15 Eylül 2018 Cumartesi

SA6826/SD1131: Sanal Savaş ve Kitle Aldatma Silahları

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, emekli ABD'li Albay Stefan J. Banach'a aittir ve ABD Subay okulu West Point'e ait Modern War Institute-MWI'de yayınlanmıştır. Yazar, 9/11'i  ve El Kaide'yi temel alarak bir sanal savaş ve manipülasyon kurgusu ve 'korkusu' üzerinden yola çıkarak "Yeni bir Ulusal Sanal Manevra Mükemmeliyet Merkezi'nin (NVM CoE)" yaratılmasını istiyor, gelecekteki ABD sanal savaş mücadelesi çabalarının başarısının merkezinde yer alacağını iddia ettiği Yeni NVM CoE'in, oluşturulduğunda çeşitli amaçlara hizmet edeceğini; siber faaliyetlerin, sosyal medya faaliyetlerinin, bilgi işlemlerinin, yapay zekanın istihdamının ve ulusal politika hedeflerine ulaşmak için gizlilik ve gizleme teknolojilerinin ve tekniklerinin kullanılmasının tam olarak entegrasyonunun sağlanması açısından önemli olduğunu ileri sürüyor. Emekli ABD'li Albay Stefan J. Banach şu andaki Trump yönetimini ve Pentagon liderlerini yetersiz, gerici ve tehlikelerin farkında olmamakla suçlarken, "Bugün DoD (Savunma Bakanlığı) içindeki liderler, onları Sanal Savaş yoluyla tüketen “insanlık devrimi”ni anlamıyorlar." diyor ve sinsi Amerikan aldatma sanatının sürmesini istiyor: "İstenen psiko-motor etkinliğini sağlamak için ulusal ve küresel duygusal ve bilişsel davranış kalıplarını şekillendirme sanatında ustalaşmalıyız." Banach, "Sanal alanda savaşların nasıl yönetileceğine dair yeni yönetim ilkeleri belirlenmelidir. Amacım, aşağıda açıklanan işletim tanımlarını kullanarak savaşın sanal ilkeleri ile ilgili profesyonel söylemi başlatmaktır. Burada önerilen savaşın sanal ilkelerinin tasvirleri kişisel etik inancımı yansıtmıyor. Birleşik Devletler ve müttefiklerine karşı sanal alanda kullanılan anahtar araçlar ve teknikler ele alınıyor." diyerek anlattığı şeytanî plan doğruyu yanlış yanlışı doğru olarak tanıtmak üzerine kurulu ahlaksızca bir plan... Türkiye ve Erdoğan özelinde eksiksiz bir şekilde uygulanan bu aşağılık planın son versiyonu ABD-Trump ve Satanist Sermaye'nin Ekonomik Savaş ilan ederek doları TL karşısında iki katına çıkardıktan sonra bunun sorumlusunun Erdoğan olduğu yalanını pompalamasıdır. Türkiye'nin bu profesyonel Sanal savaş katliamcılarının ve Kitle Aldatma Profesyonellerinin karşısında konumlandıracağı merkezleri olmak zorundadır.
Seçkin Deniz, 15.09.2018

VIRTUAL WAR AND WEAPONS OF MASS DECEPTION


"Kendinize sadık olduğunuzda, gecenin gündüzü takip ettiği gibi, asla başka bir insana yanlış yapmazsınız. (To thine own self be true, and it must follow, as the night the day, thou canst not then be false to any man.)
 William Shakespeare

Bütün savaşlarda verilen ilk zayiât gerçektir. “Gerçek” kelimesi, birçok insan için sosyal istikrar açısından ironik ve zahmetli olan birçok şey anlamına gelir. Gerçek, Sanal Savaş bağlamında, bir birey, grup ya da daha büyük bir nüfus için öngörülebilir sonuçlar sağlayan tarihsel güvenilirlik şablon algılarına dayanmaktadır. Gerçek, tüm etkili gücün insanlar arasına yayıldığı yerçekiminin merkezidir. Gerçeğin en avantajlı zamansal ve evrimsel algısına ulaşmak için yapılan şema, hem değişimin hem de yerli ve yabancı aktörlerin amacıdır. Bu stratagem (tuzak-savaş hilesi), Amerika Birleşik Devletleri gibi uluslar için tehlikeli bir yıkılma noktasına yaklaşan, sanal savaş ilkelerini ve onun kitlesel aldatma silahlarını ele almaya başlamıştır.


Bu makalede belirtilen sanal savaş ve sanal savaşla mücadele işlevlerinin ilkeleri, ulusal güvenlik alanında otuz yıldır kaydedilen gözlemlere dayanmaktadır.


Amaç, sanal alanda birçok kişiye opak görüneni alıp fiziksel alanda görünür ve daha anlaşılır hale getirmektir. 11 Eylül'den sonra ortaya çıkan Sanal Savaş maelstromu, farkında olsun ya da olmasın, Nesnelerin İnterneti ile bağlantılı her birimizi yuttu. Sonuç olarak, kişisel, kültürel ve ulusal kimliklerimiz de Sanal Savaşın kurbanız haline geliyor.

Sanal Savaş


Sanal Savaş, sosyal kontrolü sağlamak için küresel bir sistem yaklaşımıdır. Kitle aldatma silahlarının kullanımıyla sosyal kontrol sağlanır. Küresel “sosyal kontrol” dünya tarihinde ilk kez mümkündür. Sosyal kontrol yetenekleri, küresel uydu görüntüleri, sivil ve askeri hava uçak sürüleri, “akıllı şehirlerimizdeki” kamusal kamera izleme sistemleri, ticari altyapı, iPhone izleme protokolleri, fitness takipçileri ve diğer giyilebilir cihazlar, internet, yapay zeka özel sektör şirketleri, DNA, Sosyal Güvenlik numaraları, ehliyet numaraları, kredi raporları, çevrimiçi kişisel sağlık kayıtları, kişisel kimlikler, nanobot teknolojileri ve günümüzde var olan tüm ilişkili dijital kişisel finansal yükümlülükler.Sosyal kontrol yetisine sahip ya da bunu başarabilecek kapasiteye sahip olan adaylar şunlardır: yerel yönetimler, yabancı hükümetler, büyük şirketler, terör örgütleri ve uyuşturucu kartelleri.


Çevresel Mekan: Amerika Birleşik Devletleri Geleceğe Hazır mı?


Çıkarlarımızı nasıl yaşadığımız ve güvence altına aldığımızla ilgili pek çok şey, kontrolsüz bir hızla değişiyor. Dünya yapay zeka (AI) ve sosyal medya hızında ilerliyor. Bu eğilim daha yüksek hız ve hacimde devam edecek. Bu fenomen, bireysel kimliklerin korunması ile düzensiz AI ve sosyal medya geliştirmelerinin doğasının ürettiği tehlike arasında büyük çaplı mücadele yarattı. Endüstriyel yaş “güç liderliği”, tanıma ile ilgili karar verme süreci ve süreç merkezli planlama modelleri, on altı yıllık fiziksel savaş alanı aşımına uğrayan savaşın kanıtladığı gibi, teknolojik ilerlemelerin ağırlığı altında çöktü. Batı hiyerarşik yönetişim modellerini yaşatmaya devam etmek için mücadele ediyor. Yasama çalışmalarının deneyimlediğimiz teknolojik devrim için uygun gözetimi sağlayamadıkları kanıtlanmıştır. Devletlerin eski öğrenme sistemleri, uzun vadede giderek daha fazla dağılmış ve çevikleşmiş olan bir dünyada ilgili kalmak için çok zahmetli ve çok maliyetlidir. Tüm bu değişimler teknolojik ilerlemelerin hızıyla açıklanmaktadır. 


Ray Kurzweil'ın belirttiği gibi:

Her on yılda bir ilerleme oranını iki katına çıkardığımızdan, sadece yirmi beş takvim yılı içinde, bugünün hızında [2005] bir asırlık ilerlemeye eşdeğer ilerleme göreceğiz. Teknolojik değişim, sağduyulu sezgisel lineer görüşün aksine üsseldir. Üstel büyüme oranı kadar üssel büyüme var.


Bu gelişmeler, yeni Sanal Savaş ve kitle aldatma stratejilerinin ABD'nin eski savunma kurumlarının anlayabileceğinden daha hızlı bir şekilde oluşturulmasını sağlıyor. Şu anki DoD (Savunma Bakanlığı Stratejisi) şeması 1947'de çerçevelendi. İç özgürlüklerimizin ve yabancı kırılganlıklarımızın daha önce savunulamayacak şekilde sömürülmesine şaşmamak gerek.


Amerika Birleşik Devletleri, distal (merkezden uzak) ve proksimal (Gövdeye yakın) anlatılarının ulusal ve küresel bir yeniden karşılığını yaşıyor. Bu, mevcut toplumların yeniden canlandırılması ve yeniden şekillendirilmesi olarak tanımlanan sosyal yaratma yoluyla başarılmaktadır. Bu, devrimci değişime ulaşmak için yeni bilgileri neyin/kimin, ne zaman ve nasıl öğrendiğini belirleyen bir kültürde bilgi bütünlüğünü sentetik ve / veya doğal olarak sömüren liderlik faaliyetidir. Siyasi doğruluk yoluyla yerel baskı, insan davranışındaki dönüşümsel değişikliği zorunlu kılmak için kullanılır. Özgürlüğün ve demokratik bir kültürün yasalarının sistematik manipülasyonu, toplumsal normları rakip amaçların lehine değiştiren etkin bir faaliyettir.


İlişkisel diyalektiğin sömürülmesi, aldatma ajanlarının kullandığı başka bir tekniktir. Amaçlarından biri, kalıcı istikrarsızlık sağlamak için kalıcı kültürel distal ve proksimal anlatılar arasına kamalar sürmektir. Hedeflenen nüfus içinde akademik, bilgi, siyasi, sosyal, dini, ekonomik, güvenlik, finansal ve kültürel anlatılarda var olan iletişim kalıplarının manipülasyonu hedeflerdir. Demokratik ve otokratik toplumlarda kurumsal ve devlet sansürü en önemli aktörlerdir.


Tanrısal olarak, bu dünyadaki fiziksel kimliğimiz, küresel erişime sahip olan sanal bir kimliğin yerini fazlasıyla alır. Bu aktivitelerin bir kısmını, çeşitli sosyal medya kanallarında verdiğimiz mesajlarla kontrol edebiliyoruz. Sanal kimliğimiz çevrimiçi olduğunda, bu kimliğimize kimin erişiminin olduğuna veya bilgilerimizle ne yapıldığına dair kontrolümüz yoktur. Sanal kimliğimiz, küresel maruz kalma ve nedenleri teşvik etme veya yeniliklerden para kazanma yeteneği açısından çok daha güçlüdür. Bununla birlikte, teknoloji şirketlerinin ve diğer endüstrilerin, kişisel kimliğimizi küresel pazarda kâr için sattığına dair birçok örnek var.


İnternete bağlandığımızda her birimiz ebedi dijital parmak izlerini geride bırakıyoruz. Kişilik profili davranışlarımız çeşitli "çerezlerle" yakalanıyor ve dikkatimizi çekmek, kimliklerimizden para kazanmak ve işimizden kazanç sağlamak için ödeme yapan kişilere elektronik olarak taşınıyor. Yeni Amerikan aristokrasisindeki çeşitli gayrimeşru ajanlar tarafından kullanılan bu davranış kalıpları, pek çok Amerikalıya fiziksel alanda zarar vermekte ve bireysel özgürlüklerimiz için gelecekteki olumsuz sismik değişimleri açığa vurmaktadır.


Bütün bunlar akla şu soruyu getiriyor: Bugün kimliğini kimin aldığını ve sattığını biliyor musun? Bu, kitle aldatmacası silahlarının gelecekte nerede olacaklarına göre olgunlaşmamış olmasından dolayı önemli bir sorudur. Önümüzdeki yıllarda kitle aldatmacası silahları daha güçlü hale geldikçe, güçlendirilmiş aktörler için sosyal kontrolü mümkün kılacaklar.


Bireyler yapmaları gereken işleri kolaylaştırmak için çeşitli fiziksel kimliklere sahiptir. Sanal mekanda birkaç fiziksel kimliğe sahip olan insanların gerçekliğini tahmin ederek, kâr ve yasadışı nedenlerle sınırsız sayıda kimlik oluşturma potansiyeli görülebilir. Her gün sonsuz sayıda sanal avatar oluşturabilen yeni internet robot teknolojileri var. Neyin ve kimin “gerçek” olduğunu anlamak gittikçe zorlaşmaktadır.


Ulusal ve küresel aldatıcı davranış kalıplarını yönlendiren semiyotik sömürüyü ortaya çıkaran ve oyunda olan güçlerle yüzleşmek, ülkemizin risklerini bozmak ve ortadan kaldırmak açısından çok önemlidir. Semiyotik (göstergebilim) sömürü için operasyonel bir tanım, istenilen hedeflere ulaşmak için dil, anlam, işaret ve iletişim sembollerinde anlam üretmenin hem fabrikasyon hem de doğal ifadeler içinde tahrif edilmesidir. Doğru olanı doğru olarak ve doğru olanı yanlış olarak iletme sanatıdır.


Efsaneler ve Maskeler


Yunan devlet adamı ve siyasetçisi Demosthenes, “Konuşmalar üzerine kurulu bir siyasi sistemde, konuşmalar doğru değilse nasıl güvenli bir şekilde yönetilebilir?” der. “Mit” sözcüğü , “hikaye” anlamına gelen Yunanca 'mitos' sözcüğünden türetilmiştir, Mitler kolektif belleğimize derinden gömülüdürler ve kültürel anlayışımızı şekillendirirler. David Wiles, antik Yunan'ın geleneksel mitosunun esas olarak sözlü geleneğinin bir parçası olduğuna dikkat çekiyor. Wiles, değişmeyen bir biçimde sonsuza dek korunmuş olan metinlerde kaydedilmiş mitlerin kesin veya otoriter versiyonlarının olmadığını savunuyor. Bunun yerine, birçok efsane varyantının dolaşımda olduğunu öne sürüyor. Mit-Efsane sanatçıları kaynak materyallerini yeni bir çalışma için, yeni bir kitlenin ihtiyaçlarına göre veya yeni bir duruma yanıt olarak, özgürce yeniden şekillendirebilirler. Mitos, şimdiye kadar hiç görülmemiş şekilde, artık hızla ilerleyen hem fiziksel ve hem de hakim olan sanal gerçekleri, dördüncü asırdan sibernetik -makineler ve yaşam hem de iletişim ve otomatik kontrol sistemlerinin bilim şeylerden- ve kullanılmayan muazzam bir potansiyelden yararlanmayı görmeye başlar.


Bize sunulan “maskeler”in ardındaki gerçek anlamı keşfetmeye çalışan insanlık bugün bir meydan okuma ile karşı karşıyadır. Birçoğumuz kendimizi, gerçek hikayeyi, gördüğümüz sunumun arkasından çıkarmaya ve bir hikaye olarak gizlenmiş gerçek temsili keşfetmeye çalışırken buluyoruz. Aslında büyüyen birçok bilgi verici medya maskesi, çoğu zaman gerçeklerin yüzünü örtmektedir. Bu gerçek, hükümetlerin ve medya kaynaklarının neye inandığı konusunda ulusal ve küresel bir krize neden oluyor. Kaynak materyalin günlük olarak global ve üssel olarak yeniden şekillendiğini görüyoruz ve bu da 'hakikat'in günlük iletişimin ilk kurbanı olmasını sağlıyor. Yapılan çalışmalar, aldatmacanın her Amerikan habercisinin güvenliğini ve haklarını her sahte haber enjeksiyonu, twitter  mesajları ve metin mesajları ile aşındırmaya devam edeceğini garanti etmektedir.


Geleceğe Dönüş


Amerikan-Kanadalı yazar William Gibson 1984'te kurduğu hayali kitabı Neuromancer'ı yayınladı. Neuromancer, Modern günümüz sanal çatışma alanımız için kayda değer bir edebi arayüz. Gibson'ın yazıları, muazzam bir güce sahip olan ve hem fiziksel hem de sanal dünyaları, makine zekası yoluyla şekillendiren büyüleyici gelecekteki sanal kişileri vurgulamaktadır. Bugün, online olarak her birimiz için güçlü dijital cepheler üreten bireysel sosyal medya hesaplarının sentezinde ve sanal toplanmasında, Gibson's'ın sanal avatarlarının 1.0 sürümünü görüyoruz. Günümüzde yaratılan bireysel sanal avatarlar, gerçek bir kitleye göre avatarın temsil ettiği gerçek insandan daha gerçek ve daha etkili bir güce sahipler. Bu görünüşte zararsız bir eğilim, üstel bir hızla sürecek ve gelecekte insan davranışlarını önemli ölçüde yeniden şekillendirmeye devam edecektir.


Gibson bize, AI (Yapay Zeka), öğrenme, liderlik ve karar verme arketiplerinin gelecekte nasıl görüneceğine dair bir fikir veriyor. Geleceğin süper-AI kreasyonları yavaş ilerleyen devlet, askeri, finansal ve ekonomik sistemlerimizin 2018'de kavrayamadığı şekilleri öğrenecek, düşünecek, karar verecek ve hareket edeceklerdir. AI ilerlemeleri, bugün bireysel sanal avatarlar olarak toplumumuzda opaktır. Ortalama vatandaş, ortaya çıkmakta olan küresel eğilim kalıplarının ve bizi Gibson'un sanal gerçekliğine daha da yaklaştıran düşey progresyon eğrilerinin farkında değildir.


AI varlıkları, insan farkındalığının radarı altında gelişmiş versiyonlarını yeniden üreteceklerdir. Gelecekte yapılacak olan AI tezahürlerinin çok fazla güç kazanmasını nasıl engelleyeceğiz? Gelecek AI varlıkları, savaş alanlarında ve sivil toplumumuzda, pozitif bir tanımlama yapabilecek ve karar verme hesaplamalarında bir insan olmaksızın tehditleri ortadan kaldıracaktır. Bu AI güdümlü yetenekler, yasa uygulama protokollerini ve güvenlik normlarını yeniden tanımlayacak ve çok sayıda ahlaki sorun yaratacaktır. Bu gerçekler bugün çoğu liderin lanetlenmesine neden oluyor. Yeni liderliğe, öğrenme, karar verme ve yönetişim modellerine ihtiyaç duyduğumuzu söylemek, bir eksiklik olarak değerlendiriliyor. Günümüzde kullanılan güç liderleri ve hantal bürokrasiler, AI dinamik olarak olgunlaştıkça ezilecekler. Düşünülecek soru: Kendimizi beklenti duruşunda konumlandıracağız ve bunu yapmak için kanıtlar ışığında zihinsel modellerimizi değiştireceğiz; ya da bekleriz ve gerici oluruz ve eylemsizliğin sonuçlarına katlanır mıyız?


Mart 2018'de Las Vegas'taki IBM Think 2018 konferansında IBM , Watson Assistant'ı duyurdu. Bu, Şirket'in “AI girişim asistanı” olarak tanımladığı yapay bir akıllı danışman. IBM Watson, Siri, Alexa ve Google Asistan, Gibson tarafından anlatılan inanılmaz güçlü AI tekno-figürlerinin ilk nesil öncüleri. Güçlü AI aktörleri, istenilen gerçek zamanlı etkiyi elde etmek için tüm seviyelerde güvenlik sistemleri içerecek şekilde hayatımızın her yönünü manipüle edebilecektir. Benzer şekilde, haydut ulus-devletler, terör örgütleri, mafyalar, uyuşturucu kartelleri, büyük teknoloji şirketleri ve hackerlar, bugün meydana gelenlerin ötesinde AI'dan faydalanacaktır. Bu varlıkların her biri, gelecekteki yönetişim rolüne potansiyel olarak hizmet edebilirken, eski hükümet modelleri, AI ilerlemelerinin ağırlığı ve daha geniş teknolojik değişimin hızı altında çökmüştür. 11 Eylül'de var olmayan birçok terör örgütünün ortaya çıkışı ile Dünyada binlerce insan için yönetişim mantığını zaten kabul etmiş bulunuyoruz. İleriye giden insanlar için gelecekteki yönetişim mantığını nasıl yönlendirecek? Varolan antifragile (kırılgan olmayan) varlıklar, gelecekteki üstel teknolojik ilerlemelerde kendilerine hakim olmalarını sağlayacak şekilde evrim geçirecek ve gelişecek mi?


Gibson kitabında siber uzay fikrini popülerleştirdi. Cyberspace, 1990'lı yıllarda World Wide Web için de jure olarak tanınmak için yeterince tanınırlık kazandı. Gibson konuştuğumuz yolu ve yeniden çok yakın bir gelecek hakkında düşünmeyi yeniden keşfetti. Dünyanın son on altı yılda yaşadığı ihtilaflar siber savaşı aşmış durumdadır ve bu bir büyüklük sırasına göre yetersiz bir ifadedir. Dünya, günümüzde yaşamımızdaki her eylemi etkileyen küresel kitle aldatmaca silahları tarafından yönetilen insanların ilişkilerinde bir devrim yaşıyor. Kitle aldatmacası silahları kullanan uygulayıcılar, küresel hava dalgalarının yabancı ve yerli kralları ve kraliçeleridir.


Savaşın Yeniden Kavramlaştırılması


11 Eylül 2001'de, New York'taki İkiz Kuleleri çöktü. Latince invictus, merdivenleri yukarı çıkmayan ve asla yeterince takdir edilemeyecek deneyimlere dönüştüren FDNY, NYPD ve acil sağlık hizmetleri personelinin eylemlerini tanımlamaya değer tek kelimedir. Hepimiz Toronto, Shanksville'de düşmeden önce, United Airlines Flight 93'te kahramanca, insanüstü çabaları öğrendik. Benzer şekilde, Amerikan Havayolları Uçuş 77 tarafından vurulduktan sonra, Pentagon'da, çirkin insan ruhu defalarca görüldü.


Bunun görülmemiş oranlarda terörist bir saldırı olduğu belliydi. Savaş kurallarının gözlerimizin önünde değiştiğini anlamak için Clausewitz olmak zorunda değildik. 9 / 11'den sonraki günlerde, 3. Ranger Taburundayken, 19 Ekim 2001'de Amerika Birleşik Devletleri'nin öncü saldırısı olarak Afganistan'a bir paraşüt saldırı saldırısı planlamaya başladığımızda, gelecekteki savaşın etkilerini düşünmüştüm; Küresel Terörizm Savaşı'ydı.


Şu anda dünya ile yüzleşen savaş biçiminin, işlevlerinin ve mantığının, on yıl kadar önce Birinci Körfez Savaşı'nı karakterize edenlerden çok farklı olduğu açıktı. Savaş zamanındaki değişimin büyüklüğünü zamanımızda kavramak, yakın tarihte elde edilen başarılar konusundaki deneyimlerine dayanan Savunma Bakanlığı için zor olacaktır. Zaman zaman başarı en kötü düşmandır. Ne yazık ki, fiziksel savaş alanında on altı yıl süren acı dolu savaşın sonuçları, bu iddiayı destekleyen kanıtlardır.


Dünya 11 Eylül'de fiziksel terörist saldırıların imajlarına odaklandı. Kaçırdığımız şey, dünya tarihinde ilk defa 9/11 tarihinde görünür hale getirilen Sanal Savaş ve kitle aldatmacası silahlarının tanıtımıydı. ABD'ye yapılan saldırının, Usame bin Ladin tarafından yapılanın Küresel Sanal Savaşın ilk büyük operasyonu olduğunu bilmiyorduk. Sivillere yönelik terörist saldırılar, Birleşik Devletler'deki sivil hedeflere yönelik fiziksel saldırıların gerçekleştirilmesinden önce, Nesnelerin İnterneti, sanal alanda, kitle aldatmacası silahları kullanılarak planlandı.


Topyekün savaş


Sanal Savaş, her şeyi ve herkesi etkilediği için insanoğlunun bildiği en güçlü savaştır. Toplam savaş, kullanılan silahlar, bölge ya da savaşçıların ya da özellikle savaş yasalarının göz ardı edildiği hedefler açısından sınırsız bir savaş olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım, bugün dünyada güvenlik cephesinde neler olduğunu açık bir şekilde anlatıyor. Onlarca yıldır savaş eğitimi almış olanlar, II. Dünya Savaşı deneyimi bağlamında topyekun savaşı öngörürler. Bu, uzlaştırılması gereken bir başka aldatma seviyesidir. Bugün II. Dünya Savaşı'ndan daha fazla insan toplam savaştan etkileniyor. Bugün internete bağlı 4.156.932.140 kişi Dünya nüfusunun yaklaşık % 54,4'ü. Dünya nüfusunun yarısından fazlası artık, işyerinde ve aradaki tüm noktalarda sürekli, açık veya örtülü olarak meşgul ve gözlenen sanal katılımcılardır.


Sınırlılık durumu yaratmak, toplam savaşa katılan aldatıcı aktörlerin ilk hedeflerinden biridir. Liminalite, bireysel ve toplumsal dengesizlik yaratma sanatıdır. Tehdit olan aktörler, bölgeler arası ağ geçidini kontrol etmek için gayret gösterirler ve neyin doğru olduğu ve neyin yanlış olduğu arasında belirsizlik üretirler. Bu, bir saldırganın zihni tarafından, insanlara saldıran, onları yanlış yönlendiren ve kafalarını karıştıran ve hem fiziksel hem de fiziksel olmayan yollardan kitlesel dikkat dağıtıcı etki yaratan belirsizlik infüzyonuyla körleştirerek başarılır. Bir nüfusun dikkat, endişe, kimlik ve nüfuzunun manipüle edilmesi ve bir nüfusun belirli çıkarları desteklemek için harekete geçirme potansiyelini fark etmesi, tehdit unsurlarının başlıca hedefleridir. Nüfusun dikkati, kaygısı, etkisi ve kimliği para kazandıran, harekete geçirilebilen mallardır.


Sanal Savaş ve kitle aldatma strateji silahları, fiziksel savaş için başarılı koşulları belirler. Sanal Savaş, insanın bilişsel davranışının sömürülmesini, dünya çapında anında gerçekleşmesini sağlayan, duygusal bir eşleşme yarattığından, daha geniş ve güçlü bir çatışma biçimidir. Bu Sanal Savaş değişkenleri daha sonra “Arap Baharı” ya da Boston, Londra, Paris, Brüksel ve başka yerlerde gördüğümüz gibi terörist bombalama saldırıları gibi stratejik psiko-motor etkiler yaratır. Fiziksel savaş, dünyanın çeşitli alt bölgelerinde kalıcı bir stratejik değere sahip olmayan taktiksel etkiler üreteceğinden çok daha az güçlüdür.


Ne yazık ki ABD savunma kuruluşu, Rusya, Çin ve birçok terör örgütünün yaklaşık 20 yıldır büyük bir başarı ile neleri kavradığını ve işlediğini göremiyor ve anlayamıyor. Çok sayıda yerli ve yabancı aktör, ABD tarihinde tarihi bir dönüm noktasının merkezinde yer almaktadır. Birçok tehdit unsurları, Sanal Savaş ile fiziksel savaş arasında var olan diyalektiğe hakim oluyorlar. Bu, ABD topraklarında Sanal Savaşın manipülatif yabancı ve yerli ajanlar tarafından yürütülmesini içeriyor. Bu gerçeklere rağmen, fiziksel savaş hala Savunma Bakanlığı için savunma hazırlıklarının kalbinde yer almaktadır. Sanal Savaş hazırlıklarında harcanan para miktarı, fiziksel savaş harcamalarına oranla çok azdır.


Problem Alanı


Sanal Savaş bir gerçekliktir, benzeri görülmemiş güçlü bir durumdur ve buradadırr. Sanal Savaş yeryüzündeki yaşamın her yönünü değiştiriyor. ABD savunma topluluğundaki operasyonel sanatçı, nesiller arası savaşın topoğrafyasındaki değişiklikleri görmeyi ve anlamaya çalışmaktadır. Bugün DoD içindeki liderler, onları Sanal Savaş yoluyla tüketen “insanlık devrimi”ni anlamıyorlar. Bu nedenle, 11 Eylül'den bu yana ortaya çıkan sonuçlara göre, güncel olmayan bir güvenlik paradigmasına kurumsal olarak bağlı kaldık. Bu, mahkemeye verilmiş Billy Mitchell'in askeri profesyoneller nesline benziyor. 1925'te, İkinci Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre sonra ABD Hava Kuvvetlerine ne olacağı konusunda yenilikçi fikirlerini (Harp divanındaki suçlamalara göre) asil bir şekilde dile getirdiği için yargılandı. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki güvenlik uzmanları, Sanal Savaş'ı tanımadılar ve onu, egemenliğimize karşı en büyük tehdit olarak tanımlamadılar. Savaş-arası dönem ile II. Dünya Savaşı dönemi arasındaki fark, ABD Ordusu Genelkurmay Başkanı General George C. Marshall'ın zaman içinde “askeri işlerdeki devrimi” tanıması ve doğru dönüşümsel ayarlamaları yapmasıdır.


Kısacası, ABD ulusal güvenlik teşebbüsü, eski ve çok daha az kuvvetli bir fiziksel savaş paradigmasında, daha güçlü bir Sanal Savaş yaklaşımına uymaya çalışıyor.


ABD ordusu günümüzde neler olup bittiğini ABD süvari şefine, ABD Ordusunun son teknoloji mekanize Louisiana Manevraları'nda atlı süvari filolarını tanıtması için soruyor. 1940 ve 1941'de de olduğu gibi, tıpkı atın bir tanka ayak uyduramaması gibi, Fiziksel Savaş paradigması hiçbir zaman Sanal Savaş paradigmasının dışına çıkmayacaktır. Bugün ulusal savunma sanayi üssünün büyük bir kısmında mevcut olan bilişsel uyumsuzluk, ABD'ye ve küresel güvenliğe zarar vermektedir. Siber operasyonlar ve bilgi operasyonları, mükemmel silolarda yürütülüyor ve bugün askeri alanda planlamalar yapılıyor, ancak pratik uygulamalara daha sonrada geçiliyor. Ulusal Sanal Savaş politikası, stratejisi ve öğretisi - savaşın ve sanal savaşçılık işlevlerinin sanal ilkelerini içerecek şekilde - dünyada ve ülkemizde neler olduğuna bağlı olarak tartışılmalıdır.


Yaşam tarzımızı sürdürmenin ilk adımı, karşımıza çıkan sorunların karmaşık sistemini adlandırmak ve tanımlamaktır. Bir sonraki adım, geçmişte yaptığımız gibi, cumhuriyetimize yönelik tehditlerin üstesinden gelmek için özel sektörümüzü barışçıl bir şekilde harekete geçirmektir. ABD özel sektörü, şu an meşgul olduğumuz global Sanal Savaş'ı kazanabilir ve bunu çok hızlı bir şekilde yapabilir. Asıl mesele, özel sektörümüzü devrimci uyarlamalar yapacak şekilde harekete geçirilmesi gerektiğidir. Büyük değişiklikler, bir sisteme enjekte edilecek çok büyük miktarda enerji gerektirir ve normalde bu tür değişiklikler ülkemizde büyük bir olumsuzluk meydana geldikten sonra mümkündür. Yaşadığımız Sanal Savaş, formlar, işlevler ve kendi mantığı  içinde sinsidir. Sanal Savaş, ekosistemimizi alarma geçirecek veya değişime neden olan zorlayıcı bir ihtiyaca yol açacak şekilde dramatik bir şekilde rahatsız etmiyor. Bir ocakta kaynayan bir su kabındaki kurbağa metaforunu düşünün. Sıcaklık her seferinde sadece bir derece değişiyor. Çok geçmeden, kendisini bekleyen tehlikeden habersiz kurbağa yok olacak.


Amerika Birleşik Devletleri, savaş sektörünü özel sektörü de içerecek şekilde yeniden yaratmalı. Stratejik öğrenme sistemlerimizi, yeniden yapılandırmak ve sınırların ötesinde düşünmek, hem fiziksel hem de sanal alanda hem ulusun savaşlarını kazanmak olarak tanımlanan sistem uygunluğunu sağlayacak şekilde, hem de yeniden yapılandırmak esastır. Politika ve strateji geliştirme için yeni yönetim ilkeleri yaratan ikili ve üçlü döngülü öğrenme etkilerinin üretilmesi, ülkemizin muhalefet sistemimizle ilgili beklenti duruşunda konumlandırılması açısından çok önemlidir. İstenen psiko-motor etkinliğini sağlamak için ulusal ve küresel duygusal ve bilişsel davranış kalıplarını şekillendirme sanatında ustalaşmalıyız. ABD ordusunun normal eğilimi, süreç merkezli tek döngülü öğrenme görevi yürütme sürecine girmektir.


Değerlendirme Alanı


Değerlendirme temel olarak öğrenme ile ilgilidir. Öğrenebilme yeteneği kontrol ettiğimiz tek şeydir. Kamu-özel sektör sınırlarında nasıl yapılandırıldığımızı öğrenmek Sanal Savaş'taki tek rekabet avantajımızdır. Giderek karmaşıklaşan küresel çevre hakkında ne kadar iyi öğreniyoruz? Gelecekteki refahı sağlamak için ne tür büyük dersler öğrenilir ve ilan edilir?


9/11 sonrası savaşın görünürde bir sonu olmadığı bir gerçektir. Küresel terör örgütleri ve terörist saldırıların sayısı artıyor. Çevrimiçi güvenliğimiz her gün risk altında ve şu anda, bağlantısız bir Küresel Sanal Savaş ile mücadele ediyoruz. Asya, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Avustralya'da terörizm üzerinde fiziki küresel bir savaş var. Başka bir deyişle, gezegendeki yedi kıtanın altısında teröre karşı fiziki küresel bir savaşla mücadele ediyoruz.


Gerçekleri Amerikan halkına anlatmak kesinlikle ülkemizdeki endüstriyel güçleri hem sanal hem de fiziksel alanda küresel savaşlar kazanmak için harekete geçirmek için ne yapılması gerektiğini tartışmak gerekmektedir.. Bunu yapmamak sansüre denk geliyor. İki dünya savaşıyla mücadele ettiğimiz ifşa eylemi de yanlış bir anlatının parçası ve kitle aldatmacasına katkıda bulunuyor. Bir devlet tehditlere karşı doğru bir konumda değilse, yönettiği insanlar güvenilir olmayan bir güvenlik pozisyonuna yerleştirilmiş olurlar. Küresel bir Sanal Savaşın ve fiziksel savaşın tanınması, politik yetkililere harekete geçme sorumluluğu yükler. Ana akım medyanın ve sosyal medyanın toksik kitle aldatma mekanizması, önderlik eden kurucuların gerçekliğini anlatarak seçkin bir siyasi yetkilinin vazgeçilmez olmasını sağlıyor.


Bu şu soruyu sormayı gerekli kılıyor: Gerçekten öğreniyor muyuz yoksa devletimiz ve insanlığımız değişimin temposu karşısında tamamen boğuluyor mu ki, yapabileceğimiz en iyi şey sadece iktidar gücünü artıracak bir şekilde muhaliflere karşı baskı kurmak oluyor? 


The Riding of the Machines (Makine Bilimi) kitabının yazarı Thomas Rid'in şu sözleri ortaya çıkan çerçeveyi anlamamıza yardım edebilir:, 

Modern toplumlar, yavaş yavaş kontrolden çıkarak, tehlikeli, cesur yeni bir dünyaya mı açılacaklar?


11 Eylül'den bu yana dünya çapında yüzlerce terör saldırısı gerçekleşti ve hepsi fiziksel alanda korkunç saldırıların gerçekleşmesinden önce kitlesel aldatma silahları kullanarak sanal alanda planlandı ve koordine edildi. Usame bin Ladin, İslam dinini kullanarak ve kaçırdığı binlerce erkek, kadın ve çocuğu dünya çapında masum insanlara karşı savaşmaya zorladığı için yaklaşık 1,8 milyar Müslüman'ı aldattı. Üstelik, tüm dünya, Usame bin Ladin ve Ayman el-Zawahiri'yi, bir sivil halkı bir diğerine karşı aldatma ve manevra kabiliyetine sahip olma yeteneklerinden ötürü, her yerde yaratılan her türlü muharebe operasyonuna rakip olan sanal alan ve sanal küresel savaş kampanyalarını kullanmalarına karşılık tanıyamadılar. Usame bin Ladin ilk el Kaide sanal manipülatörüydü. El Kaide'nin emiri, örgütü yeniden canlandırdı ve tüm dünyada gücünü yeniden kazandı.


DAEŞ (IŞİD)'in lideri Ebu Bekir El Bağdadi de dünya çapında binlerce ölümden sorumlu tanınmış bir küresel sanal manipülatör. IŞİD, bugün Irak ve Suriye'nin çoğuna hakim olduğu 2015-2016 döneminde grubun gücünün yüksekliğine göre sınırlı fiziksel araziyi kontrol ediyor. Ebu Bekir El Bağdadi ve DAEŞ (IŞİD) hala küresel sanal alanda önemli bant genişliğini kontrol ediyor. DAEŞ (IŞİD) küresel nüfusun bütün unsurlarını aldatmaya devam ediyor ve sanal alanda, bir sivil halkı tüm dünyaya karşı inanılmaz düşük ve sürdürülebilir bir maliyetle yönetme konusunda önemli bir kapasiteye sahip. Bu, dünya çapında 2014 yılından beri DAEŞ (IŞİD) terör saldırıları sonrasında açıkça görülmektedir.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kitle aldatmaca silahlarının geliştirilmesi ve ihracatı için büyük bir katkıda bulunuyor. Görünüşe göre uzun yıllar Rusya'nın distopik devletini yönetmeye devam edecek. Birleşik Devletler, Putin’in umduğunu ve daha fazlasını yapıyor. Bölünen hükümetimiz ve “medya elitleri”nin halkın algıları göz önüne alındığında, Amerikan halkının iradesi her gün yıpranmaya devam ediyor ve ABD kurumlarına olan güven zayıflıyor. Rus sosyal kontrolü için Sanal Savaş ilkelerini ve şemalarını mükemmel bir şekilde takip ediyoruz. Mart 2016'dan beri “Rus bilgisayar korsanları enerji, nükleer, ticari tesisler, su, havacılık ve üretim dahil olmak üzere çok sayıda Amerikan altyapısına sızmaya çalıştılar.” Putin'in Rusya'da, Kırım, Estonya ve Ukrayna'da yönettiği Sanal Savaş manevraları ve Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı sadece Orta Krallık tarafından yapılan ilerlemelerle aşılmaktadır.


“Çin yapımı 2025” politikası, Bir Kuşak, Bir Yol inisiyatifi ve Güney Çin Denizi'ndeki Çin yapay ada provokasyonları, entelektüel mülkiyetteki en büyük hırsızlığa ve insanlık tarihindeki en büyük zenginlik aktarımına yol açtı. Çin, Amerika Birleşik Devletlerinin ve dünyanın eylemlerini stratejik olarak sınırlandırdı. Söz konusu üç stratejik girişimle, sanal alanda, karada ve denizde bunu yaptılar. Çin, dış politika doktrini olarak Pekin'in “birbirinin içişlerine müdahale etmemek” ilkesiyle yanlış bir barış sunuyor. Kongre'nin ifadesiyle kanıtlandığı gibi, hiçbir şey gerçeklerden daha ileri bir şey olamaz. Bu, Şubat 2018'de FBI Direktörü ve ABD  kıdemli istihbarat önderliği tarafından sağlandı. Bu ifadeye göre, Çin bugün ABD toplumunun her anlamlı yönüne sızmış durumda.


ABD liderliği iş yapar ve haber çevrimleri ve seçim döngüleri içinde önemli kararlar alır. Başkan Xi Jinping, nesiller ve yüzyıllar boyunca yaşamış olan bir kültürü temsil ediyor. Xi, ABD ile fiziksel bir savaşla savaşmak niyetinde değil. ABD'nin ve diğer küresel teknolojilerin çalınması yoluyla dolaylı yollarla ABD ve dünyanın geri kalanı üzerinde sosyal kontrol sağlamayı umuyor. Çin, Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı fiziksel savaşa kalkışsaydı, tarihin en yakın rakipleri arasındaki en kısa savaş olurdu. Çin, sonuç önceden belirlendikten sonra, ABD ile yalnızca kinetik savaşı yürütecek. Çin, Birleşik Devletler'i ve çıkarlarımızı, dolaylı yöntem ve teknikleri kullanarak, ateş etmeksizin kontrol etmeyi çok daha fazla tercih ediyor.


ABD ordusuna katılan her ordu-hizmet üyesi, sağ elini kaldırır ve, hem yabancı hem de yerli tüm düşmanlara karşı ABD Anayasasını desteklemek ve savunmak için yemin eder. Şunu söylemek gerekirse, ABD insanlık tarafından bilinen her düşmana musallat olur. Uyuşturucu kartelleri, suç çeteleri, teröristler, hackerlar, yabancı casuslar ve yerli aktörlerin, Amerika'nın her köşesinde ve hükümet aygıtlarımızda kendilerini sakladığını görüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri hem fiziksel alanda hem de sanal alanda saldırı altındadır; ve Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'na karşı dış ve iç tehdit olan düşmanların saldırısına uğruyoruz. ABD hükümetinin bu gerçeği ele almak için yeni bir güvenlik politikasına ihtiyacı var ve DoD sadece savaş alanlarında savaşmak için değil, savaşları kazanmak için yeni bir strateji ve doktrin oluşturmalı.


Çözüm Alanı


Sanal alanda savaşların nasıl yönetileceğine dair yeni yönetim ilkeleri belirlenmelidir. Amacım, aşağıda açıklanan işletim tanımlarını kullanarak savaşın sanal ilkeleri ile ilgili profesyonel söylemi başlatmaktır. Burada önerilen savaşın sanal ilkelerinin tasvirleri kişisel etik inancımı yansıtmıyor. Birleşik Devletler ve müttefiklerine karşı sanal alanda kullanılan anahtar araçlar ve teknikler ele alınıyor.


ABD hükümetinin, ABD özel sektörünün ve ABD ordusunun, savaşın ve yeni Sanal Savaş yasalarının öğrenme ve tasarımda rafine edilmiş sanal ilkelerini kolektif olarak nasıl yapılandırabileceğini düşündürmek yararlı olacaktır. Bu eylemler, savaşları daha rekabetçi bir güvenlik ortamında kazanmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, bu önemli konu için gelecekteki Sanal Savaş kampanyası tasarım gereksinimlerini desteklemek amacıyla, kurum çapında ulusal güvenlik diyaloğunu ilerletmek için sanal savaşla mücadele işlevlerinin kısa bir sunumu da dahil edilmiştir.


Savaşın Sanal İlkeleri


1- Gerçek: Gerçek, Sanal Savaş bağlamında, bir birey, grup ya da daha büyük bir nüfus için öngörülebilir sonuçlar sağlayan tarihsel güvenilirlik ve güvenilirlik kalıpları üzerindeki algılara dayanmaktadır. Gerçek, tüm etkili gücün insanlar arasına yayıldığı yerçekiminin merkezidir.


2- İlişkisel Diyalektikler. Kalıcı istikrarsızlık sağlamak için kalıcı kültürel distal ve proksimal anlatılar arasına takozlar sürmek. Hedeflenen nüfus içinde akademik, bilgisel, siyasi, sosyal, dini, ekonomik, güvenlik, finansal ve kültürel anlatılarda var olan iletişim kalıplarının manipülasyonu hedefler olarak sayılır. Demokratik ve otokratik toplumlarda kurumsal ve devlet sansürü önemli bir kolaylaştırıcıdır.


3- Semiyotik Sömürü. Yanlış olanı doğru olarak ve doğru olanı yanlış olarak iletme sanatı. Dilin, çağrışımların, işaretlerin ve iletişim sembollerinin hem sentetik olarak oluşturulmuş hem de doğal ifadelerde anlamlandırılmasının, arzulanan spesifik son koşullara ulaşmak için tahrif edilmesi.


4- Bir eşik. Bireysel ve toplumsal dengesizlik yaratma kapasitesi. Belirsiz ağ geçitlerinde ve bölgelerde doğru olan ile yanlış olan arasındaki bağı kontrol etmek. Bu, bir saldırganın zihni, insanlara saldıran, insanları yanlış yönlendiren ve kafalarını karıştıran ve hem fiziksel hem de fiziksel olmayan yollardan kitlesel dikkat dağıtıcı etki yaratan belirsizlik infüzyonuyla körleştirerek başarılır. Bir topluluğun dikkat, endişe, kimlik ve etkisinin manipülasyonu ve bir topluluğun belirli çıkarları desteklemek için harekete geçme potansiyeli. Topluluğun dikkati, kaygısı, etkisi ve kimliği, istenen sonuçları desteklemek için para kazandıran, harekete geçirilebilen ve silahlandırılabilen mallardır.


5- Öğrenme. Sistem uygunluğunu sağlayan kararlı faaliyet. Politika ve strateji geliştirme için yeni yönetim ilkeleri yaratan ikili ve üçlü-döngü öğrenme etkilerinin üretilmesi, yönetim sistemini muhalefet sistemine göre tahmin edici bir tutum içinde konumlandıracaktır. İstenen psiko-motor aktiviteyi sağlamak için duyuşsal ve bilişsel davranış kalıplarını şekillendirme süreci.


6- Sistem Düşüncesi. Sistem girdilerinin haritalanması, anlaşılması ve düzenlenmesi, öz-örgütlenme, ortaya çıkan doğrusal olmayan davranış kalıpları, sistemler içindeki çeşitlilik, ölçek ve faz geçişleri ve farklı etmenler ve değişkenler arasındaki değişen karşılıklı bağımlılıklar ve gerilimler. Bir sistemin arzulanan çıktıları üretme potansiyelini değerlendirmek.


7- Karar verme. Sanal Savaş kampanyalarının başarılı bir şekilde aldatılmasını ve yürütülmesini sağlamak için karar alanı, karar noktaları ve muhalefet öğrenme ve iletişim döngülerinin uzunluğu ve kalitesinin kontrolü. Sanal Savaş kampanyalarını yürütürken ortak evrim ve uyum ile ilgili yaratıcı deha ve stratejik seçimler: sonuç kararları, formülasyon kararları, uygulama kararları, yürütme kararları ve kararların yeniden düzenlenmesi.


8- Sosyal Yaratılış. Varolan toplumların yeniden canlandırılması ve yeniden yaratılması. Devrimsel değişime ulaşmak için yeni bilgileri neyin-kimin, ne zaman, nasıl ve kim tarafından öğrenildiğini belirleyen bir kültürde bilgi bütünlüğünü sentetik ve / veya doğal olarak sömüren liderlik faaliyeti. Siyasi doğruluk yoluyla yerel baskı, insan davranışındaki dönüşümsel değişikliği zorunlu kılmak için kullanılır. Özgürlüğün ve demokratik bir kültürün yasalarının sistematik manipülasyonu, toplumsal normları sahte aktör hedefler lehine değiştiren etkin bir faaliyettir.


9- Teknoloji Yapısı: Teknolojinin, hangi müşterinin Sanal Savaş ihtiyaçlarının karşılanabileceğini belirleyen fizik yasaları tarafından tanımlandığı şekilde nasıl birbirine bağlı olduğu.


10- Teknoloji Yeteneği: Fiziksel yasaların tanımladığı teknoloji yapısının bireysel teknolojilerin yeterlilik seviyeleri, Müşteri Sanal Savaşının hangi seviyesinin karşılanabileceğini belirlemektedir.


11- Teknoloji Akışı: Fiziksel yasaların tanımladığı bireysel teknoloji kabiliyetlerinin akışı, Müşteri Sanal Savaşının ihtiyaçlarının karşılanabileceği durumlarda belirleyicidir.


12- Zaman. Ulusal politikayı destekleyen olumlu sonuçları etkilemek ve sağlamak için öğrenme, karar verme ve iletişim döngülerini manipüle etmek için zaman ve zamanlama sömürüsünün sanatı ve bilimi.


Kampanya Tasarımı için Ortak Kuvvetler Sanal Savaş Fonksiyonları (VWFFs)


Aşağıda, sanal kampanya planlarını desteklemek için gerekli olan ilk sanal savaşçılık işlevleri listelenmiştir. Şimdiye kadar, ABD ordusu öncelikli olarak siber ve bilgi işlemlerine odaklandı. Bu makalenin ve gelecek çabaların amaçlarından biri, Rusların ve Çinlilerin yürüttüğü kampanyalara benzeyen sanal savaş kampanyalarının yürütülmesi sırasında Amerika Birleşik Devletleri bugün bu beş VWFF'lerin optimal entegrasyonunu sağlayan öğrenme ve anlayışın sentezini ve değerlendirme düzeylerini elde etmesini sağlamaktır.


Yeni bir Ulusal Sanal Manevra Mükemmeliyet Merkezi'nin (NVM CoE) yaratılması, gelecekteki ABD sanal savaş mücadelesi çabalarının başarısının merkezinde yer alıyor. Yeni NVM CoE, oluşturulduğunda çeşitli amaçlara hizmet edecektir. NVM CoE, siber faaliyetlerin, sosyal medya faaliyetlerinin, bilgi işlemlerinin, yapay zekanın istihdamının ve ulusal politika hedeflerine ulaşmak için gizlilik ve gizleme teknolojilerinin ve tekniklerinin kullanılmasının tam olarak entegrasyonunun sağlanması açısından önemlidir. Merkez, Amerika Birleşik Devletleri için en üst düzey lisans düzeyinde Sanal Savaş düşünce kuruluşu olacak ve aynı zamanda Reagan dönemi “Proje Sokrates (Project Socrates)”in yeni nesline de ev sahipliği yapacak.


Proje Sokrates, Reagan Beyaz Saray ve ABD istihbarat topluluğunun ortak bir girişimi oldu. Misyonu, herhangi bir Amerikan rakibinin ya da düşmanının öngörülebilir gelecekte karşılaşabileceği ya da karşılayabileceğinden çok daha gelişmiş bir rekabet avantajı için teknolojiden yararlanma yollarını geliştirmekti. Sokrates görevinde tamamen başarılıydı. Proje, rekabet üstünlüğü için teknolojinin tamamen sömürülmesinin dört boyutlu teknoloji alanında gerçekleştiğini belirledi. Bu teknoloji alanı, bugünün ve geleceğin dünya çapındaki teknolojilerinin eksiksiz bir bütünüdür. Dört boyut, teknolojinin nasıl bir rekabet avantajı için geliştirilebileceğini, edinilebileceğini ve kullanılabileceğini tam olarak belirlemektedir. Rekabet avantajı oluşturmak ve sürdürmek için, bir ülkenin dört teknoloji uzay boyutunun bir veya daha fazlasında rakip veya rakiplerini aşması gerekir.


NVM CoE, fiziksel savaş alanına odaklanan ve halihazırda Fort Benning, Georgia'da bulunan mevcut Manevra Mükemmeliyet Merkezi'nden kat kat daha güçlü olacaktır. NVM CoE, yatırımın bir kısmında ve operasyonlarla ilerlerken makul bir şekilde reddedilebileceği için, 7/24 dolaylı küresel etkiyi sürdürecektir. Merkezde yürütülen görevler, misyona ve “sanal güçlere saldırma” riskini azaltacaktır. Merkez tarafından konuşlandırılan Sanal Savaş teknikleri, aynı zamanda, fiziksel zırhlı kuvvetler için değişkenleri sınırlayan küresel stratejik ve operasyonel erişimin zorluğunu da ortadan kaldıracaktır. 


Yeni merkez, gösteri seviyesinde erişimlerde ve erken girişli tahribatlarla zorlanmayacak. NVM CoE'deki “sanal savaşçılar”, daha önce mümkün olmayan Çin, Kuzey Kore, Rusya ve İran'ı kapsayan senaryolar için ulusal politika hedeflerini ilerletmek için talep üzerine sanal mühimmat dağıtabilecek .

Merkez, ABD hükümetindeki tüm ajanslar tarafından yönetilmelidir. Tekil önem taşıyan şey, NVM CoE'de görev yapan pek çok insanın, yeni fikirlerin en iyi şekilde bütünleşmesini sağlamak için özel sektörden olması gerektiğidir. Bu, Birleşik Devletlerin içinde bulunduğu her türlü savaşı kazanmasını sağlayacaktır. Steve Johnson “Sıvı şebekesi” kuruluşları , ülkemiz için Sanal Savaş kampanyalarını tasarlarken NVM CoE'nin ne olması gerektiğini en iyi şekilde tanımlamaktadır. NVM CoE, aynı zamanda, sanal muharebe alanının entelektüel hazırlığını yürütme görevini de üstlenecek ve bu, savaş alanındaki fiziksel zeka alanında devam eden istihbarat hazırlığını bilgilendirecek ve tamamlayacaktır.

Aşağıdaki grafik, gelecekteki sanal kampanya tasarım çalışmaları için dikkate alınması gereken önerilen beş sanal savaş dövüş fonksiyonunu göstermektedir. Önde gelen zorunluluk, bu VWWF'lerin her bir mükemmellik seviyesinden daha güçlü bir şey üretmek için birlikte nasıl çalıştığını anlamak için öğrenmenin sentezini ve evrim düzeylerini elde etmektir. “Kombine silahlar sanal muharebe alanı manevrası” öğrenmek yeni bir temel lider görevidir.




Sanal Warfighting (Mücadele) Fonksiyonları

1- Siber Operasyonlar. İnternet bağlı bilgisayar veya bilgisayar ağları ile ilgili veya bunlarla ilgilidir. Siber kamusal operasyonlar, siber alan içerisinde ya da siber uzayda hedeflerin elde edilmesinin amaçlandığı siber uzay yeteneklerinin istihdam edilmesidir.


2- Sosyal medya. Kullanıcıların bilgi, fikir, kişisel mesaj ve video gibi diğer içerikleri paylaşmak için çevrimiçi topluluklar oluşturduğu elektronik iletişim biçimleri (sosyal ağ ve mikroblog web siteleri gibi).


3- Bilgi İşlemleri. Bilginin saklanması, alınması ve gönderilmesi için sistemlerin (özellikle bilgisayar ve telekomünikasyon) incelenmesi veya kullanılması. Bilişim operasyonları “belirtilen elektronik destek (EW), bilgisayar ağı operasyonları (CNO), psikolojik operasyonlar (PSYOP), askeri aldatma (MILDEC) ve operasyon güvenliği (OPSEC)” olarak adlandırılan destek ve ilgili yeteneklerle uyumlu olarak tanımlanmıştır. Kendimizi korurken, olumsuz insanı etkilemek, bozmak, yozlaştırmak ya da tersine çevirmek, karar vermek. ”


4- Yapay zeka. Görsel algı, konuşma tanıma, karar verme ve diller arası çeviri gibi normalde insan zekasını gerektiren görevleri yerine getirebilen bilgisayar sistemlerinin teorisi ve gelişimi.


5- Gizli Teknolojiler. Gözlem ve tespitten kaçmak için tasarlanan yetenekler ve teknolojiler; Çok zayıf radar, dijital, görsel, duyuşsal ve bilişsel dönüş sinyalleri üretmek için tasarlanmıştır.


Kamu ve özel sektör sistemleri düşüncesinin ve öğreniminin kurumsallaşması, ABD ulusal güvenlik değerlendirme listesini yeniden icat etmek açısından çok önemlidir. Beş sanal savaşla mücadele işlevinin her biri, kamu ve özel sektör ortamlarımızda farklı yollarla etkileşime giren bireysel sistemlerdir. Liderlik mücadelesi, bu beş ayrık sanal savaşla mücadele işlevinin, ABD'nin çıkarlarını korumaya olanak sağlayacak çok daha güçlü bir yeteneğe dönüştürüldüğü bir yaklaşım tasarlamaktır. Kamu ve özel sektör ortak girişiminin oluşturulması, tüm Amerikalıları daha olumlu bir şekilde etkileyecek olan sınır ötesi öğrenme ve karar verme sürecini geliştirecektir. Bu yaklaşım, aynı zamanda, ulusal politikaları desteklemek için devrimci teknoloji yapılarını, teknoloji yeteneklerini ve teknoloji akışlarını da dengeleyecektir.

Bu fikirlerin çarpışacağı alanları ve zamanı yaratmalıyız. DoD destekli kamu ve özel sektör tasarım forumları, sanal teknoloji mimarisini ve önümüzdeki yıllarda Sanal Savaş rekabet avantajı yaratacak yasaları ele almak için oluşturulmalıdır. West Point, Müşterek Özel Harekatlar Üniversitesi ve İleri Askeri Çalışmalar Okulu'ndan Georgetown Üniversitesi, MIT, Harvard Üniversitesi ve Stanford Üniversitesine kadar uzanan tüm kurumların, geleceği tasarlamada ve önümüzde karmaşıklığı yönetmede potansiyel bir rolü vardır.


Bugünkü eğilim, siber, sosyal medya, bilgi ve yapay zekayı, bağımsız gizli askeri tartışmalarda ve mükemmellik silolarında ele almaktır. Bu operasyon modu değişmeli. Gizli bir Sanal Savaş kendi bağlamında nadiren tartışılmaktadır. Dahası, insanlar çoğunlukla aldatıldıkları ve farkında olmaları gereken sanal aktiviteleri göremedikleri için gizlilik hayati önem taşımaktadır. Gizli teknikler ve gizleme teknolojileri hem fiziksel hem de sanal savaşta çok önemli bir rol oynamaktadır.


Adaptasyon alanı


Kapanışta, ışık hala Amerika Birleşik Devletleri'nden parlak bir şekilde yayılıyor. Ulusumuz bugün dünyada bir umut ışığı. Harika ve özgür bir ülkeye sahibiz, ama harika ulusumuz büyük risk altında. Ülkemizin kaderi ve iyiliği elimizde. Bu yazı, II. Dünya Savaşı sırasında yaptığımız gibi, özel sektörü ve Birleşik Devletler halkını harekete geçirmeye yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Özel sektörümüz, hem fiziksel hem de sanal alanda savaştığımız küresel savaşları kazanabilen tek varlıktır. Önceki nesillerde olduğu gibi, bugün önümüzdeki artan sayıda zorluğa karşı çıkmalıyız. İyi haber şu ki, gerçeği örtbas eden maskeler, günlük mitler-hesaplama çabaları ve gelecekteki teknoloji kaynaklı zorluklar daha tanınabilir durumdadır, çünkü şimdi çeşitli trend çizgileri görebiliyoruz, ki bu da pozitif eylemi mümkün kılıyor.


On altıncı yüzyıl Hollandalı bilim adamı Desiderius Erasmus, “ Önleme tedaviden daha iyidir ” der.. ”ABD'nin düşmanları, sanal savunmamızı incelemeye devam ediyor. Rakiplerimiz, fiziksel savaşta ABD'nin aşırı askeri yeteneklerini önleyebilmek için Sanal Savaş'la saldırmak ve kazanmak için planlar yapıyorlar. Amerika Birleşik Devletleri'nin her zaman hem yabancı hem de yerli düşmanları vardı. Son 242 yıldaki güvenlik sorunları birçok kez değişti. Bu, Sanal Savaş güvenlik sorununun oldukça farklı olduğunu ve benzeri görülmemiş bir güç göz önüne alındığında daha yüksek bir aciliyet duygusu gerektirdiğini söylüyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde mükemmel bir fırtına var. Amerika Birleşik Devletleri'nin yabancı düşmanlarının demokratik yaşam tarzımıza saygısı veya hayranlığı yoktur. Güç ve zenginlik bizim düşmanlarımız için çok değerli. Yurtiçi ajanlar, Amerika Birleşik Devletleri Anayasasında yer alan haklarımızı da tehdit ediyorlar.


Kendimizi, refah ile ilgisizlik arasındaki bir hata çizgisinde ya da daha da kötüsü, başka bir dünyanın iktidarına boyun eğme arasında bir başarısızlık olarak görüyoruz.  Tüm önceki nesiller gibi, yaşamın, özgürlüğün ve gelecek nesil Amerikalıların mutluluğunu sağlamak için yapılması gerekenleri yapmak için cesaret, güç ve liderliğe sahip miyiz? İleriye baktığımızda, şu anki durumu incelemek ve şu soruyu ele almak zorundayız: Çocuklarımız ve torunlarımız için geride bırakmak istediğimiz şey bu mu? Daniel Webster'un özlü sözleri, bu gibi zamanlarda neyin gerekli olduğunu söylüyor: “Bir ülke, bir anayasa, bir kader”. Çok geç olmadan, uygun eylemleri gerçekleştirmeyi öneriyoruz.



Stefan J. Banach, 19 Nisan 2018,  Modern War Institute-MWI

Emekli albay Stefan J. Banach, 75. Ranger Alayı'nın seçkin bir üyesidir ve bu organizasyonda, 2001'den 2003'e kadar 3. Ranger Taburunun komutasıyla sonuçlanan dokuz yıl boyunca görev yapmıştır. Amerikan Ordusu Ranger'larını tarihi bir gece savaşında yönetmiştir. 19 Ekim 2001'de Afganistan'a, Amerika Birleşik Devletleri için Teröre Karşı Küresel Savaş için “öncü” olarak paraşütle saldırı. Steve daha sonra ABD Ordusu Ranger'larını 2003 yılında Batı Irak'ta El Anbar Eyaletine yapılan ikinci bir savaş paraşütü saldırısına götürdü. 2005'ten 2007'ye kadar Stryker Tugay Komutanı olarak görev yaptı ve ABD Ordusu için Şirket İstihbarat Destek Ekibi (COIST) konseptini oluşturdu. ABD Ordusu'nda yirmi yedi yıl boyunca kusursuz bir liderlik sergiledi - altı savaş bölgesine dağıtımların yer aldığı bir hizmet dönemi. Mücadelede valor için bir Bronz Yıldız Madalyası ve ulusa hizmet için Bronz Yıldız Madalyası kazandı. Ayrıca iki Bronz Savaş Atlası Yıldızı kazandı. 2007'den 2010'a kadar İleri Askeri Araştırmalar Okulu'nun 11. Direktörü olarak görev yaptı ve görevlendirilen hizmetten emekli olmadan önce ABD Ordusu Tasarım Metodolojisi doktrininin geliştirilmesine öncülük etti.


*Bu makalede dile getirilen görüşler yazarın görüşleridir ve West Point'in, Ordu Departmanı'nın, Savunma Bakanlığı'nın veya ABD hükümetinin herhangi bir kuruluşunun düşüncelerini yansıtmaz.




Seçkin Deniz, 15.09.2018, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı