24 Şubat 2022 Perşembe

SA9566/TG364: Patentli Sahte Et, Büyük Şirketlerin Büyük Kârlarıyla İlgilidir; Sağlıkla Değil

     Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Take Control of  Your Health (Sağlığınızın Kontrolünü Elinize Alın) mottosu ile yayın yapan mercola com'un kurucusu tıp doktoru Joseph Mercola'ya aittir ve 'Patentli Sahte Et' olarak tanımladığı yapay ete, yapay et endüstrisine, gıda arzının güvenilirliğine ve insan sağlığının karşılaşacağı tehditlere odaklanmaktadır. Analistin, Bill Gates'e de vurgu yaparak, "Büyük teknoloji devleri, tarihte eşi benzeri olmayan bir zamanda gıda tedariğine yönelik bir çaba harcıyormuş gibi görünüyor olabilir. Ancak patentli sahte etin “gezegeni kurtarmak” veya “sürdürülebilirlik” ile ilgili olmadığını, bunun yerine nüfusları kontrol etmeye ve büyük servet biriktirmeye yönelik başka bir baskı aracı olduğunu keşfetmek için olup bitenlere çok derinden bakmanıza gerek yok." şeklinde açık bir şekilde ifade ettiği gerçeğin sorulan şu soru ile ne kadar korkunç bir olduğu ortadadır: "İnsan hücrelerinden kültürlenmiş eti hiç düşündünüz mü?"
Seçkin Deniz, 24.02.2022, Sonsuz Ark


Patented Fake Meat Is All About Big Profits for Big Corporations- Not Health

Laboratuvarda yetiştirilen et, özel şirketlere et geliştirme üzerine fikri mülkiyet haklarını yerleştirme ve böylece insan sağlığı pahasına finansal bir beklenmedik durum oluşturma fırsatı sunuyor.

Bir bakışta hikâye:

  • Laboratuvarda yetiştirilen et, özel şirketlere et geliştirme üzerine fikri mülkiyet haklarını yerleştirme ve böylece finansal anlamda beklenmedik bir avantaj elde etme fırsatı sunar.
  • Gıda arzını merkezi üretim ve dağıtım yoluyla kontrol eden şirketler, halkları ve ülkeleri de kontrol edebilir.
  • Laboratuvarda yetiştirilen et, kas dokusundan toplanan ve laboratuvarda çoğaltılan kök hücrelerden elde edilir - ancak doku hücrelerini kültürleme yeteneği, ürünün son kullanıcı için sağlık açısından yararları olduğu anlamına gelmez.
  • Bilim adamları şimdi yanağınızın içinden hasat edilen insan hücrelerinden yapılan laboratuvarda yetiştirilen et üzerinde çalışıyorlar. Bazıları bunun yamyamlık olup olmadığını tartışırken; bunun, hastalığın yayılmasını nasıl etkileyeceği noktasında başka bir soru daha sorulmalıdır.

12 Temmuz 2018'de ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), laboratuvarda yetiştirilen etin nasıl tanımlanacağını konuşmak üzere halka açık bir toplantı düzenledi. The Atlantic'te bildirildiği üzere, toplantının sonunda bir fikir birliği sağlanamadı. Sözcükler üzerinden yürütülen savaş, tüketicide belirli bir duygusal tepki uyandıracak bir çağrışım belirlemeyi amaçlıyordu.

Toplantı sırasında çeşitli konuşmacılar ayağa kalkarak laboratuvarda üretilen "temiz et", "yapay et", "in vitro et", "hücre kültürü ürünleri", "kültürlenmiş et" veya "kültür dokusu" tanımlamalarını yaptı. Belirtilen bu terimlerin her birinin savunucuları ve eleştirmenleri vardı.

Örneğin, sığır eti üreticileri “temiz et” terimini beğenmediler. National Cattlemen's Beef Association'ın lobicilerinden Danielle Beck, The Atlantic muhabirine, bu terimin "sanki gerçek et bir şekilde kirliymiş gibi, geleneksel et üreticilerine doğası gereği saldırgan" olduğunu söyledi.

Ancak, sahte et endüstrisinin inanmanızı istediği şey tam olarak budur. Aslında, laboratuvarda yetiştirilen et pazarı, gerçek et yemenin gezegenimizi yok ettiği iddiası üzerine inşa edilmektedir. Singapur, ete benzeyen ve gerçek hayvanlardan elde edilmeyen ürünler için düzenleyici onayı veren ilk ülke oldu.

Karar, dünyanın geri kalanı için yolu açtı ve bugün sahte et o kadar popüler hale geldi ki, çoğu Walmart, Target gibi büyük marketlerde ve bazı popüler zincir restoranlarda bu ürünleri bulabilirsiniz. Birçok insanın COVID-19 vakaları ile alakalı abartılı haberlerin yer aldığı bir ortamda çalıştığı bir dönemde; sahte et endüstrisi, ürünlerini karanlık bir dünyayı aydınlatan bir ışık olarak sundu.

Büyük teknoloji devleri, tarihte eşi benzeri olmayan bir zamanda gıda tedariğine yönelik bir çaba harcıyormuş gibi görünüyor olabilir. Ancak patentli sahte etin “gezegeni kurtarmak” veya “sürdürülebilirlik” ile ilgili olmadığını, bunun yerine nüfusları kontrol etmeye ve büyük servet biriktirmeye yönelik başka bir baskı aracı olduğunu keşfetmek için olup bitenlere çok derinden bakmanıza gerek yok.

Laboratuvarda Yetiştirilen Et, Büyük Şirketlerle Alakalıdır

Financial Times'ın gıda eleştirmeni, 2021 Eylül'ünün başlarında yazmış olduğu bir yazıda, laboratuvarda yetiştirilen etin, sürdürülebilirlik veya "yeşil" kararlar almaktan ziyade fikri mülkiyet (IP) ve finansal bir fırsatçılıkla alakalı olduğuna dair güçlü deliller ortaya koydu.

Yazar, kahvaltılık tahılları, gazlı içecekleri, ilaçları, aşıları, genetiği değiştirilmiş bitkileri ve böcek ilaçlarını koruyan patentleri listeleyerek, fikri mülkiyet konusunda tarihsel bir bakış açısı ortaya koydu. Her durumda Kellogg, Coca-Cola, McDonald's, Big Pharma ve tarım kimyasalları işletmelerinin sahip olduğu fikri mülkiyetler, elde ettikleri finansal başarıların can damarını oluşturmaktaydı. Makalede şu ifadeler yer alıyor :

“Şu anda et endüstrisinde çok fazla fikri mülkiyet yok… Hayvanların hayatını kurtarmak, yağmur ormanlarının kesilmesini önlemek, hatta metan gazlarının azaltılması bile yatırımcıları heyecanlandırmıyor – bu değişiklikler kâra dönüşemez.

"Kutsal kâse, tüketmiş olduğumuz eti, et üzerinde fikri mülkiyet sahibi olan tescilli bir ürünle değiştirmektir. Coca-Cola ve McDonald's, patentli gıda ürünlerini pazar payına göre dünyanın en iyi gıda şirketlerinden ikisi haline getirmeyi başardı, ancak hayvansız 'et' için alınacak bir patent, başarılarını tamamen gölgede bırakabilir.”

Bill Gates, iklim değişikliğiyle mücadele için %100 sentetik sığır eti yeme fikrini destekliyor.

Bu fikir, sera gazı emisyonlarını ortadan nasıl kaldıracağını ortaya koymuş olduğu yeni kitabında yer alan temel ilkelerinden biridir. Bu kitap, 23 arabalık bir garajı, 20 kişilik sineması ve 24 banyosu olan 65.993 fit kare (6.131 metrekare) büyüklüğünde bir ev inşa eden bir adam tarafından yazılmıştır. Gates ayrıca beş adet başka eve, bir at çiftliğine, dört özel jete ve bir helikopter "koleksiyonuna" sahiptir.

Business Today'de yer alan bir araştırmaya göre, Gates’in yıllık karbon ayak izi, çoğu sahip olduğu uçaklar tarafından üretilen 7.493 metrik ton karbon miktarındadır. 22 Mart'ta Forbes'te yayınlanan bir makalede muhabir şöyle yazıyor:

“Şimdi, mutlaka Gates ile aynı fikirde değilim. Ve hükümetlerin vatandaşlarının ne yemesi gerektiğine karar vermesi fikrinden nefret ediyorum (Gates'in önerdiği gibi). Ama benim işim para kazanmanıza yardım etmek. Ve bitki bazlı etin arkasındaki teknolojiden elde edilecek milyarlarca dolar olduğuna hiç şüphe yok.”

Ne yazık ki, birçok kişinin zenginlik elde etmek için sağlıktan ziyade izleyeceği yol bu olabilir. Beyond Meat zaten 12 milyar dolar değerinde ve 2025 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor. Yine de, Forbes muhabirinin belirttiği gibi, et endüstrisi buzdağının görünen kısmıdır.

Sentetik biyoloji, bilim adamlarının yaşamı programlamasına izin vermek için teknolojiyi kullanır. DNA'yı tamamen yeni bir şey üretecek şekilde yeniden yapılandırır.

Bu, Beyond Meat'in soya fasulyesi kullanarak daha "gerçekçi" burgerler yaratmak üzere kullandığı teknolojidir. Ayrıca muhabir, Moderna ve Pfizer COVID aşılarının sentetik bir genetik kod dizisinden yapıldığına dikkat çekiyor ve şöyle yazıyor: 

"Yapay zekânın (AI) olası istisnaları dışında, sentetik biyolojinin dünyamızı kökten yeniden şekillendirecek herhangi bir yıkıcı teknolojinin en büyük potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum..”

Gıda arzını kontrol edin = Nüfusları ve ülkeleri kontrol edin

Ocak 2021'de The Land Report tarafından yapılan bir analizde, Bill Gates'in ABD'de 242.000 dönümlük tarım arazisine sahip olduğu bilgisi yer aldı. Bu, onu en büyük özel tarım arazisi sahibi yapıyordu. MIT Technology Review ile yaptığı röportajda Gates şunları söyledi :

“Yani hayır, en fakir 80 ülkenin sentetik et yiyeceğini sanmıyorum. Bence tüm zengin ülkeler %100 sentetik sığır etine geçmeli. Tat farklılığına alışabilirsiniz ve iddiaya göre, zamanla tadı daha da iyi hale getirecekler. Sonuçta, bu yeşil prim, insanların [davranışlarını] değiştirebileceğiniz veya talebi tamamen değiştirmek için düzenlemeleri kullanabileceğiniz kadar mütevazıdır.”

Gates ve diğer teknokratların, merkezi üretim ve gıda dağıtımı yoluyla nüfusları kontrol etmeyi nasıl amaçladıklarını düşündüğünüzde, bu paragraftaki en anlamlı cümle son cümledir. “İnsanların davranışlarını değiştirin veya talebi tamamen değiştirmek için düzenlemeleri kullanın” diyor. Laboratuvarda yetiştirilen proteini teşvik etmek, sürdürülebilirlikle değil, zenginlik ve güçle ilgilidir.

Teknoloji devleri, fikri mülkiyeti kullanarak, canlı hayvanları, gıda arzını etkin bir şekilde kontrol edecek patentli bitki ve hayvan kaynaklı alternatiflerle değiştirmeyi umuyor. Ve Gates'in Illinois, Louisiana, California, Iowa ve yaklaşık bir düzine başka eyalete yayılmış 242.000 dönümlük tarım arazisi, genetiğiyle oynanmış mısır ve soya ürünleri için ayrılmış gibi görünüyor. Başka bir deyişle Gates, (bitki bazlı) sahte et ve işlenmiş gıdalar için gereken temel mahsulleri yetiştiriyor.

Laboratuvarda yetiştirilen et alternatifleri, başlangıçta canlı hayvanlardan alınan hücre kültürleriyle başlamaları nedeniyle vejetaryen muadillerinden farklıdır. Mosa Meat, “daha sonra neredeyse yara almadan çiftliklerine geri götürülen” çiftlik hayvanlarından az sayıda hücre topladıktan sonra kendi etlerini yetiştiriyor.

Popular Mechanics'te anlatıldığı gibi Gates'in ciddi bir yatırımcı olduğu Memphis Meats, hayvanlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyor. Bunun yerine hayvan biyopsilerinden elde edilen hücreleri kullanıyorlar.

Başka bir deyişle, bir veteriner anormal bir büyüme hakkında tıbbi bir tespit yapmak için bir hayvanın bir bölgesine biyopsi yapmaya karar verdiğinde; Memphis Meats, aksi takdirde atılacak olan hücreleri toplar ve bunları laboratuvarda yetiştirilmiş et haline getirir. Küçük çiftçiler tarafından yetiştirilen geleneksel, sağlıklı gıdaların yerine seri üretilen sahte gıdaların geçirilmesi, Great Reset planının bir parçasıdır.

Amaç, tüm gıda arzını kontrol etmektir. Bu amaçla, araştırmacılar ve üreticiler, aynı zamanda, süt benzeri bir protein kazein ve peynir altı suyu üretmek için genetiği değiştirilmiş Trichoderma reesei mantarından yapılan süt proteinleri ile de ilgileniyorlar. Popular Science, Perfect Day'in hayvansız peynir altı suyu proteinini, 2020'nin en büyük 100 yeniliğinin mühendislik kategorisindeki Büyük Ödül kazananı olarak belirledi.

Wellcome Trust tarafından ortaklaşa kurulan EAT Forum, küresel nüfusa uygulanmak üzere tasarlanmış bir Gezegensel Sağlık Diyeti geliştirdi. Bu diyet, et ve süt ürünleri alımını %90'a varan oranda azaltmayı ve bunun yerine büyük ölçüde tahıllar ve yağın yanı sıra laboratuvarlarda üretilmiş gıdaların koyulmasını gerektiriyor.

Tüm gıdaları laboratuvarda oluşturulan alternatiflerle değiştirmek üzere biyoteknoloji ve sahte et şirketleriyle birlikte çalışarak gıda sistemini dönüştürmeyi amaçlayan en büyük girişim FReSH olarak adlandırılıyor. Başka bir deyişle, teknoloji devleri et, süt ürünleri, tahıllar ve yağların kontrolünü ellerine geçirdiklerinde, gıda arzından kazanç sağlayan ve bu arzı kontrol eden onlar olacaktır.

Gıda arzını kontrol eden özel şirketler, nihayetinde ülkeleri ve tüm toplumu kontrol edecektir. Biyoteknoloji, nihayetinde çiftçileri ve çiftlik sahiplerini denklemin dışına itecek ve gıda güvenliğini tehdit edecektir. Başka bir deyişle, sürdürülebilirlik ve gezegeni kurtarmak adına yapılan çalışmalar özel şirketlere daha fazla kontrol sağlayacaktır.

Linoleik asit ile ilişkili sağlık tehlikeleri

İster bitki bazlı ister laboratuvarda yetiştirilmiş olsun, sahte etin işlenmiş bir gıda olduğunu anlamak önemlidir. Taklit et, gerçek etten daha iyi, hatta ona eşit değildir. Doğrudan topraktan, asmalardan, çalılardan, ağaçlardan, su kütlelerinden veya hayvanlardan gelmeyen yiyecekler işlenmiş kabul edilir.

Laboratuvarda yetiştirilen et, bir inekten alınan kas örneğiyle başlar. Laboratuvara girdikten sonra teknisyenler örnekten kök hücreleri ayırır ve ardından bunları çarpıcı biçimde çoğaltır. Hücreler, kas dokusunu oluşturan liflere farklılaşır. Mosa Meat, bir doku örneğinin 80.000 çeyrek pound (Çev: yaklaşık 9 ton) ağırlığında ürün verebileceğine inanıyor.

Bir hayvanın içindeki doku büyümesi, kan akışı sağlıklı kas büyümesini gerçekleştirmek için uygun besinleri sağladığında meydana gelir. Bu durum hayvanın, vücudun hücreleri beslemek için gerekli besinleri uygun miktarda aldığı tam ve dengeli bir diyetle beslenmesini gerektirir.

İnsan vücudu daha sonra rejeneratif ve biyodinamik olarak otlatılmış etlerde bulunan besinleri alır. Bununla birlikte, bilimin son yirmi yılda gösterdiği gibi, şeker üzerinde büyüyen hücreler büyümeye neden olur, ancak sağlıklı değildir. Laboratuvarda kültürlenmiş et yetiştirme kabiliyeti, son ürünün son kullanıcıya sağlık açısından herhangi bir yarar sağlayacağını göstermez.

Bitki bazlı sahte et, linoleik asit (LA) formunda aşırı miktarda omega-6 yağı içerir. Bu durum, metabolik disfonksiyona en önemli katkıda bulunan etkenlerden birisidir.

Kanımca, bu metabolik zehir, artan kronik hastalık oranlarına birincil derecede katkıda bulunuyor. LA, ciddi mitokondriyal disfonksiyona, azalmış NAD+ seviyelerine, obeziteye, insülin direncine ve enerji üretme yeteneğinde radikal bir azalmaya yol açar.

Gerçek etin lezzetini ve dokusunu üretmek için kullanılan genetik mühendisliği, sağlıklı yağ asidi bileşimini yeniden üretmez, çünkü substrat, birincil yağ kaynakları olarak kanola ve ayçiçeği yağlarıdır.

Hem Impossible Burger hem de Beyond Meats ürünlerinde kullanılan ayçiçek yağı %68 LA'dır ki bu olağanüstü yüksek bir miktardır.

LA oksidasyona duyarlı olduğundan ve OXLAM (oksidatif linoleik asit metabolitleri) adı verilen oksidasyon yan ürünlerine neden olduğu için tehlikelidir. Bu yan ürünler DNA, protein, mitokondri ve hücre zarlarını harap eder. Bu, sahte etin tüm sürdürülebilirlik ve sağlık kriterleri açısından başarısız olduğu anlamına gelir.

İnsan hücrelerinden kültürlenmiş eti hiç düşündünüz mü?

Laboratuvarda yetiştirilen et ve süt ürünleri kulağa bilim kurgu gibi gelse de, gıda üreticileri için bir sonraki adım doğrudan 1973 distopik filmi “Soylent Green”den geliyor. Bilim kurgu filmi 2022'de New York'ta geçiyor. Hikâyede, Dünya aşırı nüfuslu ve insanlar sokaklarda yaşıyor.

İnsanlara gıda olarak su ve planktondan yapılan yüksek proteinli bir besin olan Soylent Green istihkakı verilir. Büyük şirketlerin kontrolü elinde tuttuğu bu fütüristik kâbus fantezisinin sonunda, yüksek proteinli içeceğin aslında insanlardan yapıldığını keşfediyorsunuz.

Şimdi, 2022'ye sadece aylar kala, bilim adamları, insan yanaklarının içinden toplanan insan hücrelerinden yapılan laboratuvarda yetiştirilen "et" üzerinde çalışıyorlar. Bu tüyler ürpertici ürün ilk olarak bir bilim insanı ve biyoteknoloji firması Spiderwort'un kurucusu tarafından 'sanat' olarak sunuldu. Tech Times 22 Kasım 2020'de şunları bildirdi:

“Çoğunlukla insan hücrelerinden yapılan biftekleri yetiştirmek için kullanılabilecek yeni bir 'Kendin Yap yemek kiti’, kısa süre önce Londra merkezli Tasarım Müzesi tarafından 'yılın tasarımına’ aday olarak gösterildi.

“'Ouroboros Steak'* olarak adlandırılan bu kit, adını kuyruğundan başlayarak kendi kendini yemesiyle bilinen bir yılanın dairesel sembolünden almıştır. Bu varsayımsal kit daha sonra bir kişinin kendi hücrelerini kullanarak minyatür insan eti biftekleri yetiştirmek için ihtiyaç duyacağı her şeyle birlikte gelecekti…”

Bu kitler ticari olarak mevcut değil - henüz. Ama ‘insanın kendi vücudundan yapılmış bir parça eti yemesinin geçerli bir fikir olabileceğini düşünmesine neden olan şey nedir’ sorusunu akla getiriyor. Bunun yamyamlık olup olmadığı sorusu da gündeme getirilmelidir.

Bu konsepti savunanlar, kendi bedeninizi yediğiniz için bunun yamyamlık olmadığını iddia ediyor. Ancak, ticari olarak temin edilebilir hale gelirse, birinin diğer insanların hücrelerinden et yetiştirmesini ve satmasını ne engelleyebilir?

Konseptin nahoş yanı bir yana, bu hastalığın yayılmasını nasıl etkileyebilir? Örneğin, Papua, Yeni Gine'deki kabile yamyamlığı, neredeyse bir insan kabilesini yok eden prion hastalığına (Çev: Bulaşıcı süngerimsi ensefalopati) yol açmıştır.

Birçok köyde, bir kişi öldükten sonra, köylüler bir keder eylemi içinde cesedi pişirir ve tüketirdi. Kabileyi inceleyen bilim adamları, bir kişinin, deli dana hastalığı olarak da bilinen Crutchfield-Jakob hastalığının nadir görülen bir vakasını geliştirdiğine inanıyor. Nörolojik dokuyu yemek, daha sonra hastalığın kabile boyunca yayılmasına neden olmaktadır.

Bir COVID-19 aşısı olduktan sonra insanlar tarafından bildirilen garip ve olağandışı yan etkilerin vücut dokusu üzerinde uzun vadeli etkileri olabileceğini hayal etmek fazla çaba gerektirmez. Peki, kendinizden veya bir başkasından elde edilen bu vücut dokusunu kültürleyip yediğinizde ne olur?

İlk olarak Mercola tarafından yayınlanmıştır.

Joseph Mercola, 21.10.201, The Defender Children's Health Defense

(Dr. Joseph Mercola, Mercola.com'un kurucusudur. Dr. Mercola, DO olarak da bilinen bir osteopatik doktordur. DO'lar, MD'lere benzer şekilde, 50 eyalette ilaç yazabilen ve ameliyat yapabilen lisanslı doktorlardır. DO'lar ve MD'ler, temel klinik bilimlerde dört yıllık bir çalışma ve lisans sınavlarının başarıyla tamamlanmasını gerektiren benzer eğitime sahiptir. Bununla birlikte, DO'lar tıp pratiğine ekstra bir şey getirir. Osteopatik doktorlar “bütün kişi” yaklaşımını uygularlar ve sadece semptomlar yerine tüm kişiyi tedavi ederler. Hastaların sadece hastalıklarla mücadele etmeyen, aynı zamanda onu önlemeye de yardımcı olan tutumlar ve yaşam tarzları geliştirmelerine yardımcı olurlar. Aile hekimliği alanında da kurul onaylı Dr. Mercola, beş yıl boyunca St. Alexius Tıp Merkezi'nde aile hekimliği bölümünün başkanlığını yaptı. Hem geleneksel hem de doğal tıp eğitimi aldı.)


Tamer Güner, 24.02.2022, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri

Çevirenin Notu:

Ouroboros: Uroboros (Ouroboros), kendi kuyruğunu ısıran halka şeklini almış bir yılan görüntüsüdür. Ezoterizm, Masonluk ve Satanizm’de sıklıkla kullanılan sembollerden birisidir. 


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı