29 Haziran 2021 Salı

SA9276/KY1-CÇ773: Bir Garip Tecessüs

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Aman efendim memlekette ne kadar çok tabip varmış, bu merakım sayesinde öğrenmiş oldum. Hepten yersiz bir merak da olsa bu bilgiye ulaşmış olmakla kendimi az mutlu hissetmedim."

Gözünüz başlığa ilişir ilişmez, kiminiz dudak bükecek, kiminiz kaş çatacak, kiminiz burun kıvıracaksınız, kiminiz dik dik bakacak, kiminiz nanik çekmeye kadar varacak. Da yapmayın bunu. Nihayetinde ben misafir nesildenim (kuşaktan). Hoş ev sahibi kuşağın sözcüklerinden birçoğunu bilip kullanıyorum da. Azıcık da siz, biz misafir kuşağın dilinden anlamaya çalışın.


Hem kötü mü sizi lügat (sözlük) karıştırmaya da sevk etmiş olabilirim. Yok, siz matbu (basılı) lügatlere bakmazsınız, sanal sözlüklerinizi tıklarsınız. Olsun, araştırmaya sevk etmiş olmam karşılığında minnet duymanız bile olası. Her neyse efendim, bu aralar garip bir tecessüs zuhur (ortaya çıktı) etti bende. Adını koyamadığım bir merak ile ilm-i tebâbet (tıp bilimi) sahibi kişilerin söyledikleri. 

Aman efendim memlekette ne kadar çok tabip varmış, bu merakım sayesinde öğrenmiş oldum. Hepten yersiz bir merak da olsa bu bilgiye ulaşmış olmakla kendimi az mutlu hissetmedim. Allah sizi inandırsın seksen bir milyon nüfusumuz var ise, seksen dört milyon dokuz yüz doksan dokuz bin hekim sayısında olduğumuzu tahmin etmemiştim. Ben hariç memleket tabip ile tıka basa dolu. 

Hal böyle olunca kendiliğinden doğan garip tecessüsümde ister istemez bir zafiyet oluştu. Bir anlamı kalmadı. Hemen karşı balkonda komşuma rahatlıkla sorabilirim, yahut sokakta yürürken karşıdan gelen kişiye usulünce bir selam verip merak ettiğim tebâbetle ilgili sorumu/sorunumu yöneltebilirim. 

Daha demin biri geçti yanımdan. Kelli felli, kılık kıyafeti oldukça yerinde, elinde pahalı mı pahalı olduğu her halinden belli smart telefonuyla konuştuğu kişiye şu bilgileri aktarıyordu; “Canım bu hastalık havadan, rüzgarla bulaşıyor.. birinin aksırıp tıksırmasına gerek yok. Havadan gelip yakalıyor. Bu bilgiyi saklıyorlar vatandaş panik olmasın diye!"

"Hay Allah! Allahtan," dedim kendi kendime, iyi ki üç maske takmışım. Gerçi bu bilgiyi veren konunun uzmanı maske takmamıştı. Çıplak yüzünden ötürü bir taaccüp duymadım değil. Derken o daha A Bloğa girip gitmemişti ki, B Bloktan sürekli selamlaştığım ve fakat adını bilmediğim ben yaşlarda bir komşu çıktı. 

O da elinde telefon, karşısındakini bilgilendiriyordu; “Yav yok kardeşim.. ne hastalığı.. Hastalık falan yok. Hasta diye gösterilenler de başka hastalıktan, uyduruyorlar, sen rahatına bak!” 

Konuşmayı bitirdi ve çenesine indirdiği maskeyle ağzını burnunu bir iyice kapattı. 


Cemal Çalık, 29.06.2021,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Siyasi Hatıralar, Kafa Koçanıma Göre





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı