14 Kasım 2021 Pazar

SA9442/SD2235: Almanya'nın Sonraki Rusya Politikası

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Siyaset bilimci, tarihçi (FU Berlin) ve Berlin Doğu Avrupa Araştırmaları Merkezi (Osteuropa-Zentrum Berlin e.V.) direktörü Dmitri Stratievski'ye aittir ve Merkel sonrası kurulacak Alman koalisyon hükümetinin Rus Politikasının nasıl olacağına odaklanmaktadır.  Analistin, "Almanya'nın karmaşık siyasi geleneği, daha doğru bir siyasi tahmin yapılmasını engelliyor. Birincisi, politikacılar kariyerleri boyunca sorun önceliklerini değiştirirler. İkincisi, bir politikacının önemi federal dış politika üzerinde eşit etkiye sahip değildir." şeklindeki tespitleri dikkat çekicidir. Almanya'nın Avrupa Birliği, NATO ve Çin ile ilişkilerinde olduğu gibi Rusya ile olan ilişkilerinde de 'büyük bir sıkışma' yaşadığı gerçeği de analistin şu cümlesinde net bir şekilde görülebilir: "İster Sosyal Demokratların ikili ilişkileri geliştirmesini umuyor olun, ister Yeşillerin onları sertleştirmesine güvenin, her iki taraf da büyük olasılıkla hayal kırıklığına uğrayacaktır." Türkiye'nin lideri Erdoğan'ın, Fransa'nın Avrupa Birliği'ndeki en büyük rakibi olan ve sık sık görüştüğü Almanya'nın başbakanlarının gözettiği denge politikasını doğru analiz etmesi ve Fransa'ya karşı 'Güçlü bir Almanya' konseptinin Türkiye'nin lehine olduğunu dikkate alarak koalisyon görüşmelerine yapıcı mesajlar göndermesi önemlidir; Türkiye'nin Merkel sonrası dönemde de Avrupa Birliği'ni yedekte tutan büyük stratejik yolculuğunu sorunsuz sürdürmesi mümkün görünmektedir. 
Seçkin Deniz, 14.11.2021

Germany’s Next Russia Policy
 Berlin'in Merkel sonrası hükümet döneminde Rus-Alman ilişkilerinin geleceği.

Almanya parlamento seçimlerinde merkez sol Sosyal Demokratlar (SPD) oyların %25,7'sini alarak %24,1'e düşen merkez sağ CDU/CSU blokunu geride bıraktı. Bu iki fraksiyonun yanı sıra, Federal Meclis daha önce olduğu gibi diğer partileri de içerecek: Yeşiller (%14,8), FDP (%11,5), AfD (%10,3) ve Sol (%4,9). Bu sonuçlar Alman-Rus ilişkilerini nasıl etkileyecek?

Scholz, Schroeder değil

İktidar koalisyonunun potansiyel üyeleri, çıkış anketlerinin başlamasından kısa bir süre sonra ilk müzakereler için pazarlık masasına oturdular. Şu anda, en olası anlaşma SPD, Yeşiller ve FDP arasında bir birlik gibi görünüyor. Sonuçlar ayrıca, Yeşiller ve/veya Liberallerin (FDP) eklenmesiyle CDU/CSU ve SPD'nin 'büyük koalisyonunu' sürdürmek gibi diğer koalisyonları aritmetik olarak mümkün kılıyor. CDU/CSU, Yeşiller ve FDP arasında bir birlik başka bir seçenek. İkinci seçenek, SPD'yi yeni hükümetin dışında bırakacak, ancak pek olası değil. Bu nedenle, mevcut Sosyal Demokrat lider, rektör yardımcısı ve maliye bakanı Olaf Scholz, Almanya'nın bir sonraki şansölyesi olmak için en iyi şansa sahip.

Scholz, yirmi yılı aşkın süredir ciddi bir siyasi oyuncudur. Tüm çalışmaları iç politika ve yönetişim üzerine odaklanmıştır. Scholz, küresel yönelimli son pozisyonunu 1980'lerin sonlarında, SPD gençlik kanadının başkan yardımcısı ve Uluslararası Sosyalist Gençlik Birliği'nin başkan yardımcısı olarak iki görevinde de sürdürdü. Angela Merkel'e vekalet etti ve Temmuz 2021'de ABD de dahil olmak üzere şansölye adayı olarak düzenli olarak uluslararası ziyaretler yaptı. Ancak Doğu Avrupa ile ilişkiler gibi dış politika çıkarları her zaman ikincildi. Yedi yıl boyunca Hamburg belediye başkanı olarak Scholz, belediye başkanlığından istifa ettikten sonra South Steam Transport AG'nin Yönetim Kurulu Başkanı olan selefi Henning Voscherau'nun aksine, Rusya ile olan büyük işleriyle uğraşmaktan asla vazgeçmedi. Hamburg, Saint Petersburg ile kardeş şehir olduğu için Scholz, törensel işlevlerde Rus meslektaşlarıyla bir araya geldi. Ancak Rusya'ya özel bir ilgi göstermedi.

Bununla birlikte, onun seviyesindeki bir politikacı, Kremlin'in faaliyetleri hakkında yorum yapmaktan kaçınamaz. Özellikle seçim döneminde. Scholz'un geçen yaz Rusya hakkındaki yorumları, bir başka tanınmış Sosyal Demokrat olan Gerhard Schroeder'in izinden gitmeyeceğini, Moskova'ya ısınmaya hazır olmadığını kanıtladı. Etkili Alman Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşan SDP şansölye adayı, Rusya'ya "çok taraflı bir yaklaşım" gereğini vurguladı. Moskova'ya mesaj göndererek, "Batı'daki ve Avrupa Birliği'ndeki açık toplumlardan korkuyorsanız, onların bir virüs gibi yayılabileceğini düşünüyorsanız, o zaman size yardım edemeyiz" dedi. Rusya'ya “Avrupa'nın barışçıl işbirliğinden başka bir senaryo düşünmediğine” güvence verdi ve Rus vatandaşlarının kendi ülkelerine demokrasi getirmesini umdu.

Deutsche Welle'ye verdiği röportajda Scholz, Rusya'yı "hukukun üstünlüğüne dönmeye, güç haklı çıkarmaz" ve "doğuya yönelik yeni bir politikaya ihtiyacımız var"a çağırdı. Scholz, birleşik bir Avrupa'nın güçlü bir savunucusu olmaya devam ediyor ve önemli dış politika yetkilerinin Brüksel'e devredilmesini destekliyor. 2018'de AB'nin güçlendirilmesi, "tüm Avrupa'yı kapsayan bir Doğu Politikası" oluşturulması ve AGİT'in bir "toplu güvenlik aracı" olarak geliştirilmesi lehinde konuştu.

Eylül 2020'de haftalık Die Zeit, Maliye Bakanı Scholz'un ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'e Washington'un Nord Stream 2'nin inşasına rıza göstermesi karşılığında Amerikan LNG'sini almak için  Berlin'e rağmen bir milyar euroluk bir proje ile iki terminal inşa etmeyi teklif ettiğini bildirdi.. Yeşil adaylar seçim sırasında iddia edilen teklif için Scholz'u eleştirdiler; federal hükümet böyle bir anlaşmanın masada olup olmadığını hiçbir zaman teyit etmedi.

Die Zeit'in bilgilerini güvenilir buluyorsak, bu adım Scholz'un kendi inisiyatifinde olamazdı. Birincisi, bir bakan, hükümetin ve parlamentonun geri kalanının onayı olmadan böylesine karmaşık bir lojistik proje için böylesine büyük bir parayı gizlice tahsis edemez. İkincisi, bu tür üst düzey meseleler sadece kabine düzeyinde değil, koalisyon konseyinde de tartışılıyor. Almanya böyle bir teklif yapsaydı, doğal olarak en azından Şansölye Angela Merkel ve Ekonomik İşler Bakanı Peter Altmaier tarafından onaylanırdı. Scholz, görevdeki hükümetin boru hattına verdiği destekle aynı doğrultuda. 

Nord Stream 2'nin inşaatının 2025 yılına kadar durdurulup durdurulmayacağı sorulduğunda, SDP adayı kısa bir cevap verdi: "Hayır." Bu arada Scholz, Rusya'yı boru hattını Kiev'e ekonomik baskı uygulamak için kullanmaması konusunda uyardı. Sorun çıkması halinde inşaatın durdurulması tehdidini açıkça ima etti: “Gaz geçişinin ve Ukrayna'nın güvenliğinin bozulmasının, o sırada tamamlanan boru hattı üzerinden olası geçiş için sonuçları olacaktır” dedi. "Bunun konuşulması gerekiyor."

Partileri yönetimi devralırsa, Rusya ile ilgili kilit pozisyonları hangi Sosyal Demokratların alacağı henüz belli değil. 'Russever' kampında Mecklenburg-Batı Pomeranya Bakanı Manuela Schwesig; SDP'nin Federal Meclis'teki lideri Rolf Mützenich; ve SDP'nin genel başkan yardımcısı Ralf Stegner. Daha kritik tarafta ise görevdeki Dışişleri Bakanı Heiko Maas; Rusya Dirk Wiese ile eski Toplumlararası İşbirliği Koordinatörü; Dışişleri Bakanlığı Devlet Bakanı ve eski SDP dışişleri komitesi başkanı Niels Annen; ve halefi Nils Schmid. 

Almanya'nın karmaşık siyasi geleneği, daha doğru bir siyasi tahmin yapılmasını engelliyor. Birincisi, politikacılar kariyerleri boyunca sorun önceliklerini değiştirirler. Maas, Dışişleri Bakanı olmadan önce Adalet Bakanlığı'nın başındaydı. Schmid, 2017'de Federal Meclis koltuğunu kazanmadan önce finans alanında uzmanlaştı. Wiese ekonomiyle ilgilendi. Bu kariyer değişiklikleri Sosyal Demokratlara özgü değil. Federal Meclis Dış İlişkiler Komitesi'nin şu anki başkanı Norbert Röttgen (CDU), Çevre Bakanıydı. Kilit dış politika görevlerinde bulunan bir sonraki Sosyal Demokratların kendi alanlarında uzmanlaşmış deneyime sahip olmayacakları göz ardı edilemez.

İkincisi, bir politikacının önemi federal dış politika üzerinde eşit etkiye sahip değildir. Örneğin Manuela Schwesig'in profili, partisinin Landtag seçimlerinde kazandığı başarının ardından yükseldi. Sık sık Nord Stream 2'yi savunuyor, Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilmesi çağrısı yapıyor ("hedeflerine ulaşmadıkları için") ve Mecklenburg-Batı Pomeranya'da "Rusya Günü" etkinlikleri düzenlemekte ısrar ediyor. Schwesig ayrıca Gazprom ile bir vakıf kurdu. Buna rağmen, Almanya'nın bölgesel liderleri, federal dış politika yapımından fiilen uzaklaştırıldı. Schwesig, Almanya'nın doğusundaki meslektaşları gibi, bölgesi için faydaları en üst düzeye çıkarmak için çıktı. Bunu yapmak için 'Rus kartını' oynamaya hazırlar.

“Yeşil” bir pivot mu?

Müzakereler başarılı bir şekilde sürer ve Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve liberallerden oluşan yeni bir hükümete yol açarsa, o zaman bir Yeşil, geleneksel olarak Alman siyasetinde küçük koalisyon ortağına giden dışişleri bakanlığı görevini hedefleyebilir. Yeşiller, Liberallerden neredeyse %3 daha fazla oy aldıkları için, hükümette pozisyon seçme konusunda üst düzey ayrıcalığa sahipler. Rus medyası, çoğu Alman tarafından paylaşılan bir tahmin olan, Alman dış politikasında Rusya'ya karşı daha sert bir duruşa yönelik “Yeşil” bir eksenden endişe duyuyor.

Yeşiller, Almanya parlamentosunda Kuzey Akım 2'nin inşasına ve etkinleştirilmesine sürekli olarak direnen tek partidir. Şansölye adayı Annalena Baerbock, partisinin eş başkanı Robert Habeck ve dış politika uzmanı Cem Özdemir gibi önde gelen Yeşiller, Kremlin hakkındaki eleştirel görüşleriyle tanınırlar.  Baerbock, “Rusya üzerindeki baskıyı artırma” çağrısında bulundu. Habeck, Ukrayna'ya silah göndermeye açık olduğunu ifade etti. Özdemir, AB'nin Rusya'ya Suriye'deki eylemlerinden dolayı yaptırım yapmasını talep etti. Vladimir Putin'i "aşırı milliyetçilikle kitleleri siyaseti için harekete geçirmeye" ve "ülkesine büyük zarar vermeye" çalışıyor olarak görüyor. Yeşil bir dışişleri bakanının Almanya'nın Rusya politikası üzerinde gerçekten güçlü bir etkisi olabilir mi?

Sadece belirli bir dereceye kadar. Alman siyasi sistemi, siyasi karar alma sürecinin tek bir kurumun eline geçmesini engelleyen bir dizi kontrol ve karşı ağırlık içermektedir. Dış politika bir istisna değildir. Federal Meclis, özellikle onun Dış İlişkiler Komitesi bu alanda başı çekiyor. Hükümetin girişimlerini engelleme yetkisini sıklıkla kullanan parlamentoda tartışılmadan ciddi bir stratejik karar alınamaz. Komite başkanının portföyü geleneksel olarak koalisyonu oluşturan partinin liderine gider, bu nedenle büyük olasılıkla bir Sosyal Demokrat olacaktır. Federal şansölyenin dış politika üzerinde de önemli bir etkisi vardır. 

Şansölye (Kanzleramt) bir dış, güvenlik ve uluslararası kalkınma politikası müdürlüğüne sahiptir. Bu görevdeki kişi, şansölyenin sağ kolu ve en yakın dış politika danışmanı olarak hizmet ediyor. Bu ofis içinde, Doğu ve Orta Avrupa için bir departman bulunmakta olup, müdürü Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı arasında aracı olarak görev yapmaktadır. Yetkililerin bir güç merkezinden diğerine geçmesi nadir değildir. Bölümün Haziran 2021'e kadar müdürü olan Matthias Lüttenberg, şimdi aynı bölgede Dışişleri Bakanlığı temsilcisi olarak çalışıyor.

Siyasi olarak bakan gibi atanan Dışişleri Bakanlığı'ndaki devlet sekreterleri de önemli bir etkiye sahiptir. Şu anda dördü de SPD üyesi. Yeni hükümet kurulduğunda, bu portföyler küçük koalisyon ortaklarına gidecek. Ancak yeni çoğunluğu iki yerine üç parti oluşturacağından, Yeşiller bakanlıkta her kilit görevi alamayacak.

FDP'nin liberallerinin dış politikada bazı güç kollarını ele geçirebilecekleri göz ardı edilemez. Rusya ve Kremlin'e karşı tutumları siyasi koşullara bağlı olarak değişti. FDP, 2021 kampanya platformunda Rusya'ya karşı yaptırım rejiminin korunmasını destekliyor ve “Rusya'nın Alexander Lukashenko veya Beşar Esad gibi diktatörlere verdiği desteğin, Kremlin'in kontrolündeki dezenformasyon kampanyaları ve Avrupa'daki hacker saldırıları gibi uluslararası güvenliği tehlikeye attığını” öne sürüyor. Yine de, “Rusya, insani, kültürel ve ekonomik açıdan Almanya ve Avrupa ile yakından bağlantılı olmaya devam ediyor” diyor. Almanya'nın liberalleri her zaman bu kadar açık sözlü olmadılar. 

2017 seçim sezonunda FDP lideri Christian Lindner, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin yeni statüko olarak kabul edilmesi çağrısında bulunarak, "Avrupa'da güvenlik ve refahın da Moskova ile ilişkilere bağlı olduğunu" söyledi. Partisinin yardımcısı Wolfgang Kubicki, Rusya'ya karşı bir tavır aldı. Alexey Navalny'nin 2020'de zehirlenmesine yanıt olarak, Rus gaz ithalatını yasaklamayı önerdi, ancak iki yıl önce Rusya'ya yönelik yaptırımların "eleştirel bir gözden geçirilmesi" için çağrıda bulunmasına rağmen, gerilimi düşürme yönünde "fark edilebilir bir ilerleme kaydetmedi".

Bu nedenle tek bir parti Almanya'nın dış politikasını tek başına oluşturamaz. Ortak olmak ve taviz vermek zorunda kalacak.

Gelecekteki yörüngeler

Scholz, en olası şansölye olarak, muhtemelen Sosyal Demokrat düzenin istikrarlı Avrupa-Atlantik kanadını yansıtacaktır. İlk önceliği yerli olacak. Dış politika, AB kurumlarını daha da güçlendirmeye odaklanacak; birlik içindeki 'spoiler' hareketlerine karşı koymak; ve Almanya ve AB'nin Başkan Joe Biden'in yönetimiyle işbirliğinden elde ettiği faydaları en üst düzeye çıkarmak. Scholz, Kuzey Atlantik İttifakı konusunda da ciddi. SDP'nin şansölye adayının seçimlerden kısa bir süre önce Sol Parti ile ancak NATO'ya bağlı kalırlarsa bir hükümet kuracağını söylemesi tesadüf değil.

'Doğu Politikası' (Ostpolitik) Almanya için bir öncelik olmayacak. Bu sadece Scholz'un kişisel çıkarlarından kaynaklanmıyor. Heiko Maas, dışişleri bakanı olarak görev süresinin başlangıcında, Alman-Rus ilişkilerine daha fazla netlik ve sertlik getirmeye çalıştı ve bu da Ostpolitik'in olası bir sonunun tartışılmasına yol açtı. Sonunda başarılı olamadı - kendi partisi içinde veya Şansölye Merkel de dahil olmak üzere CDU/CSU'daki ortaklarından destekçi bulamadı. 

Scholz, olası bir "kırmızı, yeşil, mavi" koalisyon içinde Rusya'ya yönelik görüşlerin daha da çelişkili olacağını anlıyor. Alman toplumunun çok daha fazla önemsediği yeni bir çoğunluk oluşturma yolunda, çevre politikası ve potansiyel maliyeti, ekonominin yeni enerji kaynaklarına geçişi, asgari ücretin yükseltilmesi, vergi ve sağlık reformu dahil olmak üzere pek çok sorunlu nokta var. . Üç taraf bu konularda pek anlaşamıyor.

Kabine portföylerini dağıtmanın zorluğu da bir faktördür. Yeşiller ve Liberallerin aynı bakanlıkları istediği zaten biliniyor. Scholz, yeni hükümet için ekstra engellerden kaçınmak için 'ikincil' sorunları ikinci plana atmaya meyilli olacak. Alman-Rus ilişkileri, karışıma atılacak bir pazarlık kozu olabilir. Merkel'in rotasında kalarak ve Yeşillerin “radikalizmini” Başbakanlık ve parlamentodan gelen uzlaştırıcı sinyallerle dengeleyerek, şu anki yarı donmuş durumda yalnız bırakılabilirler. 

Berlin'in bakış açısından, acil eyleme gerek yok. Örneğin, Alman-Rus ticareti Berlin için tamamen tatmin edicidir (özellikle Almanya için hassas endüstrilerde). Gerçek değişim, ancak Rusya ile mevcut çatışmalar taşmaya başlarsa veya yenileri ortaya çıkarsa gerçekleşebilir.

İster Sosyal Demokratların ikili ilişkileri geliştirmesini umuyor olun, ister Yeşillerin onları sertleştirmesine güvenin, her iki taraf da büyük olasılıkla hayal kırıklığına uğrayacaktır.

Dmitri Stratievski, 12 Ekim 2021, Riddle

(Dmitri Stratievski, Siyaset bilimci ve tarihçi (FU Berlin) ve Berlin Doğu Avrupa Araştırmaları Merkezi (Osteuropa-Zentrum Berlin e.V.) direktörüdür.)


Seçkin Deniz, 14.11.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı