26 Ocak 2021 Salı

SA9048/SD1945: İtalya Hükümeti Schrödinger'in Kedisi Gibi

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

 Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin, İtalyan sosyal sorunları ve siyaseti, cinsiyet sorunları ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde uzmanlaşmış serbest gazeteci Valentina Saini'ye aittir ve Koalisyon ortağı Matteo Renzi'nin hükümetten çekilmesi sonrası, Başbakan Guiseppe Conte liderliğindeki hükümetin varlığına ve İsveç ile Almanya'nın siyasî akıntılarına uyan Matteo Renzi'nin hırslarına odaklanmaktadır. "Ve Renzi için, ne canlı ne de ölü olan bir Conte hükümeti en iyisidir." diyen analistin, seçim olasılığına yer vermemesine rağmen, Renzi'ye karşı ne kadar haklı olduğu, Conte'nin son hamlesinde ortaya çıkmıştır. 13 Ocak 2021'de başlayan ve 13 gün süren hükümet krizinde, Başbakan Giuseppe Conte ve hükümeti 26 Ocak 2021'de istifa etmiş ve Renzi'nin arzu ettiği siyasî ortamı ortadan kaldırmıştır. Türkiye'nin Libya, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs gibi konularda istikrarlı bir İtalyan hükümetine duyduğu ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır.
Seçkin Deniz, 26.01.2021


Italy's government is like Schrödinger's cat
"İtalyan siyaseti kaos içindedir, ancak İsveçli veya Alman bir gözlemciye göründüğünden daha az kaotiktir."

13 Ocak Çarşamba akşamı çok beklenen basın toplantısında, (koalisyon ortağı) eski başbakan Matteo Renzi, küçük neo-merkezci partisi Italia Viva'nın iki bakanının artık Giuseppe Conte liderliğindeki merkez sol hükümetin bir parçası olmayacağını duyurdu. 


İtalya başbakanı Giuseppe Conte artık hükümeti için çoğunluğa sahip olmayabilir. Bundan sonra ne olacağı belli değil. (Fotoğraf: quirinale.it)

Renzi'ye göre Conte, demokrasi kurallarına saygı duymuyor.

Bu davranış, Conte hükümetindeki merkez-sol Demokrat Parti, popülist Beş Yıldızlı Hareketi ve küçük, solcu LEU'da öfkeye neden oldu.

Demokrat Parti lideri Zingaretti için "Renzi'nin hamlesi çok zararlıydı".

Basın toplantısının hemen ardından, Matteo Salvini'nin aşırı sağcı Birliği ve Giorgia Meloni'nin muhafazakar İtalya Kardeşleri, Conte'nin istifasını istedi ve yeni seçimler için çağrıda bulundular.

Yine de bir seçim olası değildir. Renzi'nin hamlesi Conte'yi kesinlikle zayıflatıyor, ancak bu onun hükümetinin sonu anlamına gelmiyor.

Renzi, basın toplantısında, şapkada başka isimler de olmasına rağmen mevcut başbakana karşı hiçbir önyargısı olmadığını söyledi.

İtalya, son 20 yılda, örneğin Başbakan Angela Merkel'in 2005'ten beri görevde olduğu Almanya'da aşırı görünebilecek sayılarda 10 farklı başbakana sahip oldu.

Ancak jeopolitika uzmanı bir yorumcuya göre İtalyan kaosunun kendi kuantum fiziği yasaları vardı.

"Conte'nin hükümeti bir tür Schrödinger'in kedisidir," dedi, kuramsal fizikteki ünlü bir paradoksa atıfta bulunarak, bir kutudaki kedinin aynı anda hem canlı hem de ölü olduğu atom altı parçacıkların matematiğine vurgu yaptı.

Ve Renzi için, ne canlı ne de ölü olan bir Conte hükümeti en iyisidir.

Hükümet ölmezse yeni seçimler olamaz, bu yüzden Renzi parlamentodaki 48 sandalyesinin dumanlar içinde kaldığını görme riskini göze alamaz (anketlere göre partisinin yüzde 3'ten az desteği var).

Aynı zamanda, hükümet hayatta değilse Conte artık Renzi'yi gölgesinde barındırmaz.

Ve Conte, 1970'lerde siyasi istikrarı simgeleyen eski bir başbakan olan Giulio Andreotti'ye atıfta bulunan İtalyan gazetelerinin bahsetmeye başladığı sol kanat Andreottisi olamaz.

Renzi'nin çıkarlarına uygun olan cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın artık yeni seçim çağrısı yapamayacağı Temmuz'a kadar işi sürdürmek.

Bu noktada Renzi, belki de dışişleri bakanı olarak kendisi ile yeni bir hükümetin kurulmasını teşvik edebilir.

Jeopolitika uzmanı, "Tabi, Renzi o zamana kadar yeni ABD başkanı Joe Biden yönetimini bir sonraki NATO genel sekreteri olarak İtalyanları atamaya ikna etmezse," dedi.

Nato işi şu andaki genel sekreter Norveçli Jens Stoltenberg'in görevden ayrılacağı  2022'de ortaya çıkıyor.

Uzman, Renzi ve Nato'dan söz ederken yarı şaka yarı ciddi bir yorum yapıyordu, ancak kişisel hırs, İsveç'in ve Almanya'nın güneydeki dostunun-yatak arkadaşının kuantum politikasının bir parçasıdır.

Valentina Saini, Vicenza, 14 Ocak 2021, EU Observer

(Valentina Saini, İtalyan sosyal sorunları ve siyaseti, cinsiyet sorunları ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde uzmanlaşmış serbest bir gazetecidir.)


Seçkin Deniz, 26.01.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı