4 Kasım 2020 Çarşamba

SA8930/SD1857: Kuzey Yunanistan, ABD Enerji Planları İçin Çok Önemli

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Yunan Ekathimerini gazetesi yazarı Stavros Tzimas'a aittir ve Rusya ve Çin'e karşı avantaj elde etmek ve kendi doğalgazını Avrupa'ya bu merkezler üzerinden taşımak isteyen ABD'nin Kavala, Selanik ve Dedeağaç'a olan ilgisine odaklanmaktadır. ABD küresel rekabette çıkarlarını ve yatırımlarını korumak ve Türkiye'yi kuşatmak için 2020 yazında Dedeağaç'ta askeri üs kurmuştu. Yunanistan'ı Türkiye'ye karşı kışkırtarak, eski masayı deviren ve yeni bir hegemonik algoritma kurmak ve bu hedefine uygun olarak İncirlik üssünü Girit adasına taşımak isteyen ABD'nin bütün politik ve askerî hamlelerini bir paket halinde yorumlamak zorundayız. Çanakkale ve İstanbul Boğazlarını by-pass edecek bir Amerikan politikası, Kanal İstanbul'un yapılmasının önündeki engellerin de aşılmasına yardım edebilir. Türkiye bu konuda hareket alanının daraltılmasına izin vermemeli ve Kanal İstanbul Projesi'nin yapımına hız vermelidir.
Seçkin Deniz, 04.11.2020

Northern Greece crucial to US energy plans

“Enerji cephesinde müjde, limanlarda müjde; Selanik ve bölge halkı için hayatı daha iyi hale getirebilecek her türlü şey," var. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçen ay ülkeye yaptığı ziyarette kuzey liman kentinde yaptığı açıklamada, kuzey Yunanistan'ın Amerika'nın jeopolitik enerji planlarında oynadığı önemli rolün altını çizen yorumlarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (c) 28 Eylül'de Selanik liman kentinde Kuzey Yunan Sanayicileri Federasyonu ile bir toplantıya katıldı.

Bu planlardan bazıları nelerdir? Özellikle dijital teknoloji alanında daha fazla Amerikan yatırımı gerçekleştirmek ve Amerikan doğalgazını kuzey Yunan kıyısı üzerinden Balkanlar ve Orta Avrupa'ya kanalize ederek Avrupa'yı Rus enerjisinden ayırmak amacıyla Dedeağaç ve Kavala limanlarını harekete geçirmek.

Amerikalılar, Rusya’nın Akdeniz’e doğru ilerlemesini ve aynı zamanda kuzey Yunan kıyılarında kurulan bağlantılar yoluyla Balkanlar'a ve daha kuzeye doğru bir Çin genişlemesini durdurmayı amaçlayan, Haemus yarımadasının kıyı cephesi boyunca (merkezde Selanik ve amiral gemisi Dedeağaç ile) jeopolitik yatırımlardan oluşan bir duvar inşa ediyorlar.

Ayrıca Dedeağaç üzerinden Karadeniz ve Kafkasya'ya alternatif bir güzergah (İstanbul Boğazı yerine) için altyapıyı oluşturarak deniz ve askeri taşımacılığın bölgesel manzarasını dönüştürüyorlar.

Üç büyük Amerikan yatırımı (Pfizer, Cisco ve Deloitte tarafından) Selanik'te kök salmış durumda ve Pompeo, gerçekleştirildiği takdirde şehri Balkanlar için hayati bir dijital ve teknolojik merkez haline dönüştürecek daha fazla şey vaat ediyor.

Ne de olsa bölge, eski belediye başkanı Yiannis Boutaris, yıllardır yatırım çağrısı yapıyor ve Amerikalı yetkililerin şehirde Moskova'nın varlığıyla ilgili ara sıra ortaya koydukları şikayetlerine yanıt veriyor: “Ruslar para getiriyor; 1960'ların ortalarında "Esso Pappas" döneminden bu yana tek bir dolar bile yatırım yapmadınız."

Bununla birlikte, Rusya ile rekabet söz konusu olduğunda, Kuzey Yunanistan'ı limanları aracılığıyla uluslararası enerji ağlarına bağlamakla ilgileniyor Amerikalılar. Pompeo bunu açıkça ifade etti: “Başkan Trump'ın politikası, tüm Avrupa için Rusya ve Gazprom'a bağımlı olmak yerine, çeşitli enerji kaynaklarına sahip olma kapasitesini artırmak oldu. Bu iyi değil, tehlikesiz değil, güvenli değil, risk yaratıyor ve açıkçası insanların evlerini ısıtmak için diğer enerji yöntemlerine karşı daha fazla paraya mal oluyor. "

ABD, bu amaca Dedeağaç ve muhtemelen Kavala limanlarına yaptığı yatırımlarla hizmet edeceğini umuyor. Amerikalılar Dedeağaç'a olan ilgilerini gizlemediler; Büyükelçi Geoffrey Pyatt, Dedeağaç'ın "yanlış ellere" düşmesine izin verilmemesi gerektiğini söyleyerek, Amerika'nın Moskova'nın Selanik limanında olduğu gibi Kavala'ya girmesine izin vermeyeceğini belirtti. Nitekim Selanik limanına yapılan bir ziyarette Kavala'ya ve Dedeağaç'a ilgilerinin olup olmadığı sorulduğunda, ismini vermeyi reddeden Amerikalı bir diplomat, “Sadece doğru ayakkabıyı almak için bir ayakkabı mağazasına gitmiyorsunuz." diyerek cevap verdi.

Amerikan planına göre LNG, Dedeağaç'a buz blokları şeklinde ulaşacak ve burada yeniden gaza dönüştürülecek ve Trans Adriyatik Boru Hattı'na (TAP) pompalanacak ve ardından, Gümülcine'de, IGB boru hattı üzerinden Bulgaristan'a ve Avrupa'nın kalbine akıtılacak.

Kavala söz konusu olduğunda, Amerikalılar, Avrupa'ya gitmeden önce LNG'yi depolamak için bir yer altı tesisinin inşa edilmesini de öngörüyorlar. Bölgedeki enerji ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak, gizli kalmak koşuluyla Kathimerini'ye "Amerikalıların Kavala limanını istemelerinin başka bir nedeni daha var: böylece hiç kimse (Ruslar veya Çinliler) onu alamasın." dedi.

Her şey planlandığı gibi giderse, kuzey Yunanistan kıyıları Amerikan doğal gazının Avrupa'ya açılan güney kapısı olacak. Şu anda gaz ve petrolün % 25'inin Rusya'dan geldiği yer, tabii ki, Rusya bu bağımlılığı jeopolitik güç oyunlarında önemli bir silah olarak kullanıyor.

Enerji "Kontrolü"

İngiliz jeopolitik analist Tim Marshall, "Prisoners of Geography-Coğrafya Mahkumları"nda şöyle yazıyor: "Rusya ile ilişkileriniz ne kadar iyi olursa, enerji için o kadar az ödeme yaparsınız... Bu politika o kadar agresif bir şekilde kullanıldı ve Rusya, Avrupa’nın enerji ihtiyaçları üzerinde öyle bir hakimiyete sahip ki, etkisini köreltecek hamleler var"

ABD, Rusya'nın Avrupa üzerindeki bu enerji 'kontrolü'nü sona erdirmeye, piyasaya kendi doğal gazını pompalayarak ve Rus gazını Batı'ya taşıyan iki boru hattının daha inşasını engelleyerek, elbette kendi avantajına olacak şekilde gevşetmeye ve nihayetinde kırmaya çalışıyor: Nord Stream 2, Baltıklar üzerinden Almanya'ya ve şimdi de TürkAkım'dan Balkanlar ve Orta Avrupa'ya. Her iki projenin de Karadeniz'den Akdeniz'e Rus petrolünü getirecek olan Burgaz-Dedeağaç boru hattıyla ya da Rus gazı için Güney Akımı'nı Balkanlar'a ve ötesine taşıyacak olan Burgaz-Dedeağaç boru hattıyla aynı kaderi paylaşması pek olası değil.

Plana göre, bol miktarda Amerikan doğal gazı, sıvılaştırılmış biçimde, Avrupa'nın kalbine giden boru hatlarına bağlanan Polonya ve Litvanya'da terminal istasyonlarının kurulacağı Avrupa kıyılarına tankerlerle taşınacak. Yunanistan, bu iddialı enerji planına, Dedeağaç'taki Güneydoğu Avrupa terminali ve Azeri gazını Batı'ya getiren mevcut TAP aracılığıyla bağlanıyor.

Bu bağlar, Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı'nı geçmek zorunda kalmadan Karadeniz ve Kafkasya'daki jeostratejik olarak hassas bölgelere askeri güç ve malzeme geçişi için Dedeağaç limanının kullanılmasıyla daha da güçlendirilmiştir.

ABD dışişleri bakanının kuzey Yunanistan'a ziyareti, jeopolitik açıdan hassas bu bölgedeki bu önemli ilginin altını çizmek ve bunu çok geniş bir şekilde ifade etmek için yapıldı.

 Stavros Tzimas, 21.10.2020, Ekathimerini


Seçkin Deniz, 04.11.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı