2 Temmuz 2018 Pazartesi

SA6424/KY13-AO187: Muharrem İnce Ne Yapacak?

"Tabii bütün bu senaryolar İnce’nin alacağı tavra göre şekillenecek.."


CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak % 31'e yakın oy aldığı Muharrem İnce'nin partisinden 8 puan daha çok oy alması parti içerisinde çatlaklar oluşturdu. 

Bu farklılığın, CHP tabanının barajı geçmesi için milletvekilliğinde HDP'ye oy vermesi, İnce'nin öne çıkması nedeniyle başka partili bazı seçmenlerin kendi adayları yerine İnce'ye oy vermiş olması gibi açıklanabilir nedenleri olsa da CHP liderlik tartışmasıyla karşı karşıya..

Bu durum karşısında Muharrem İnce'nin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu..

Öncelikle, bu konuda bazı tespitler yapmakta yarar var;

Muharrem İnce, CHP’nin kaldıracağı bir profil değildir. CHP, aşırı seküler, kitlesel bir parti olması nedeniyle mezhepçi/solun aşırı uçlarının da kendi hesaplarına dahil ettiği bir partidir. Yıllar içerisinde bu odaklar kendilerini CHP'nin imtiyazlı, çekirdek kadrosu sanır hale gelmişlerdir.

CHP, seçim kazanmak için bile olsa bu mevzilerin uzağına düşecek bir politika izleyemez. Oysa seçim kazanmak için muhazakar kitleyle samimi bir bağ kurmak gerektir.

İnce ismi bu açılıma uygun bir isim olsa da, bu yönde atacağı her adım CHP’nin zihni yapısını rahatsız eder ve parti iç çalkantıdan kurtulamaz.

Böylesi bir tercihin yapılması ve İnce’nin partinin başına geçmesi halinde, (eğer HDP Kandil’den uzaklaşma sinyali verirse) CHP içindeki büyük bir kesim HDP’ye taşınır.

Zaten ilk proje böyleydi. Kandil dayatınca Demirtaş, Kandil’e uydu ve Kandil'in uzantısı bir parti haline dönüştü.

HDP’nin bu dönem nasıl bir politika izleyeceğini kestirmek zor. Zayıf bir ihtimalde olsa Kandil’in gücü azaldıkça iç politikaya iyice dahil olabilirler.

Ancak bunu görmek için zamana ihtiyaç var.

Yerel seçimlere az bir süre kala CHP’de lider değişikliği yapmak bütün taşları yerinden oynatmak demek.

Muhtemelen bu süreçte Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığının devamına çalışılır ve yerel seçim sonuçlarına göre gelecek stratejisi belirlenir.

Ancak bu durumda da lider değişimi için taban zorlamaları olacaktır.
Bunun önünü kesebilmek ise Kılıçdaroğlu-İnce uzlaşısına bağlıdır.

Bu uzlaşı nasıl sağlanabilir?

Yerel seçimlerde İstanbul veya Ankara’dan adaylık garantisi İnce’yi keser mi bilmiyoruz.

Eğer bunda karar kılınırsa İnce, tabanı kamçılamak ve kitleleri canlı tutmak İçin genel başkan adayı görüntüsüyle illerde çalışmalarını sürdürür, Kılıçdaroğlu'yla yumuşak bir çatışma görüntüsüyle yerel seçimlere uzanır.

Eğer, Kılıçdaroğlu’yla bir uzlaşı olmazsa etrafındakiler İnce'ye yeni bir parti kurma yolunu önerebilirler.

Öne çıkan bu iki modelde bizlere Erdoğan‘ın başarı yolunu hatırlatıyor;

Hatırlanacağı gibi, Erdoğan, milletvekilliğini tercihle Mustafa Baş’a kaptırmış, İBB başkanı olmuş, partisinden ayrılıp yeni bir parti kurmuş bugünlere gelmişti.

İnce yeni bir parti kurma kararı verir mi bilemeyiz ancak; Cumhur koalisyonu İnce’nin yeni bir parti kurmasını ister. Zira CHP bölünürse Cumhur koalisyonu yerel seçimleri daha kolay kazanabileceğini düşünebilir.

Ancak şöyle de bir gerçek var; İnce hızla yerel seçimlere girecek bir parti yapılandırmayı gerçekleştirebilir, CHP’nin de içinde olduğu millet ittifakı adaylarıyla seçime gidebilir ve başarılı da olabilir.

Tabii bütün bu senaryolar İnce’nin alacağı tavra göre şekillenecek..

Bütün ihtimallerle ilgili ise ortaya çıkan bir gerçek var; İnce’nin en zayıf noktası bu konularda karar verebilecek, yaşanan durumlar karşısında nasıl bir yol haritası izleyeceğini belirleyecek hazır bir kadrosunun olmaması.....


Adnan ONAY, 02.07.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı