16 Eylül 2022 Cuma

SA9842/SD2533: 19FortyFive: Afganistan'ın Düşüşü Kaçınılmaz mıydı? 9 Ulusal Güvenlik Uzmanına Sorduk

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin, New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Newsweek, CNN, CNBC ve siyasi yelpazedeki diğer birçok kuruluşta yazıları yayınlanan, Demokratlara ve Cumhuriyetçilere eşit uzaklıkta olan ulusal güvenlik düşünce kuruluşu Rogue States Project'in Başkanı ve CEO'su Harry J. Kazianis'e aittir ve ABD'nin Ağustos 2021'de aniden Afganistan'dan çıkışına odaklanmaktadır. Demokratik, Laik, Batılı bir devlet olarak inşa edilmek istenen Afganistan'ın yine bir imparatorluğun, Amerikan İmparatorluğunun mezarlığı olması ilginçtir.
Seçkin Deniz, 16.09.2022, Sonsuz Ark 

Was The Fall Of Afghanistan Inevitable? We Asked 9 National Security Experts

"19FortyFive en iyi dokuz uzmana basit bir soru sordu: Afganistan'ın düşüşü kaçınılmaz mıydı? İşte bize söyledikleri."

Afganistan sadece bir yıl önce olduğu gibi çökmek zorunda mıydı?

Joe Bidenhiçbir stratejisi olmadığını iddia ettiğim şekilde bu kadar çabuk çekilmek zorunda mıydı?


Fotoğraf: U.S. Army Flickr.

Beni kişisel olarak etkileyen bir şey olduğu için bu konuda çok karışık duygular içindeyim. Afganistan'a konuşlandırılan ve hayatları sonsuza kadar değişen ABD ordusunun birçok üyesini tanıyorum - bazı arkadaşlar asla eve dönmedi. Birçoğu, asla gerçekten iyileşmeyecek olan hem zihinsel hem de fiziksel hasarlarla uğraşıyor.

Bir de finansal maliyet var. Amerika, Taliban'ı yenmek, Taliban'ı uzakta tutmak ve 11 Eylül saldırılarından sonra Afgan toplumunu yeniden inşa etmeye çalışmak için trilyonlarca dolar harcadı.

Yine de, geçen yaz sadece birkaç hafta gibi görünen bir zamanda her şey alt üst oldu.

Bütün bunları akılda tutarak, 19FortyFive en iyi dokuz uzmana basit bir soru sordu: Afganistan'ın düşüşü kaçınılmaz mıydı? İşte uzman biyografileri ile bize anlattıkları ve bunun pozisyonlarda verdikleri cevaplar:

19FortyFive Katkıda Bulunan Editör James Antle III, Washington Examiner'ın siyaset editörüdür. Daha önce Daily Caller'ın yönetici editörü, American Spectator'ın yardımcı editörü ve 'American Conservative'in kıdemli yazarı olarak çalıştı. 'Devouring Freedom: Can Big Government Ever Be Stopped?' kitabının yazarıdır.

ABD'nin geri çekilmesinin ardından Batı destekli Afganistan hükümetinin çöküşü, Joe Biden'ın başkan olarak yemin ettiği ana kadar görünüşte uyardığı gibi, kaçınılmazdı.

Gerekli ve ulaşılabilir savaşın hedefleri, 11 Eylül saldırılarına karışan olabildiğince çok insanı öldürmek ve yakalamak, yeteneklerini azaltmak ve onlara sığınak sağlayan Taliban'ı cezalandırmaktı.

Terörist kırmanın aksine ulus inşa çabası, özellikle Afganistan gibi bir yerde her zaman başarısız olacaktı. Ve başarısız oldu. Kralın bütün atları ve kralın bütün adamları. Tek gerçek soru, kaosu biraz hafifletmek için herhangi bir şey yapıp yapamayacağımızdı ve geri çekildikten sonra Afganistan'a güç göndermek için kendimizi daha iyi konumlandırdık.

Biden'ın başlıca başarısızlıkları, ülkeyi her zaman görecekleri rahatsız edici görüntülere hazırlamamaktı ve Kabil'deki hükümetin ayrılmamızdan sağ çıkmak için anlamlı bir kapasiteye sahip olduğuna dair kibar kurguyu gözlemlemenin pek bir anlamı olmadığını fark etmedi. Geri çekilme, sonsuza dek sürecek savaşların karşıtları için bir zaferdi, ancak gelecekte onları neredeyse gözden düşürmek için tasarlanmış gibi görünüyordu.

Biden'ın iş onay puanları asla iyileşmedi.

Steve Balestrieri, 19FortyFive Ulusal Güvenlik Köşe Yazarı. ABD Ordusu Özel Kuvvetler Astsubayı ve Astsubay olarak, özellikle 7. SFG'de görev yaptı.

Afgan hükümetinin çöküşü, orada uzun yıllar geçirenler için kaçınılmaz görünse de, ABD ve müttefiklerimiz tarafından muhtemelen bir fark yaratabilecek çok önlenebilir birkaç hata vardı.

Birçok insan, onlarınki kadar yozlaşmış bir hükümetin başarısız olacağına inanıyordu. Geçen yılın ağustos ayında oradaki askerlerin geri çekilmesindeki fiyaskodan sonra, Başkan Biden yaptığı açıklamada aynı şeyi söyledi. Başkan, “Etkili bir nedenden dolayı imparatorlukların mezarlığı oldu: Birliğe açık değildi” dedi.

Ancak, Trump yönetiminde ulusal güvenlik danışmanı ve emekli bir LTG olan H.R. McMaster bu sözlerle alay etti. "Afganistan her zaman bir imparatorluk mezarlığı olduğu için bunun kaçınılmaz olduğunu mu söylüyorsunuz? Konuyu doğru dürüst çerçevelemiyor bile. Afganlar için Afganlarla, Taliban denen bu iğrenç terörist grubuna karşı savaşıyoruz” dedi.

Washington, eyaletlerde kendi kendini yönetmeye izin vermek yerine ülkeyi kendi imajımıza göre inşa etmeye çalıştığı için, aşırı merkezileşmiş devasa bir hükümet kurmaya çalışmak çok büyük bir hataydı. ABD, yalnızca dar bir nüfus tabanının desteğini alırken, Başkan Ghani'ye neredeyse rakipsiz bir kontrol verdi. Demokratik olma cilasına sarılmış otoriter bir sistemdi.

ABD'nin Taliban ile Doha'da yaptığı müzakereler, olayların sınırlarını belirledi. Bütünleşmiş bir ordu kurma umudu orada suya düştü. Afganlar terk edilmiş hissettiler. Belki de Taliban'ı askeri olarak yenebilecekleri seviyeye asla gelemeyeceklerdi. Buna karşılık ABD, Güney Kore'de 70 yıldan fazla zaman geçirdi.

Doug Bandow, Cato Enstitüsü'nde Kıdemli Araştırmacıdır. Başkan Ronald Reagan'ın eski bir Özel Asistanı olan Bandow Yabancı Çılgınlıklar: Amerika'nın Yeni Küresel İmparatorluğu'nun yazarı ve aynı zamanda 19FortyFive'a da Katkıda Bulunan Editördür.

Kırk yıllık iç savaştan sonra, Afganistan'ın geçen yılki çöküşü gibi bir şey, kaçınılmaz değilse de, muhtemeldi.

Amerikalılar kendi çıkarlarına hizmet etmeyen bir savaştan bıkmıştı. Afganlar, birincil kayıpların kendilerinin olduğu savaştan bıktı.

2001 yılının sonlarında ABD, El Kaide'yi mahvetti ve Taliban'ı iktidardan uzaklaştırdı. Ancak Orta Asya'da liberal bir toplum ve Batı tarzı bir demokrasi yaratmak, makul bir maliyetle ve makul bir sürede sağlanamadı.

Washington, savaşın Afganlar üzerindeki korkunç etkisini anlayamadı. Görüşülen tercüman Baktash Ahadi: “Amerikan güçleri, köyleri savaş alanlarına dönüştürdü, çamurlu evleri toza çevirdiler ve geçim kaynaklarını yok ettiler. Batı'ya duyulan sempati, silah sesleri arasında buharlaşırken, neredeyse Taliban'ın kahkahaları duyulabiliyordu.” Bu, Amerika'yı yozlaşmış, beceriksiz ve uzak Kabil hükümetiyle birlikte bir düşman haline getirdi ve Taliban, "iki kötüden daha azı" olan Ahadi'yi ekledi.

ABD'li yetkililer gerçeği kabul etmeyi reddetti.

Washington Post'tan Craig Whitlock, "üst düzey ABD'li yetkililerin 18 yıllık kampanya boyunca Afganistan'daki savaş hakkında nasıl doğruyu söylemediklerini, yanlış olduğunu bildikleri pembe açıklamalarda bulunarak ve savaşın kazanılamaz hale geldiğine dair açık delilleri nasıl gizlediklerini" ayrıntılarıyla anlattı.

Birbirini izleyen üç yönetim, Amerika'nın geri çekilmesinden sağ çıkamayan bağımlı bir Potemkin devleti yarattı.

Kalmak, gitmemek Washington'un hatasıydı.


Başkan Joe Biden, 16 Kasım 2021 Salı günü borç tavanını görüşmek üzere Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi (D-Calif.) ve Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer (D-N.Y.) ile yapacağı telefon görüşmesinden önce danışmanlarla bir araya geldi. Oval Ofis. (Resmi Beyaz Saray Fotoğrafı, Cameron Smith)

Dr. Anna Borshchevskaya, Washington Enstitüsü'nde Rusya'nın Ortadoğu'ya yönelik politikasına odaklanan kıdemli bir araştırmacıdır. Buna ek olarak, Oxford Analytica'ya katkıda bulunan ve Avrupa Demokrasi Vakfı'nın üyesidir. Daha önce Atlantik Konseyi ve Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'ndeydi.

Yıllar boyunca, yorumcular ve hükümet yetkilileri, Afganistan'daki Amerikan başarısızlığını rutin olarak kınadılar. Ancak müdahaleden sonra ABD, topraklarında 11 Eylül ölçeğinde tek bir terörist saldırı yaşamadı. Ve hem katılımın hem de eylemsizliğin maliyetlerini göz önünde bulundurun. 11 Eylül 2001'de tek bir günde ABD, Afganistan'da ABD öncülüğünde yürütülen yirmi yıllık çabalar sırasında ABD ordusunun savaşlarda kaybettiğinden daha fazla masum sivili kaybetti. Milyonlarca Afgan, özellikle de Taliban yönetiminde orantısız bir şekilde acı çeken kadınlar, Taliban'ın zulmünden uzak yaşarken, hiçbir terör örgütü Afganistan'da güvenli bir sığınak oluşturamadı.

Ancak Amerikan liderliği, Taliban ve El Kaide'nin tamamen yenilmediği - ve belki de bunun mümkün olamayacağı - gerçeğine odaklandı. İkinci Dünya Savaşı sonrası bir dünyada onları güvende tutmak için ne yapılması gerektiğine dair Amerikan halkı için uzun vadeli bir vizyon belirleme taahhüdünün çok zor olduğu kanıtlandı. Bunun yerine, sözde “sonsuz” savaşları sona erdirmek için bir fikir birliği oluşturuldu.

Böylece her şey başladığı gibi bitti; ünlü 9/11 Komisyonu raporunda vurgulanan hayal gücü başarısızlığıyla.

Kazandıktan sonra ABD, savaştan uzaklaşarak kaybetmeyi seçti. Elbette, terörle mücadele misyonunun bir parçası olarak 2500 kişilik askeri birlik tutmak, Taliban'ı uzak tutmaya yetebilirdi. Afganistan olduğu gibi düşmek zorunda değildi. Yine de Amerikan liderliği tarafından ifade edilen bir vizyonun yokluğunda, bir bakıma düşüş belki de sadece bir zaman meselesiydi.

Ted Galen Carpenter, 19FortyFive Katkıda Bulunan Editör ve CATO'da Kıdemli Üyedir

ABD birliklerinin Afganistan'dan kaotik nihai geri çekilmesinin ilk yıldönümünde, Washington'un talihsiz haçlı seferinden çıkardığı aklı başında dersleri öğrenmek çok önemlidir. 2001 sonlarında yapılan ilk müdahale, 11 Eylül'e ve Taliban'ın El Kaide teröristlerini korumadaki rolüne haklı bir yanıttı. Ancak misyon, bir veya iki yıl içinde tamamlanabilecek sınırlı bir cezalandırma seferinin çok ötesine hızla genişledi. Bunun yerine, ABD'li politika yapıcılar Afganistan'ı modern, demokratik, laik, Batı tarzı bir hale dönüştürmek için tasarlanmış açık uçlu, ulus inşa etme çabasını benimsedi. 

İşte o noktada başarısızlık kaçınılmaz hale geldi. Haber medyasındaki kibirli ABD yetkilileri ve amigoları, yanlışlıkla, kabileye ve dine bağlılığın herhangi bir ulusal kimlik veya demokratik değer duygusunu gölgede bıraktığı yabancı bir toplum olan Afganistan'ı 21. yüzyıla getirebileceklerini varsaydılar. Böyle bir gerçekçilik eksikliğiyle, yalnızca nihai fiyaskonun zamanlaması belirsiz kaldı.

Yine de, üç yönetimdeki yetkililer, artan kan ve hazine maliyetine rağmen, yaklaşık yirmi yıl boyunca inatla bu hedefe bağlandılar. Bu süreçte, askeri ve sivil yetkililer, siyasi, ekonomik ve güvenlik cephelerinde ilerleme kaydedilmekte olduğu konusunda ısrar ederek Kongre'yi ve halkı defalarca yanılttılar. Washington'a, çoğu Afgan'ın Kabil'deki kukla hükümete bağlılığının sürdüğünü ve Taliban'ın yeniden iktidara gelme girişiminin başarısız olacağına dair güvence verdiler. Bu hükümetin 2021 yazındaki ani çöküşü aksini gösterdi.

Afganistan'da ulus inşa etme misyonunu sürdüren ABD liderleri, Don Kişot'u gerçekçi gibi gösterdi. Böyle pratik olmayan bir haçlı seferi her zaman umutsuzdu. ABD'li politika yapıcıların uygun dersi çıkarmaları ve Amerika'yı dünyanın başka yerlerinde ulus inşa etme işinin dışında tutmaları gerekiyor.

Victoria Coates, şu anda Heritage Foundation'da Uluslararası İlişkiler ve Ulusal Güvenlik alanında Kıdemli Üyesi olarak hizmet vermektedir. Trump yönetiminde Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kıdemli Politika Danışmanı olarak görev yaptı.

Afganistan'ın düşüşü hiçbir şekilde kaçınılmaz değildi.

Resim: Creative Commons.

Diğerlerinin yanı sıra, eski CENTCOM Komutanı General Frank McKenzie'nin, en iyi askeri tavsiyelerinin, istihbarat ve terörle mücadele yeteneklerini korumak için başta Bagram Hava Üssü'nde yaklaşık 2.500 askerlik bir artık kuvvet bırakmak olduğu yönündeki son açıklamalarına rağmen Başkan Biden'ın, sahadaki gerçekler tarafından değil, tamamen iç siyasi kaygılar tarafından yönlendirilen 9/11'in 20. yıldönümünde tam bir geri çekilme gerçekleştirme kararlılığı tarafından hızlandırıldı.

Başkan, çekilme sıkıntılı olmaya başladığında rotayı ayarlamayı reddederek sorunu daha da derinleştirdi, bu da yalnızca kafa karışıklığına, kaosa ve ne yazık ki daha kahraman ABD asker ve kadınlarının kaybına yol açtı.

Eymen el Zevahiri'nin hak ettiği cezaya maruz bırakılmasından dolayı tüm Amerikalılar memnun olsa da, Kabil'deki açık mevcudiyeti, Afganistan'ın bir kez daha dünyanın en kötü teröristleri için misafirperver bir ortam olması - Başkan Biden'in miyopluğunun neden olduğu koşullar kontrolü dışındaki kaçınılmaz koşullar nedeniyle değil, zaman çizelgesinde tamamen geri çekilmesinde ısrar etmesin - acımasız bir hatırlatmadır.  

Şimdi 19FortyFive için katkıda bulunan editör Dr. Robert Farley, 2005'ten beri Patterson School'da güvenlik ve diplomasi dersleri veriyor. Lisans derecesini 1997'de Oregon Üniversitesi'nden ve doktora derecesini 2004'te Washington Üniversitesi'nden aldı. Dr. Farley, Grounded: The Case for Abolishing the United States Air Force (University Press of Kentucky, 2014), the Battleship Book (Wildside, 2016) ve Patents for Power: Intellectual Property Law and the Difüzyon of Military Technology kitaplarının yazarıdır. (Chicago Üniversitesi, 2020). National Interest, Diplomat: APAC, World Politics Review ve American Prospect dahil olmak üzere bir dizi dergi ve dergiye yoğun bir şekilde katkıda bulunmuştur. Dr. Farley ayrıca Lawyers, Guns and Money'nin kurucusu ve kıdemli editörüdür.

Afganistan'da işler farklı gidebilir miydi?

Belki gidebilirdi, belki gitmeyebilirdi.


Başkan Barack Obama ve First Lady Michelle Obama, televizyon ağlarının seçimleri kendi lehlerine ilan etmesinden birkaç dakika sonra, Chicago, Illinois'deki Fairmont Chicago Millennium Park'ta seçim sonuçlarını izlerken Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dr. Jill Biden'ı kucaklıyor, Illinois, 6 Kasım, 2012. (Resmi Beyaz Saray Fotoğrafı, Pete Souza).

Ancak Amerika Birleşik Devletleri, istikrarlı, demokratik bir Afgan hükümeti kurma şansını arttıracak daha akıllıca politikalar izleyebilirdi.

2001'de Afganistan'ın başarılı bir şekilde işgalini takip eden aylarda, Taliban unsurları ABD'ye ve yeni rejimle uzlaşma ve yeni rejime entegrasyon arayışında olan geçici Afgan hükümetine ulaştılar. Mağlup edilen rakiplerin bir araya gelmesi, birçok yerde eskiye dayanan bir yönetim stratejisidir ve Afganistan'da bir gelenek olarak kabul edilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri, kalıcı bir barışın gelişmesini engelleyen düşmanca bir duruş sürdürerek bu önerileri reddetti.

Bu başarısızlık, ABD'nin Irak'ı işgal etme kararıyla daha da arttı. Irak'ın işgali, Afgan devlet kurumlarının oluşumu sırasında kritik bir zamanda ABD'nin dikkatini Afganistan'dan uzaklaştırdı. Yeniden yapılanmaya ayrılan kaynaklar daha yeni, daha parlak savaşa yönlendirildi. Belki daha da önemlisi, Irak'taki savaş, ABD'nin dünya çapındaki meşruiyetini sarstı, Taliban'ın Pakistan'a sığınmasını ve karşı saldırı için güç oluşturmasını kolaylaştırdı.

Bu politikaları tersine çevirmek Afganistan'ı Taliban'dan kurtarmamış olabilir, ancak zarar veremezdi.

Sébastien Roblin, The National Interest, NBC News, Forbes.com, War is Boring ve Defence-in-Depth editörü olduğu 19FortyFive gibi yayınlar için uluslararası güvenlik ve çatışmanın teknik, tarihsel ve politik yönleri hakkında yazıyor. Georgetown Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesine sahiptir ve Çin'deki Barış Gücü'nde görev yapmıştır. 

Kabil'in 2021'deki hızlı çöküşü, şehirlerin dışında geniş bir meşruiyet ve halk desteğinden yoksun olduğunu açıkça ortaya koydu. Evet, görevlerinde ellerinden gelenin en iyisini yapan yetkililer, sivil toplum üyeleri ve seçkin askeri birlikler vardı, ancak kırsal alanlarda Kabil'in güvenilirliğinin yalnızca Amerikan askeri gücüne dayandığı kanıtlandı.

Trump/Khalilzad, kuşkusuz etkisiz olduğu kabul edilen Gani yönetimini, Taliban'ın Kabil'e yönelik tutumundan bağımsız olarak Amerika'nın geri çekilmesini garanti eden bir barış anlaşmasıyla otobüsün altına attığında, bu tamamen söndü. Dalgalanan kırsal Afganlar, rüzgarın nereden estiğini çabucak algıladılar ve buna göre daha ABD ayrılmadan önce Taliban ile anlaşmalar yaptılar.

Bu nedenle, 2021'in buharlaşmasını önlemek için Afganistan'da kalıcı bir ABD askeri varlığı gerekliydi. Ve Taliban ile yapılacak herhangi bir barış anlaşmasının Kabil'i içermesi ve ABD'nin garantör olarak kalması gerekiyordu.


82. Hava İndirme Tümeni'nin 1. Tugay Muharebe Timi ile bir paraşütçü, 2 Haziran 2012'de Afganistan'ın Gazni Eyaletinde bir muharebe operasyonu sırasında güvenliği çekiyor. Paraşütçü arkadaşları ve Afgan askerleri, helikopterle engebeli dağlık araziye girdi. ABD Ordusu fotoğrafı, Çavuş Michael J. MacLeod.

ABD varlığı, danışmanlar, eğitimciler, özel kuvvetler ve hava desteğinden oluşan birkaç bin personelle hattı tutacak kadar etkili hale gelmişti. Kalıcı bir dış politika projesi olarak, bu artık savunulamayacak kadar pahalı değildi, ancak ABD iç siyasetinde, özellikle diğer öncelikler belirirken, Kabil'i süresiz olarak yaşam desteğinde tutmayı açıkça tartışmak için çok az istek vardı. Trump, Taliban ile yaptığı anlaşmayla bu rotayı belirledi ve Biden buna bağlı kaldı.

Kabul etmek gerekir ki, eğer ABD rotadan saparsa, ısrarlı Taliban işgali, geri çekilmek için periyodik olarak askeri baskı dalgalanmalarını gerektirebilirdi. Ne de olsa, son birkaç yıldaki ABD kayıpları, tam da Taliban ile yapılan anlaşma nedeniyle çok düşüktü. Ve tüm bunlar olurken, kalıcı bir ABD varlığı, Afgan hükümetinin yaygın zayıflığını ve meşruiyet eksikliğini ya da Pakistan'dan gelen istikrarsızlaştırıcı baskıyı çözemezdi. Belki de Ghani ve Karzai'nin yapamadığı ülkeyi birleştirmek için daha etkili bir Afgan lideri gelebilirdi. Ama bunun garantisi yok.

Şimdi 1945 Katkıda Bulunan Editör olan Dr. Michael Rubin, American Enterprise Institute (AEI) Kıdemli Üyesidir. Dr. Rubin, diplomasi, İran tarihi, Arap kültürü, Kürt çalışmaları ve Şii siyasetini araştıran ve “Yedi Sütun: Ortadoğu'da Gerçekten İstikrarsızlığa Neden Olan Nedir?” de dahil olmak üzere birçok kitabın yazarı, ortak yazarı ve yardımcı editörüdür. (AEI Press, 2019); “Kürdistan Yükseliyor” (AEI Press, 2016); “Şeytanla Dans Etmek: Rogue Rejimlerini Etkilemenin Tehlikeleri” (Encounter Books, 2014); ve “Ebedi İran: Süreklilik ve Kaos” (Palgrave, 2005).

Başkan Joe Biden Afganistan'da yenilgiyi seçti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin yüz milyarlarca dolar yatırım yaptığı bir ülkenin çöküşünü seçti. Tırmanma ve “sonsuza kadar savaşları” sona erdirme retoriği ile ilgili sıradan argümanları geleneksel caydırıcılık hakkında temel bir anlayışla karıştırdı.

Elbette, Afganistan'daki ulus inşası kaçamağı akıllıca olmayabilir, ancak bu büyük ölçüde on yıl önce sona ermişti. Bunun yerine, Afganistan'daki ABD misyonu, ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya ve Japonya'da ve günümüze kadar Kore'de yaptıklarına benzer bir şeye dönüştü. Gerçekten de Biden çekildiğinde, ABD'nin Afganistan'daki yıllık yatırımı, Pentagon'un Japonya ve Kore misyonlarında her yıl yaptığı yatırıma benziyordu. Nispeten az sayıda askerle ve büyük bir zayiat riski olmaksızın, bu konuşlandırmalar, Çin Halk Cumhuriyeti veya Kuzey Kore olsun, çok daha büyük düşmanları uzak tutmayı başardı.


25. Piyade Tümeni ve ABD Ordusu Hawaii'den askerler, Uzman Piyade Rozeti veya Uzman Asker Rozeti kazanma umuduyla temel piyade ve Asker görevlerindeki yeterliliklerini test ediyor.

Biden savaşı bitirmek istedi ama savaşların nasıl bittiği önemli. Biden, 9/11 saldırılarının 20. yıldönümünden önce Afganistan'dan ayrılmaya çalıştı. Bu yapay, politik bir son tarihti. Kışa kadar beklemiş olsaydı, ABD tarafından eğitilmiş Afgan kuvvetlerinin kazmalarını ve karlar eriyip bir sonraki savaş sezonunun başlangıcına kadar birkaç ay boyunca hazırlanmalarını sağlayabilirdi. Bu aynı zamanda daha düzenli bir geri çekilmeye izin verirdi. Bunun yerine, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde ve Çin'in Tayvan üzerindeki baskısında sonuçları zaten hissedilen bir çöküşe liderlik etti. Zayıflık ve kafa karışıklığı iyi bir görünüm değildir. Barış sağlamazlar, sadece çatışmanın devamını sağlarlar.

Biden, “sonsuza kadar sürecek bir savaşı” sona erdirmek istemiş olabilir, ancak ekibinin beceriksizliği, dünya çapında yenilerinin yaşanmasına neden oldu. 

Harry J. Kazianis, 17 Ağustos 2022, 19FortyFive

(Harry J. Kazianis, iki taraflı bir ulusal güvenlik düşünce kuruluşu olan Rogue States Project'in Başkanı ve CEO'su olarak görev yapıyor. Ulusal Çıkar Merkezi, Miras Vakfı, Potomac Vakfı ve savunma konularına odaklanan diğer birçok düşünce kuruluşu ve akademik kurumda üst düzey görevlerde bulundu. ABD Başkan Adayı Senatör Ted Cruz için Rusya görev gücünde ve John Hay Girişimi'nde benzer bir görev gücünde görev yaptı. Fikirleri New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Newsweek, CNN, CNBC ve siyasi yelpazedeki diğer birçok yayında yayınlandı. Harvard Üniversitesi'nden Uluslararası İlişkiler üzerine yüksek lisans derecesine sahiptir ve Çin askeri modernizasyonu üzerine bir çalışma olan The Tao of A2/AD kitabının yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 16.09.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı