 7 Demokrat Senatör, ABD Federal Ticaret Komisyonuna (FTC) yazdıkları mektupta, Elon Musk'ın satın almasının ardından Twitter'ın soruşturulması için mektup yazdı. 18.11.2022, BloombergHT )
Seçkin Deniz, 18.11.2022, Sonsuz Ark 

Elon Musk’s Covert War on Free Speech

"Elon Musk'ın "özgür konuşma mutlakiyetçiliği" savunması temelde düzmecedir. Milyarder kültür savaşçısının şu anda isteksizce Twitter'ı satın alması gerçekleşirse, platform, derin sahtekarlıklar, yavan propaganda, şiddet çağrıları, doxing ve diğer liberal olmayan konuşma karşıtı eylemler de dahil olmak üzere zehirli dezenformasyonla dolup taşacak.

1897'de Amerikan gazetesi patronu William Randolph Hearst, Küba Bağımsızlık Savaşı'nı ele alması için illüstratör Frederic Remington'u gönderdi. Remington "savaş olmayacak" dediğinde, Hearst'ün telgraf çektiği iddia edildi: "Sen resimleri ver, ben de savaşı sağlayacağım."

İyi bilinen bir ahlaka sahip eski bir hikaye: Zenginlik güç verir ve güç, daha fazla güç için bir özlem yaratır. Bilinen bir sonuç şöyledir: Kitle iletişim araçlarını kontrol eden, gerçekliğin nasıl inşa edildiğini ve aktarıldığını kontrol eder.

Hearst'ün zamanından bu yana kitle iletişim araçları değişti, ancak plütokratların davranışları değişmedi. Twitter'ı kendi işlerini tanıtmak için oldukça etkili bir şekilde kullanan Elon Musk, platformun çağdaş kamusal yaşamda önemli bir etkiye sahip olduğunu kabul ediyor. O zamandan beri platformu satın almak için imzaladığı anlaşmadan sıyrılmaya çalışsa da, anlaşmaya uymaktan başka seçeneği olmayabilir. Her halükarda, şirketin mülkiyetini sürdürmek için belirtilen nedeni dikkate almaya değer.

26 Mart 2022'de Musk, "Twitter'ın fiili kamu kent meydanı olarak hizmet ettiği göz önüne alındığında", "özgür ifade ilkelerine bağlı kalmamak demokrasiyi temelden baltalıyor." demişti.

Şirketi satın almaya karar verirken, bir hafta kadar sonra şöyle bir açıklama yaptı: "Ekonomiyi hiç umursamıyorum… benim güçlü, sezgisel anlayışım, azami derecede güvenilen ve geniş ölçüde kapsayıcı bir kamu platformuna sahip olmanın medeniyetin geleceği için son derece önemli olduğudur."

Ve bu yüzden, kendini bir “özgür konuşma mutlakçısı” olarak tanımlayan Musk, Twitter'ın eski ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Temsilcisi Marjorie Taylor Greene gibi politikacıların, ifade özgürlüğü adına kanıtlanabilir yalanlar ve dezenformasyon yaymak için platformu kullanmasını yasaklayan politikalarını tersine çevirerek toplumun kamusal alanını kurtardığını iddia ediyor.

Musk'ın "mutlak konuşma özgürlüğü" çağrısı, soyut olarak kulağa yeterince basit gelebilir, ancak sonuçları rahatsız edicidir. Örneğin, Musk'ın ifade özgürlüğü anlayışı, komplo teorisyeni Alex Jones'un pervasız ve yaralayıcı yalanlarını savunmasını doğrulayacaktır, buna 2012 Newtown okul katliamında bir silahlı adamın 26 kişiyi öldürdüğü (20'si altı ve yedi yaşındaydı) “kriz aktörleri” tarafından sahnelendiğine dair çirkin iddiası da dahildir. Bir Connecticut mahkemesi kısa bir  zaman önce bu görüşü reddetti ve Jones'a Newtown kurbanlarının ailelerine yaklaşık bir milyar dolar ödemesini emretti.

Mahkeme haklıydı. İster söz ister eylem olsun, hiçbir özgürlük mutlak değildir. Aksine, anlamlı özgürlük, aksi takdirde onu geçersiz kılacak suistimalleri sınırlamak için temel kurallar gerektirir. Bu nedenle mal ve hizmet piyasasında dolandırıcılığa karşı yasalarımız var. Bu tür kısıtlamalar olmadan, yanlış ve aldatıcı iddialar çoğalacak ve kaçınılmaz olarak piyasa başarısızlığına davetiye çıkaran güvensizlik düzeylerini körükleyecektir.

Aynı şey fikir ve düşünce pazarı için de geçerlidir. İfade özgürlüğü, başkalarına zarar veren veya mülkiyet haklarını riske atan beyanlar vermek için kasten veya umursamazca verilen bir izin değildir. Bu nedenle, Alex Jones davasının da yansıttığı gibi, karalamaya ve kasıtlı olarak duygusal sıkıntıya yol açmaya karşı yasalarımız var. Ayrıca, yakın şiddete, yalan yere yemin etmeyi ve suç faaliyeti hakkında yetkililere yalan söylemeye teşvik etmeyi yasaklayan yasalarımız olmasının nedeni de budur.

Özgür ve adil seçimleri güvence altına almak için söylemlerde bazı sınırlamalar da gerekli kabul edilmiştir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok eyalette, oy verme yerleri, oy verme saatleri, oy pusulasının gerçekliği veya oy kullanma talimatları hakkında kasıtlı olarak yanlış bilgi yaymayı yasaklayan yasalar vardır ve görevdeki bir üye olarak durumunuz veya kampanyanızın üyelerinin durumu hakkında kanıtlanabilir şekilde yanlış iddialarda bulunamazsınız. Ve 6 Ocak 2021'de ABD Başkenti'nde iktidarın barışçıl geçişini engellemeye çalışan şiddetli kalabalığın katılımcılarının cezai kovuşturmasının açıkça ortaya koyduğu gibi, popüler olmayan siyasi görüşlere sahip olma özgürlüğü, şiddetli ayaklanma hakkı vermez.

Mevcut içerik denetimi politikalarına rağmen, sosyal medya platformları halkın güvenini sarsan ve özgür ve bilgilendirilmiş siyasi söylemin temel işlevini baltalayan dezenformasyonla dolup taşıyor. Fikir ve düşünce pazarını çökertmek için tasarlanan bu tür yıkıcı taktikler aslında “konuşma karşıtı eylemlerdir”. Tek amaçları siyasi söylemin kendisini küçük düşürmektir.

Musk, Twitter'da yapabileceği değişikliklerin bir önizlemesini zaten sundu. Seçim sahtekarlığı ve siyasi muhalifleri hakkında daha kanıtlanabilir yalanlar yaymasına izin vererek Trump'ın hesabını eski haline getirmekle başlayan şey, daha geniş anlamda Twitter standartlarının daha fazla içini boşaltması anlamına gelebilir. Musk'ın toplumun kamusal meydanını kurtaracağı iddiası temelde sahte. Derin sahtekarlıklar, yavan propagandalar, şiddet çağrıları, doxing ve diğer liberal olmayan konuşma karşıtı eylemler de dahil olmak üzere zehirli dezenformasyon tarafından istila edilmesine izin vererek dağılmasını hızlandıracak.

Richard K. Sherwin, New York, 13 Ekim 2022, Project Syndicate

(Richard K. Sherwin, New York Hukuk Fakültesi'nde Hukuk Profesörü ve Görsel İkna Projesi Direktörüdür. A Cultural History of Law in the Modern Age (Bloomsbury, 2019) kitabının (Danielle Celermajer ile birlikte) ortak editörüdür.)


Seçkin Deniz, 18.11.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı