24 Kasım 2020 Salı

SA8957/SD1876: Çok Fazla Gemi Amerikan Ordusunu Batırabilir

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, emekli bir ABD Donanması amirali ve NATO'nun eski müttefik komutanı ve Tufts Üniversitesi Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulu'nun emekli dekanı, Carlyle Group işletme yürütme danışmanı ve McLarty Associates danışma kuruluna başkanı, Bloomberg Opinion köşe yazarı James Stavridis'e aittir ve Trump tarafından görevden alınmadan önce Savunma Bakanı Mark Esper'in 500'den fazla gemiye doğru büyüdüğünü iddia ettiği ABD Deniz Kuvvetleri filosuna odaklanmaktadır. Analistin, müflis bir hegemon devlet olarak ABD için yazdığı cümle ilgi çekicidir: "Emekli bir amiral olarak, "Ah evet, 500 gemi harika" demesi benim için cazip geliyor. Ancak, yalnızca en etkili filo boyutu değil, aynı zamanda büyüyen bir Donanmanın diğer hizmetlerin bütçeleri üzerindeki etkisi konusunda, potansiyel yeni operasyonel modeller ve filonun konumu ve teknolojinin maliyetleri nasıl azaltabileceği hakkında daha dikkatli analizler yapılmalıdır." Türkiye'nin 500 yıl sonra denizlerde yeniden var olmaya başladığı 21. yüzyılda ABD'nin yaşadığı bu travma doğru değerlendirilmelidir ve NATO konsepti, ABD'nin boşalttığı deniz alanlarında Türkiye'nin 'bayrak göstermesi' için uygun hale getirilmelidir.
Seçkin Deniz, 24.11.2020


Too Many Ships Could Swamp America's Military

"Savunma Bakanlığı’nın 500 gemilik Deniz Kuvvetleri için planları - Trump’ın önerisinin bile çok ötesinde - fazlasıyla iddialı."

1980'lerde genç bir teğmen komutan olarak, "600 Gemilik Donanma" olarak adlandırılan bir strateji için bir analiz üzerinde çalıştım. Bu, Soğuk Savaş'ın ve Başkan Ronald Reagan’ın savunmayı güçlendirmesinin zirvesinde olduğu bir dönemdeydi. Donanma operasyonları şefinin, servisin en yüksek rütbeli üniformalı subayı kadrosundaydım ve Pentagon'da bu kadar çok sayıda geminin gerekli olduğunu göstermek için uzun saatler boyunca çalıştık.

Bütün bu işler Sovyetler Birliği çöktüğünde boşa çıktı ve Donanma o zamandan beri büyük ölçüde küçülüyor. Donald Trump yönetiminin bunu en az 355'e çıkaracağına dair sözlerine rağmen birçok analiste göre şu anda yaklaşık 297 gemiye inmiş durumda. Amerika'nın 21. yüzyıl zorluklarına uygun bir savaş gücü için gereken minimum değer olduğu konusunda herkes hemfikir.

499 tane daha mı gerekli? Fotoğrafçı: Christopher Delano / U.S. Getty Images aracılığıyla Donanma

Temel olarak, Donanma dört şey yapar: Güç projeksiyonu (füzeleri, uçakları ve Denizcileri konumlarına taşımak); deniz kontrolü (küresel ticaretin % 90'ını yapan ticari gemiciliğin serbest dolaşımının sağlanması); stratejik caydırıcılık (nükleer balistik füzeleri taşıyan denizaltılar nihai caydırıcı güçtür); ve stratejik deniz gerdirme (ileri konuşlandırıldıklarında Ordu ve Hava Kuvvetlerine mühimmat, malzeme, tıbbi bakım ve diğer lojistiklerin taşınması.)

Deniz kuvvetleri, küresel olarak "bayrak göstermek" ve gezinme özgürlüğü devriyeleri gibi başka şeyler de yaparlar. Bunlar, bazı uluslar okyanus yüzeyinin parçalarına (Çin'in Güney Çin Denizi'nde yaptığı gibi) el koymaya çalıştıklarında açık denizlerin dokunulmazlığını göstermektedir.

Deniz kuvvetleri ayrıca, diğer büyük askeri güçlerin, bu durumda Rus ve Çin filoları için özellikle caydırıcı bir işlev görüyor. Bu karmaşık bir görevdir ve ABD filosunun başarmaya çalıştığı şey, tüm bu ateş gücünü hem hücum hem de savunma için kullanacak taktikleri ve teknikleri ve dünya çapında yüzlerce geminin konumlandırılması gibi ham savaş yeteneğinin bir birleşimini içeriyor.

Optimum filo boyutunu belirlemek için tüm bu faktörler bir araya gelir. Bu nedenle, geçen hafta Savunma Bakanı Mark Esper'in 500'den fazla gemiye doğru büyüdüğünü gördüğü bir filonun ayrıntılarını verdiği, önemli ve ani bir sıçrayış olması dikkate değerdi. İşler, 355 savaş gemisine "ihtiyaçtan" ​​500 kişilik bir talebe nasıl yükseldi? Ve her şeyden önce bu mantıklı ve ulaşılabilir bir hedef mi?

Sekreterin yeni numarası, Battle Force 2045 adlı uzun süredir ertelenen bir çalışmanın sonucudur. Çin donanmasının yükselişi ve denizde savaşta devrim yaratacak yeni teknolojilerin ortaya çıkması göz önüne alındığında, ana hatların gerektirdiği şeylerin çoğu mantıklı.

Birincisi, Pentagon stratejisi, nükleer enerjiye sahip saldırı denizaltılarının Donanmanın en “hayatta kalabilen” kısmı olarak önemini kabul ediyor. Yeni plan, bunlardan 80 kadarını gerektiriyor.

Donanmanın saldırı kabiliyetinin en görünür kolu elbette devasa nükleer enerjili uçak gemileridir. Burada plan, belki de bu sayının sekize kadar düşürülmesini (ancak belki de mevcut 11 kadar yüksek kalmasını) ve en az altı sözde ışık taşıyıcısının rolünü arttırmayı öngörüyor. İkincisi, yeni F-35B Lightning gizli avcı saldırı jetlerini taşıyabilen geniş güverteli amfibi saldırı gemileridir (ne yazık ki birkaç hafta önce San Diego'daki iskelede yanan Bonhomme Richard gibi).

En büyük yeni eklenti, 240 insansız gemiye yapılacak yatırım olacak. Bu dronlar, yüksek riskli, yakın gözetleme yapmak, "çağrı üzerine" füze destekleri sağlamak, mayın tarama veya mayınlama yapmak ve seyir devriyeleri özgürlüğünü üstlenmek üzere programlanabilir.

Benimsenen yüzey savaş gücü yaklaşık 90 büyük gemiyi (kruvazörler ve muhripler) içerecek ve fırkateynler, korvetler ve kıyı muharebe gemileri gibi daha küçük yüzey savaşçılarının sayısını belki toplamda 70'e çıkaracaktır. Bu, sözleşmelerinin henüz yapılmakta olduğu yeni Constellation Sınıfı fırkateynleri de içerecektir.

Yeni plan ayrıca, ileri savaşta savaş gemilerine yakıt ikmali yapabilen ve yeniden silahlandırabilen 90 adede kadar daha fazla savaş lojistik gemisi gerektiriyor. Denizciler için, denizde ve karada düşman hatlarının çok gerisinde hızlı saldırılar yapma kabiliyetine sahip yaklaşık 60 gemi olacak.

Açıkçası, bu kadar çok gemi satın almak savunma bütçesini zorlayacaktır. Kaynakların Ordu, Hava Kuvvetleri ve savunma teşkilatlarından yönlendirilmesi gerekecek. Bazı eleştirmenler, haklı olarak bakım ve personel gibi uzun vadeli bakım maliyetleri konusunda endişeli.

Çok üst düzey bir eski Savunma Bakanlığı yetkilisi bana, "Donanma ileri mevcudiyet sunağında kendini feda etti" dedi, yani bu kadar çok geminin ileri konuşlandırılması konusunda ısrar etmeseydi, daha az operasyon yapabilirdi. Zor zamanlar ve kaçınılmaz tüm işlemler, eğitim ve bakım maliyetleri için kaynaklara sahip olun. Bunun belli bir mantığı var.

Doğru toplam gemi sayısı, muhtemelen savunma bakanının sunumundaki tahminlerin alt ucunda, yaklaşık 350-400'dür. Daha fazla savaş gemisi, zaman içinde destek maliyetlerinde büyük faturalar biriktirebilir ve yeni teknoloji ve taktiklerden yararlanırsak gerekli olmayabilir.

İnsansız sistemler, belki de küçük sualtı insansız hava araçlarında havada ve deniz yüzeyinde olduğundan daha fazla tasarruf sağlanacaktır. Donanma, saldırı amaçlı siber yetenek sayesinde talep edilenden daha düşük gemi sayılarını telafi etmek için daha fazlasını yapabilir ve daha sağlam siber savunmalara ihtiyaç duyacaktır.

Denizcileri deniz savaşçıları olarak köklerine geri döndürme fikri (birkaç on yıl Irak ve Afganistan'da karada savaştıktan sonra), özellikle Donanma SEAL ve Ordu Özel Kuvvetleri yetenekleriyle bütünleştirildiğinde mantıklı geliyor. Ve “hafif” taşıyıcılara odaklanırken (ki bunlar hala bir süper taşıyıcı boyutunun yaklaşık üçte ikisi) nükleer taşıyıcıların sayısını azaltma fikri iyi bir fikir.

Konumlandırma açısından, transit sürelerini kısaltmak için Akdeniz'de Yunanistan veya İsrail'de veya Pasifik'te Guam'da diyelim ki daha fazla denizaşırı ana liman kullanmak, daha az geminin istasyonlandırılmasına izin verebilir.

Emekli bir amiral olarak, "Ah evet, 500 gemi harika" demesi benim için cazip geliyor. Ancak, yalnızca en etkili filo boyutu değil, aynı zamanda büyüyen bir Donanmanın diğer hizmetlerin bütçeleri üzerindeki etkisi konusunda, potansiyel yeni operasyonel modeller ve filonun konumu ve teknolojinin maliyetleri nasıl azaltabileceği hakkında daha dikkatli analizler yapılmalıdır.

Elbette bunların hepsi önümüzdeki ay yapılacak başkanlık seçimlerinden sonraya kadar beklemek zorunda kalacak. Ancak Pentagon yaklaşımının halihazırda düzeltmiş olduğu bazı şeyler var: 355 gemilik Donanma gerçekten de bir kat; yeni fikirlere ve teknolojiye ihtiyaç vardır; ve bireysel bir geminin savaş yeteneği ne kadar mükemmel olursa olsun, niceliğin kendine ait bir niteliği vardır.

Bu sütun, yayın kurulu veya Bloomberg LP ve sahiplerinin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

James Stavridis, 14 Ekim 2020, Bloomberg

(James Stavridis, Bloomberg Opinion köşe yazarıdır. Emekli bir ABD Donanması amirali ve NATO'nun eski müttefik komutanı ve Tufts Üniversitesi Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulu'nun emekli dekanıdır. Ayrıca Carlyle Group'ta işletme yürütme danışmanıdır ve McLarty Associates'te danışma kuruluna başkanlık etmektedir.)


Seçkin Deniz, 24.11.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı