20 Mayıs 2022 Cuma

SA9677/SD2415: Putin'in Sonraki Adımı Ne? Suriye'ye Bakın

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz,  Ortadoğu Enstitüsü Suriye ve Terörizm ve Aşırıcılıkla Mücadele programlarının kıdemli üyesi ve yöneticisi Charles Lister'a aittir ve göreceli olarak ilk etapta durdurulan Putin'in Ukrayna'da sonraki adımlarına odaklanmaktadır. Analistin nesnel bir Batı özeleştirisi çerçevesinde telif ettiği metninde, ABD-Avrupa'nın Suriye'de ürettiği belirsizliğe benzer bir belirsizlik stratejisi ile Ukrayna'yı Rusya'ya teslim etme ihtimaline de işaret etmektedir: "Gelecekte herhangi bir gerilimi düşürme çağrısı ne kadar çekici görünse de, Rusya'nın niyetlerine karşı son derece dikkatli olmalı ve Suriye'de yapılan hataları tekrarlamamalıyız. Çatışmanın, yıllarca daha düşük seviyelerde olmasa da en azından aylarca devam edeceğini varsayarsak, Ukrayna'daki hedeflerimizin ne olduğunu şimdiden kamuoyuna açıklamış olmalıyız. Bizim tarafımızdaki belirsizlik, Rusya'ya Ukrayna'dan çok daha fazla fayda sağlıyor." Analist, Suriye-Libya gibi yerlerde ABD-Rusya ortaklığının iki ülkeyi yok ettiğini itiraf etmesi beklenemez, ancak Ukrayna'da bugüne dek olanların bundan sonra olacak olanların habercisi olduğunu net olarak itiraf etmektedir: "Kaçınılmaz bir şekilde çoğu Suriyelinin ve birçok analistin korktuğu gibi, gerilimi azaltma bölgesi planı, Suriye rejiminin ve Rus ve İranlı ortaklarının her seferinde bir bölgeyi yeniden ele geçirmesine izin vermek için zaman ve mekânı boşaltmak için sadece bir manevraydı. Dört bölgeden üçü daha sonra kuşatıldı, enkaz haline getirildi ve 2018'de toplu teslimlerle fethedildi. Washington'un gerilimi azaltma anlaşmasının "garantörü" olduğu güney Suriye'de, yıllardır ortaklarımızı engelledik ve onlara savaşmamalarını ve teslim olmayı kabul etmelerini söyledik. İdlib'deki dördüncü gerilimi azaltma bölgesi, yalnızca Türkiye'nin onu rejim saldırısına karşı savunmak için yaptığı önemli askeri yatırım nedeniyle bugün hala duruyor."
Seçkin Deniz, 20.05.2022, Sonsuz Ark 


What’s Putin’s Next Move? Look to Syria
"Rusya, Batı'nın geçmişteki hareketsizliğinden bazı tehlikeli dersler çıkardı. Ukrayna'da daha korkunç bir trajediden nasıl kaçınılacağı aşağıda açıklanmıştır."

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ne kadar şok edici olsa da, kimse bunun uyarısız geldiğini söyleyemezdi.

Aylardır sınır boyunca askerler yığılmıştı. Ve bundan çok önce, Rusya yıllardır - sadece Doğu Ukrayna'da değil, Gürcistan, Kırım'da ve - özellikle de dünyanın izlediği Suriye'de, Rusya'nın eylemlerinin cezasız, hatta kayıtsız kaldığı Suriye'de sinyaller gönderiyordu.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir toplantıya başkanlık ediyor. Çatışma bitmekten çok uzak ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hırsları sönmekten çok uzak. | AP aracılığıyla Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Havuz Fotoğrafı

Bugün, küresel topluluk Ukrayna'yı desteklemek için harekete geçti. Korkunç Batı yaptırımları dalgası Rusya ekonomisini felç etti. Ukrayna'nın savunmasını güçlendirmek ve desteklemek için milyarlarca dolarlık son teknoloji Batı silahları gönderildi. Binlerce kişinin ölmesi ve çok daha fazlasının yaralanması ve teçhizatta verdiği (550'den fazla tank, 1.100'den fazla zırhlı araç ve en az 110 uçak dahil) sürekli şaşırtıcı kayıplarla, Rusya'nın ilk askeri hedefleri kapsamlı bir şekilde yenilgiye uğratıldı. Rusya, Soğuk Savaş'ın zirvesinden bu yana böylesine kararlı bir muhalefet duvarı ile karşılaşmadı.

ABD ve Batılı müttefikleri bunun için övgüyü hak ediyor. Ama şunu da kabul etmeliyiz ki, Rusya en başta Ukrayna'yı işgal etme yetkisini kendisinde buldu ve işgal 11 milyon sivili yerinden etti, binlerce insanı öldürdü ve Ukrayna'nın büyük bir bölümünü harabeye çevirdi. Yıllarca, uluslararası toplumun Rus saldırganlığına tepkisi en iyi tabirle yumuşak başlıydı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline giden yol, büyük ölçüde bizim eylemsizliğimiz sayesinde döşenmiştir.

Çatışma henüz bitmedi ve Vladimir Putin'in hırsları sönmekten çok uzak. Batı, Rusya'yı nasıl kontrol altına alacağını ve bir sonraki saldırıya nasıl karşı koyacağını düşünürken, Rusya'nın gönderdiği sinyalleri anlamamız ve Suriye'deki yedi yıllık trajik, ölümcül çatışmasından alabileceğimiz en faydalı dersleri çıkarmamız gerekiyor.

1. Bu savaşın tamamı değil.

Ukrayna çatışması şimdi yeni bir aşamaya giriyor gibi görünüyor. Ukrayna ile birleşik cephemiz ilk maçı kazanmış olsa da, kendimizden geçmemeliyiz. Nihayetinde, şimdiye kadar tanık olduğumuz şey, Kremlin'in hala kazanan bir eli olabileceği uzun süredir devam eden bir savaşın olabilecek - ya da aslında zaten olan - açılış salvosu olması muhtemeldir.

Suriye, Kremlin'in zorluklar karşısında ne kadar uyum sağlayabileceğini ve uzun bir oyun oynayabileceğini gösteriyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik son hamlesi gibi, Rusya'nın Suriye'ye askeri müdahalesinin ilk aşaması da büyük engellerle karşılaştı. General Aleksandr Dvornikov'un önderliğindeki Rusya, Suriye'ye başlangıçta havadan müdahale etti ve Beşar Esad rejiminin hayatta kalmasını tehdit eden Suriye muhalefet güçlerine karşı acımasız bir hava harekatı başlattı. Jetleri aralıksız olarak gökten bombalarken Kremlin, Suriye rejim güçlerinin durumu tersine çevireceğini umdu, ancak bu işe yaramadı. Suriye kara kuvvetleri, yeni keşfedilen Rus hava desteğinden büyük ölçüde yararlanmakta aciz olduklarını kanıtladılar. Sonuç olarak, Suriye genelinde çok cepheli bir çatışmanın savunulamaz olduğu ortaya çıktı ve Rusya buna uyum sağlamak zorunda kaldı.


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 7 Eylül 2020'de Suriye'nin Şam kentinde yaptıkları görüşmede Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile konuşurken jest yapıyor. | AP aracılığıyla Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Servisi

Şu anda Ukrayna'daki Rus kuvvetlerine komuta eden ve bazıları tarafından Suriye Kasabı olarak bilinen Dvornikov, eski muhafızların bir parçası ve 21. yüzyıldan ziyade ortaçağ zamanlarına daha uygun acımasız taktiklere meyilli. Yine de, ayrım gözetmeyen bombalama ve kuşatma savaşına olan eğiliminin ötesinde, Dvornikov ayrıca dirençli ve uyarlanabilir olduğunu kanıtladı.

Böyle bir uyarlama, eskimiş, yozlaşmış ve büyük ölçüde yetersiz Suriye ordusunun ötesinde ek kara gücü ortakları aramaktı. Müdahalesinden kısa bir süre sonra Rusya, küçük Spetsnaz özel kuvvetleri birimlerini cephe hatlarına yerleştirmeye başladı. Büyük ölçüde Suriyelilerle değil, Suriye krizinin ilk yıllarında etkili bir saldırı gücü olarak itibar kazanmış olan Lübnan Hizbullah'ı ile ortaklık kurdular. Spetsnaz birlikleri Suriye'den ayrıldığında, eski bir Rus askeri istihbarat subayının bana söylediği gibi, bazıları Hizbullah'ın "kan kardeşleri"ni hatırlatmak için Şii ikonografisi dövmeleriyle Rusya'ya döndü.

Daha uzun bir süre boyunca Rusya, Suriye ordusunu sıfırdan yeniden yapılandırmaya, bakanlık ve müdürlük düzeyindeki değişiklikleri zorlamaya ve tamamen yeni birimler kurmaya başladı. Kremlin ile yakın bağlantıları olan Rus özel askeri müteahhitleri, hem cephede savaşmak hem de Suriye güçlerini eğitmek için Suriye'ye konuşlandırıldı, bazıları da özel eğitim için düzenli olarak Rusya'ya uçmaya başladı.

2. Rusya, Batı'nın odağını kaybedebileceğini biliyor

Suriye'deki gerçek çatışmaya gelince, Batı'nın IŞİD tarafından oyalandığına, rejim-muhalefet çatışmasından bıkıldığına ve Suriye'nin yakında bir Rus "bataklığına" dönüşeceğine ikna olan Moskova, 2016 ve 2017'de yön değiştirdi.

Uçakları sivilleri gökten bombalamaya devam ederken, Rus diplomatlar “gerilimi azaltma” etrafında çerçevelenen retoriği benimseyerek hakim BM terminolojisinin arkasında yer almaya başladılar.  Rusya, ani ve sürekli “çatışmayı azaltma”yı onaylayan Rusya'nın uluslararası toplumun Suriye'nin en çatışmalı sahnelerini “çatışmasızlık bölgelerine” ayırmasının arkasındaki tartışmasız en etkili aktör haline geldiğini gördü.

Uluslararası toplum için, yıllarca süren kanlı kaostan sonra sükunet beklentisi ve yıllarca süren yoğun çatışmaların kuşattığı bölgelere insani yardım akışının sözde garantisi olan çekici bir teklifti. Sonuç olarak, Rusya'nın önerisi açık kollarla karşılandı. Aslında ABD, Suriye'nin güneyindeki dört gerilimi azaltma bölgesinden birinin müzakeresine, bunu yapmanın muhtemelen kendi Suriyeli ortaklarının rejime toprak teslim etmeye zorlamakla sonuçlanacağını bilse bile, doğrudan dahil oldu.

Kaçınılmaz bir şekilde çoğu Suriyelinin ve birçok analistin korktuğu gibi, gerilimi azaltma bölgesi planı, Suriye rejiminin ve Rus ve İranlı ortaklarının her seferinde bir bölgeyi yeniden ele geçirmesine izin vermek için zaman ve mekânı boşaltmak için sadece bir manevraydı. Dört bölgeden üçü daha sonra kuşatıldı, enkaz haline getirildi ve 2018'de toplu teslimlerle fethedildi. Washington'un gerilimi azaltma anlaşmasının "garantörü" olduğu güney Suriye'de, yıllardır ortaklarımızı engelledik ve onlara savaşmamalarını ve teslim olmayı kabul etmelerini söyledik. İdlib'deki dördüncü gerilimi azaltma bölgesi, yalnızca Türkiye'nin onu rejim saldırısına karşı savunmak için yaptığı önemli askeri yatırım nedeniyle bugün hala duruyor.

Uluslararası toplumun sınırlı bant genişliği ve dikkat süresi ve çatışmayı azaltma iddiasındaki her şeye olan eğilimi, tek taraflı Rus ateşkeslerini, “düşmanlıkların sona ermesini”, insani “pencereleri” ve “koridorları”, yerelleştirilmiş “uzlaşma” süreçlerini ve diplomatik girişimleri memnuniyetle karşıladığımızı da gördü. BM'nin topladığı Anayasa Komitesi gibi, bunların hepsinin sadece zaman kazanmak, bölmek ve fethetmek için tasarlanmış hileler olduğu kanıtlandı.

Rusya ayrıca, Suriye'ye doğrudan müdahil olan hükümetlere, askeri harekatlardan korunmalarını sağlamak için muhalif bölgelerdeki düzinelerce hastanenin kesin koordinatlarının sağlandığı bir BM "çatışmasızlık" mekanizmasına dahil edildi. Rus ordusu bu koordinatları hastaneleri ve çocuk kliniklerini tek tek bombalamak için kullandı. Ve BM bombalamalar hakkında bir soruşturma başlatmak zorunda kaldığında, Genel Sekreter António Guterres defalarca Rusya'nın erteleme baskısına boyun eğdi ve nihayetinde, Rusya'nın bombalamalara katılımı sınırlı kamuoyu özetinde hiç bahsedilmedi bile.

3. Putin, Batı'nın riskten kaçındığını biliyor

Dolayısıyla bütün bunlara rağmen, Rusya hiçbir sonuçla karşılaşmadı; tek bir yaptırım bile uygulanmadı. Algılanan cezasızlığın ötesinde, birbiriyle bağlantılı iki olaydan da ders çıkarmalıyız: Rusya'nın tavizlere mahkûm edilemeyeceği ve cezasızlık algısının yalnızca daha fazla saldırganlığı körüklemeye hizmet ettiği gerçeği.

Suriye'deki birkaç suç, Esad'ın 2012'den bu yana en az 340 kimyasal saldırıda kimyasal silah-Sarin gazı kullanması kadar Rusya'nın jeopolitik suç ortaklığını ortaya koydu. Doğu Guta'da Ağustos 2013'te Esad'ın cumhurbaşkanlığı sarayının görüş alanında bir Sarin sinir gazı saldırısında en az 1.400 sivil öldürüldüğünde, Başkan Barack Obama'yı cezalandırıcı bir yanıt vermemeye ikna eden Rus diplomatik zeytin dalı oldu. Bu teklif, Suriye'nin kimyasal silah stokunun kaldırılmasını ve yok edilmesini kolaylaştırmak için ustaca bir oyalamaydı ve Obama yönetimi buna kandı.

Takip eden yıllarda Esad rejimi, Sarin'in daha fazla kullanılması da dahil olmak üzere 300'den fazla kimyasal saldırıya karıştı. Obama'nın daha sonra, Doğu Guta'daki 2013 saldırısından sonra Suriye'yi vurmama kararından “ çok gurur duyduğunu” söylemesi, Suriye'de olayları takip edenlerin geriye dönük düşünmenin ne kadar gerçeklikten kopuk olduğunun altını çiziyor. Hiç şüpheniz olmasın, Rusya, Batılı riskten kaçınmanın temel normların herhangi bir şekilde uygulanmasına baskın çıktığı bu gibi bölümlerden kendi derslerini alıyor.

Bunun Ukrayna için anlamı nedir?

Günün sonunda Rusya, Batı'nın sınırlı bant genişliği, kısa dikkat süreleri ve riskten kaçınma konusundaki istikrarlı sicilinin kesinlikle farkında. Ukrayna'ya yardım politikamızın şimdiye kadarki göreceli başarısı göz önüne alındığında, yaygın özgüven algısı ve son zamanlarda gelişen 'zafer' konuşmaları, yerini yavaş yavaş ihmale bırakabilir ve dikkat penceremizi daha da daraltabilir.

Sonuçta bu, bizim değil, Rusya'nın arka bahçesinde olan bir savaş. Burada uzun oyunu oynayan Moskova, biz değiliz, çünkü bu, Şubat 2022'de değil, sekiz yıl önce başlayan bir savaştı. Washington'daki politika yapıcılar, bugün olduğu gibi altı ay içinde Ukrayna'ya ve cephedeki çatışmaların mikro dinamiklerine lazer gibi odaklanacaklar mı? Mümkün görünmüyor.

Rusya'nın Ukrayna'daki uyarlamaları birçok şekilde olabilir ve bunların çoğunu tahmin etmek zor olacaktır. Kremlin muhtemelen daha ağır Rus birliklerini ve hatta belki de yabancı paralı askerleri tutma gücü olarak görevlendirmeye geri dönecek. Ancak en önemlisi, Rusya acil olmayan cephe hatlarını dondurmaya ve kaynakları en öncelikli olan yerlere yoğunlaştırmaya çalışacak. Moskova ayrıca dikkati dağıtmak ve yeni bir belirsizlik üretmek için ayrılıkçı Moldova Transdinyester bölgesi gibi beklenmedik yerlerde çatışmayı hızlandırmaya çalışabilir.

Ukrayna başarılı bir şekilde Rusya'yı daha da büyük kayıplar vermeye devam ederse ve zorlarsa, Moskova'nın yerel ateşkeslerden bahsetmeye başlamasını bekleyebilirsiniz; ancak bunlar ihlal edilecek, belirsizlik ve dezenformasyonla bezenecek ve önce yeniden toparlanmak için zaman tanımak ve ardından yeniden tırmandırmak için bir bahane olarak kullanılacaktır. Rusya, Donbas'ta genişletilmiş bitişik kontrolünü başarılı bir şekilde pekiştirirse, aynı anda bir cephede bir saldırı kampanyasına yatırım yapma yeteneği önemli ölçüde artacaktır.

Gelecekte herhangi bir gerilimi düşürme çağrısı ne kadar çekici görünse de, Rusya'nın niyetlerine karşı son derece dikkatli olmalı ve Suriye'de yapılan hataları tekrarlamamalıyız. Çatışmanın, yıllarca daha düşük seviyelerde olmasa da en azından aylarca devam edeceğini varsayarsak, Ukrayna'daki hedeflerimizin ne olduğunu şimdiden kamuoyuna açıklamış olmalıyız. Bizim tarafımızdaki belirsizlik, Rusya'ya Ukrayna'dan çok daha fazla fayda sağlıyor.

Potansiyel olarak “ateşkesler” ve operasyonel duraklamalarla serpiştirilmiş daha sistemli parça parça bir kampanyaya dönerek, Rusya'nın çatışmayı dışarı çekme kapasitesi artacak ve Batı'ya Ukrayna'ya son derece pahalı ve kaynak yoğun bir yardım programını sürdürmesi için baskı yapacaktır. Sadece iki ay içinde ABD, Javelin stokunu %33 ve Stingers stokunu %25 oranında tüketti. Silah üretimine yapılan yatırımda muazzam bir federal artış olmadan, Ukrayna'ya sağlananları telafi etmek ve büyük güç rekabeti çağında, bu son derece tehlikeli bir konumda olmak yıllar alacaktır. Aslında, Stingers üreticisi Raytheon, Javelin üretimi benzer bir zaman çizelgesiyle karşı karşıya kalırken, parça ve malzeme eksikliği nedeniyle “en az 2023”e kadar yeni sistem yapamayacak.

Büyük güç rekabetinden bahsetmişken, ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin, yıllarca süren karşı konulmaz otoriterlik ve kriminal saldırganlıktan kaynaklanan bir cezasızlık çağına girdiğini de kabul etmelidir. Kırmızı çizgilerin yeniden çizilmesi ve küresel normların güçlendirilmesi, cesur ve iddialı eylemler, risk alma ve uzun vadeli tutarlılık gerektirecektir ve bugünden itibaren her şey Ukrayna'ya bağlıdır. Ülke içindeki konumu Washington veya Londra'daki hakim bilgeliğin önerdiğinden çok daha iyi bir yerde görünen Putin için ilerlemeye devam etmek tek seçenek.

Charles Lister, 27 Nisan 2022, Politico

(Charles Lister, Ortadoğu Enstitüsü'nde Suriye ve Terörizm ve Aşırıcılıkla Mücadele programlarının kıdemli bir üyesi ve yöneticisidir.)


Seçkin Deniz, 20.05.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı