5 Şubat 2019 Salı

SA7421/SD1274 Savaşın Yeni Silahları -The New Weapons of War-

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, CEPA (Avrupa Politika Analiz Merkezi)'dan Edward Lucas'a aittir ve Batı (ABD-Avrupa)-Rusya ilişkilerinde yaşanan gerginliklerde kullanılan '4 Yeni Silah' türünü irdelemekte ve Rusya'nın nükleer silahlarla ilgili parlak gösterilerinden etkilenmek yerine (Batı da bu tür silahları üretmeye devam etmektedir) bu yeni silahlar üzerine düşünülmesini önermektedir. Analist, bu dört silahı ya da taktiği şu şekilde değerlendirmektedir; derin sahtelik- deepfake (gerçekte olmayan şeylerin olmuş gibi gösterilmesi), Yapay Zeka (A.I)-Makinelerin Öğrenmesi, süper doxxing (muhalifleri teşhir etme, yıldırma ve baskı altına alma) ve yabancılaştırılmış sosyal gruplar.. Karanlık Spekülatör George Soros Davos 2019'da "Açık Toplumlara Yönelik Yapay Zeka (AI) Tehdidi -The AI Threat to Open Societies-" başlıklı sunumunda da benzer tehlikelerden bahsetmişti. Ki; tıpkı Batı gibi Rusya da bu silahları veya taktikleri kullanmaktadır; ancak gerçek fotoğrafta analistin bahsettiği silahlar ABD ve Avrupa tarafından üretilmiş ve aktif olarak Türkiye ve benzer ülkelere karşı kullanılmaktadır. Örneğin; 17-25 Aralık 2013 FETÖ yargı emniyet darbesinde ve Mıt Tırları hadisesinde, ABD ve Avrupa deppefake ve süper doxxing silahlarını, 2013 Gezi Terörü'nde, durdurulan 15 Temmuz 2016 FETÖ-NATO-ABD-AB askeri darbesinde bu silahlara ek olarak,  2014 ve sonrasındaki tüm seçimlerde, 'yabancılaştırılmış sosyal gruplar' ve sosyal medya merkezli yapay zeka uygulamaları gibi dört silah Türkiye'ye karşı aktif bir şekilde kullanılmıştır. Analize konu edilen bu silahlar şu anda Venezuela'ın %67 ile seçilmiş Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı açık bir şekilde kullanılmaktadır. Yani tıpkı Soros gibi, ABD ve Avrupa olarak, Bütün Batı bütün dünyaya karşı kullandıkları bu silahların kendilerine karşı kullanılmasından korkmaktadırlar... Çünkü hedef ülkelerde elde ettikleri sonuçlardan çok daha ağır sonuçlarla karşılaşabilecekleri bir Batı çürümüşlüğüne sahip olduklarının farkındadırlar..  Bu gerçeği analistin şu cümlesinde net bir şekilde görmek mümkündür: "Batı toplumlarında sosyal güven ve kamu güveni azaldıkça, bölünme ve ayaklanma potansiyeli artar." Unutmamalıyız Sanal Savaş ve Kitle Aldatma Silahları, Çin ve Rusya'yı da kapsayan Satanist Batı'nın ürettiği insanlık düşmanı yöntemlerin tamamına verilen addır. Türkiye bu anlamda etkin savunma ve karşı saldırı sistemlerini güçlendirmeli ve dostlarına bu desteği vermelidir.
Seçkin Deniz, 05.02.2019

The New Weapons of War

Bunlar, Batının Gerçekten Endişelenmesi Gereken Yeni Rus Yetenekleridir

Rusya'dan yoğun ve hızlı bir şekilde korku hikayeleri geliyor. Bunlardan biri, büyük bir nükleer torpido veya dron olan Poseidon'u içeriyor. Rusya, silahlarındaki çeşitliliğin ve verimin ayrıntılarını hevesle sızdırıyor. Hatta bazıları doğru da olabilir. Sözde yenilmez bir silah da, bu yıl hizmete giren Avangard hipersonik füzesi.


Bunlar ve Kremlin cephaneliğine yeni eklenenler, Batı askeri planlamacılarını ve istihbarat teşkilatlarını kesinlikle çok düşündürmeli. Ancak bu silahlar büyük resmi değiştirmezler. Rusya askeri olarak ABD ve müttefiklerinden çok daha zayıf. Herhangi bir tam ölçekli çatışmada kaybeder. Herhangi bir nükleer çatışma olursa, hepimiz ölürüz. Soğuk savaştan bu yana bu durum hiç değişmedi. Yeni silahların asıl önemi yereldedir: Rusların ülkelerinin hala bir süper güç olduğunu ve askeri-sanayi kompleksine aktarılan vergi gelirlerinin akıllıca harcandığını güvence altına almak için varlar.

Oysa Rusya’nın stratejik hedefi Batı’yı yok etmek değil, onu böl ve yönet taktikleri ile sınırlandırmaktır. Bu istismar alanları, ülkeler (ABD ve Avrupalı ​​müttefikleri arasında olduğu gibi) ve bu ülkelerdeki etnik, dilbilimsel, dini ve sosyal çatlaklar gibi bölünmeler ve gerilimler arasındaki değişimlerdir. Bu değişimler şu anda Brexit’le İngiltere’yi, göç konusunda Avrupa ülkelerini veya Trump'la ABD’yi  etkileyen politikalar gibi politik kutuplaşmalar da yardımcı olmaktadır.


Nükleer silahlar, eski veya yeni, bu konuda çok az rol oynamaktadır. Askeri sindirmenin yeri vardır, ancak bu Kremlin'in anlaşmazlık tohumları ekmek için kullandığı birçok taktikten sadece bir tanesi. Diğerleri siber saldırılar, bilgi işlemleri, parayla satın alma, yasal sistemin kullanılması (bazen “kanun alanı” olarak adlandırılır), enerji ihracatından yararlanılması ve yıkımın arttırılması sayılabilir. Rus televizyonunda gördüğümüz parlak, parlatılmış şeylerden etkilenmek yerine, Rusya'nın şu anda kullandığı silahlara nasıl karşı koyacağımızı düşünsek daha iyi olur.

Yeni nesil silahları da bu kinetik olmayan, askeri olmayan savaş şeklinde düşünmeliyiz. 

Bize yönelik yeni bir tehlike “derin sahtelik- deepfake ”-; gerçek hayattaki kişilerin hiç yapmadıkları veya söylemedikleri şeyleri söyleyip yaptıklarını gösteren, yazılımın yarattığı ses ve video materyali. Film yapımcıları tarafından kullanılan CGI tekniklerini yıllardır tanıyoruz. Onlar zahmetli ve maliyetliydi. Şimdi ucuz ve hızlılar. Deepfakes bir politikacının gülünç veya küfürlü görünmesini sağlamak veya 'teslim olma emri vermek için' kullanılabilir. 


İkincisi, Yapay Zeka (AI) kullanımı ve telefon görüşmeleri, sohbet mesajları vb. siyasi veya düşmanca amaçlarla kullanılabilecek gerçekçi elektronik etkileşimler oluşturmak için makine öğrenmesi ilgili bir tehlikedir. Gerçeğe benzeyen telefon görüşmeleri, metinler ve sosyal medya mesajları, seçmenleri rahatsız etmek veya dikkatini dağıtmak veya fikirlerini şekillendirmek için kullanılabilir.

Üçüncü bir taktik ise “süper doxxing” (Seçkin Deniz'in notu: Birini dox etmek, özellikle intikam almak için,o kişiyle ilgili özel bilgileri halka açık bir şekilde tanımlamak veya yayınlamaktır. Birisini 'yutturmak', polis tepkisine yol açan tehlikeli bir durumu yanlış rapor etmektir. Her iki eylem de yıpratıcı ve zararlıdır.); muhalifleri online olarak sindirme ve yıldırmak. Doxxing yeni değildir, ancak bir ulus devletin insan ve elektronik istihbarat servisinin kaynakları onu daha da nahoş ve etkili hale getirebilir. Bu, kişisel bilgilerin sızdırılması, zayıf yönlerin kullanılması veya bireyin kişisel hayatındaki potansiyel utançlardan kaynaklanabilir. Aynı teknikler aile üyelerine de uygulanabilir.


İzlenecek dördüncü taktik yabancılaştırılmış sosyal grupların yoğun kullanımıdır. Batı toplumlarında sosyal güven ve kamu güveni azaldıkça, bölünme ve ayaklanma potansiyeli artar. Birçok Avrupa ülkesinde protesto hareketleri, tetikçi gruplar ve diğer sosyal veya kültürel örgütlerle Rus bağlantıları gözlendi. Amaç onları siyasallaştırmak veya yıkıcı araçlar için kullanmak olabilir. 


Bu silahların çoğunu Rus televizyonunda göremezsiniz. Kendinize nedenini sorunuz.




Edward Lucas, 22.01.2019, CEPA (Avrupa Politika Analiz Merkezi)


(Tüm görüşler yazara aittir ve temsil ettikleri kurumların veya Avrupa Politika Analiz Merkezi'nin pozisyonunu veya görüşlerini temsil etmemektedir.)





Seçkin Deniz, 05.02.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı