30 Ekim 2021 Cumartesi

SA9421/MT18: Gökyüzündeki Özel Gözler

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Siyaset Bilimi yardımcı doçenti Erik Lin-Greenberg ve Pennsylvania Üniversitesi Perry World House doktora sonrası araştırma görevlisi Theo Milonopoulos'a aittir ve gökyüzündeki ticari uydulardan elde edilen devlet dışı istihbaratın doğası ve etkilerine odaklanmaktadır. Özel şirketlerin sağladığı veya ifşa ettiği bilgilerin de manipülasyonlarda etkili olabileceğini ve şirketlerin devletlere şantaj yapabileceğini gördüğümüz analizdeki şu değerlendirme çok çarpıcıdır: "Özel uyduların sayısı arttıkça, hükümet dışı kullanıcılara sunulan bilgi miktarı da artacak, devletin istihbarat üzerindeki kontrolü azalacaktır. Ve yeni teknolojiler, hükümetlerin faaliyetlerini kamuoyundan gizleyebileceği “sahne arkasını” küçültmeye devam ettikçe, politika yapıcılar daha etkili sahne yöneticileri olmaya zorlanacak, bazen, tespit edilmeleri veya bundan korkmaları nedeniyle hükümet politikalarını değiştirmek zorunda kalacaklardır." Bu devlet dışı aktörlerin devletleri tehdit edebileceği demokrasi dışı bir dünyaya, daha doğrusu 'Teknoloji Şirketleri Diktatörlüğü'ne doğru gidişin hazin bir hikayesi gibi görünmektedir. Dışarıdan teknoloji şirketleri ile kuşatılan ve gözetlenen insanlık içeriden de 'Metaverse' dönüşümü ile teknoloji şirketleri tarafından beynine hapsedilmeye mahkum olarak geleceğinden endişe duymalıdır. ("Blue Origin (Jeff Bezos) ve Boeing, bu on yılın ikinci yarısında 'Orbital Reef' adlı ticari bir uzay istasyonunu başlatmayı planlıyor", Reuters, 30 Ekim 2021)
Seçkin Deniz, 30.10.2021, Sonsuz Ark


Private Eyes in the Sky
Ticari Uydular Zekayı Nasıl Dönüştürüyor?

Taliban'ın 15 Ağustos'ta Afganistan'ın başkentine girmesinden saatler sonra, medya kuruluşları, Kabil'in uluslararası havaalanında ortaya çıkan kaosu gerçek zamana yakın bir şekilde belgelemek için ticari olarak işletilen uydulardan alınan görüntüleri kullanmaya başladı. Görüntüler, Havaalanı bileşiğine ve asfalta ve onun tek pistine akan insan kalabalığına yol açan muazzam trafik sıkışıklığını gösteriyordu. Takip eden günlerde, basın ticari uydu görüntülerini haberlerine dahil etmeye devam etti ve eski askerler, eski Afgan tercümanların havaalanına giderken Taliban kontrol noktalarından geçmelerine yardımcı olmak için kamuya açık uydu görüntülerini kullandı.


Bu yaz, özel şirketlerden alınan uydu görüntülerinin, halkın önemli bir ulusal güvenlik sorununa ilişkin anlayışını şekillendirmede çok önemli bir rol oynaması ilk kez yaşanan bir durum değildi. Haziran ayı sonlarında, California merkezli Middlebury Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü'nün bir parçası olan James Martin Yayılmayı Önleme Araştırmaları Merkezi'ndeki araştırmacılar, özel bir uydu şirketinden alınan görüntüleri kullanarak batı Çin'de 100'den fazla yeni kıtalararası balistik füze silosu keşfettiklerini açıkladılar. Bir aydan kısa bir süre sonra, başka bir düşünce kuruluşundaki analistler, yapım aşamasında olan ikinci bir Çin füze sahası belirlediklerini bildirdiler. Her iki ifşa da hükümet kaynaklarından veya basına sızan sızmalardan değil, ticari olarak sahip olunan ve işletilen uydular tarafından toplanan görüntülerden geldi.

Bu olaylar muhtemelen daha az sır içeren bir geleceğin habercisidir. Özel uydular çoğaldıkça, hükümet dışı kuruluşlara politikacıların iddialarını izlemeleri ve bağımsız olarak doğrulamaları için yeni araçlar sunarken, hükümetler kendilerini hassas bilgiler üzerinde giderek daha az kontrol sahibi buluyorlar. Ancak teknoloji güdümlü şeffaflığın yeni çağı, hükümetlere, örneğin iddialarının bağımsız bir şekilde doğrulanmasını sağlayarak veya kaynak ve yöntemlerden taviz vermeden düşmanlarının yasadışı veya ihlal edici faaliyetlerini ifşa ederek, stratejik bir avantaj elde etmek için yeni fırsatlar da sağlıyor. Hükümetlerin bu ifşaatlardan kazanıp kazanmaması, neyi gizlemek zorunda olduklarına ve birilerinin her zaman kendilerini izlediği varsayımı altında çalışmayı öğrenip öğrenmediklerine bağlıdır.

Kaybolan Sırlar

Çok yakın zamana kadar, yalnızca hükümetler, diğer devletlerin faaliyetlerini izlemek için gereken geniş istihbarat aygıtını çalıştıracak kaynaklara sahipti. Sonuç olarak, (bu durum) hükümetlerin hassas istihbarat bilgileri üzerinde neredeyse tekellerini koruyarak, düşmanlarının sırlarını ne zaman ve nasıl ifşa edeceklerine karar vermelerine imkan veriyordu. Örneğin, Küba füze krizi sırasında, ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Adlai Stevenson, Sovyet mevkidaşını Küba'daki füze sahalarının keşif görüntüleriyle karşı karşıya getirerek, Sovyet faaliyetlerini dünyaya ifşa etti.

Ancak 1970'lerden başlayarak, ticari uyduların çoğalması, bir zamanlar neredeyse yalnızca devletlerin elinde olan hassas istihbarat bilgilerine erişimi genişletti. Son on yılda yörüngedeki ticari uyduların sayısı ve ürettikleri görüntülerin kalitesi önemli ölçüde arttı. Bugün, özel şirketler tarafından işletilen yüzlerce uydu, yüksek çözünürlüklü görüntüleri neredeyse gerçek zamanlı olarak dünyaya geri gönderiyor. Çin'in füzelerini tanımlamak için kullanılan görüntüleri toplayan önde gelen bir ticari uydu firması olan Planet, şu anda 200'den fazla uydu işletiyor ve her 24 saatte bir dünyanın tüm yüzeyini görüntülediğini iddia ediyor.

Ticari uydulardan bu tür ayrıntılı bilgilerin elde edilmesi gerçeği, hükümetlerin artık potansiyel olarak hassas bilgilerin ne zaman ifşa edileceğine karar veren tek kurum olmadığı anlamına geliyor; düşünce kuruluşları, medya kuruluşları, aktivist gruplar ve hatta amatör dedektifler de artık bunu yapıyor. Yakın tarihli bir makalede tanımladığımız gibi, sivil toplum kuruluşlarının bu tür “açıklama kararları” önemli siyasi ve stratejik sonuçlar doğurabilir. Bazı durumlarda, bu aktörler, siyasi liderlerin iddialarını doğrulamak için uydu görüntülerini kullanabilirler; resmi açıklamaları onaylar veya onlarla çelişir ve böylece hükümetler üzerinde bağımsız bir kontrol görevi görürler. Diğer durumlarda, devlet dışı aktörler, genellikle hükümetler faaliyetlerini gizli tutmaya çalıştıkları için daha önce kabul edilmeyen bilgileri ifşa edebilir. Her iki senaryoda da, sivil toplum aktörleri, yerel ve uluslararası kamuoyunu şekillendirebilecek üçüncü taraf bilgi sağlayıcıları olarak hizmet vermektedir.

Uydu görüntülerinin kendi aldatmacalarını veya kabahatlerini ifşa etmek için kullanıldığında hükümetlerin genellikle hoşnutsuzluk duyması şaşırtıcı olmasa gerek. ABD Başkanı Donald Trump'ın Haziran 2018'de Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile yaptığı ve ardından Kuzey Kore'den “artık bir Nükleer Tehdit olmadığını” ilan etmesinin ardından yaşanan durum buydu. Zirvenin sonuçlanmasından aylar sonra, ticari uydu görüntüleri Kuzey'de 13 gizli füze üssü tespit etti ve Trump'ın iddialarına şüphe düşürdü. Araştırmamız, bir liderin iddialarıyla çelişen ticari uydu görüntülerinin, onun halk desteğini de aşındırabileceğini gösteriyor.

Hükümetler de benzer şekilde, bu tür görüntüler onların aşırı veya örtülü faaliyetlerini ortaya çıkardığında rahatsız olur. İnsan hakları ihlallerinin veya uluslararası hukuk ihlallerinin kanıtları, uluslararası toplum tarafından kınanmaya veya yaptırıma yol açabilir. Örneğin, Çin'in batısındaki Sincan eyaletindeki büyük gözaltı tesislerinin ticari uydu görüntüleri, Pekin'in etnik azınlık Uygur nüfusunu gözaltına aldığına dair kanıt sağladı. Bu görüntülerin çoğu, haber kuruluşları ve insani yardım kuruluşları tarafından raporlara dahil edildi ve hükümetin Pekin'in insan hakları ihlallerine yönelik suçlamalarında alıntılandı.

Hassas askeri veya diğer gizli eylemlerin ifşa edilmesi, devam eden operasyonları potansiyel olarak tehlikeye atan başka sorunlara neden olabilir. Bazı durumlarda, devletler, kamuoyundan gizlemeyi tercih ettikleri eylemleri kabul etmeye zorlanabilirler: Örneğin, New York Times, ABD'nin Batı Afrika'daki gizli üslerden insansız hava araçları kullandığını ortaya çıkarmak için ticari görüntüleri kullandı, önde gelen ABD yetkilileri bu üslerin varlığını doğrulamak zorunda kaldılar. Diğer durumlarda, hızla çoğalan bilgi toplama teknolojilerine yakalanma tehdidi, hükümetlerin belirli operasyonlardan kaçınmasına neden olabilir. Her iki durumda da, özel uydu görüntülerinin varlığı hükümetlerin hareket özgürlüğünü sınırlayabilir.

Kabuk Oyunları

Hassas bilgilerin devlet dışı aktörler tarafından ifşa edilmesi devletler için önemli zorluklar doğursa da, her zaman zararlı değildir. Aslında, açıklama kararlarının hükümet dışındaki kuruluşlara devredilmesi genellikle stratejik olarak avantajlı olabilir. Uydu görüntüleri, örneğin uluslararası bir kriz sırasında bir liderin rakip bir güç hakkındaki iddialarını doğruladığında, böyle bir ifşaat, o lidere ve onun politikalarına yönelik kamuoyu desteğini güçlendirebilir. Araştırmamız, özel şirketlerin göreceli bağımsızlığının, yayınladıkları uydu görüntülerini, devlet istihbarat teşkilatları tarafından yayınlanan benzer bilgilerden daha fazla güvenilirlikle doldurduğunu gösteriyor.

Ticari uydu firmaları rakip güçler hakkında hassas bilgileri ifşa ettiğinde hükümetler de fayda sağlayabilir. Politika yapıcılar bu bilgiyi kamuya açık hale getirmek isteyebilir, ancak bunları kendilerinin yayınlamasının gizli kaynakları ve yöntemleri tehlikeye atacağından endişe edebilirler. Bu nedenle, hükümet dışı açıklamalar devlet kurumlarının çıkarlarını geliştirmelerine yardımcı olabilir; ister genişletilmiş bütçeleri haklı çıkararak ister yeni silahlar edinerek. Çin füzeleriyle ilgili son ifşaatlar hakkında, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı General Charles Brown, “Dışarıdan bilgi gelmesi iyi bir şey, bu yüzden millet, düşmanımızın değişimin hızını görüyor... Aslında neden bahsettiğimizi, bu yeteneğe neden ihtiyacımız olduğunu doğrulamamıza yardımcı oluyor.”

Bazen, bu tür istenen açıklamalar, hükümet ile açıklayan kuruluş arasında hiçbir koordinasyon gerektirmez. Bağımsız analistler bir keşfi duyurur ve hükümet aktörleri bu açıklamayı kendi çıkarları için kullanır. Diğer zamanlarda, bir hükümet, açıklama yapmasına yardımcı olmak için bir sivil toplum kuruluşu ile (değişen derecelerde) durumu koordine edebilir. Devlet kurumları, örneğin, bağımsız aktörlere belirli alanlara bakmaları için çağrıda bulundular. ABD Stratejik Komutanlığı komutanı Amiral Charles Richard -Amerika'nın nükleer cephaneliğinin sorumlusu- kısa süre önce bağımsız analistleri Çin füze sahalarını araştırmaya devam etmeleri için teşvik etti ve diğer füze tesislerinin varlığına işaret etti: "Çin," dedi, "araştırmaya devam etmenizi önerebilir miyim?"

Bazen, hükümetler bir adım daha ileri gider ve sivil toplum kuruluşlarına analitik yardım sağlarlar. Örneğin, Ulusal Jeo-Uzamsal-İstihbarat Ajansı'nın Tearline projesi, kar amacı gütmeyen gruplarla işbirliği yapıyor ve kamuya açık alanlarda yeterince bildirilmediğine inandığı çeşitli stratejik, ekonomik ve insani konularda açık kaynaklı istihbarat analizini desteklemek için ticari uydulardan görüntüler sağlıyor.

Bazı koşullar altında, gizli hükümet faaliyetlerinin ifşa edilmesinin, sırları açığa çıkan devlet için bile stratejik olarak arzu edilebilir olduğu kanıtlanabilir. Bazı analistler, Pekin'in balistik füze silo bölgelerinin tespit edilmesini istediğini, onları uydu üzerinden görüntülenmesini gizlemek için ne kadar az özen gösterdiğini düşünüyorlar. Yeni tesislerin inşası, nükleer silah uzmanı James Acton'un cephaneliğinin gerçek boyutunu gizlemek ve Çin füzelerini hedef alma çabalarını karmaşık hale getirmek için ayrıntılı bir "kabuk oyunu" olarak tanımladığı şeyin bir parçası olabilir.

Bütün Gözler Üzerimde

Hassas bilgileri ifşa etmek için uydu görüntülerinin hükümet dışı kullanımı tamamen yeni değildir. ABD Landsat uydu programı, 1970'lerden beri sivil toplum kullanıcılarına görüntüler sunuyor. Fransa, 1980'lerde SPOT uydusundan görüntüleri kamuya satmaya başladı ve ticari olarak işletilen uydulardan alınan yüksek çözünürlüklü görüntüler 1990'lardan beri piyasada. Ancak bu programlar görüntüleri halka açık hale getirse de, bunların kapsamı genellikle seyrekti ve görüntüleri pahalıydı. Ayrıca, hükümetler düzenli olarak belirli alanlar üzerinde ticari görüntülerin toplanmasını veya tamamının satın alınmasını yasaklayarak bu alanları hükümet dışı müşteriler için erişilemez hale getiren “enstantane kontrolü” uyguladılar.

Bugün farklı olan, ticari uydu sektörünün boyutu ve kapsamı ve bilgi yayma kolaylığıdır. Uydu teknolojisindeki ilerlemeler ve ticari uzay fırlatma platformlarının artan mevcudiyeti, özel firmaların kendi uydularını işletmesini daha kolay ve ucuz hale getirdi. Aynı zamanda, daha güçlü bilgisayarlar ve gelişmiş İnternet bağlantısı, hükümet dışındaki daha fazla insan ve kuruluşun, büyüyen özel uydu takımyıldızı tarafından toplanan görüntülere erişebileceği ve bunları analiz edebileceği anlamına geliyor.

Özel uyduların sayısı arttıkça, hükümet dışı kullanıcılara sunulan bilgi miktarı da artacak, devletin istihbarat üzerindeki kontrolü azalacaktır. Ve yeni teknolojiler, hükümetlerin faaliyetlerini kamuoyundan gizleyebileceği “sahne arkasını” küçültmeye devam ettikçe, politika yapıcılar daha etkili sahne yöneticileri olmaya zorlanacak, bazen, tespit edilmeleri veya bundan korkmaları nedeniyle hükümet politikalarını değiştirmek zorunda kalacaklardır. Diğer zamanlarda, bu yeni gerçeklikten yararlanmanın ve hükümet dışı açıklamaların stratejik faydalarından yararlanmanın yollarını bulmaları gerekecektir. Bununla birlikte, ne yaparlarsa yapsınlar, hükümetlerin faaliyetlerini gökyüzündeki artan sayıda özel gözden gizlemesi giderek daha da zorlaşacaktır.

Erik Lin-Greenberg ve Theo Milonopoulos , 23 Eylül 2021, Foreign Affairs

(Erik  Lin-Greenberg, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde Siyaset Bilimi Yardımcı Doçentidir.
Theo Milonopoulos, Pennsylvania Üniversitesi'ndeki Perry World House'da Doktora Sonrası Araştırma Görevlisidir.)


Mustafa Tamer, 30.10.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?




Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı