27 Ocak 2021 Çarşamba

SA9049/SD1946: Bitcoin'in Altın'ın Rolü İçin Tutkuları Var

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin,1987-2001 yılları arasında Goldman Sachs'ta küresel ekonomi bölümü ve 2001-2004 yılları arasında BBC'nin başkanlığını yapan, İngiltere Başbakanı'nın ekonomi politikası danışmanı ve İngiliz Hazinesi'ne harici danışman olarak hizmet veren, Oxford Balliol Koleji'nde misafir araştırmacı, Fulcrum Asset Management'ın başkanı ve Active Partners ve Anthos Capital'in kurucu ortağı Gavyn Davies'e aittir ve Kripto para birimi Bitcoin'e odaklanmakta ve Bitcoin'in Altın'ın piyasalardaki yerine göz diktiğini ifade etmektedir. Kendisi de bir yatırımcı olan analistin yazdıkları dikkatle irdelenmeli ve bir manipülasyon varsa tespit edilerek okunmalıdır. Çünkü, Dolar dahil hiçbir para biriminin Altın'ın yerini alamadığı insanlık tarihinde, Bitocin'in Altın'ın yerini alması imkansızdır; bu bağlamda yapılan ve yapılacak olan bütün analizler Bitcoin lehine spekülasyon aracı olarak tasarlanmıştır. Bütün bunlara karşılık analizin Merkez Bankaları ile ilgili içeriğinin de önemli hususlara dikkat çektiği açıktır.  26 Ocak 2021'de Dünya Ekonomi Forumu (WEF) tarafından düzenlenen “Dijital para birimlerini yeniden düzenlemek” adlı panele katılan İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andew Bailey, mevcut hiçbir kripto para biriminin uzun vadede bir ödeme aracı olarak çalışabilecek bir yapıya sahip olmadığını söyledi:  “Kalıcı bir para birimi diyebileceğim anlamda bir tasarım, yönetim ve düzenlemelere kadar verdik mi? Hayır. Dürüst olmak gerekirse henüz o noktada olduğumuzu sanmıyorum. Kripto para birimlerinin başlangıçta böyle formüle edildiğini düşünmüyorum.” TCMB Dijital Para ile ilgili gecikmiş adımlarını hızlandırmalı ve Türkiye, Dolar sonrası Dijital-Kripto Para Fırtınası'na yakalanmadan hazırlıklarını tamamlamalıdır.
Seçkin Deniz, 27.01.2021


Bitcoin has ambitions for gold’s role

"Kripto para birimlerine yıllarca düşmanlık yaptıktan sonra, merkez bankaları onlara sınırlı bir rol için izin verecek."

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerindeki yatırımcılar olağanüstü bir koşunun tadını çıkardılar, ancak şimdi Janet Yellen’in ABD Hazine Bakanı olarak atanmasının, düzenleyicilerin ve merkez bankalarının "özgürlükçü" dijital para biçimleri olarak adlandırdığı şeye karşı yeni bir düşmanlık döneminin habercisi olabileceğinden endişeleniyorlar.


Toplam altın stokunun bugünün fiyatlarında yaklaşık 17 trilyon dolar değerinde olduğu tahmin edilirken, bitcoin'in en son piyasa değeri yaklaşık 0,6 trilyon dolar. © David Gray / Bloomberg

2017'de Federal Rezerv (FED) Başkanı olarak yaptığı son basın toplantısında Bayan Yellen, Bitcoin'in “oldukça spekülatif bir varlık” olduğunu ve “istikrarlı bir değer deposu olmadığını” söylemişti. Bu küçümseyen sözler, o dönemde diğer birçok kamu görevlisi tarafından tekrarlandı. Ancak o zamandan beri, bitcoin'in piyasa değeri kabaca iki katına çıktı. Dijital para birimleri kalıcıdır.

2017-18'de ilk kripto çılgınlığında, komedyen John Oliver, bitcoin'i "parayla ilgili anlamadığınız her şeyin ve bilgisayarlar hakkında anlamadığınız her şeyin birleşimi" olarak tanımladı. Teknoloji yönleri, özellikle işlemleri kaydetmek için kullanılan dijital defterlerden oluşan blok zinciri ağı, başlangıçtaki yutturmaca kadar yaşamadı, ancak ilerleme kaydetmeye başlıyorlar. “İlk madeni para tekliflerinde” yaptıkları  20 milyar dolarlık ihraç, spekülatif bir balonun unsurlarını içeriyor gibi görünüyordu, ancak toplanan fonlar şu anda Silikon Vadisi'ndeki diğer BT girişimlerine büyük ölçüde benzer projeleri başlatmak için kullanılıyor.

Jay Clayton’ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu başkanlığından kısa süre önce ayrılması sonrası, onun yerine özellikle dijital para birimleri hakkında eğitim veren Gary Gensler geçerse, bu faaliyetler için daha az düşmanca düzenleyici incelemeye yol açabilir.

Bununla birlikte, ödeme ve transfer araçları olarak dijital para birimlerine direnç muhtemelen devam edecektir. Kısmen yüksek işlem maliyetleri nedeniyle, bitcoin ödemeler için yaygın olarak kullanılmıyor ve gelecekteki rolü sınırlı görünüyor.

Eski Hazine bakanı Steven Mnuchin, bitcoin transferlerinde şeffaflığı artırmak ve kara para aklama kapsamını azaltmak için yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyordu. Bayan Yellen, FED ile birlikte, muhtemelen daha ortodoks bir yaklaşım benimseyecek ve ödeme sistemini özlü bir kamu malı olarak ele alacak.

FED, merkez bankası dijital para birimlerinin gelişimini araştırmak için yabancı meslektaşlarıyla işbirliği yapıyor. CBDC'lerin (Central Bank Digital Currency-Merkez Bankası Dijital Parası) eninde sonunda Çin'in öncülüğünü takiben büyük yargı bölgelerinde çıkarılacağı neredeyse kesin. Ancak, kripto değil, ulusal para birimleri cinsinden ifade edilecekler.

Bitcoin gibi gerçekten yeni para birimleriyle ifade edilen özel rakipler, yoğun bir şekilde düzenlemeye tabi tutulacaklar veya aktif olarak cesaretleri kırılacaktır. Facebook'un Libra'sı gibi tek bir para birimine veya diğer gerçek varlıklara sabitlenmiş hibrit sabit paralar, doğrudan geleneksel para birimlerine aktarılabilirlerse, merkez bankaları tarafından daha hoş karşılanabilir. Dahası, blok zinciri tarafından desteklenmeyebilirler. Büyük merkez bankalarının her biri kendi dağıtılmış defter teknolojisini geliştirebilir.

Bu hala bir yatırım aracı ve değer deposu olarak kripto para için bir rol bırakıyor. Bitcoin, en büyük yatırımcılar için güvenli bir varlık olarak altınla ciddi şekilde rekabet edebilir mi? Tarih, düzenleme ve piyasa dalgalanması bunu imkansız gibi gösteriyor, ancak daha önemli bir rol geliştirmeye başlıyor. Birçok büyük hedge fon ve bazı geleneksel varlık yöneticileri, Paul Tudor Jones'un bitcoin'i enflasyona karşı temel bir koruma olarak benimsemesini onayladılar. Merkez bankaları geçen yıl hükümet borcunu satın alarak para yaratırken bu çekici görünse de, yakın ufukta birkaç enflasyon işareti var.

Yine de, teorik olarak sınırlı bir arza sahip olan özel olarak yaratılmış bir varlığın "eski" fiyatlı para birimleri gibi "basılamayacağını" savunan bir anlatı tarafından yönlendirilen Bitcoin fiyatları yükselmeye devam etti.

Gold Hub'a göre, yer üstünde tutulan altın stokları 2019 sonunda 198.000 tona ulaştı ve yerin altında yaklaşık 57.000 ton kanıtlanmış rezerv var. Bu toplam stok bugünün fiyatlarında yaklaşık 17 trilyon dolar değerinde olacaktır. Bitcoin'in son piyasa değeri yaklaşık 0,6 trilyon dolar; Bitcoin boğaları bunu fiyatının ne kadar yükselebileceğinin bir göstergesi olarak görüyor.

Para politikası veya finansal istikrar gerekçesiyle, düzenleyicilerin bir değer deposu olarak altınla rekabet eden kripto para birimleri konusunda neden endişelenmeleri gerektiğine dair çok az neden var gibi görünüyor.

Kripto dünyası şu anda kısa vadeli bir spekülasyon çılgınlığı içinde. Ancak, yatırımcılar, bu özel para birimlerinin merkez bankaları tarafından kontrol edilenlerden "daha güvenli" olduğu şeklindeki şüpheli anlatıyı benimsemeye devam ederlerse, önümüzdeki yıllarda kripto paraların piyasa değerleri çok daha fazla yükselebilir.

Finans piyasalarında kesinlikle garip şeyler oldu.

Gavyn Davies, 10 Ocak 2021, Financial Times

(Gavyn Davies, Fulcrum Asset Management'ın başkanı ve Active Partners ve Anthos Capital'in kurucu ortağıdır. 1987-2001 yılları arasında Goldman Sachs'ta küresel ekonomi bölümünün başkanı ve 2001-2004 yılları arasında BBC'nin başkanlığını yaptı. Ayrıca No 10 Downing Street'te ekonomi politikası danışmanı ve İngiliz Hazinesi'ne harici danışman olarak hizmet vermiştir. Oxford Balliol Koleji'nde misafir araştırmacıdır. Zaman zaman Gavyn Davies veya ilişkili olduğu yatırım yönetimi işletmeleri, burada açıklanan makroekonomik veya diğer göstergelerden etkilenen yatırımlarda yararlı çıkarlara sahip olabilir.)


Seçkin Deniz, 27.01.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı