7 Haziran 2018 Perşembe

SA6274/KY13-AO178: Akşener ve Yeni Siyasal Düzen

"Olup bitenleri objektif bir gözle değerlendirdiğimizde, seçim sonrasında Akşener'in siyasi hayatının sonlanabileceğini söyleyebilmek mümkün.."


Öyle görünüyor ki Akşener de Erdoğan'ın tahtını sarsma oyununda istenileni vermekten çok uzak. Zira, sadece MHP ve CHP'den oy alacak bir partinin, bir ismin Türk siyasetinin geleceğinde hiçbir rolü olamaz. Akşener'i Özal'ı güçsüz bırakıp, ANAP'ın altını oyan Demirel gibi etkili biri sananlar seçimden sonra yeni hesaplar yapmak zorunda..

Takipçilerim bilirler; Akşener'in kurduğu partiye ve kendisine siyasi gelecekte zerre şans tanımayanlardan biriydim ve hala aynı düşüncedeyim. Bunun nedeni çok anlaşılır bir şey; MHP gibi sınırlı oya sahip bir partide genel başkanlık için sert mücadele edip, oradan bazı güçlü isimleri alarak kurulacak bir partiye soldan,sağdan, en ileri uçtan isimler serpiştirmekle bu partinin MHP'den kopmuş bir parti olduğunu gizleyebilmek mümkün değil.

Merhum Yazıcıoğlu bu nedenle siyaset sahnesinde büyüme istidatı gösteremedi. Zira terkettiği partisi ortadaydı ve varlığını devam ettiriyordu. Bu ise aynı seçmen potansiyelinin tercihini yönlendirmeye çalışmanın ötesine geçemezdi..

Akşener ve ekibi "gerçek ülkücülük" tartışmasıyla MHP yönetimini devirme çalışmalarının ardından kurdukları İYİ partiyi nasıl tanımlarsa tanımlasın, nereye oturtursa oturtsunlar bu parti seçmen gözünde MHP'den kopmuş bir parti olarak görülecektir. 

Bu partiden istifa edenlerin bazılarının ayrılırken yaptıkları açıklamada bu iddiaları doğrular niteliktedir. Bu kişiler partinin eski MHP'lilerin kontrolünde olduğunu iddia etmiş bu yönde çeşitli suçlamalarda bulunmuşlardır. 

Sosyal mecralarda İYİ partiyi hararetle savunanların hemen tümünün neredeyse MHP/ülkücü kökenli olması bu iddaları destekler mahiyettedir..

Akşener, MHP ile anılmanın yanı sıra ayrıca FETÖ ile iltisaklı gösterilmenin de olumsuz etkisini yaşamaktadır. O nedenle Akşener'in (kanaatimce) hesap edildiği gibi Ak Partiyi çözebilecek bir etkisinin olması mümkün değildir.

Ak Partinin çözülmesini sağlamaya en yakın gözüken SP'nin varlık gösterememesi, diğer iki siyasi oluşumun yani Kurtulmuş ve Soylu'nun Ak partiye katılıp, bu partide etkin rol üstlenmesiyle tek umut MHP kalmıştı. Eğer Bahçeli Ak partiye karşı olmayı sürdürseydi Ak parti içinden bir çözülme oluşturabilirdi. Ancak FETÖ'nun MHP içinde operasyon yapmasıyla gizli amaçlarını anlayan Bahçeli'nin Erdoğan'a yanaşarak kendisi ve Erdoğan karşısındaki bloku etkisiz hale getirmesiyle oyun bozuldu ve Akşener'in ayrılıp başka parti kurması zorunlu hale geldi.

Partisini kurdu, kısa zamanda örgütlenme başarısı göstererek erken seçime katılan partiler ve isimler arasında yer aldı.

Akşener'in Ak partiden oy koparma ihtimalinin olmaması nedeniyle Erdoğan'ı seçilmekten alıkoyacak bir başka isim arayışlarına girişilmiş, Gül ismi o nedenle ortaya atılmıştı. Ancak, Akşener başarılı olacağına öyle inanmış olmalı ki, adaylık fikrinden vazgeçmeyince Gül'ün adaylığı gerçekleşmemişti.

Anketler çok yönlü desteklere rağmen Akşener'in İnce'den fazla oy almasının hiçbir şekilde mümkün olamayacağını göstermekte.

Bu durumu gören Akşener adeta Ak partililere değil de CHP ve Kürt seçmenlere seslenircesine "İnce ikinci tura kalırsa Erdoğan kazanır" açıklaması yapmakta. İttifaka rağmen böyle bir sözün söylenmesi her iki aday taraftarlarınca bir nevi karşılıklı suçlamaya dönüşmüş durumda. 

İnce taraftarları eğer ikinci tura kalırlarsa Akşener'in Erdoğan'a destek vereceğini ima ettiklerini ileri sürerken, Akşener taraftarları da Erdoğan'ın alttan alta İnce'ye destek verdiğini, Akşener'in İnce'den fazla oy almaması için çeşitli yollara baş vurduklarını öne sürmekteler. Hatta bu iddiaları daha da ileri götürerek Ak partinin İnce'nin mitinglerine destek verdiğini ileri sürmekteler.

Olup bitenleri objektif bir gözle değerlendirdiğimizde, seçim sonrasında Akşener'in siyasi hayatının sonlanabileceğini söyleyebilmek mümkün..

İYİ partiye gelince ; İttifakla birlikte girecekleri seçim sonucu Mecliste yer almalarının kendilerine nasıl bir imkan sağlayacağını, partinin MHP çizginden merkeze kaymasının mümkün olup olmayacağını izleyip göreceğiz.

Ancak şöyle bir gerçek var: Bu partinin asıl amacı Erdoğan'ın Cumhur-Başkanı olmasının önüne geçmekti. Bunun başarılmaması halinde geleceğinin ne olacağı siyasi çevrelerce çok da önemli görülmeyecektir.



Adnan ONAY, 07.06.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı