3 Mart 2020 Salı

SA8401/SD1629: Pentagon Muhasebe Kayıtlarında 35 Trilyon Dolarlık Kara Delik

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz Bloomberg News savunma muhabiri Anthony Capaccio'ya aittir ve ABD Savunma Bakanlığı (DoD) Pentagon'un muhasebe kayıtlarındaki tutarsızlıklara odaklanmaktadır. Anthony Capaccio'ya göre, "Pentagon, 2018'de ilk denetiminde başarısız oldu, sonra geçen yıl yine, 2,7 trilyon dolarlık varlığı ve 2,6 trilyon dolarlık borcu incelediğinde başarısız olduğunu kabul etti."  Pentagon'un genel müfettiş sözcüsü Dwrena Allen'in "DoD'ın düzeltme ihtiyacını veya miktarını destekleyecek belgelere sahip olmadan muhasebe kayıtlarında ayarlamalar yaptığı anlamına geliyor" şeklindeki açıklamalarına yer veren Anthony Capaccio, Pentagon'un çöken Amerikan ekonomisi için nasıl büyük bir karadeliğe dönüştüğünü şu şekilde tasvir ediyor: "Hava saldırıları, asker konuşlandırmaları, cinsel saldırı istatistikleri veya büyük silah programları ile karşılaştırıldığında kamuoyunun dikkatini çekmesine rağmen, Pentagon'un mali beyanının güvenilirliği, ordunun ihtiyari harcamaların yarısından fazlasını aldığını düşünerek kaynaklarını ne kadar etkili bir şekilde yönettiğinin bir göstergesidir." Analiz Amerikan halkının vergilerinin silah-savunma sanayi şirketleri tarafından nasıl 'çalındığını' kanıtlamaktadır.
Seçkin Deniz, 03.03.2020

Pentagon Racks Up $35 Trillion in Accounting Changes in One Year
  • Para, hesaplar arasında hareket ettikçe iki veya üç katına çıkıyor.
  • Düzenlemeler Savunma Bakanlığı sistemlerindeki zayıflığın altını çiziyor.
Pentagon, geçen yıl sadece 35 trilyon dolarlık muhasebe düzenlemeleri yaptı; bu toplam ABD ekonomisinin tamamından daha büyük ve Savunma Bakanlığı'nın kitaplarını dengelemede devam eden zorluğunun altını çiziyor.

Pentagon'un rakamlarına ve muhasebe yasasını takip eden bir kanun yapıcıya (vekile) göre, son tahmin 2017'de 29 trilyon dolardan 2018'de 30,7 trilyon dolara yükseldi, ilk yıl düzenlemeleri uyumlu bir şekilde izlendi.

İstatistikler, en son ABD bütçesinde 738 milyar dolarlık savunma ile ilgili fonu, F-35 jet, yeni uçak gemileri, muhripler ve denizaltılar da dahil olmak üzere dünyanın en pahalı silah sistemlerini içeren bir harcama planı sunuyor.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nin Pentagon bütçe uzmanı Todd Harrison, “Bu 30 trilyon dolar içinde, hesaplar arasında taşınan parayla aynı sayıda ikili, üçlü ve dörtlü sayım var” dedi.


Savunma Bakanlığı, 2018'de ilk denetiminde başarısız oldu, sonra geçen yıl yine, 2,7 trilyon dolarlık varlığı ve 2,6 trilyon dolarlık borcu incelediğinde başarısız olduğunu kabul etti. Denetçiler, Kongre'nin gerektirdiği mali kaynakların gözden geçirilmesinde sahtekarlık kanıtı bulamazken, muhasebe düzenlemeleri de dahil olmak üzere bir kirli çamaşır listesini işaretlediler.

Daha önce: Pentagon denetim için yaklaşık 1 milyar dolar harcadı ve başarısız oldu.


Hava saldırıları, asker konuşlandırmaları, cinsel saldırı istatistikleri veya büyük silah programları ile karşılaştırıldığında kamuoyunun dikkatini çekmesine rağmen, Pentagon'un mali beyanının güvenilirliği, ordunun ihtiyari harcamaların yarısından fazlasını aldığını düşünerek kaynaklarını ne kadar etkili bir şekilde yönettiğinin bir göstergesidir.


Askerlik hizmetleri aylık ve üç aylık bazda otomatik ve bazı manuel ayarlamalar yapar ve bu eylemler Pentagon'un birincil finans ve muhasebe servisi tarafından birleştirilir ve Hazine'ye sunulur.


Hükümet Sorumluluk Ofisi'nden soruşturma yapmasını isteyen Demokrat Temsilci Jackie Speier tarafından sağlanan rakamlara göre, 2017 mali yılında 546.433 ayarlama ve 2018'de 562.568 düzeltme yapıldı. Gözlemci Kurum, söz konusu konuyla ilgili Çarşamba günü, dördüncü çeyrek 2018'de toplam 15 trilyon dolarlık düzenlemeleri inceledikten sonra bir rapor yayınlayacak.


'Özensiz Kayıt Tutma'


Kaliforniya'nın Demokrat temsilcisi Speier, “DoD muhasebecilerinin birleşik hataları, stenografi ve özensiz kayıt tutma, ABD ekonomisinin yaklaşık 1,5 katı kadar bir yük ekliyor” dedi. Raporda, Pentagon'un “bir müteahhitin göz boyayacak muhasebe ayarlamaları kullandığını gösteriyor. Öncelikleri, altta yatan sorunu çözmemek değil, durumu yönetilebilir görünmesini sağlamaktır” dedi.


Savunma Bakanlığı finans şefi yardımcısı Mark Easton, GAO'ya denetimine yanıt olarak departmanın muhasebe düzenlemelerini azaltmak için “aktif olarak stratejiler geliştirdiğini” yazdı.

Pentagon sözcüsü Christopher Sherwood, “DoD'un her yıl yüz milyarlarca dolarlık finansal aktiviteye sahip olduğunu ve bazen muhasebe özelliklerinin, sistem yeteneklerinin veya arayüzlerinin eksikliği nedeniyle finansal raporlama sistemlerimizdeki etkinliği kaydetmek için kullanıldığını” söyledi.


Sherwood, bu eski sistemlerin birçoğunun “mevcut finansal muhasebe standartları dikkate alınmadan tasarlandığını” söyledi. Denetçi için en önemli şey, düzeltmelerin “uygun şekilde desteklenip desteklenmediği”dir, çünkü “düzgün şekilde desteklenen düzenlemeler finansal tablo değerlerinin doğru olmasını sağlar. Desteklenmeyen düzenlemelerin sayısını ve dolar değerini sırasıyla % 30 ve % 70'in üzerinde azaltma konusunda önemli ilerleme kaydettik ”dedi.


Dolar miktarının nasıl çoğaldığına bir örnek olarak, Sherwood daha önce kaydedilmemiş ödemelerde bir yüklenici nedeniyle 800 milyon $ 'ı tanımanın “hesaplar arasında hareket halinde 0 $'a ulaşan ancak toplam 5 milyar $ 'ı aşan birden fazla muhasebe düzenlemesi gerektirdiğini” söyledi .


Belgelerin Eksikliği


GAO, 2018 mali yılının dördüncü çeyreğinde yapılan 181.947 otomatik düzenlemenin en az % 96'sının “yeterli destekleyici belgeye sahip olmadığı” bir örneğe dayanarak tahmin edildi.


Pentagon'un genel müfettiş sözcüsü Dwrena Allen, “Layman'ın terimleriyle, bu, DoD'ın düzeltme ihtiyacını veya miktarını destekleyecek belgelere sahip olmadan muhasebe kayıtlarında ayarlamalar yaptığı anlamına geliyor,” dedi. “Desteklenmeyen düzenlemelerin boyutu ve kapsamı derinden ilgilidir çünkü zayıf iç kontroller ve finansal veri bütünlüğünün eksikliği hakkında bir hikaye anlatır.”


Savunma Bakanlığı “tüm muhasebe ayarlamalarını yeterince destekleyemese de, bu yanlış veya hatalı oldukları anlamına gelmez” dedi Allen. Ancak “DoD destek sağlayamadığı için denetçiler düzenlemelerle ilgili sonuç çıkaramadılar.”


Anthony Capaccio, 22 Ocak 2020, Bloomberg



Seçkin Deniz, 03
.03.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı