18 Kasım 2021 Perşembe

SA9448/SD2240: Orta Asya-Güney Asya Bağlantısı Pakistan-ABD İlişkilerine Bağlı Olabilir

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, 20 yıl boyunca ABD Deniz Kuvvetleri subayı olarak lojistik ve güvenlik yardımı konusunda uzmanlaşan, 2005 Savunma Üssünü Kapatma ve Yeniden Düzenleme Komisyonu'nda ve Irak ve Afganistan'daki Savaş Zamanı Sözleşmeleri Komisyonu'nda profesyonel kadrolu üye olarak çalışan, denizaşırı askeri görevleri Kuveyt ve Suudi Arabistan'da ve Irak'ta Koalisyon Geçici Otoritesi'nde sivil ulaşım danışmanı ve denizaltı USS SKATE (SSN 578) tedarik görevlisi olarak görev yapan ve şu anda da bir tedarik zinciri danışmanlığı olan Corsair LLC'nin Genel Müdürü olan James Durso'ya aittir ve Pakistan'ı arkadaşlıktan çıkarmaya çalışan Amerikalılara Pakistan'ın ve Afganistan'ın konumunu hatırlatarak, ahlakî değerlerden yoksun, eski ticarî çıkar merkezli düzenin sürmesi için ne tür tutumlar alınabileceğine odaklanmaktadır. Yukarıda zikredildiği üzere etkili görevlerde bulunan ve tedarik zincirlerinin değerini anlayarak bütün tecrübelerini özel bir şirkete taşıyan ve para kazanan eski bir 'Amerikan Subayı'nın "Amerika'nın Orta Asya politikası gerçekten yerel “egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü” ile ilgiliyse, yerel ceplere para yatırmak bunu gerçekleştirmenin en iyi yoludur." gibi ne kadar aşağılık bir strateji önerdiğini görmek şaşırtıcı gelmeyecektir. Amerika budur ve çökene kadar da değişmeyecektir.
Seçkin Deniz, 18.11.2021


Central Asia-South Asia connectivity may hinge on Pakistan-US relations
"ABD Afganistan'dan ayrılırken parasını da yanında götürdü."

Neyse ki, Orta Asya ve Güney Asya'dan - Özbekistan ve Pakistan - liderler, ticareti ve fırsatları arttırmak için bölgeleri birbirine bağlamayı çoktan planlamıştı. Temmuz ayında Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev ve Pakistan Başbakanı Imran Khan, ülkelerinin ekonomik ilişkilerini geliştirmek için anlaşmalar imzaladıkları Taşkent'te bir araya geldiler.

NATO ortalıkta takılıp kalsaydı, Orta ve Güney Asya, Afganlar için fırsatlar üretecek olan yarı istikrarlı bir Afganistan üzerinden ticareti planlayabilirdi. Mevcut haliyle, yönetim organı olan Taliban, onlarınki de dahil olmak üzere (henüz) başka hiçbir hükümet tarafından tanınmadığında, Afganistan genelinde ticaret bağlantıları kurmak artık yerel liderlere kalmış durumda.

Orta Asya'nın kuzey, doğu ve batıdaki mevcut rotaları tamamlamak için güney ticaret bağlantılarını geliştirmesi gerekiyor. Pakistan'a giden yol en çok dikkat çeken yol oldu, ancak bölgenin B Planı, birçok ticaret ortağından izole edilmiş, ancak iç istikrar avantajına sahip olan İran üzerinden yürüyor.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Başbakan Khan ile birlikte çalışma sözü verdi, bu nedenle Afganistan-Pakistan rotası öncelikli. Her iki seçenek de ideal değil, ancak karayla çevrili Orta Asya için tek çıkış yolu.

Bölgelerin Rusya ve Çin'in çekim gücünden kurtulması için Orta Asya ile Güney Asya arasında bağlantı olması gerekiyor. Afganistan sınırındaki Türkmenistan ve Özbekistan, Afganistan'da birçok önemli ekonomik proje istikrar gerektirdiği için Taliban hükümetiyle ilişkiler kurdu.

Şubat 2021'de Özbekistan, Afganistan ve Pakistan temsilcileri, beş yılda inşa edilecek 600 km'lik bir hat olan Mezar-ı Şerif-Kabil-Peşaver demiryolu projesi için bir yol haritası üzerinde anlaştılar. Demiryolu projesi, Afganistan ve Pakistan'a enerji sağlayan 1.000 megavatlık Surkhan-Puli-Khumri yüksek voltajlı elektrik hattı ve 1.300 megavatlık CASA-1000 enerji projesi gibi bölgesel enerji projeleriyle birlikte yürütülecek.

Nihai kilit proje, yılda 33 milyar metreküp (bcm) gaz taşıyabilen 1100 millik Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğal gaz boru hattıdır ve Çin şu anda Türkmenistan'ın gazının yüzde 90'ını aldığından [TAPI boru hattı] Aşkabat'ı Pekin'in baskısından kurtaracaktır.

Pakistan, Afganistan'daki iki savaşta ABD'yi destekleyerek ve bu süreçte önemli finansal faydalar elde ederek konumunu başarıyla belirledi. Kuşak ve Yol Girişimi'nin en büyük projesi olan 62 milyar dolarlık Çin Pakistan Ekonomik Koridoru'nda (CPEC) Çin ile ortaktır. Şimdi Pakistan, bölgeyi Karaçi ve Gwadar limanları aracılığıyla deniz ticaret yollarına ve Pakistan'ın yüzde 60'ı 30 yaşın altında olan 200 milyonu aşkın büyük iç pazarına bağlayan Orta Asya'nın ortağı olabilir.

Afganistan'da ABD ve Pakistan aynı savaşı yapmıyorlardı. ABD'li yetkililer Pakistan'ı "çifte oyun"la suçladılar, ancak İslamabad "bir sonraki oyunu" izliyordu; Hindistan ile çatışma. ABD, Taliban'ı yendikten ve Afgan toplumunu yeniden yapılandırdıktan sonra, düşmanlıkların resmi olarak sona ermesini bekliyordu, ancak Pakistan, ABD zaferle ayrılsa bile Hindistan'la mücadele edeceğini biliyordu ve Afganistan'daki savaş, mücadelenin bir sonraki aşaması için kendisini konumlandırmanın bir yoluydu.

Pakistan, Keşmir'de Hindistan'a karşı konuşlandırabileceği "stratejik derinlik" oluşturmak için Taliban'ı kullanabilir ve Sam Amca'ya yardım etmek için para alabilir. Pakistanlı generaller, Baltık Eyaletlerinin Alman İmparatorluğu'na ilhak edilmesini önerdiğinde, "Bir sonraki savaşta sol kanadımın manevrası için onlara ihtiyacım var" diyen Paul von Hindenburg'u taklit ediyorlardı.

Amerika, savaşları, Appomattox Adliyesinde veya Missouri zırhlısında sona eren sınırlı olaylar olarak görür; Pakistan savaşı bir süreç olarak görüyor.

Afganistan'daki ABD politikası, Orta ve Güney Asya'daki liderlerin de kadınlardan ve kızlardan sorumlu olduğunu görmezden gelen bir politikadır; şu anda hemen hemen sadece “kadınlar ve kızlar”dan oluşuyor.  ABD, Taliban ile arasındaki farklılıkların -Kabil hükümetini de içermek zorunda kalacak olan- bölgesel ticaret anlaşmalarını engellemesine ve böylece bölgenin ticaret seçeneklerini sınırlayarak Rusya ve Çin'e siyasi bir kazanç (ve finansal beklenmedik kazanç) sağlamasına izin vermemelidir.

ABD Senatosu'na "Afganistan Terörle Mücadele, Denetim ve Hesap Verebilirlik Yasası 2021" konulu bir yasa tasarısı sunuldu. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, Biden yönetimini "Güney ve Orta Asya için gözden geçirilmiş bir strateji geliştirmeye" yönlendiriyor ve ayrıca Pakistan'ın 2001'den 2021'e kadar Taliban'a verdiği desteğin bir değerlendirmesini gerektiriyor.

Değerlendirmede, şimdiye kadar bilinmeyen bazı Pakistanlı albayların - tabii ki Pakistan, Taliban'la dalga geçiyordu -(Amerikalı senatörler tarafından alenen kınandıkları takdirde tuğgeneralliğe terfileri pratik olarak garanti edilen)lerin kimlikleri dışında herhangi bir ifşa olmayacak. Ancak gece gündüzü takip ederken, İslamabad'daki Çinli diplomatlar için emek tasarrufu sağlayan yaptırımlar da artacak.

Spoiler olmayın (Hız kesmeyin): Afganistan ve Pakistan ekonomilerine fayda sağlayabilecek projeleri engellemek, Orta ve Güney Asya'yı Rusya ve Çin'in kollarına itecektir.

Uzun vadeli düşünün: İslamabad ve Kabil'deki zayıf hükümetleri beklemek yerine şimdi bölgesel altyapı projelerini destekleyin.

Yürüyüşe çıkın: Amerika'nın Orta Asya politikası gerçekten yerel “egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü” ile ilgiliyse, yerel ceplere para yatırmak bunu gerçekleştirmenin en iyi yoludur.

James Durso, 20 Ekim 2021, The Hill

(James Durso  bir tedarik zinciri danışmanlığı olan Corsair LLC'nin Genel Müdürüdür. 2005 Savunma Üssünü Kapatma ve Yeniden Düzenleme Komisyonu'nda ve Irak ve Afganistan'daki Savaş Zamanı Sözleşmeleri Komisyonu'nda profesyonel bir kadro üyesiydi. Durso, 20 yıl boyunca ABD Deniz Kuvvetleri subayı olarak görev yaptı ve lojistik ve güvenlik yardımı konusunda uzmanlaştı. Denizaşırı askeri görevleri Kuveyt ve Suudi Arabistan'daydı ve Irak'ta Koalisyon Geçici Otoritesi'nde sivil ulaşım danışmanı ve denizaltı USS SKATE (SSN 578) Tedarik Görevlisi olarak  görev yaptı.)


Seçkin Deniz, 18.11.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı