27 Mayıs 2022 Cuma

SA9686/SD2422: Putin'in Güvenlik Güçleri Arasındaki Şiddetli Suçlama Oyunu

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Avrupa Politika Analizi Merkezi'nin (CEPA) yerleşik olmayan kıdemli üyeleri, Rus gizli servis faaliyetlerinin gözlemcileri ve Agentura.ru'nun kurucu ortakları olan Rus araştırmacı gazeteciler Irina Borogan ve Andrei Soldatov'a aittir ve 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası yaşanan başarısızlığın Rusya Devlet yönetiminde yaşattığı derin sarsıntılara ve Güvenlik Güçleri arasında ayyuka çıkan tartışmalara odaklanmaktadır. Analizi ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.
Seçkin Deniz, 27.05.2022, Sonsuz Ark 


Vicious Blame Game Erupts Among Putin’s Security Forces

Rejimi ayakta tutmanın anahtarı olan güvenlik kurumları, 'siloviki' (*), Ukrayna savaşında artan başarısızlıklar listesi için karşılıklı suçlamalarda bulunuyorlar.

Rusya ordusu, Putin'in Ukrayna'da benimsemelerini emrettiği yeni ve kısıtlı stratejiden son derece mutsuz ve ülkenin doğusundaki Donbas'ı işgal etmek gibi çok daha mütevazı bir hedef için Kiev'i ele geçirme büyük hedefinden vazgeçiyor.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev (solda), 26 Mayıs 2015'te Rusya'nın Moskova kentindeki Kremlin'de BRICS ülkelerinin güvenlik meselelerinden sorumlu üst düzey yetkilileriyle yaptığı görüşme sırasında Başkan Vladimir Putin'e bakıyor. AB/JOHNSON-RUSYA Reuters. Kaynak: Sergei Karpukhin/Dosya Fotoğrafı

Ve Ukrayna'da başarısızlığa yol açan gerçek koşullar hakkında cumhurbaşkanını yanlış bilgilendirdikleri için başta FSB'nin dış istihbarat şubesi olmak üzere diğer kurumları işaret ediyorlar. Diğer FSB departmanları da ordunun bu analizini paylaşıyor gibi görünüyor.

Ukrayna'daki savaş Rus toplumunu keskin bir şekilde böldü. Gazeteciler olarak, işgalin 24 Şubat'ta başlamasından sonra Rus ordusundaki ve gizli servislerindeki birçok bağlantımızı kaybetmeyi bekliyorduk. Ne de olsa, bir gazeteciye kendi teşkilatındaki yolsuzluktan şikayet etmek başka bir şey, aleni bir savaş karşıtı duruş sergileyenlerle savaş hakkında konuşmak başka bir şey. Ve gerçekten de savaşın ilk ayında bazı kaynaklar çağrılarımıza ve mesajlarımıza cevap vermeyi reddettiler.

Ancak durum şimdi dramatik bir şekilde değişti. Geçen hafta, ordudaki ve FSB'deki bağlantılarımızdan, Ukrayna hakkında siyasi istihbarat toplayan ve yetiştiren FSB'nin Beşinci Servisinin başkanlarından biri olan Ukrayna hakkında siyasi istihbarat toplayan ve Kiev'de Kremlin yanlısı muhalefeti besleyen Sergei Beseda hakkındaki haberlerimiz ile ilgili yorum yapmak üzere daha fazla çağrı ve mesaj almaya başladık. General, Stalin tasfiyelerinden bu yana korkunç bir üne sahip olan kötü şöhretli Moskova Lefortovo hapishanesine gönderildi; binanın bodrumunda sayısız kurban öldürülmüştü.

Kremlin, Beseda'nın tutuklanmasının ayrıntılarını gizlemek için çılgınca çaba sarf etti ve hapishane kayıtlarında generalin adını değiştirecek kadar ileri gitti. (Rusya'nın ana soruşturma makamı olan Soruşturma Komitesi, Beseda'nın cezai kovuşturma geçirdiği gerçeğini inkar edecek kadar ileri gitti.)

"Aferin!" Rus Spetsnaz'daki (Rus askeri istihbaratındaki özel kuvvetler) eski bağlantılarımızdan gelen bir mesajdı. Bize FSB'nin Ekonomik Güvenlik Hizmetindeki bağlantımız tarafından “Tamamen doğru!” olduğu söylendi. Beseda'nın durumuyla ilgili videolar, Rus YouTube'da milyonlarca görüntülenme elde ettiler ve Kremlin yanlısı Telegram kanallarında geniş çapta tartışıldılar. Beseda ile ilgili taviz veren materyallerin rakip teşkilat olan dış istihbarat servisi SVR tarafından sağlandığı gibi uçuk iddialar ortaya kondu.

Bu, ordunun veya FSB'nin, muazzam kayıpları ve yetersiz yönetimiyle savaşın bir hata olduğu sonucuna vardığı anlamına mı geliyor? Kısa cevap hayır, tam tersi.

Rusya ordusu, savaşın ilk hedeflerini sınırlamanın ciddi bir hata olduğuna inanıyor. Şimdi Rusya'nın Ukrayna ile değil, NATO ile savaştığını savunuyorlar. Kıdemli subaylar bu nedenle, Batı ittifakının (giderek daha karmaşık hale gelen silahların tedariki yoluyla) sonuna kadar savaştığı ve kendi kuvvetlerinin Ukrayna altyapısının bazı kilit bölgelerine yönelik hava saldırılarına karşı bir bar gibi barış zamanı kısıtlamaları altında faaliyet gösterdiği sonucuna vardılar. Kısacası, ordu şimdi seferberlik de dahil olmak üzere topyekün savaş talep ediyor.

Hayal kırıklığı yoğunlaşarak kamusal alana taştı. Ulusal Muhafızlar'dan Spetsnaz'ın tanınmış eski bir askeri olan Alexander Arutyunov (aka, blog yazarı  RAZVEDOS), Putin'e bir video aracılığıyla ricada bulundu: "Sevgili Vladimir Vladimirovich, lütfen karar verin, bir savaşta mıyız yoksa mastürbasyon mu yapıyoruz?"

Ukrayna altyapısına yapılan hava saldırılarının arttırılmasını ya da savaşın sona erdirilmesi seçenekleriyle hayal kırıklığını tırmandırdı. Video, özellikle VK'daki asker yanlısı gruplar ve Rus ordusuna bağlı Telegram kanallarında viral oldu.

Rus hava kuvvetleriyle bağlantılı “FighterBomber” telegram kanalı, 12 Nisan'da NATO'nun Ukrayna'ya silah tedariki hakkında bir yorum yayınladı: “Doğal olarak, topraklarımızı balistik füze saldırılarından korumak için Ukrayna sınırındaki hava savunma birimlerini daha da arttıracağız, ancak NATO ülkelerinin Rusya'dan çok daha fazla silaha sahip olduğu da açık.”

Yazar, Rus hava kuvvetlerinin Batı'nın tedarik akışını durdurabileceğine dair iyimserliğini dile getiriyordu, ancak Ukrayna'nın daha fazla zafer kazanması halinde Ukrayna'daki hedeflere karşı “neredeyse kesinlikle nükleer silah kullanımını teşvik edeceği” konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Ve ardından 22 Nisan'da Rus ordusundan General Rustam Minnekaev, "Donbas ve Güney Ukrayna üzerinde tam kontrol sağlamayı" amaçlayan "özel harekatın" ikinci aşamasının başladığını duyurdu.

Rus haber ajanslarına göre Minnekaev, "Bu, Kırım'a bir kara koridoru sağlayacak ve Ukrayna ekonomisinin hayati hedeflerini etkileyecek." diyordu. "Ukrayna'nın güneyini kontrol etmek, Rusça konuşan nüfusa yönelik baskı gerçeklerinin de olduğu Transdinyester'e [Moldova'nın Rus garnizonlu ayrılıkçı bölgesi] başka bir çıkış yoludur."

Bu tuhaftı. Minnekaev, Merkez Askeri Bölge Komutan Yardımcısı ve Savunma Sanayii Birliği'nin her yerdeki yıllık toplantısında açıklamalarda bulundu. En makul açıklama, yakın zamanda Genelkurmay toplantılarına katıldıktan sonra duydukları karşısında aşırı heyecanlanması ve ardından ilk halka açık toplantıda haberi vermesiydi. Ne olursa olsun, bu, Rus ordusunun daha az savaş yerine daha fazla savaş istediğinin bir işaretidir.

Askeri, kamusal ya da özel tüm bu tartışmalarda eksik olan şey, Savunma Bakanı Sergei Shoigu'ya ve savaşın kamusal yüzüne yönelik herhangi bir eleştiridir. Shoigu bir şekilde ordunun saygısını korumayı ve tüm öfkeyi ordudan uzaklaştırmayı başardı.

Özel olarak, ordunun ve hatta gizli servislerin, sadece FSB'nin Beşinci Servisi'ni, cumhurbaşkanını yanlış bilgilendirmekle değil, aynı zamanda askeri stratejiyi değiştirme konusunda kötü bir çağrı yapmakla suçladığı duyuldu.

2014'te Rus ordusu Kırım'ı hızla işgal ettiğinde, ordu ve güvenlik servisleri Putin'le aynı saftaydı; Kırım'ı ilhak etme kararını tamamen desteklediler ve bu şekilde yapılması konusunda hevesliydiler. 2022'de durum çok önemli ölçüde farklı.

Önemli mi? Çok önemli. Siloviki ilk kez kendileriyle cumhurbaşkanı arasına mesafe koyuyor. Bu her türlü olasılığı açıktır.

Andrey Soldatov, Irina Borogan, 25 Nisan 2022, CEPA

(Irina Borogan ve Andrei Soldatov, Avrupa Politika Analizi Merkezi'nin (CEPA) yerleşik olmayan kıdemli üyeleridir. Onlar Rus araştırmacı gazeteciler ve Rus gizli servis faaliyetlerinin gözlemcisi olan Agentura.ru'nun kurucu ortaklarıdır.)


Seçkin Deniz, 27.05.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

(*) Siloviki (Rusça: силови́к), Rusya'da eski istihbarat (KGB), emniyet ve güvenlik kurumları mensubu olarak görev yapmış siyasetçi ve bürokratlara verilen isim. Vladimir Putin ve Boris Yeltsin dönemlerinde devletin özellikle dış ilişkiler ve güvenlikle alakalı makamlarına yerleştirildiler. Batılı gazeteler tarafından muhafazakar ve genellikle komplo teorilerine (Batılı devletlerin Rusya'yı yıkma emelleri olduğu gibi) inanmakta olarak nitelendirilirler. Silovikiler Rus hükümetinin tamamında etkin değildirler. Genellikle dış ilişkiler ve güvenliği ilgilendiren konularda görev yapmaktadırlar.

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

 

Seçkin Deniz Twitter Akışı