26 Ekim 2022 Çarşamba

SA9902/MT101: Bilim İnsanları Beyin Gelişiminin Anahtarı Olan "Çöp" Genlerin Gizemini Çözdü

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bilim adamları, diğer genlerin aksine, yaşamın yapı taşları olan proteinleri kodlamayan bir gen türünün kesin işleyişini anlamaya başlıyorlar."


Scientists Unravel the Mystery of “Junk” Genes That Are Key to Brain Development

Yeni araştırmalar, uzun kodlamayan RNA'nın (lncRNA) bir alt kümesini kodlayan genlerin, temel sinir hücrelerinin gelişimini ve işlevini düzenlemek için komşu genlerle etkileşime girdiği mekanizmayı göstermektedir. Bath Üniversitesi'ndeki bilim adamları bu araştırmaya öncülük etmiştir.

Sinir Hücresi Gelişimi


Aksonal işaretleyici Tau (yeşil) ve dendritik işaretleyici MAP-2'yi (kırmızı) ifade eden farklılaşmış kortikal nöronlar. 
Kaynak: Dr. Robert Williams, Bath Üniversitesi

Genomda lncRNA'yı kodlayan genlerin yaygınlığına rağmen (tahminler insan genomunda 20.000 protein kodlayan genle karşılaştırıldığında lncRNA geni sayısı 18.000-60.000 arasında değişmektedir), bu DNA segmentleri daha önce tam olarak içlerinde bulunan protein üretimine neden olmayan bilgiler nedeniyle önemsiz olarak yazılmıştır. Bununla birlikte, bazı lncRNA'ların çöpten başka bir şey olmadığı artık açıktır ve bunlar, ciddi sinir hasarı olanların fiziksel yeteneklerini yeniden kazanmalarına yardımcı olmakta çok önemli rol oynuyor olabilirler. 

lncRNA genlerinin bir alt kümesi, lncRNA genlerinin çoğunun işlevi hala bilinmese de, gen ekspresyonunun düzenlenmesinde yer alan proteinleri kodlayan komşu genlerle beyinde birlikte eksprese edilir. Başka bir deyişle, bu lncRNA'lar ve bunların protein kodlayan komşuları için genler bir çift olarak çalışırlar. Birlikte, özellikle embriyonik gelişim ve erken yaşam boyunca beyinde hayati sinir hücrelerinin nasıl oluştuğunu ve işlediğini kontrol ederler.

Bu gen çiftlerinden birinin seviyelerinin kontrolünde yer alan düzenleyici yol, yeni araştırmada açıklanmıştır. Aktivitelerinin zamanlaması gibi, genomdaki yerleri ve miktarları da dikkatli bir şekilde koordine edilmelidir.

Bath Biyoloji ve Biyokimya Departmanından araştırmanın baş yazarı Dr. Keith Vance, "Daha önce beyindeki lncRNA için en derin işlevlerden birini tanımlamıştık ve yeni araştırmamız, bu lncRNA'nın ifadesini ve eşleştiği anahtar protein kodlayan geni koordine etmek için hareket eden önemli bir sinyal yolunu tanımlıyor." şeklinde açıklama yapıyor.

"Bu yeni araştırma, bizi sinir hücrelerinin temel biyolojisini ve nasıl üretildiğini anlamaya daha da yaklaştırıyor. Rejeneratif tıp oyunun sonu ve daha fazla araştırma ile lncRNA genlerinin beyinde nasıl çalıştığına dair daha derin bir anlayış geliştirmeyi umuyoruz.”

Vance, "Bu bilgi, kusurlu nöronları değiştirmenin ve sinir işlevini geri kazanmanın yollarını arayan bilim adamları için önemli olabilir; örneğin felç geçirmiş kişilerde" diyor.

Araştırma Biyoteknoloji ve Biyolojik Bilimler Araştırma Konseyi (BBSRC) tarafından finanse edildi ve bugün  PLOS Genetics'te yayınlandı.

Bath Üniversitesi, 21 Temmuz 2022, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 26.10.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: Ioanna Pavlaki, Michael Shapiro, Giuseppina Pisignano, Stephanie ME Jones, Jelena Telenius, Silvia Muñoz-Descalzo, Robert J. Williams, Jim tarafından "Kromatin etkileşim haritaları , nöronal hücrelerde Paupar-Pax6 ekspresyonunu koordine eden Wnt'ye duyarlı cis - düzenleyici unsurları tanımlar" R. Hughes ve Keith W. Vance, 16 Haziran 2022, PLOS Genetics . DOI: 10.1371/journal.pgen.1010230

Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.




Seçkin Deniz Twitter Akışı