4 Aralık 2018 Salı

SA7219/SD1211: ABD Ordusu'nun Yeni Nesil Beş Süper Silahı

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız, Michael Peck'e ait olan metin başlıktaki 'ihtişamlı' vurgunun altını dolduracak zengin bir içeriğe sahip değildir; Türk Savunma Sanayii'ndeki ürün yelpazesinin genişliği dikkate alındığında ABD Savunma Sanayii'ndeki 'Süper Silah' tanımı çok düşük bir eşiğe işaret etmektedir. Metnin bu perspektifle okunması gerektiğini düşünüyoruz...  Kara Araçları, Deniz Araçları, Havacılık ve Uzay, Silah Sistemleri, Radar ve Elektronik Harp, Entegre Güvenlik Sistemleri, Tedarik ve Ar-Ge Projeleri, Muhabere ve Elektronik Sistemler gibi 8 ana başlık altında yer alan Türk Savunma Sanayii sadece Silah Sistemleri başlığı altında 65 son teknolojiyle üretilmiş yeni ürüne sahiptir... (Ek not:Türkiye'de yürütülen savunma projelerinin sayısı 610'a yükselmiş, sadece 2018'de 53 yeni proje eklenirken, projelerin toplam büyüklüğü 50 milyar dolara ulaşmıştır.17.01.2019)
Seçkin Deniz, 04.06.2018


Meet the U.S. Army's 5 Next Super Weapons

ABD Ordusu zaten etkileyici bir dizi silah araştırması yapıyor. Ancak ABD Ordusu kendini yüksek teknolojili Rus ve Çin ordularına karşı potansiyel çatışmalara hazırlarken, ordu tanklardan füzelere kadar çok çeşitli yeni sistemler üzerinde çalışıyor.

Sonuçta, Amerika'nın silah gücünü simgeleyen Soğuk Savaş sırasında doğan tanıdık silahlar -Abrams tankları ve Apache helikopterleri -kademeli olarak ortadan kalkacak. Onların yerini yeni nesil silahlar alacak.


Önümüzdeki yıllarda göreceğimiz beş tane yeni nesil silah var:

1. Yeni Nesil Savaş Aracı:

1980'lerden beri, Ordu'nun koruma kuvvetinin omurgası M-1 Abrams tankı ve M-2 Bradley piyade savaş aracıydı. Her iki tasarım da yıllar geçtikçe modernize edildi ve yenilendi - en son M1A2, 1980'lerden çok daha iyi sensörlere ve elektroniğe sahipti - ancak bunlar aslında 40 yıllık bir tasarımdı ve Fulda Gap'a (Seçkin Deniz'in Notu: Fulda Gap (Almanca: Fulda-Lücke ), Hessen-Thüringen sınırı (eski Alman iç sınırı ) ile Frankfurt am Main arasında, Sovyetler tarafından sürpriz bir saldırıda tankların salındığı iki alçak alan koridorunu içeren bir alandır) karşı bir Sovyet tank saldırısını durdurmayı amaçlıyordu. Geçtiğimiz yirmi yıldaki karşı-devrimci “küçük savaşlar” zeminde piyade botlarına ikincil zırh oluşturdu, ancak ABD Rusya ve Çin'e karşı “büyük savaş” mekanizması yeniden canlandırılırken, tanklar için yeni bir tutku var.

Ordunun Yeni Nesil Savaş Aracı programı, yeni bir ana muharebe tankı, piyade savaş aracı, kendinden tahrikli silah ve hatta robot tanklar da dahil olmak üzere 21. yüzyıla ait zırhlı bir filonun yaratılmasını hedefliyor. Savunma sanayii, BAE'nin İsveç tasarımlı CV90 piyade taşıyıcısı gibi çeşitli tasarımlar yapıyor. Ancak, hangi araç seçilirse seçilsin, anti-tank füzeleri, taktik ağlar ve hatta dronlar seçilen aracın sistemlerinin ayrılmaz bir parçası olarak aktif koruma sistemleri, teknolojinin son 40 yıldaki muazzam değişimlerini yansıtacaktır. Ve gerçekten fütüristik bir tasarım için, DARPA'nın X-Vehicle Technologies Programına ve bir kum tepeciğine benzeyen bir tanktaki kavramsal sanata bir göz atın.


2. Manevra-Kısa Menzilli Hava Savunma Sistemi (MSHORAD):

ABD Hava Kuvvetleri'nin koruması ve Taliban gibi düşük teknolojili rakiplerle yüzleşerek, Soğuk Savaş'tan bu yana ordunun taktik hava savunması altında yatma dönemi sona erdi. Ancak, uçakların çoğalması ve yüksek teknolojili Rus ve Çin uçaklarının ve helikopterlerinin tehditleri ile, gökler yeryüzü sakinleri için bu kadar dost görünmüyor.. Şimdilik, Ordu bir Stryker hafif zırhlı araç üzerinde Stinger uçaksavar füzeleri monte edilmiş bir stopgap çözümü tercih ediyor. Ancak Ordu , hedefleri füzeden daha hızlı çekebilecek ve mühimmattan (elektrik hariç) kaçamayan Stryker'e yönlendirilmiş enerji silahları - lazerler yerleştirmeyi planlıyor .




3. Robot tanklar: 

Bunlar bir zamanlar bilim kurgu nesnesiydi. Ancak ABD Ordusunun  Opsiyonel İnsanlı Savaş Aracı (Optionally Manned Fighting) adı verilen bir programı olması, makinenin yükselişine işaret ediyor. Orduda zaten bir robot test aracı var: Silahlı, uzaktan kumandalı bir M113 zırhlı personel taşıyıcısı ve bir sürücü olmadan malzemeleri çekebilen otonom kamyonları güçlü bir şekilde takip ediyor.




4. Gelecekteki Dikey Kalkış:

Soğuk Savaş dönemi M1 tankları tarihteki yerini aldığı gibi, ordu havacılığını da içeren Apache ve Blackhawk helikopterleri de aynı şekilde tarihteki yerlerini aldılar. Gelecekteki Dikey Kalkış programı bir saldırı / keşif makinesi de dahil olmak üzere gibi yeni helikopter ailesini geliştirmeyi amaçlamaktadır.




5. Uzun menzilli topçu ve hipersonik füzeler:  

Hava Kuvvetleri'nin bol hava desteğine alışmış olan Ordunun topçuları, birkaç yeni canavarla meydan okuyan Rusya'nın gerisinde kalmıştır. Fakat M109A6 Paladin155 milimetrelik kendinden tahrikli obüs gibi 20 mil kadar uzağı vurabilen büyük silahlar yerine, Ordu binlerce mil kadar uzağa mermi fırlatabilecek toptan bahsediyor. Tam mesafe ne olursa olsun, ordunun düşman birliklerinin tahrip edileceği ölümcül bölgeyi büyük ölçüde arttıran yüzlerce kilometreye ulaşabilen topçuları kullanması muhtemeldir.


Fort McCoy, Wis., 18 Ağustos 2018, M109A6 Paladin Obüsü. (ABD Ordusu Fotoğrafı / John Russell)


(Seçkin Deniz'in notu: ABD silah geliştiricileri, yaklaşık 589 kilometrelik bir menzile sahip olması planlanan Hassas Strike Füzesi ve 1000 deniz mili kadar bir menzile sahip olabilecek hipersonik Stratejik Uzun Mesafe Topu üzerinde çalışıyorlar.)



Michael Peck, 28 Kasım 2018, Real Clear Defense

(Michael Peck, Ulusal Çıkar için katkıda bulunan bir yazardır.) 

Bu yazı The National Internet'te yayınlandı.



Seçkin Deniz, 04.12.2018, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı