12 Ağustos 2022 Cuma

SA9784/SD2490: Türkiye, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın En Büyük Sarkaç Oyuncusu

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 'Gölge CIA' olarak tanınan jeopolitik analiz firması Stratfor'da 10 yıldan fazla bir süre kıdemli Avrasya analisti olarak görev yapan, Rusya, Avrasya ve Orta Doğu ile ilgili siyasi, ekonomik ve güvenlik konularına odaklanan Newlines Enstitüsü kıdemli analisti Eugene Chausovsky'ye aittir ve Türkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nda proaktif bir şekilde yürüttüğü diplomasiye ve elde ettiği başarılara odaklanmaktadır. Analistin Türkiye'nin anlaşmazlıkların çözümüne yönelik tutumunun ve çabasının ABD-AB'den oluşan Batı için örnek olabileceğini açıkça .fade etmesi dikkat çekicidir: "Batı, Ukrayna'yı işgali için Rusya'ya karşı durmakta haklı olsa da, Türkiye'nin yaklaşımı doğrultusunda baskıyı yapıcı angajmanla birleştiren çok yönlü bir bağlanabilirlik stratejisinin Moskova ile başa çıkmak söz konusu olduğunda sonuç elde etmede daha etkili olabileceğini kabul etmek önemlidir. Bu, Amerika Birleşik Devletleri ve AB'nin, yalnızca savaşın en yıkıcı unsurlarına karşı hafifletmek ve barış için zemin oluşturmak için de olsa, kendi bağlantı stratejilerinden öğrenebileceği ve bunlara adapte olabileceği bir şeydir."
Seçkin Deniz, 12.08.2022, Sonsuz Ark 

Turkey Is the Biggest Swing Player in the Russia-Ukraine War

"Ankara, benzersiz konumunu stratejik avantaj için kullandı."

Rusya-Ukrayna çatışması altı ayın zirvesine yaklaşırken, Türkiye uzayan savaşta önemli bir sarkaç oyuncusu olarak ortaya çıktı. Ankara, Ukrayna ile güvenlik işbirliğinden Rusya ile enerji işbirliğine ve Kiev ile Moskova arasında diplomatik arabuluculuk görevine kadar birçok cephede anlaşmazlıklara dahil oluyor. Savaşın başlamasından bu yana ilk kez 1 Ağustos'ta Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatını kolaylaştıran Türkiye'nin diplomasisiydi. Anlaşmazlıklara yönelik bu giderek proaktif hale gelen yaklaşım, Ankara için hem önemli fırsatlar hem de önemli zorluklar sunarken, Rusya ile en etkili şekilde nasıl başa çıkılacağı konusunda Batı için önemli dersler sunuyor.


Ukrayna'nın Chornomorsk limanından tahıl taşıyan Marshall Adaları bayraklı Star Helena , 9 Ağustos'ta İstanbul Boğazı'ndan geçiyor. CHRİS MCGRATH/GETTY IMAGES

Ankara uzun zamandır Avrupa ve Asya arasındaki kıtalararası kavşaktaki stratejik konumunu güçlendirmenin yanı sıra bağlanabilirlik kavramını vurgulamaya çalışıyor. İşlevsel olarak Türkiye, enerji ve gıda tedariki gibi kilit kaynaklar için hayati bir geçiş koridoru görevi görüyor ve bu koridor, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının ekonomik ve ticari aksaklıkları göz önüne alındığında daha da önemli hale gelmiş durumda. Kurumsal olarak Türkiye, NATO güvenlik bloğunun hayati bir üyesi olmakla birlikte, Rusya ve İran gibi Batılı hasımları ile olan ilişkileri de dahil olmak üzere, Amerikalı ve Avrupalı ​​ortaklarının pozisyonundan bağımsız olarak -ve bazen de karşı olarak- hareket eden bir üyedir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Ankara, bölgesel bir güç olarak konumunu güçlendirmek için her iki bağlantı biçiminden de yararlandı; bu, ne Batı yanlısı ne de Rusya yanlısı kampa tam olarak uymayan bir güç. Türkiye, Ukrayna kuvvetlerinin Rus mevzilerine saldırmasına yardımcı olduğu kanıtlanmış Bayraktar TB2 insansız hava araçları da dahil olmak üzere Ukrayna'ya önemli miktarda silah sağlıyor.

Aynı zamanda Ankara, Ukrayna işgaline yanıt olarak Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına katılmadı ve Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 5 Ağustos'ta Rusya'nın Soçi kentinde yaptığı görüşmede Türk-Rus enerji işbirliğini genişletmeyi tartıştı. Türkiye, Avrupa Birliği'nin Rus doğalgazından uzaklaşmak için genişletmek istediği Güney Gaz Koridoru üzerinden Avrupa'ya Rus dışı enerji tedariki için bir kanal görevi görüyor.

Ancak Türkiye, yaptırımlara katılmaktan kaçınırken, NATO'nun Ukrayna'ya güvenlik desteği sağlama konusundaki tutumunu geniş ölçüde destekledi; Ankara, Kürdistan İşçi Partisi ve Türk hükümetinin bu ülkelerde güvenlik tehdidi olarak gördüğü diğer Kürt unsurları (Seçkin Deniz'in Notu: Terör örgütü PKK kastediliyor, ancak görüldüğü üzere gerçeği çarpıtarak ve örterek NATO dahil kendi resmi kurumlarının terör örgütü olarak tanımladığı ve işbirliği yapıp yönettiği ve Türkiye'ye saldırttığı bu örgüte parti ve üyelerine kürt unsurlar demekte ısrarlılar) barındırmasıyla ilgili meseleler nedeniyle askeri bloğun İsveç ve Finlandiya'ya genişlemesini aylarca engelledi. Anlaşmazlık geçici olarak çözülmüş olsa da, Türkiye'nin kendi ulusal çıkarlarına öncelik verme eğilimini ve aksi takdirde NATO'nun Finlandiya ve İsveç'in Atlantik ötesi askeri bloğa hızlı üyelik desteğine oybirliğiyle olan desteğine meydan okumaya istekli olduğunu gösteriyor. Böyle bir yaklaşım gelecekte Türkiye'nin NATO içindeki algılanan güvenilirliğini tehlikeye atabilir, ancak şimdilik Ankara bloğun vazgeçilmez bir üyesi olmaya devam ediyor.

Belki de Türkiye'nin en önemli rolü, Moskova ile Kiev arasındaki tahıl ve gıda tedariki sorununda arabuluculuk yapmak olmuştur. Türkiye, Birleşmiş Milletler ile birlikte, savaşın başlamasından bu yana Şubat ayı sonlarında kesintiye uğrayan gıda ve tahıl ihracatının kilidini açacak bir anlaşma müzakere etmek için çalıştı ve 22 Temmuz'da İstanbul'da bir tahıl koordinasyon merkezinin kurulmasını içeren çığır açan bir anlaşmaya vardı. 

Ukrayna'nın (ve Rusya'nın), gıda ve tahıl ihracatının çoğu  Orta Doğu, Afrika ve ötesindeki küresel pazarlara ulaşmak için Türkiye'nin Karadeniz ve Boğaz'daki deniz sularından geçmek zorunda. Türkiye, hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi çalışma ilişkileri olan tek NATO üyesiydi ve bu sayede deniz gemilerinin bu bölgeden güvenli geçişini garanti altına alabilirdi. Ankara, hem Ukrayna'nın hem de Rusya'nın işbirliğinden yararlandığı bir fırsatı yakalamayı başardı, (Rusya'ya yönelik Batı yaptırımları, gıda sevkiyatlarının ilerlemesine izin vermek için seçici olarak hafifletildi) oysa Moskova, Kiev ve Batı arasındaki kutuplaşma, bağımsız bir arabulucu olmadan bu tür işbirliği çabalarını büyük olasılıkla engelleyebilecekti.

Türkiye'nin stratejik bağlanabilirlik yaklaşımı, Ankara'nın yalnızca hayati gıda kaynaklarının kilidini açmasına değil, aynı zamanda süreçteki diplomatik prestijini de güçlendirmesine izin vererek önemli faydalar sağladı. Ancak, Ankara'nın bağlantı arayışları Türkiye için zorluklarla karşılaşmadı. Ankara'nın Rusya ile Ukrayna arasındaki tahıl anlaşmasına arabuluculuk etme çabaları, Türkiye'nin Moskova ile Kiev arasında daha geniş bir barış anlaşması müzakere etmeye yönelik başarısız girişimlerinin ardından geldi. Ankara, Avrasya arenasında Moskova'ya karşı kozunu kesinlikle geliştirdi (Türkiye'nin Dağlık Karabağ ihtilafında kendisini önemli bir oyuncu olarak yerleştirmedeki önemli rolünde görüldüğü gibi), ancak Rusya, Ukrayna'da, Suriye'de veya başka bir yerde uygun gördüğünde Türkiye'nin çıkarlarına karşı hareket etmeye açıkça isteklidir. Nitekim Kremlin'in sözcüsü 9 Ağustos'ta Türkiye'nin Ukrayna'da Bayraktar fabrikası kurma planlarını sözde askerden arındırma çabalarına tabi kılmakla tehdit etti.

Aynı zamanda, Türkiye'nin tahıl anlaşmasını müzakere etme başarısı henüz tam olarak kanıtlanmadı. Gemiler artık Ukrayna limanlarından Türk karasularına girmeye başlamış olsa da, bu tür trafik ilk haftalarda çok sınırlı olacak ve Türkiye'nin kontrolü dışındaki zorluklara maruz kalacak. Örneğin Rusya, anlaşmanın imzalanmasından sonraki 24 saat içinde Rus güçlerinin yaptığı gibi, askeri hedef olarak belirlediği liman tesislerini vurarak anlaşmayı daha da tehdit edebilir ya da Türkiye'nin Avrasya'da bir arabulucu ve etkili bir güç komisyoncusu olarak imajını tehlikeye atacak olan anlaşmadan tamamen çekilebilir. Amerika Birleşik Devletleri savunma ve Rusya ile diğer işbirliği biçimleri için Türklere karşı kendi yaptırımlarını uyguladığından, Ankara'nın Batı ile Moskova arasında denge kurma yeteneği de kendi sınırlarıyla karşı karşıyadır.

Ancak Türk stratejisi hala anlamlı sonuçlar üretmiştir. Tahıl sevkiyatları devam ederken, Ukraynalı yetkililer anlaşmayı metal gibi diğer malların ihracatını da içerecek şekilde genişlettiler. Bu tür bir ilerleme, Rusya ile başa çıkmak söz konusu olduğunda Batı için önemli bir ders sunuyor.

Şimdiye kadar ABD ve AB, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt verme konusunda yaptırımlara ve diğer cezai önlemlere odaklanan bir strateji izledi, tıpkı Moskova'nın enerji kesintileri ve diğer baskı taktikleriyle yanıt vermesi gibi. Özünde, hem Rusya hem de Batı, davranış değişikliğine yol açacağı umuduyla diğer tarafı baltalamak için silahlı bir bağlantı biçimi kullanıyor. Yapıcı ve hatta koşullu erişim açısından elde çok az şey var ve bunun sonucunda her iki taraf da ekonomik olarak acı çekiyor.

Böyle bir sıfır toplamlı yaklaşımın somut etkisi, dünya çapında hızla artan enflasyon, enerji kesintileri ve artan gıda güvensizliği oldu; pek çok Ukraynalının ölümünden ve yerinden edilmesinden bahsetmiyorum bile. Batı, Ukrayna'yı işgali için Rusya'ya karşı durmakta haklı olsa da, Türkiye'nin yaklaşımı doğrultusunda baskıyı yapıcı angajmanla birleştiren çok yönlü bir bağlanabilirlik stratejisinin Moskova ile başa çıkmak söz konusu olduğunda sonuç elde etmede daha etkili olabileceğini kabul etmek önemlidir.

Bu, Amerika Birleşik Devletleri ve AB'nin, yalnızca savaşın en yıkıcı unsurlarına karşı hafifletmek ve barış için zemin oluşturmak için de olsa, kendi bağlantı stratejilerinden öğrenebileceği ve bunlara adapte olabileceği bir şeydir.

Eugene Chausovsky , 11 Ağustos 2022, Foreing Policy

(Eugene Chausovsky, Newlines Enstitüsü'nde kıdemli bir analisttir. Chausovsky, daha önce jeopolitik analiz firması Stratfor'da 10 yıldan fazla bir süre kıdemli Avrasya analisti olarak görev yaptı. Çalışmaları Rusya, Avrasya ve Orta Doğu ile ilgili siyasi, ekonomik ve güvenlik konularına odaklanmaktadır.)


Seçkin Deniz, 12.08.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı